Opinie o Uczelni Uniwersytet SWPS Warszawa (SWPS Warszawa)

Komentarze (229)

  • Kinga

    A jak wygląda sytuacja ze stypendiami. Czy studenci studiów zaocznych również mogą ubiegać się o przyznanie stypendium socjalnego? Gdzie można się dowiedzieć czy takie stypendium zostało przyznane?
    26.11.2018
  • M.

    Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć kiedy mozna się ubiegać o wznowienie studiów na kierunku prawo ( czy wznawiać studia można od semestru wiosennego czy trzeba z takim wnioskiem poczekać do nowego roku akad. ?) oraz czy niezaliczony w przeszłości moduł stanowi tutaj jakąś przeszkodę?
    15.11.2018
  • gosc

    Czy to prawda, że pan doktor od psychologii gwałtu rozmawia ze studentkami o tym, czy były zgwałcone i wypytuje je o to, a przy okazji gra uroczego i czarującego w stosunku do kadry akademickiej?
    08.11.2018
  • Kornelia

    Dzień dobry!! Czy jest tutaj ktoś kto studiował filologię norweską na swps i może się wypowiedzieć czy warto?
    02.11.2018
  • Kamila

    Witam, studiuje psychologie I stopnia an AHE w Lodzi. Czy jest mozliwosc przeniesienia sienna II stopien na SWPS? Bo na stronie w zakładce cennik podane są ceny tylko dla absolwentów SWPS. Będę wdzięczna za informacje, dziękuje
    27.10.2018
  • Do Ewy

    Raczej nie ma takiej możliwości droga Ewo.. uczelnia wpisze Cię do BIG bazy nierzetelnych dłużników. Wybierz inną uczelnię po co przepłacać.
    29.09.2018
  • ewa

    Rozważam podjęcie studiów psychologia dla mgr i lic na SWPS i mam pytanie. Gdyby się okazało, że rozpocznę studia, ale nie mogę ich kontynuować z przyczyn np. finansowych, czy po prostu ze względu na jakieś okoliczności życiowe to czy nie ma problemu z rozwiązaniem umowy?
    27.09.2018
  • sylwia

    popieram przedmówcę - racja w 1000 % . Ceny za studia ordynarne. Jaki jest sens przepłacać skoro można studiować na państwowych Uniwerkach i to za darmo no ale już choćby zaoczne to dużo taniej.
    19.09.2018
  • W szoku

    Łączenie studiów z pracą to nic nowego co wyróżnia Wasza uczelnię SWPS. Studencie studiów zaocznych przeważnie pracują by mieć jakieś środki na opłacenie mieszkania czy studiów. Maxx ma rację, trzeba bardzo dużo zarabiać by opłacić lichwiarskie opłaty czesnego w uczelni SWPS. Niestety rzeczywistość rynku pracy jest zgoła inna - wiele osób zarabia przeciętnie powyżej najniższej krajowej więc opłacenie czesnego w tym przypadku pracując jest bardzo trudne. Stypendia jak na każdej innej uczelni są dostępne więc nie wyróżniacie się niczym nadzwyczajnym. Ja w życiu nie przepłacałabym za studia- bo u Was to jest poprostu przesada. Finansowanie nauki kredytem to słaby pomysł bo kredyt kiedyś trzeba spłacić. Uważam, że szyld uniwersytetu który nosi Wasza jednostka edukacyjna nie powinien skutkować wyśrubowanym na maxa czesnym które jest w Państwa ofercie edukacyjnej. Pozdrawiam
    07.09.2018
  • do Ciekawski

    Wf jest dopiero na drugim roku i np na filologii angielskiej uczęszcza się na niego tylko w trzecim semestrze. Jest długa lista zajęć do wyboru. Siatkówka, treningi personalne, taniec, crossfit, koszykówka, kung fu. Co do godzin w jakich są zajęcia to zależy, jakie wybierzesz, ale zazwyczaj zaczynają się o 8:30 i 19:00.
    07.09.2018
  • Ciekawski

    Dzień dobry, a ja mam pytanie z kategorii wychowania fizycznego.. Jest na SWPS? W jakiej formie? Można wybrać daną "dziedzinę" czy wszyscy z góry mają coś przydzielone? I kiedy to się robi?
    06.09.2018
  • Maxxx

    Jako student prawa na swps niestety, muszę przyznać że @W szoku, ma sporo racji. cena studiów jest mocno odrealniona i tak dla przykładu: studia zaoczne na moim kierunku na UJ - 6000 zł za rok, UW gdzie studia zaoczne maja tyle samo godzin co zaoczne bo odbywaja sie w tym samym czasie 8500 zł. Nie musze chyba dodawać, że UJ i UW od SWPS dzieli przepaść jeśli chodzi o poziom zajęć, co widać po wynikach egz wstepnych na aplikację. Jeśli chodzi o stypendia,to nie dostaje go każdy, a jego wysokość jest uzależniona często od tego ile przekaże na ten cel ministerstwo, a co do pracy to trzeba bardzo dobrze zarabiać żeby przeznaczać tak duże jak dla mnie pieniadze na studia.... widać u Państwa duże oderwanie od rzeczywistości
    06.09.2018
  • Uniwersytet SWPS

    W szoku - Większość naszych studentów łączy studia z pracą, duża część korzysta z naszej oferty stypendialnej. Wypowiadasz się o środowisku naszych studentów kompletnie go nie znając, swoją ocenę bazując na przypuszczeniach i krzywdzących stereotypach - dlaczego? Nie bardzo widzimy w tym sens. Jeżeli nasza oferta Ci nie odpowiada - nie aplikuj. Jeżeli jesteś zainteresowana stypendiami - zapraszamy tutaj: https://www.swps.pl/oferta/vademecum/finansowanie
    03.09.2018
  • W szoku

    Właśnie, że są odstępstwem od rynku bo cennik usług edukacyjnych u Was jest najwyższy. Na wielu renomowanych uczelniach czy tych publicznych czy prywatnych cennik jest znacznie niższy gdzie jest wysoki poziom a nie tak jak u Was że wystarczy mieć maturę zdaną na 30 % by studiować co najczęściej idą tam osoby bardzo zamożne dzieci lekarzy czy prawników którzy finansują lichwiarskie opłaty czesnego jak np 7 tyś zł za semestr - dla mnie jest to kpina i prawdziwy wyzysk. Tak jestem w szoku pierwszy raz widzę takie opłaty na studiach które nie są medyczne tylko takie same kierunki jak w innych uczelniach wartych uwagi.
    31.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    W szoku - nasze ceny nie są żadnym odstępstwem od normy na rynku, biorąc pod uwagę oferowaną jakość. Niemniej, nikogo nie zmuszamy do studiowania u nas - jeżeli uważasz, że nasza oferta jest dla Ciebie nieodopowiednia, nie aplikuj :)
    31.08.2018
  • W szoku

    Kosmiczne ceny SWPS!!! Uważnie przeglądałam ponownie stronę czy aby nie pomyliło mi się co do miesiąca nauki za 1498 zl na kierunku Analityka biznesowa studia II stopnia .. Rok nauki ponad 14 tyś zł. Kpina i zdzierstwo co za firma nakręcona na zysk skrzętnie kryjąc swoją nazwę pod szyldem uniwersytetu
    30.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Sympatyk - tak, ceny są niestety podyktowane faktycznymi kosztami utrzymania, z jakimi wiąże się podtrzymanie obecnego poziomu oraz zapewnienie możliwości dalszego rozwoju każdej z pięciu filii w Polsce :) A dla osób uzdolnionych mamy dosyć spora ofertę stypendialną, którą znaleźć możecie na naszej stronie www.swps.pl w zakładce "Finansowanie" :) Liberapsyche - studia zaoczne bez problemu pozwolą Ci jednocześnie pracować; oczywiście będzie się to wiązało z dużą ilością nauki oraz pracy własnej, jednak z doświadczenia naszych studentów wiemy, że jest to jak najbardziej wykonalne :) Jeżeli chciałabyś się dowiedzieć więcej, możesz śmiało pisać do naszego Biura Rekrutacji: rekrutacja@swps.edu.pl Pozdrawiamy!
    28.08.2018
  • Liberapsyche

