Opinie o Uczelni Warszawski Uniwersytet Medyczny (WUM Warszawa)

Komentarze (61)

  • mimis

    Dokładnie tak jest, niestety :/ chyba czas odkryć karty i powiedzieć głośno ile ta uczelnia jest warta.....smutne ale prawdziwe
    24.11.2018
  • agnieszka

    WUM jakas porazka admisnistracja najwazniejsza zalatwienie blachej sprawy graniczy z cudem. Twor Niczym z PRL studenta traktuje sie jak zlo konieczne. Niekotorzy wykladowcy w kazdym innym normalnymkraju nie mieli by prawa pracowac po jednym dniu wykladow . Wszyscy siedza i uwazaja ze sa nie do.ruszenia. Ktos powinnien wreszcie zrobic z tym towarzystem porzadek! Pierwsza uczelnia w Polsce tylko ciekawe pod jakim wzgledem. Jada na opini nic poza tym.
    08.11.2018
  • Student

    Na WUMie student jest dla uczelni tylko numerem indeksu, niczym więcej.
    01.11.2018
  • evciaa007

    zddcydowanie odradzam tej uczelni. Wszystkie kiepskie opinie na ten temat są jak najbardziej prawdziwe. Uczelnia nie interesuje się studentem. Kiepskie sale wykładowe, zero przygotowania wykładowców, masa układów i układzików. Student jest oczywiście na ostatnim miejscu.
    09.10.2018
  • student

    WUM to jedna wielka porażka! Zero szacunku do studenta! Informacje o czymkolwiek ( np. o egzaminach) pojawiają się bardzo późno, listy są wywieszane chwilę przed rozpoczęciem, podana godzina na którą jesteśmy zapisani to jakiś żart, bo dokładnie na tą samą godzinę zapisane są wszystkie pozostałe osoby, przez co czas oczekiwania zwiększa się do kilku następnych godzin. Szeregowi profesorowie, którzy chcą coś zrobić dla studenta i jakoś mu pomóc, nie mogą bo boją się reakcji "góry", która to uważa się i niejednokrotnie to podkreśla(!), za najlepszą uczelnię w Polsce przez co mogą więcej... Jeśli komuś odpowiada takie traktowanie to WUM będzie idealne, ale moim zdaniem trzeba pamiętać, że to uczelnia jest dla studenta, a nie odwrotnie, a WUM jedzie tylko i wyłącznie na renomie. Zdecydowanie bardziej polecam Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.
    12.07.2018
  • studia medyczne - pytanie

    hej, czytam Wasze wypowiedzi, mam oczywiście mieszane uczucia, bo moje wyobrażenie o WUM było zupełnie inne (dodam, że maturę będę zdawać dopiero za rok, teraz sobie przeglądam i zbieram informacje). Skoro warunki w W-wie są słąbe, to co proponujecie, która uczelnie medyczną, oczywiście pytam o państwowe? Białystok? Kraków? Poznań? Gdańsk? Gdzie lepiej iść na studia? Ma ktoś jakieś porównanie? Może podacie linki do zestawienia czy rankingu, ale nie ogólnego, tylko pod kątem właśnie warunków studiowania, zaplecza dydaktycznego, kadry czy atmosfery na studiach? No chyba, że wszedzie trzeba zagryźć zęby i nie dać się :-)
    13.06.2018
  • Mikoś

    Dokładnie, niestety negatywne opinie na temat antystudenckiego potencjału tej uczelni nie są wyssane z palca, PRLowski beton, układy i układziki. Ukończyłam Wydział Farmaceutyczny w dziekanacie co i rusz wypruwałam sobie flaki żeby szanowna gruba matrona specjalistka od stawiania pieczątek nie rzucała mi kłód pod nogi a była z tego znana, kobieta miała psychopatyczne zapędy, uwielbiała doprowadzać studentów do płaczu, wtedy spuszczała z tonu, porażka. Warunki w jakich odbywają się zajęcia to 16 stopni w salach wykładowych zimą i zaduch w okresie letnim. Nie miałam większych problemów z zaliczaniem przedmiotów, ze zdawaniem egzaminów Na koniec obniżono mi ocenę z obrony "za sprawowanie" , uczelnia pomyłka.....
    25.03.2018
  • Ogólnie ok