    Witam! Szukam osób, które studiuja/ukończyły filologię angielska na SWPS i mogłyby wypowiedzieć się na temat poziomu edukacji na tym kierunku. Waham się pomiędzy trybem zaocznym na SWPS, a wieczorowym na UW. Mam 23 lata, dlatego chciałabym już pracować w trakcie tych studiów, ale równocześnie obawiam się o wiele niższego poziomu niż na UW. Z drugiej strony program SWPS wydaje się praktyczniejszy niż ten na UW. Czy ktoś z Was miał może okazję porównać osobiście te dwie uczelnie lub może wypowiedzieć się na ten temat? Dziękuję!
    27.08.2018
  • Indeks w Kieszeni

    Wszystkich zainteresowanych bezpłatnym I rokiem studiów na SWPS zapraszamy do udziału w olimpiadach wraz z https://indekswkieszeni.pl/ !
    19.08.2018
  • sympatyk

    Poprzednik ma chyba trochę racji, no chyba że rzeczywiście polityka cenowa jest tak ustalona wyłącznie ze względów ekonomicznych. Ale jeśli nie, i to po prostu np. taka forma zdobycia prestiżu, to może warto to przemyśleć, bo być może tracicie studentów, których nie stać na aż tak drogie studia, ale za to byliby znacznie lepsi i podnieśli np. poziom absolwentów? Gdyby studia były tańsze, pewnie szło by na nie więcej osób, więc może nawet ekonomicznie bylibyście na plus? :) Mówię to nie jako Wasz student, ale z pewnością sympatyk :)
    18.08.2018
  • JKG

    Nie jestem studentem i nigdy nie bylem w Waszej uczelni. . W okresie rekrutacji interesowałem się Waszą uczelnią jednak ze względów finansowych zrezygnowałem czego dziś nie żałuję. Zdobyłem wiedzę,umiejętności i kompetencje w obszarze który mnie interesuje w przyzwoitych kosztach finansowych bo po co przepłacać. Zejdzie z ceny to będziecie mieć więcej studentów, bo przez to że jest tak wysokie czesne wiele kandydatów rezygnuje biorąc pod uwagę wygórowane koszty studiowania. Pozdrawiam
    17.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Nie do końca rozumiemy - czyli nie jesteś naszym studentem? Czy kiedykolwiek więc u nas studiowałeś czy wypowiadasz się wyłącznie na temat ceny, nie znając faktycznych warunków oraz sposobu nauczania jaki oferujemy? :)
    16.08.2018
  • JKG

    Osobiście skończyłem filologię podwójną gdzie koszty studiowania były znacznie niższe niż u Was. U Was jeden rok studiów to 2 lata na wielu innych uczelniach. Cenowo poprostu jesteście najdrożsi co odstrasza potencjalnych studentów. W innych uczelniach prywatnych też są małe grupy ( w mojej było 11 osób), kadra jest międzynarodowa, a sale z nowoczesnym zapleczem dydaktycznym i przestrzennym co jakoś nie spowodowało takich drastycznych cen jak u Was. Gdyby Wasze ceny były niższe byłoby więcej studentów co przynosiło by takie same wyniki finansowe. Pozdrawiam
    16.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    JKG - co według Ciebie sprawia, że cena jest nieadekwatna do wysokości? Czy którykolwiek punkt z prezentacji studiów, opisu kierunku nie został ostatecznie spełniony? Jeżeli tak to jaki? Co powinniśmy poprawić? :) Jak już kiedyś pisaliśmy, ceny nie są wymysłem z kosmosu, ale minimum pozwalającym nam utrzymać obecne warunki nauczania (małe grupy, nowoczesne sale, wykładowcy-praktycy).
    15.08.2018
  • JKG

    Nie polecam - wysoka cena czesnego nie adekwatna do jakości. Rozumiem, że sa to studia prywatne ale do przesady studia na kierunku filologia za 5 tys zł semestr to gruba przesada. Jest wiele innych lepszych i przede wszystkim tańszych uczelni gdzie można studiować na wysokim poziomie kierunki takie same jak w SWPS.
    15.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Ja - program dostępny jest na naszej stronie www.swps.pl, a przykładowy plan zajęć (godzinowy) uzyskasz w Biurze Rekrutacji - zapraszamy na kampus lub do kontaktu pod: rekrutacja@swps.edu.pl :) Ania - bez problemu :) Będziesz musiała przedstawić wykaz zrealizowanych przedmiotów, które (jeżeli będą się pokrywać z programem psychologii u Nas) zostaną Ci przepisane. Więcej dowiesz się w Biurze Rekrutacji :)
    06.08.2018
  • Ania

    Mam pytanie odnośnie przeniesienia na uczelnię, jeżeli teraz zacznę studia na innej uczelni czy bez problemu mogę przenieść się na drugi rok na swps na psychologię?
    05.08.2018
  • Ja

    Chciałabym się dowiedzieć jak wyglada przykładowy plan zajęć na kierunku Prawo? Czy zajecia odbywają się codziennie?
    01.08.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Ola - nasze Biuro Rekrutacji może się wypowiedzieć bez problemu - zapraszamy na kampus albo do kontaktu mailowego pod rekrutacja@swps.edu.pl :)
    30.07.2018
  • Ola

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiowania psychologii w trybie zaocznym , z poprzednich lat? Ewentualnie czy ktoś wybiera się w tym roku do Warszawy na ten kierunek i wie coś?
    27.07.2018
  • absolwent

    Sylwio, myślę że bez problemu dasz sobie radę. Obecność na wykładach nie jest obowiązkowa. Można nauczyć się w domu i zdać bez problemu.Co do poziomu nauczania to jest różnie w zależności od wykladowcy. Są moduły o bardzo wysokim poziomie np. prawo europejskie, kpk czy też wstęp do prawoznawstwa. Są też mniej wymagający wykładowcy którzy dostosowują poziom nauczania do poziomu większości studentów. Moim zdaniem jest trochę za dużo testów a za mało kazusow. Trzeba wziąć poprawkę że to są studia zaoczne i to od Ciebie będzie zależało ile się nauczysz. Generalnie jestem zadowolony z tych studiów. Średnia wiekowa jest bardzo różna. Są też osoby 40+ i starsze. Jeżeli jesteś zainteresowana prawem to tego typu studia są dobrym rozwiazaniem dla Ciebie :)
    20.07.2018
  • Sylwia

    Robię rekonesans nt. prawa dla magistrów . Posiadam spore doświadczenie zawodowe, oraz dodatkowe kwalifikacje . Mam też określony wiek 46 lat rodzinę i pracę. Moim ogromnym marzeniem jest uzupełnić wiedzę o obszar prawa (ciągle mi tego brakuje). Dlatego bardzo proszę jeżeli mogę prosić o kontakt z absolwentem lub studentem tego kierunku na Uniwersytecie SWPS to będę niezmiernie wdzięczna. Chciałabym zapytać o studenckie problemy i możliwość radzenia sobie z nimi. Mam obawy czy najzwyczajniej w świecie dam radę, ponieważ jak widziałam zajęcia są bardzo intensywne a i poziom jak wynika z rankingów wysoki.
    19.07.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Niki, to zależy czego od tych studiów oczekujesz :) Są one świetnym przygotowaniem, zarówno teoretycznym, jak i praktycznym (co jest oczywiście ważniejsze) do pracy w mediach - czy to jako dziennikarz, specjalista ds. public relations, czy specjalista ds. marketingu. Każdy z tych zawodów jest o wiele bardziej złożony, niż wskazywałyby na to głosy osób, które twierdzą, że "dziennikarzem może być każdy". Owszem, może - pytanie jakim ;) Jeżeli planujesz więc wiązać swoją przyszłość zawodową z mediami, branżą reklamową czy kreatywną, chciałabyś się nauczyć pracy z kamerą, tekstem oraz mikrofonem - z pewnością odnajdziesz się na tym kierunku :) Jeżeli chciałabyś się dowiedzieć więcej nt. studiów, zapoznać się z programem - zajrzyj do naszego Biura Rekrutacji na kampusie lub napisz do nas na: rekrutacja@swps.edu.pl :)
    18.07.2018
  • Niki