    Ogólnie studia do najłatwiejszych nie należą a studiowanie na WUM jest dość specyficzne. Trzeba pochwalić wydział za to że od razu na początku semestru znamy plan wszystkich kolokwiów i egzaminów w sesji. Na pierwszym roku zajęć nie ma dużo ale nie ma też tygodnia bez kolokwium (do tego dochodzą kartkówki z boty, biologii, chemii). W tym roku pogromem był egzamin z biologii który w pierwszym terminie zdała mniej niż połowa roku( i były dwie 4 a resztą to 3) , przed nim jeszcze parazytologia, która była loterią - jeśli trafisz coś czego zdążyłeś się nauczyć to zdasz. W tym roku nie ma już papierowych indeksów więc coś się dzieje, wydział ma też przechodzić remont więc może kiedyś będzie się tam przyjemniej chodzić. Podejście do matematyki jest zdrowe : "jeśli ktoś opanuje materiał to i termin na poprawę się znajdzie". Mam znajomych na innych wydziałach i porównując opinie to Farmaceutyczny jest dość dobrze zorganizowany. Duży plus za możliwość wybrania sobie zajęć na jakie chce się chodzić w ramach wf.
    05.02.2018
  • cotomabyc

    WUM prezentuje tak niski poziom w kwestiach nauczania, że jestem w szoku. Podczas gdy inne uczelnie w całej Polsce suną się do przodu, są bardziej "prostudenckie" i nowoczesne (podobne do tych zachodnich), WUM utknął w miejscu. Uczelnia niezorganizowana, podczas nauki spotkałam maksymalnie jednego sympatycznego asystenta, wśród uczniów również panuje wyścig szczurów, często oceniają pod kątem tego, czy umiesz (innymi słowy: czy jesteś przydatny, czy nie). Znam osoby, które studiują za granicą, sama uczyłam się w szkole średniej w Niemczech i naprawdę żałuję, że tu jestem. Takie wysokie miejsce w rankingu wynika chyba tylko i wyłącznie z prestiżu. Niedziwne, że uczelniom takim jak WUM daleko do światowych rankingów
    15.01.2018
  • GABA

    Hej Czy mógłby ktoś coś powiedzieć o fizjoterapii na WUM? Widzę, że sama uczelnia jest wysoko oceniana więc się nad nią zastanawiam :)
    05.09.2017
  • Piela

    Uczelnia antystudencka, nie da rady szybko załatwić czegokolwiek, indeksy papierowe, słaba nauka, jedyny jej plus jest taki że znajduje się w stolicy, reszta to porazka, gdybym wiedziała że tak wygląda studiowanie na wum, zostałabym na mgr w medycznym w Lublinie
    25.07.2017
  • fizjoterapia

    Hej ludzie? Czy jest tu ktoś kto mógłby wypowiedzieć się na temat fizjoterapii?
    11.06.2017
  • spotkania informacyjne - warto?

    czy ktos był na takim spotkaniu, które opisuja na stronie WUM "Poznaj Uczelnię, zostań studentem"??? Czy czegoś ważnego tam się dowiem? jesli się zapiszę i nie bedzie tych 10 osob, to co? przełożą na inny termin?
    22.02.2017
  • studentka pielęgniarstwa wum

    Zacznijmy od organizacji studiów.... brak zainteresowania problemami studentów, np w tym roku na praktykach z pediatrii na licencjacie jedna grupa składała prawie tydzień ligninę z nudów na oddziale w nowym szpitalu dziecięcym bo nie było pacjentów jeszcze przeniesionych, ktoś jednak zdecydował że studenci mają praktykować w takich warunkach:), innym razem przeganianie z piętra na piętro, bo w sumie nie wiadomo po co przyszli ci studenci i kto ma się nimi zająć- ba nawet nie wiadomo co powinni robić w ramach odbywania praktyk z danego przedmiotu. W sekretariatach często bałagan i brak informacji między personelem. Egzaminy nie sprawdzają wiedzy tylko umiejętność rozwiązywania testów, które często mają pytania powtarzające się z lat ubiegłych. Wykłady nudne do szpiku kości w większośći powtarzanie tematu cukrzycy i chuk( chorób układ krążenia), kilka razy w roku na wielu przedmiotach bez szczególnego zróżnicowania treści ( czasami nawet w ramach jednego przedmiotu jężeli wykłady prowadzą różne zakłady). Beznamiętnie odczytane słowo w słowo ze slajdów prezentacji. Wykładowcy z pasją i sercem należą niestety do rzadkości. Jak ktoś nie oczekuje za wiele od studiów to śmiało może się wybrać. Jedynym bardzo dobrze funkcjonującym bytem jest biblioteka i czytelnia który z tego wszystkiego oceniam na 5+:)
    15.09.2016
  • Agatka