    Cześć, czy ktoś może coś powiedzieć o kierunku dziennikarstwo i medioznawstwo na SWPS? Przeczytałam bardzo dużo opinii, że dziennikarstwa nie opłaca się studiować, lepiej działać. Ale nie do końca się z tym chyba zgadzam :)
    17.07.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Kaja - jesteście dobierani do grup językowych, więc może się zdarzyć, że powstanie grupa podstawowa, średnia i zaawansowana (w zależności od liczby osób). Po tych studiach możesz kontynuować naukę na innych uczelniach :) Więcej informacji, w tym przykładowy plan zajęć, uzyskasz w Biurze Rekrutacji - zapraszamy na kampus lub do kontaktu pod: rekrutacja@swps.edu.pl ;) Zainteresowana - zależy od trybu. Niestacjonarny ma zjazdy co weekend, sb i nd, w niektórych przypadkach może się zdarzyć, że będzie jeden czy dwa piątki w ciągu semestru. O szczegóły musisz pytać w Biurze Rekrutacji - zapraszamy do kontaktu pod: rekrutacja@swps.edu.pl :) Dominika24 - zależy od miasta i kierunku, ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby zabrakło nam miejsc względem chętnych :) Więcej informacji uzyskasz w Biurze Rekrutacji (rekrutacja@swps.edu.pl) lub w Biurze wymiany i programów międzynarodowych (rstanczewski@swps.edu.pl) ;) Prawo niestacjonarne w Warszawie - niestacjonarne oznacza na naszej uczelni soboty i niedziele :) R- rekrutacja trwa do końca września lub do wyczerpania miejsc na danym kierunku. Więcej - Biuro Rekrutacji ;) prawda - powtarzając za gupielok i czerśniok: skąd czerpiesz swoje informacje i czym możesz je poprzeć? :) Z naszego doświadczenia wynika, że pracodawcy bardzo chętnie przyjmują absolwentów po tym kierunku, ponieważ oznacza to, że są to osoby o świetnej organizacji czasu własnego, dużym samozaparciu i umiejętności szybkiego przyswajania wiedzy (tak, „wypuściliśmy” już absolwentów na rynek, mamy informację zwrotną :) ). Ten kierunek nie jest niczym innym jak zwykłymi studiami prawniczymi w trybie przyspieszonym i tak jak zostało już wspomniane, nie są żadną nowością w świecie edukacji :) 

Bernon, Julia, k4 - zapraszamy do kontaktu z Biurem Rekrutacji, tam uzyskasz odpowiedzi na wszystkie zadane pytania, może będziesz też miał okazję „złapać” studentów na korytarzu i porozmawiać z nimi bezpośrednio :)

:) - progi i wymagania rekrutacyjne są opisane na naszej stronie www.swps.pl w zakładce z opisem wybranego kierunku (pod formularzem rekrutacyjnym znajdują się pliki do pobrania ze szczegółowymi zasadami rekrutacji).


    17.07.2018
  • grace

    kierunek Negocjacje i mediacje - szczerze polecam, interesujący autorski program, ciekawe spotkania z praktyką. Wiedza bardzo użyteczna w życiu prywatnym i zawodowym. Zaliczenie wymagało własnych refleksji w obszarze omawianych kwestii merytorycznych. To był niezwykle pożytecznie spędzony czas, wśród ludzi z pasją i zaangażowaniem dzielących sie swoja wiedzą i doświadczeniem
    17.07.2018
  • k4

    ja również chciałabym się dowiedzieć o filologię ang na swps, jaki jest poziom i atmosfera na wydziale? Czy ktoś kto aktualnie studiuje może coś napisać? A jak porównanie z filologia na UW?
    16.07.2018
  • Julia

    Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda filologie angielska, czy studia są bardzo trudne i prowadzone wyłącznie po angielsku?
    16.07.2018
  • jolka

    ogólnie jest na luzie wiem bo studiowałam ale przeniosłam się na UW, miliony możliwości poprawek, bywa że wykładowcy podśmiewają się z intelektu studentów i generalnie z faktu że są bananowymi dziećmi, dużo lansu, beznadziejna zdawalność na aplikacje, wykładowcy obniżają poziom do poziomu studentów, a na plus to fajna stołówka i dość wysoki poziom lektoratów. Generalnie jeśli jesteś ambitny to ciężko Ci tam będzie.
    15.07.2018
  • Prawo

    Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat studiowania prawa (stacjonarnie, Warszawa)? Byłbym wdzięczny :)
    14.07.2018
  • lolek

    na swps bioro każdego głąba byle miał mature na 30% zdana
    14.07.2018
  • :)

    Czy ktoś wie jak to jest faktycznie z tymi progami punktowymi? Jeśli mam na prawdę mało punktów to nie ma co liczyć czy warto jednak spróbować?
    13.07.2018
  • Bernon

    Zamierzam studiować na filologi angielskiej z niemieckim, czy ktoś może napisać o tym wydziale? Jaki poziom nauczania i czy zajęcia są ciekawe? A jak prowadzący? jak jest atmosfera studiów? Piszecie, że organizacja trochę szwankuje., czy to prawda? Najbardziej interesuje mnie specjalizacja tłumaczeniowa.
    13.07.2018
  • Belkot

    Ojej bełkot, na serio? Skąd ta agresja? Gdzie umiejętność wymiany zdań? Gdzie szacunek do partnera w rozmowie? Po co ta personalna wycieczka? Twierdzisz, że absolwenci uczelni prywatnych mają ciężej na rynku pracy dla prawników. Ja tylko pytam na jakiej podstawie tak sądzisz? Określanie prawa dla lucencjatów j magistrów mianem „cudów, wianków i kombinacji” może wskazywać na twoją nagatywną opinię na temat tego toku studiów. Skąd ta opinia się bierze? Na czym jest oparta? Zapewne wiesz, że w tym właśnie toku kształci się prawników w USA. Jaki jest powód dla którego w Polsce nie można tego systemu zastosować?
    10.07.2018
  • prawda

    niestety nic niezrozumiałem z twojego bełkotu prawda jest taka że absolwenci prywatnych uczelni z wyjątkiem FiR na kozminku mają ciężko a co do piero mówić a takich cudach wiankach jak prawo dla licencjatów
    10.07.2018
  • gupielok i czereśniok:)

    Odnosząc się do poprzedniego wpisu, na jakiej podstawie stawiasz tezę, iż pracodawcy mieliby rzekomo często nieufnie się odnosić do kierunku studiów prawo dla magistrów? Czy dysponujesz wynikami badań, które przeprowadzone były wśród pracodawców? Skąd wiadomo, że często? Ten kierunek na SWPS został uruchomiony niedawno (zdaje się, że nie wypuścili jeszcze żadnych absolwentów). Co więcej, jeśli już mamy się wdawać w spekulacje dotyczące preferencji pracodawców, to chyba liczy się zdany egzamin na aplikację, uprzednie doświadczenie zawodowe, oraz inne kompetencje zawodowe, które słuchacze tego kierunku mieli szanse rozwinąć. Ostatnio oglądałem debatę na wydziale prawa UJ gdzie całkiem na serio proponowano aby uczelniom przyznać prawo wyboru, tego kto jak to ujęto „ma szansę być dobrym prawnikiem w przyszłości” i tym samym mocnego ograniczenia dostępu do studiów i tym samym zawidów prawniczych. Może właśnie tego rodzaju zaprzaństwo systemowe, taka obawa modernizacji i w efekcie pielęgnowanie nieefektywnych schematów otworzyło drogę do jakże światłych zmian w systemie sprawiedliwości? Czy środowiska prawnicze nie ponoszą odpowiedzialności za obecne harce bowiem nie były zdolne wykrzesać z siebie impulsu reformującego system sprawiedliwości? Moim zdaniem, stwierdzenie , iż ten kierunek studiów może być przejawem takiego tęsknego żachnięciu za przeszłością, wpisem konkurencji lub jednego i drugiego:)
    09.07.2018
  • prawda

    jeśli chodzi o prawo dla magistrów i licencjatów to pracodawcy często nieufnie podchodzą do tego typu kombinacji myślę że nie warto tego studiować za taką kase
    08.07.2018
  • R

    Do kiedy trwa rekrutacja na stacjonarne prawo?
    04.07.2018
  • Re:..

    merci:)
    03.07.2018
  • ..