    Siemanko, jest może tutaj ktoś z pielęgniarstwa ? może coś doradzić? dostałam się na ten kierunek , ale zastanawiam się nad pielęgniarstwem w Olsztynie na UWM :)
    02.08.2016
  • Kropeczka nad i

    Uczelnia wysoko w rankingach ale powinna być na 100 miejscu jeśli chodzi o przepisywanie wyników matur ( nie umieją pracownicy przepisać kilku rubryk poprawnie dając nadzieję młodemu a potem ją brutalnie zabierając) i podejście do studentów ( młodych startujących w życie) zwykłe przepraszam jest nie na miejscu gdy osoba w dobrej wierze wycofała papiery z innej uczelni. "A gdzie okrzyk radości?"w tej chwili to jak brutalny żart....te słowa z rozmowy telefonicznej zanim ktoś dobrze sprawdził kandydata i czy nie ma pomyłki....Uczelnia pomyłka?
    26.07.2016
  • xyz

    Czy ktoś sie orientuje jak wygląda sprawa audiofonologii? Jakie progi? Ktoś studiował?
    27.06.2016
  • njcbds

    Jak oceniacie techniki dentystyczne?
    09.04.2016
  • almostadr

    Warszawski Uniwersytet Magiczny- tu wszystko jest możliwe, ukryte sale wykładowe, zajęcia w lochach, niesamowite, podziemne przejścia, nadziemne, powietrzne korytarze, ludzie-widmo, istniejący tylko na listach, weekendowe tworzenie mikstur... Jedyne, czego nie mamy, to zmieniacz czasu, ale z pewnością niedługo i tym się zajmiemy :) Poza tym mamy najlepszych ludzi i nauczycieli- tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć. :)
    05.03.2016
  • ser

    czy warto iśc na analitykę medyczną? czy w Polsce jest możliwosc znalezienia pracy po tym kierunku?
    26.08.2015
  • dietetyka

    jest tu ktoś po Dietetyce??? czy warto studiować ten kierunke na WUM jako kontynuacja mgr po licencjacie na Medycznym w Łodzi??? czy mam gwarancję że mnie przyjmą???
    22.07.2015
  • Pielęgniarstwo

    A jak jest na pielęgniarstwie? Mam zamiar zalogować się do tej szkoły ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.... Pomożecie ?
    12.06.2015
  • taktojest

    WUM jest uczelnią najlepszą w Polsce w wielu rankingach. Narzuca ogrom nauki bez sentymentów, student ma korzystać z różnych źródeł i sam do nich docierać, poszukiwać. Pytania testowe prawie zawsze są na nowo układane, trudno korzystać z dostępnych. Na WUM są poprawki, komisy i warunki, powtarzanie przedmiotu i roku oraz wylotki (dość często) czego za wiele się nie uświadczy na innych uczelniach medycznych np.Wrocław-luzik. Ale absolwenci WUM pomimo, że wymęczeni to jednak zdecydowanie więcej umiejący co szczególnie widać w praktyce. Wysokie oceny studenta z innych uczelni mają się nijak do ocen studenta WUM.
    07.01.2015
  • pytaneczko

    jakiego możemy się spodziewać odsiewu po pierwszym roku, czy pierwszym semestrze? jak to zwyczajowo wygląda? bo wszyscy straszą, że pogrom będzie okrtutny
    18.09.2014
  • Karolina`

    Witam, czy orientujecie się kiedy odbędą sie dni otwarte na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym dla maturzystów?
    13.01.2014
  • przyszly-medyk

    polecacie-pielegniarstwo-tutaj/-i-jak-tu-jest
    12.01.2014
  • farane

    Jakie są progi na ratownictwo medyczne? :)
    07.01.2014
  • koszty na lekarsko-dentystycznym

    pytanie: ile trzeba bulic na zaocznych na kierunku lekarsko-dentystycznym???? na stronie tego nie widze, w ogole strona uczelni masakryczna, nic nie moge znalezc, nie na informacji dla kandydatów, nie ma zakladki kierunki Studiów, albo Wydzialy
    08.10.2013
  • robie rozeznanie

    jestem w klasie maturalnej teraz, poszerzona biol-chem, sporo osob wybiera sie ma medycyne, kiedy zaczynaiscie korepetycje? u kogo? bo obserwuje wokol siebie male szalenstwo i paraoje na tym tle...
    23.09.2013
  • gg

    Eh zazdroszczę wam tej medycyny. Studiuję prawo na UW ale przez ten cholerny zalew rynku szkołami prywatnymi nawet uniwersytety utraciły dawną renomę i przestały dawać perspektywy zatrudnienia. Gdybym mógł cofnąć czas pewnie wybrałbym zawód lekarza ...
    27.07.2013
  • xpatrycja21x

    jedyne czego się boję to chemii.. kiepsko mi poszła jak na moje możliwości. Ale jeśli chodzi o matematykę i angielski ustny, jestem dziwnie spokojna. Trochę sie przeraziłam, odpowiedzią, że się zobaczy.. myślalam, że progi są niższe, zwłaszczam że widzialam je na innych uczelniach, a na WUM nie są opublikowane;)
    26.06.2013
  • pata

    Studiuję biotechnologię na pw -1rok i zastanawiam się nad zmianą kierunku na analitykę medyczną na wum? Jak jest? warto?
    21.06.2013
  • Paulina

    właśnie, ja też w sprawie dietetyki? jaki był rok temu próg początkowy i ostateczny?
    21.06.2013
  • Dajana894

    Czyli aż tak ciężko się dostać na dietetyke do Warszawy?:) ile przecietnie mieli kandydaci w tamtym roku? ;)
    14.06.2013
  • rejestruj sie

    skladaj papiery, sie okaze, jak zarejestruja sie inni, nie wiesz, jak pojdzie matura pozostalym kandydatom, probuj i tyle
    10.06.2013
  • xpatrycja21x

    Czesc. mam pytanie, czy jeśli mam 70% R chemia, 70%R biologia, Ang ustny P 83%, matematyka P ok 85% to jestem w stanie dostać się na dietetykę na WUM?
    16.05.2013
  • weronika

    Mam pytanie. Chciałabym składać na położnictwo na WUM bardzo mi zależy ale w zasadach rekrutacji liczą się tylko przedmiioty podstawowe. Ja zdaje chemie i biologie na rozszerzeniu czy to oznacza, ze jestem wykluczona i biologia z chemią nie będą brane pod uwagę ?
    04.05.2013
  • katastrofa

    jestem absolwentką nie polecam tej uczelni strasznie niski poziom na WNoZ szczególnie pielęgniarstwo. Uciekać jak najdalej. Nigdzie nie znajdziecie takich buców jak tu. Wyścig szczurów lepszy niż w korporacji
    29.04.2013
  • 17.03 dni otwarte

    jak ktos chce sie rozejrzec, pogadac, pozyskac info, to szykuja sie Dni Otwarte na WUM-ie 17 marca, zajrzyjcie sobie na ich stronek, tam znajdziecie informacje
    15.03.2013
  • anetka1985

    Witam. Mam takie pytanko zdawałam mature w 2005 roku starą i raczej słabo mi poszło, ale jestem osobą bardzo uzdolnioną, bez kasy,uważacie czy mam szanse na medycynie, chciałabym bym też tutaj chodzić, ale bez poprawy matury chyba nie mam szans .
    12.02.2013
  • stahu

    mam 11 lat i marze o dosaniu sie na wum ale nie wiem jak pytanie do studentów ilepunktów mieiście na maturze
    29.12.2012
  • Kajka

    Moja siostra tu studiowała i nie wyszła na tym źle. Teraz ma dobrą pracę, zarabia spore pieniądze, nie jest zależna od nikogo. Fakt, że ona świetnie się uczyła i zawsze się przykładała do obowiązków szkolnych. Nie mniej jednak Warszawski Uniwersytet Medyczny jest świetną szkołą dającą możliwości na opłacalną pracę
    19.11.2012
  • lekareczka

    Ogólnie to medycyna jest ok, chociaż mimo że niedługo ukończe warszawski uniersytet medyczny i będę w stolicy, mam nadzieję na wyjazd za granicę. byłoby super dostać pracę w jakimś kraju niemieckojęzycznym, bo ten język znam bardzo dobrze, no ale nie wiem co z tego wyjdzie!
    29.08.2012
  • chemia

    Ja podobnie poszłam na chemię, tylko na UW, bo tutaj się nie dostałam na medycynę. Czy według was, studentów WUM to, że przez rok podszkolę chemię na UW pozwoli mi lepiej napisać maturę, czy to kompletnie inny zakres materialu?
    22.08.2012
  • cola