    Zajecia odbywaja sie w weekendy. Z reguły dwa zjazdy w ciągu miesiąca. Czasami częściej a czasami rzadziej. Większość zajęć odbywa się w formie wykładów - obecność na których nie jest obowiązkowa. Można nauczyć się i przyjść tylko na egzamin. Generalnie wykładowcy sa bardzo elastyczni w kwestii obecności. Sa też warsztaty i konwerstaoria.
    03.07.2018
  • Prawo niestacjonarne w Warszawie

    Czy ktoś wie, jak często i w jakie dni odbywają się zjazdy? Niestacjonarne nie jest równoznaczne z zaocznym...
    01.07.2018
  • Dominika24

    Czy wie ktoś może ile osób się dostaje na semestr za granicą? Bardzo chcialabym isc na kierunek filologia angielska z rozszerzonym chińskim i jestem zainteresowana semestrem w Korei i niewiem jakie mialabym szansę bo studentów jest dużo
    12.06.2018
  • JoJo

    Może ktoś przybliżyć jak w praktyce wygląda procedura potwierdzania efektów uczenia się na kierunku prawo dla magistrow? Jak w ogóle odbieracie studiowanie w trybie przyspieszonym (ilość materiału, jakość kształcenia itp)? Mocno zastanawiam się nad podjęciem tych studiów, ale minęło już sporo czasu odkąd skończyłam pierwszą magisterkę stąd moje pytania. Z góry dziękuję za pomoc :)
    12.06.2018
  • sloppy_joe

    przynajmniej 2 razy w miesiącu...często nawet 3 razy w miesiącu (sobota + niedziela; od 8.15 do 18.00 / 19.00)...teraz na przykład mamy zjazd, tydzień temu był zjazd i w przyszłym tygodniu tez jest a potem egzaminy pod koniec czerwca...
    05.06.2018
  • Zainteresowana

    Jak często, czy w dni powszednie, czy w weekendy odbywają się zajęcia na kierunku Prawo dla magistrów? Mieszkam i pracuję na Pomorzu, zastanawiam się czy w takich realiach możliwe jest studiowanie w Warszawie.
    05.06.2018
  • Kaja

    Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o filologii włoskiej z językiem angielskim. Interesują mnie studia dzienne I stopnia Czy język włoski uczony jest od podstaw? Uczyłam się języka włoskiego przez 3 lata w LO, ale mój poziom jest mocno średni. Na maturze zdawałam język angielski (podstawowy i rozszerzony) Ile trwają studia w tym przypadku? Jak wygląda (średnio) obciążenie godzinowe w tygodniu pon-piątek ? Czy po skończeniu studiów I stopnia mogę studiować II stopień na innych uczelniach ? Np na UW? Dzięki za info.
    01.06.2018
  • student

    Miarodajnym i obiektywnym wyznacznikiem poziomu kształcenia na poszczególnych wydziałach prawa jest statystyka dotycząca zdawalności na aplikacje prawnicze (zarówno korporacyjne jak i specjalistczne). Fakty są nieubłagane. Od wielu lat najwyższa zdawalność jest wśród absolwentów publicznych uczelni (są to dane powszechnie dostępne). Natomiast opcja skróconych studiów prawniczych jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób posiadających już dyplom z innej dziedziny. W takim wypadku konieczna jest duża doza samodzielnej nauki.
    30.05.2018
  • sloppy_joe vel grzybolot

    W tym roku podjąłem naukę na kierunku prawo, tryb zaoczny (prawo dla magistrów). Zastanawiając się, w sierpniu i we wrześniu 2017 r. czy w ogóle się zdecydować na takie rozwiązanie, szukałem informacji w internecie i niestety wówczas niczego nie znalazłem. Podzielę się zatem swoimi doświadczeniami, mając nadzieję, że komuś to pomoże w podjęciu dobrej decyzji. Kilka słów o mnie: mam za sobą 2 lata studiów prawniczych na uczelni publicznej, ukończoną politologię i filologię angielską na uw i uj odpowiednio oraz studia podyplomowe na sgh. Studiowałem też w USA i w Hiszpanii – mam więc z czym SWPS porównać…zwłaszcza jeśli chodzi o podejście do studenta, umiejętność rozbudzenia ciekawości, pasji, zdolność zainspirowania do zwiększonych wysiłków, pokazania jak stawiać sobie cele i je osiągać. Decyzją dziekana wydziału prawa SWPS, zaliczono mi pierwsze dla lata nauki i przyjęto mnie na semestr 6. (3. Rok). Poziom nauczania: moim zdaniem jest bardzo wysoki. To są studia zaoczne a ja jestem osobą dorosłą i te studia robię dla siebie więc zdaję sobie sprawę, iż ogromną większość nauki muszę wykonać sam. Zajęcia służą mi do rozwiania wątpliwości, które się pojawiają podczas nauki samodzielnej. Wykładowcy są dla mnie partnerami, którzy będąc praktykami, pomagają mi dojść do wyznaczonego celu jakim jest możliwość wykonywania wybranego zawodu prawniczego. Zajęcia również inspirują mnie do samodzielnej nauki bo są prowadzone bardzo ciekawie. Prowadzone są przez praktyków (sędziów – prof. Gardocki (były I prezes SN), prawo karne, adwokatów – dr Majewski, prawo karne, dr Eysymontt – prawo cywilne, radców prawnych – dr Bidziński – prawo administracyjne, postepowanie sądowo-administracyjne). Co to oznacza? Ano to, iż na zajęciach omawiając różne instytucje kodeksowe czy też przerabiając kazusy, wykładowcy stale odwołują się do własnego doświadczenia, przytaczają wygrane i przegrane😉 sprawy; opowiadają o ciekawych klientach dzięki czemu nauka prawa nabiera realnego kontekstu a ja zaczynam wierzyć, iż skoro tym ludziom się udało to i mnie się może udać. Podejście do studenta: zdecydowanie najgorsze było na uczelniach publicznych: nie wiem dlaczego w dziekanatach „renomowanych” uczelni (uj, uw) z taką lubością gnoi się studentów, dlaczego pracownicy zachowują się w sposób obrzydliwie chamski…nie wiem z czego to wynika. Na swps jest okay. Było to dla mnie ważne bo nie mam ochoty użerać się z jakimiś frustratami więc pewien poziom customer service przejawiający się w uprzejmości, uczynności i sprawności załatwiania spraw jest dla mnie dużym plusem. Zdarzają się też osoby mało przystępne (nie będę nikogo wskazywał) ale z mojego doświadczenia wynika, iż są w absolutnej mniejszości i kontakt z nimi można ograniczyć do minimum. Reasumując zatem, dotychczas jestem BARDZO ZADOWOLONY z moich studiów na swps. Uczę się praktycznie każdego dnia (materiału jest na serio dużo). Robię to jednak z przyjemnością bowiem zawsze chciałem wykonywać zawód prawniczy. Zastanawiałem się jako to będzie z pracą w kancelarii, czy w ogóle mnie ktoś po studiach na swps będzie chciał wziąć. Od kilku tygodni pracuję w największej kancelarii prawnej na świecie i w Polsce (trafiło się kurze zairno😉 – chociaż raz!). Ponownie reasumując, studia prawnicze w USA trwają trzy lata. Po ukończeniu studiów i odbyciu rocznej praktyki można przystąpić do egzaminu państwowego i po jego zdaniu wykonywać dowolny zawód prawniczy. Aplikacja nie istnieje. Nie ma oddzielnych samorządów radcowskich, adwokackich czy notarialnych. Nie twierdzę, iż system taki lub innym jest lepszy / gorszy ale jeżeli Amerykanie są w stanie kształcić swoich prawników zaledwie w 3 lata, beż żadnych aplikacji, i kraj jakoś funkcjonuje, nie zawalił się, a ichniejszy system sprawiedliwości jest jednak dla naszego wzorem niedoścignionym, to może u nas też można wykształcić prawnika w 3 lata. Piszę o tym niejako oczekując, mnóstwa komentarzy a la: „nie da się”, „nie można”, „niedzielna szkółka”, „tylko kasę doją”, „nikogo po tej szkole nie zatrudnią”. W ostatecznym rozrachunku, można przecież ukończyć najbardziej renomowaną uczelnie (np.: UJ) i niewiele umieć lub też nie mieć pojęcia czym jest prawo – teraźniejszość pokazuje kilka takich przypadków. Na koniec, jeśli się zastanawiasz: warto nie warto, postaw na swoje marzenia i na siebie. Nie słuchaj krytyków, prześmiewców, znawców od wszystkiego, którzy z uporem będą wmawiali, że się nie da. Podejmij dobrą decyzję bo jeśli to będzie decyzja na tak, to czeka Cię mnóstwo pracy, nauki i wyrzeczeń. Jednakże, jeśli na serio chcesz zajmować się prawem i na serio Cię to kręci, cała ta ciężka praca będzie przyjemnością.
    29.05.2018
  • Uniwersytet SWPS

    kasia - zapraszamy do Biura Rekrutacji - nasi pracownicy chętnie odpowiedzą na Twoje pytania, może uda Ci się także złapać studentów na korytarzu :)

 kandydat - współpracujemy z zagranicznymi uczelniami; temat jest dosyć szeroki, więc najlepiej będzie, jeżeli skontaktujesz się z odpowiednim Biurem Rekrutacji :) Kontakty znajdziesz na www.swps.pl

 Mózg - umysł - technologia ??? - jest to specjalność na studiach psychologicznych. Wszystkie informacje znajdziesz tutaj: https://www.swps.pl/oferta/warszawa/studia-jednolite-magisterskie/psychologia/mut Jeżeli będziesz mieć dodatkowe pytania, zgłoś się do naszej Rekrutacji :)

 Zosia - mamy radę podobną jak dla kasi - zapraszamy do Biura Rekrutacji - nasi pracownicy chętnie odpowiedzą na Twoje pytania, może uda Ci się także złapać studentów na korytarzu :) My ze swojej strony możemy powiedzieć, że w większości zgadzamy się z opinią „student”: nauka jest na tyle skondensowana, że wymaga to doskonałej organizacji czasu i zdecydowanie jest to dobra opcja dla kogoś, kto posiada już dyplom z innej dziedziny. Pozwolimy sobie jednak zdementować plotkę: program studiów nie jest okrojony, ponieważ musi spełniać wymagania narzucone odgórnie (inaczej nie moglibyście przystąpić do aplikacji). Zgodzimy się jednak, że wymagamy od Was zaangażowania w domu i dużej dozy nauki. Wynika to z tego, że nie wierzymy w trafność selekcji za pomocą testów maturalnych i dajemy wszystkim równe szanse na to, by się wykazać, a dopiero poziom nauczania i ilość pracy na naszej uczelni ma za zadanie zweryfikować, czy będziecie w stanie się utrzymać :) 

 Zawiedziona - bardzo zmartwił nas Twój komentarz! Czy komukolwiek zgłaszaliście te problemy? Jeżeli tak to kiedy, komu, w jaki sposób? Chcielibyśmy zweryfikować z czego wynika brak rekacji naszych pracowników. Jeżeli nie chcesz dzielić się szczegółami na forum, możesz zgłosić się do nas na Facebooku w wiadomościach prywatnych lub napisać do nas na: social@swps.edu.pl




    25.05.2018
  • student

    Zosiu, no to jeżeli potrzebny Ci jest "papierek" to ok. Nie przemeczysz się :)
    21.05.2018
  • zosia

    Ja mam skończone studia mgr, zresztą z elementami prawa, dlatego mnie bardziej interesuje ,,papierek", dlatego pytam z tego punktu widzenia.
    21.05.2018
  • Zawiedziona

    Stanowczo odradzam kierunek Zarządzanie i Przywództwo na SWPS Warszawa! Genialny PR na zewnątrz, a wewnątrz FATALNA jakość kształcenia za duże pieniądze, program jest totalnie nie przemyślany i nie dopracowany. Projekty, które miały zaliczać cały semestr i nad którymi mieliśmy pracować cały semestr są jakimś nieporozumieniem (brak mentorów, organizacji, problemy firm są wydmuszką- nie mają racji bytu w świecie rzeczywistym więc i praktycznego podejścia ) organizowanie zajęć w majówkę (gdzie połowy osób nie ma), częsta zmiana planów (nawet z dnia na dzień). Było obiecywane że nie będzie pisania pracy magisterskiej, jedynie projekty a w trakcie okazało się że jednak koordynator zmienił zdanie i jest praca magisterska do napisania...... Zajęcia są mega nudne, niczego nie wnoszą, wykłady się dublują bo wykładowcy nie konsultują się ze sobą, formy zaliczeń nie są znane- dopiero wymyślane są pod koniec semestru...... Cena za te studia to jakieś nieporozumienie, lepiej iść na podyplomowe i więcej się z nich wyniesie na pewno niż z tego kierunku Po tym kierunku nie wynosi się żadnej konkretnej wiedzy, którą można wykorzystać w pracy. Strata czasu i pieniędzy
    20.05.2018
  • student

    Zosiu, To zalezy czego oczekujesz. Na studiach zaocznych program jest mocno okrojony. Tylko jeden semestr prawa administracyjnego czy postępowania cywilnego. Jest to prywatna szkoła, ktorej celem jest zarabianie pieniędzy. Przyjmuje sie każdego kto ma maturę i podpisze umowę. Nie ma elementu selekcji jak to ma miejsce w przypadku renomowanych publicznych uczelni typu uj czy uw. Ma to przelozenie na poziom studiów i zdawalnosc na aplikacje prawnicze. Chyba nikt nigdy nie dostał się po swps np. do kssip. Musisz sama sie uczyć nie ograniczając sie do tego minimum, ktore jest wymagane w szkole. Jest to dobra opcja dla osob, ktore już maja skończone studia i nie maja czasu bawić sie w kolejne studia dzienne. Natomiast jeżeli bierzesz pod uwagę aplikacje i wykonywanie zawodów prawniczych to musisz sie kuc sama. Sam papierek nic nie da biorąc pod uwagę ogromną konkurencję. Reasumując jak ktoś ma 19 lat i chce bawić się w prawo to niech wybierze dobrą państwowa szkołę takie skrócone studia mają sens tylko pod warunkiem samodzielnej nauki. Dostaniesz papier ale musisz sama sie nauczyć.
    18.05.2018
  • zosia

    Witam, czy studiował ktoś w trybie skróconym Prawo, niestacjonarnie? Jeśli tak to jak wrażenia???
    10.05.2018
  • Mózg – umysł – technologia ???

    Co to znaczy - Ścieżka??? widze na stronce SWPS coś takiego: Mózg – umysł – technologia. Czy to kierunek? raczej nie, bo przy Psychologii to wpisali, czyli co - specjalność? Nowość na ten rok czy już ktos to studiował i może napisać o co chodzi?
    07.05.2018
  • kandytat

    Mam pytanie dotyczące wyjazdów na badania naukowe. Czy uczelnia współpracuje z uniwersytetami za granicą i czy jest szansa na wyjazd w ramach projektu badawczego?
    07.05.2018
  • kasia

    Myślę o studiach w Warszawie na kierunku psychologia biznesu. Czy mógłby ktoś powiedzieć swoją opinię na ich temat, czy w ogóle warto tam iść?
    18.04.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Marku, Maju - my nie możemy usuwać żadnych komentarzy tutaj, mamy takie same prawa jak Wy :) Jeżeli jakiekolwiek posty zostały usunięte, oznacza to, że administratorzy portalu opinieouczelniach uznali je z jakiegoś powodu za nieodpowiednie i to do nich powinniście się odwoływać. zafrapowana - możesz studiować dwa kierunki jednocześnie, wielu naszych studentów tak robi :) Po szczegóły dotyczące zasad, opłat i programów zgłoś się do naszej Rekrutacji - osobiście, w jedym z naszych miast, albo mailowo na: rekrutacja@swps.edu.pl :)
    13.04.2018
  • zafrapowana