    Analityka medyczna to dla mnie kierunek przejściowy kierunek, dostałem się ale chcę postudiować rok i poprawić za rok maturę. Myślicie że studia pomogą mi w ogarnięciu materiału z chemii, czy może tu przerabia się od razu tematy ponad maturę niezwiązane z zagadnieniami?
    30.07.2012
  • wiolka

    dietetyka: kierunek spoko, uczelnia średnia, pierwszy rok lajtowy ale w drugim zaczyna sie więcej nauki..
    19.07.2012
  • kasia

    w tamtym roku niby był ale wiadomo że baaaardzo mało ludzi odpada. Jeśli jesteś na pierwszym czy drugim miejscu pod listą to może masz jakąś szansę, ale to jednak WUM, najlepsza uczelnia medyczna w Polsce, nie ma co mieć złudnych nadziei na to, że próg się bardzo obniży, bo na pewno tak nie będzie.
    17.07.2012
  • tutu

    już pewnie wiesz fior, że się nie da dostać z takimi wynikami. mi też się nie udało ;/. czy ktoś wie o ile średnio progi spadają na drugim naborze? robiony jest w ogóle drugi nabór?
    13.07.2012
  • fior

    Czy z wynikami rozsz wszystkimi powyżej 85% dam radę dostać się tutaj na medycynę? Nigdzie nie mogę znaleźć średnich progów punktowych, ale wiem że bardzo ciężko się dostać...
    06.07.2012
  • ewa

    bardzo dobra uczelnia, zadowolona jestem że udałam się tutaj na studia. biorę udział w kole naukowym, angażuję się w konferencje, jest naprawdę ciekawe nie tylko podczas zajęć, ale i po nich. ludziom bardzo zależy na wykształceniu, a nie tylko na tym żeby zdać, to od razu widać. może trochę jest wyścig szczurów, ale jak sie poprosi o notatki to raczej się je dostaje :)
    02.06.2012
  • próg

    KOnferencja za konferencją, od razu widać, że coś tu się dzieje i uczelnia na wysokim poziomie. Mam nadzieję w przyszłości zostać lekarzem, czekam na wyniki z biologii.. myślę, że dostanę się do Warszawy na Medyczny, ale czy ktoś wie, jaki był próg w zeszłym roku ?
    17.05.2012
  • słitfjuczer

    18 marca były dni otwarte, kto był ? No ja np byłem i pochwalę się, że wywarli na mnie ogroooomne wrażenie. Pozytywne rzecz jasna. Te wszystkie wygrane konkursy, nagrody, tylu laureatów, a pomyśleć, że można zostać jednym z nich i skończyć ze stypendium na dalszy rozwój jakiegoś projektu.. Piękne perspektywy
    31.03.2012
  • 9.

    najlepsza taka uczelnia w kraju i średnia na poziomie przeciętnej ? trochę jestem zawiedziony, niemniej chciałbym zwrócić uwagę na szkolenia, praktyki, staże, możliwości, które szkoła oferuje. Na dokonania profesorów i ogólnie całej kadry jako zespołu. Później należy postudiować i wstawić odpowiednią ocenę, która nie może być mniejsza niż 9.
    20.03.2012
  • ME !

    Analityka jest prostsza, jeśli można tak powiedzieć w ogóle, ale generalnie z pracą po obydwóch kierunkach nie ma większego problemu. A same studia są wymagające i jedne i drugie, także często są wymienne
    18.03.2012
  • somebody?

    Chciałbym dostać sie na Analitykę Medyczną. Jest to moim zdaniem przyszlościowy kierunek, z racji rozwijający się koncernów farmaceutycznych. Może ktoś powiedzieć jak ciężko jest na tym kierunku? Słyszałem, że nieco łatwiej niż na farmacji, a później zarobki podobne. Ktoś coś wie ?
    24.02.2012
  • pabia

    trudno się dostać na magisterke na połoznictwo?
    16.02.2012
  • chirurg

    Oczywiście doceniam wszystkie panie, ale chciałbym dowiedzieć się szczegółów dotyczących chirurgii.. jak jest z praktykami zagranicznymi ?
    12.02.2012
  • kasiol

    też polecam tą szkołę, moja koleżanka skończyła na UM położnictwo i pracuje teraz w prywatnej klinice za dobrą kasę ;)
    10.02.2012
  • Aza

    Skończyłam w warszawskim medyku położnictwo. Studia wspominam szalenie miło. Dużo się tam nauczyłam co rzutuje na jakość mojej pracy. Jeśli myślicie poważnie o kierunkach medycznych to tylko na tej uczelni.
    06.02.2012
  • No.1

    Zdecydowanie najlepszy medyk w kraju. Praktyki, wykładowcy, prestiż, praca - wszystko na tak ! Jestem absolwentem, ale byłem zadowolony już od pierwszego roku studiów. Porównując z innymi uczelniami ( byłem na Moście) naprawdę wypada najlepiej i najkorzystniej dla studenta !
    30.01.2012
  • Lilly

    Chciałabym studiować położnictwo. Czy wiecie jak jest później z praktykami? Pracą?
    18.01.2012