    Jak wygląda sprawa ze studiowaniem dwóch kierunków jednocześnie, z zarządzaniem, przykładowo, weekendowo? Czy oferujecie jakieś ulgi w opłatach czesnego dla takich studentów? I czy taka sytuacja jest w ogóle powszechna? (mam na myśli pewnie realna:)
    01.04.2018
  • Maja

    Czemu Uczelnia usunęła mój wcześniejszy wpis? Po co jest ta strona skoro jest na niej cenzura słowa?
    15.03.2018
  • były student

    Mnie najbardziej boli to, że gdy musiałem przerwać studia z powodów osobistych, to nikt się mną nie zainteresował. Nawet telefonu czy maila. Więc chyba prawdą jest opinia, że Uczelnia interesuje się studentem do czasu zrobienia 1 wpłaty. A potem to już nie ich problem a studenta.
    14.03.2018
  • ja

    moja opinia - mogę mówić o SWPS tylko pozytywnie, pisze to z pozycji I roku, zakladam że tak będzie dalej
    14.03.2018
  • student

    Jeśli chodzi o kierunek Psychologia, to uczelnia przygotowuje raczej do prowadzenia badań naukowych w tym kierunku, a nie do pracy z człowiekiem. Jest baaardzo dużo statystki, tabelek, wykresów i badań ale nie dowiesz się jak pracować z załamanym człowiekiem który siedzi naprzeciw Ciebie. Nauczysz się za to jaki test dać mu do wypełnienia (bo umiesz sprawdzić czy test jest trafny i rzetelny) tak jakby człowieka dało się zamknąć we wzorze i zdefiniować jego problem poprzez test.
    12.03.2018
  • Maciej

    Tak jest tam student, który był bardzo rozczarowany faktem, że nie może kontynuować nauki norweskiego na II stopniu, a szkoła mamiła wielkimi perspektywami.
    03.03.2018
  • Marek

    Nie pouczysz się Klara norweskiego na magisterce.
    03.03.2018
  • Marek

    Uczelnia usuwa niewygodne dla siebie komentarze
    03.03.2018
  • Klara

    Witam :) Planuję studia na kierunku Skandynawistyka i chciałabym poznać opinię kogoś kto się uczy norweskiego na SWPS. Jest tu może jakiś student, który udzieliłby mi przydatnych informacji? Pozdrawiam! :)
    18.02.2018
  • Nicola

    Witam , co powiecie na temat dziennikarstwa. zostaly 2 tygodnie do zlozenia na rekrutacje zimową. Any helpful people here? :)
    12.02.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    10.02.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Opinie są tu podzielone - przy starym systemie (sesja po zakończonym semestrze) studenci narzekali, że mają wszystkie egzaminy wrzucone na raz i to po dłuższej przerwie od ostatnich zajęć, w związku z czym materiał, który przerobili nie jest tak jasno zapisany w ich głowach, jak zaraz po ostatnich zajęciach. Wszystkim nie uda nam się dogodzić - niestety. Nasi wykładowcy należą jednak do raczej elastycznych i jesteśmy pewni, że możecie mieć wpływ na ostateczne terminy egzaminów, jeżeli zgłosicie taką potrzebę :)
    25.01.2018
  • Apa

    Sesja w czasie semestru to chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić studentom. Egzaminy powinny zaczynac sie po zakończonym semestrze.
    21.01.2018
  • Uniwersytet SWPS

    Przyszły student - to zależy od naboru. Staramy się tworzyć dla Was jak najwięcej odpowiednich grup językowych każdego roku; najlepsze informacje nt. bieżącej rekrutacji oraz grup językowych uzyskasz w naszym Biurze Rekrutacji. Przyjdź do nas lub napisz na: rekrutacja@swps.edu.pl :) aga- Jak najbardziej można - zapraszamy :) magda_z - o jakiej sytuacji piszesz? Kiedy to się stało, jaki wykładowca? Skąd informacja, że to na wniosek studenta? Jeżeli chcesz nam zgłosić jakąś nieprawidłowość, napisz do nas na: social@swps.edu.pl
    16.01.2018
  • magda_z

    Niestety USWPS to totalna porażka… Poziom jest żałosny. Jak ktoś słusznie już zauważył – pod byle pretekstem wyrzucają naprawdę wartościowych wykładowców. Bardzo często jest to na wniosek studenta, który uważa, że wykładowca jest za bardzo wymagający….
    03.01.2018
  • aga

    Witam, moje pytanie brzmi: Czy mozna studiować u Was dziennikarstwo II stopnia, mając studia pierwszego stopnia z innego kierunku (Kognitywistyka)? Czy trzeba zaczynać od nowa?
    03.01.2018
  • Przyszły student

    Czy planujecie ruszyć z germanistyką zaoczną? Ewentualnie, czy italianistyka zaoczna jest od podstaw? Czy trzeba znać już włoski? Nie ma informacji na stronie :(
    26.12.2017
  • Uniwersytet SWPS

    plum - nie planujemy na chwilę obecną otworzenia filologii duńskiej, ale zanotowaliśmy sobie propozycję :) Co do filologii szwedzkiej - poziom jest wysoki, atmosfera generalnie na naszej uczelni jest przyjemna - o czym najlepiej świadczą nasi studenci, których relacje czy zdjęcia znajdziesz np. na naszym fanpage na Facebooku :) Zapraszamy Cię na kampus lub do kontaktu mailowego z Biurem Rekrutacji - jeżeli masz jakiekolwiek dalsze pytania lub chciałabyś zwyczajnie z nami porozmawiać, nie ma na to lepszego sposobu :) tadaaa - przykro nam słyszeć, że nie jesteś zadowolona z naszej organizacji pracy - czy mogłabyś nam przybliżyć sytuacje o których piszesz? Jakie maile, do kogo, kiedy zostały zignorowane? Być może będziemy w stanie pomóc :) zapraszamy do kontaktu na: social@swps.edu.pl lub w wiadomościach na Facebooku :)
    17.12.2017
  • tadaaa

    Jestem na drugim roku filologii angielskiej z rozszeronym niemieckim i jeżeli chodzi o poziom nauczania jestem zadowolona. Jedyny problem mam z organizacją, a raczej jej brakiem. Ignorowanie maili studentów i nie dotrzymywanie ustalonych terminów nie jest najlepszą reklamą dla tego uniwersytetu.
    15.12.2017
  • plum

    chciałabym rozpocząć filologię szwedzką bądź norweską na SWPS w Warszawie od przyszłego roku. Z chęcią bym porozmawiała z absolwentem któregoś z tych kierunków :) warto? Czy studia dobrze przygotowują? Jaka panuje atmosfera? Bardzo się boję, ponieważ wiele osób doradza mi kurs, jednak kurs to tylko język (bez kultury, poznania gospodarki i polityki państwa) i nie wiem jak długo musiałabym uczęszczać na kurs by opanować język na poziomie C1, Również mam pytanie do Uniwersytetu SWPS - planujecie otworzyć filologię duńską? Przyznam, że ta by mnie chyba najbardziej interesowała.
    29.11.2017
  • Uniwersytet SWPS

    Questt - właśnie dlatego "odświeżyliśmy" Wirtualną Uczelnię - jest tam kafel "Mój Dziekanat", za pomocą którego możesz nie tylko złożyć każde możliwe podanie do Dziekanatu, ale także zadać pytanie. Odpowiedzi udzielane są szybko - nasi pracownicy codziennie sprawdzają wszystkie Wasze wiadomości, a Wy nie musicie stać w kolejkach :) Pozdrawiamy!
    05.11.2017
  • tudududdudududu

    Prawo
    29.10.2017
  • FILOLOG

    POMOCY!!! POSZUKUJĘ KOGOŚ KTO UDOSTĘPNI MI PLAN ZAJĘĆ Z 5 SEMESTRU FIL. ANGIELSKIEJ DZIENNYCH SPEC. NAUCZYCIELSKA. WIĘCEJ NA PRIV.
    27.10.2017
  • Questt

    Godziny pracy dziekanatow prawa i humanistycznego to jakiś żart. Ilość pracowników również. Czekanie w kolejce godzine na przyjęcie . Za tak kase dziekanaty powinny być naprawdę lepiej zorganizowane.
    12.10.2017
  • Uniwersytet SWPS

    @rajdek, smuci nas Twoja opinia :/ Możesz jednak podać jakieś konkrety? Czy podczas Twoich studiów coś było nie tak jak być powinno? Czy działo się coś niezgodnego z zasadami obowiązującymi na naszym Uniwersytecie? Czy jakkolwiek na to zareagowałeś? A jeśli tak, jaki był tego efekt? Zasmuciłeś nas tym bardziej, że zupełnie nie zgadza się to co piszesz z opiniami, które przed chwilą dosłownie czytaliśmy tu: https://www.facebook.com/UniwersytetSWPS/photos/a.10152698121371803.1073741829.305950706802/10155802734776803/?type=3&theater
    25.09.2017
  • rajdek

    zgadzam sie z Nico 100% ta uczelnia wie jak wyciągnąc ze studenta kasę. Ja mam wrażenie ze nie traktuje nasz z podejściem ludzkim tylko jak bankomat. Godziny są naciągane tylko na papierze w rzeczywistości masz ich połowe
    25.09.2017
  • Uniwersytet SWPS

    Witajcie! Otrzymaliśmy sygnał o pytaniach i wątpliwościach dot. naszej Uczelni, które się tu pojawiają. Postaramy się nieco pomóc i odnieść się do kwestii tu poruszanych :)

Na wstępie chcielibyśmy powiedzieć, że bardzo nas cieszy tak wysoka ocena naszego Uniwersytetu przez naszych, jak zakładamy, studentów i absolwentów :) 8,7 na 10 wydaje nam się świetnym wynikiem i jest nam bardzo miło, że tak nas oceniacie. Dziękujemy! Wracając jednak do Waszych pytań - nie mamy tu niestety możliwości odpowiedzieć na każdy wątek z osobna, dlatego pozwolimy sobie na odpowiedź zbiorczą - mamy nadzieję, że będzie ona dla Was czytelna. Zatem po kolei :) @Ala: wydaje nam się, że najlepiej pytać u źródła :) Polecilibyśmy Ci udział w organizowanych przez nas Drzwiach Otwartych, podczas których można porozmawiać z naszymi dydaktykami i studentami, ale w tym roku już kilka takich wydarzeń organizowaliśmy, a ostatnie tegoroczne odbyło się w zeszłym tygodniu :/ Możemy Ci jednak polecić kontakt z naszymi studentami poprzez liczne grupy na FB, które oni sami zakładają - znajdziesz w nich naszych studentów i absolwentów i będziesz mogła zaczerpnąć wiedzy z pierwszej ręki :) Wystarczy, że w wyszukiwarce na FB wpiszesz „filologia SWPS” lub „anglistyka SWPS” - powinny Ci wyskoczyć miejsca, w których znajdziesz naszych studentów :)

@Luiza: dziękujemy za miłe słowa! Najbardziej nas cieszy, że uważasz, że nie ma problemu z dogadaniem się, bo zdajemy sobie sprawę, że w tak dużych organizacjach, jak w przypadku naszego Uniwersytetu, zawsze pojawiają się jakieś problemy. My jednak mimo naszego dynamicznego rozwoju staramy się zachować otwartość i indywidualne podejście do każdej osoby, przez co staramy się współtworzyć społeczność ludzi sobie życzliwych i otwartych na rozmowy i wszelkie zmiany, mające służyć naszej akademickiej społeczności. Bardzo nas cieszy, że to czujesz! :) @Nico: co do jakości naszego kształcenia - nie możemy się tu z Tobą zgodzić. Dokładamy wszelkich starań, by była ona na najwyższym poziomie, co jest corocznie weryfikowane zarówno przez naszych studentów (anonimowe ankiety, w których oceniają oni naszych dydaktyków i same zajęcia) jak i organ zewnętrzny: Polską Komisję Akredytacyjną. W obydwu przypadkach jakość naszej dydaktyki oceniana jest wysoko. Z tej wysokiej jakości wynikają też koszty nauki na naszym Uniwersytecie. My nigdy nie ukrywaliśmy tego, że jakość musi kosztować i nie twierdziliśmy, że jesteśmy tani. Ceny naszych studiów wynikają właśnie z jakości jaką oferujemy i uważamy, że jeśli decydujesz się na studia, które kosztują tyle ile kosztują (a cen przecież znienacka nie zmieniamy) to nie ma chyba sensu później narzekać, że te studia kosztują tyle, ile zdecydowałeś się za nie płacić. Co do natomiast poprawek - no to jest właśnie konsekwencja naszej dbałości o jakość kształcenia. Jeśli przygotujesz się odpowiednio do egzaminów to je zdasz. Jeśli ich nie zdajesz, nie miej do nas pretensji, że musisz pisać poprawki - tj. efekt Twojego podejścia do studiów. My możemy zaoferować i udostępnić Ci dostęp do wiedzy, nie będziemy jednak za Ciebie studiować. Nie będziemy też umożliwiać prześlizgnięcia się po naszych studiach jak najtaniej i jak najprościej. Wiemy, że wiele uczelni umożliwia takie manewry, ale my nie. Co do natomiast niemożności dogadania się z nami - jeśli miałeś z tym problem, bardzo nam przykro. Staramy się jednak, by nie było problemów w tej materii i dostajemy mnóstwo opinii (również tu), że jednak można :) Jeśli więc w przyszłości będziesz miał problem z dogadywaniem się z kimś na naszej Uczelni, prosimy o sygnał, czy do Dziekanatu, czy poprzez Wirtualną Uczelnię czy chociażby poprzez FB - jakkolwiek, ale daj nam znać, byśmy mogli zareagować :) @gość: tak, zna je nasze Biuro Rekrutacji - zachęcamy do kontaktu :) @Zuzia: zapraszamy na nasze Drzwi Otwarte - możesz porozmawiać podczas nich z naszymi studentami bezpośrednio. A jeśli nie możesz na nie dotrzeć osobiście - polecamy poszukać grup na FB, które zakładają nasi studenci. Będziesz mogła zapytać u źródła. Wystarczy, że w FB wyszukiwarkę wpiszesz „studia azjatyckie SWPS” :) @bart: pewnie, że fajna :) co do wykładowców - na naszej Uczelni nie ma miejsca na chamstwo, w żadnej postaci, ze strony nikogo. Jeśli więc spotkałeś się z zachowaniami, które uważasz za niewłaściwe, daj nam prosimy znać (Dziekanat, WU, FB - jak Ci wygodnie). Dokładamy wszelkich starań, by każdy w naszej społeczności czuł się dobrze, ale niestety nie widzimy i nie słyszymy wszystkiego, dlatego ważne, by cała nasza społeczność wpływała na to, co dzieje się na naszym Uniwersytecie, również studenci. Ze swojej strony możemy zagwarantować, że zajmiemy się każdym zgłoszonym nadużyciem. Byśmy jednak mogli działać, sygnalizujcie nam problemy. Cieszy nas jednak, że suma sumarum uważasz, że Uczelnia fajna - to dla nas ważne :) @Dawid: Twoje uwagi są dla nas niepokojące i postaramy się zweryfikować czy i gdzie są problemy, w obszarach, o których piszesz. Obawiamy się jednak, że teraz może być już za późno, by rozwiązać problemy, które dotyczyły bezpośrednio Ciebie - szkoda, że nie dawałeś nam znać o swoim niezadowoleniu na bieżąco - moglibyśmy wówczas na bieżąco reagować. Co do niewygodnych krzesełek - to kwestia gustu, acz wiedz, że jesteśmy w trakcie zmian również w tym zakresie i wszystkie nowe sale, które oddajemy do użytku wyposażamy w tapicerowane krzesła - mamy nadzieję, że będzie Ci wygodniej wygodniej kiedy nas odwiedzisz :) @Sunless: polecamy grupy dedykowane naszym studiom na FB, zakładane przez naszych studentów - znajdziesz tam info z pierwszej ręki :) @-mala: fakt, realizujemy remont naszego kampusu w Sopocie i zdajemy sobie sprawę, że może on nieść ze sobą pewne niedogodności, ale pamiętajcie, że realizujemy go dla Waszej późniejszej wygody. My też czasem mieliśmy go już dość, ale właśnie kończymy i powinno być już tylko lepiej :) Co do uwag dot. dydaktyków - bardzo prosimy o szczegóły na ssm@swps.edu.pl - byśmy mogli reagować, potrzebujemy info co się dokładnie stało. 

@kandydat: zachęcamy do zajrzenia do grupy „Psychologia Biznesu” na FB - prowadzi go społeczność tego kierunku (studenci, dydaktycy, absolwenci) - dowiesz się tam wszystkiego z pierwszej ręki :) @bialyfosfor: informacje o koszcie studiów znajdziesz na naszej www, a konkretnie na podstronie z opisem danego kierunku :) @Eli: a jakieś argumenty? Dopytujemy, bo najwięcej pozytywnych opinii mamy od osób, które właśnie mają porównanie z publicznymi uczelniami i na tej podstawie nas oceniają :) @Sysia: skontaktuj się z naszym Biurem Rekrutacji - postaramy się pomóc :)

@polecam: dziękujemy! :) @Schawrzes Schaf: my polecamy! A co do organizacji - dokładnie. Musimy pamiętać, że wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z ludźmi, musimy liczyć się z możliwością popełniania błędów. Tj. naturalne i nie ma się co na to obrażać. Powiedzielibyśmy wręcz, że to jest po prostu ludzkie :) Ważne jednak jak na te błędy reagujemy i czy staramy się je naprawiać :) @Paula: jak już pisaliśmy wyżej - zapraszamy do grupy na FB tworzonej przez studentów i dydaktyków tego kierunku - w niej dowiesz się najwięcej :) 

@Niezupełnie uniwersytet: trochę nas zbiłeś z pantałyku, musimy przyznać… :) Gwoli wyjaśnienia - nasz Uniwersytet założyła, współtworzy i rozwija czołówka przedstawicieli polskiej psychologii. Są to nazwiska takie jak Doliński, Wojciszke, Eliasz, Reykowski czy Strelau. Tj. Twoim zdaniem słaby poziom?! :) A co do opinii o naszej Uczelni - buduje ją cała nasza społeczność, a nie jednostki. Nasz Uniwersytet to tysiące studentów, pracowników, naukowców i absolwentów. Wszyscy tworzymy SWPS i uważamy, że robimy to na BARDZO dobrym poziomie ;) @Kinga: zapraszamy byś nas odwiedziła i przekonała się sama. Wpadnij, poproś o spotkanie z przedstawicielami kierunku, porozmawiaj ze studentami, przekonaj się osobiście :) @Ona: to jest właśnie ta różnica. My nie mówimy, że jesteśmy tani. Mówimy, że jesteśmy dobrzy, a jakoś musi kosztować. Dzięki za opinię! :) Drodzy, odpowiedzieliśmy na Wasze komentarze z ostatniego roku. Te z poprzednich lat odpuścimy, bo w dużej mierze są już nieaktualne. Jeśli jednak ktokolwiek z Was ma jakiekolwiek uwagi, sugestie czy pytania dot. naszego Uniwersytetu - zapraszamy Was do kontaktu z nami. Możecie przyjść i porozmawiać z przedstawicielami poszczególnych kierunków, możecie napisać do nas maila, możecie odezwać się na FB - jak Wam wygodnie. Z naszej strony zapewniamy, że będziemy się starać odnieść do każdego z Waszych pytań i wyjaśnić wszelkie problematyczne kwestie, o ile tylko dacie nam o nich znać. Nie obawiajcie się do nas odzywać, jesteśmy przecież dla Was, a nie odwrotnie :) Pozdrawiamy!
 Uniwersytet SWPS
    21.09.2017
  • Ala

    Witam, interesuje mnie filologia angielska specjalizacja nauczycielska.. No i studia niestacjonarne. Szukam opinii osoby, która tam studiuje bądź studiowała i szczerze wypowie się na ten temat. Z góry dziękuje za opinie. Pozdrawiam
    19.09.2017
  • Luiza

    mam juz jeden dyplom z swps, zaczynam drugi. szkola super, zajecia spoko, faktycznie zdarza sie zaklejdziura raz na semestr, ale ostatecznie mielismy dosyc duzy wplyw na to co bedzie taka zaklejdziura w nastepnych semestrach. system jest modulowy (nie zdawanie kazdego przedmiotu osobno, tylko 3-4 w module) co ma swoje plusy i minusy, wszystko jest jednak wyjasnione czarno na bialym, wiec nie do konca rozumiem zaskoczenie i zal Nico. co do pochylania sie nad studentem - zalezy od wykladowcy i tego czy bylo sie obecnym i aktywnym na wszystkich zajeciach, u nas nie bylo problemu z dogadaniem sie...
    12.09.2017
  • Nico

    SWPS to szkoła dla lubiących dużo wydawać. Jestem studentem 4 roku psychologii na SWPSie i jestem zaniepokojony zarówno podejściem do dydaktyki jak i obsługi studenta. Powód jest prosty , niska jakość nauczania za ogromne pieniądze. Trzeba wiedzieć,że szkoła wie jak od studenta wyciągnąć pieniądze. I tak na przykład zaliczasz ćwiczenia na 100% ale oblewasz egzamin. Co robi uczelnia, każe ci podchodzić i do ćwiczeń i do egzaminu jeszcze raz. Ciekawe podejście. No i można wycisnąć z nas więcej monety. Kolejna sprawa to zajęcia. Są ich niestworzone ilości i prowadzone są na bardzo niskim poziomie. Dziesiątki fakultetów, naciągane praktyki , udawana aktywność studencka. Zdarzają się zajęcia na których pojawiasz się tylko 2 razy. Pierwszy by dowiedzieć się jak wygląda zaliczenie i drugie by zaliczyć. I do tego wszystkiego podejście ze strony administracji. W tej szkole niczego nie da się załatwić w normalny sposób, o wszystkim decyduje regulamin. Gdy zabraknie ci 1 punktu do zaliczenie egzaminu , nikt się nad tobą nie pochyli i nie da szansy. Poprawiaj całość . A więc student jest traktowany jako płatnik , nie osoba ucząca się. Szkoła stworzyła wokół siebie otoczkę jakości, jest obecna w mediach, ale to tylko lukier , który ma przyciągnąć studentów. Po za wysokim czesnym oferuje sowim studentom wielkie NIC.
    14.08.2017
  • gość

    Ktoś już zna próg punktowy na kierunek iberystyka? Nie wiem czy składać tam swoje papiery a 300 zl nie chodzie piechotą.
    09.08.2017
  • Zuzia

    Czy ktoś mógłby opowiedzieć coś o Studiach Azjatyckich w Warszawie? Byłabym bardzo wdzięczna :)
    31.07.2017
  • bart

    Uczelnia może i fajna, ale jednak niektórzy wykładowcy (i ich chamstwo) to totalna porażka. Zdecydowanie odradzam. Na dziennikarstwo już lepiej iśc na Collegium Civitas, UKSW, a nawet do szkoły Rydzyka w Toruniu byle nie tam ;)
    20.07.2017
  • Roman N

    Bieda! Niszczą do tego zabytki. Zobaczcie co zrobili z fasadami budynków. Żenada, a nie uczelnia.
    11.07.2017
  • Dawid

    Ja mam bardzo negatywne zdanie o tej uczelni. 1) Podczas rekrutacji obiecana mozliwosc dodatkowych zajec z chinskiego - po rekrutacji - brak mozliwosci 2) Dzial IT ktory nie potrafil odblokowac dostepu do konta email 3) Plan lekcji ulozony tak ze zajecia od samego rano do pozna w nocy z okienkami w srodku dnia 4) Dziwne zajecia o niczym na tremat filmu amerykanskiego w ciagu dnia, a wyklad z gramatyki jako ostatni, gdy nikt juz nie mial na nic sily 5) Caly dzien w ciasnych krzeselkach z pulpitem Najbardziej dopiekl mi ich plan lekcji z okienkami w srodku dnia oraz klamstwo podczas rekrutacji. Reszta (niekompetentne IT i bardzi rozny poziom wykladowcow) to folklor uczelni, mozna by bylo nie zwracac uwagi.
    02.07.2017
  • Sunless

    Czy studiował ktoś może w Warszawie psychologię w języku angielskim? Byłabym wdzięczna za informacje.
    28.06.2017
  • larthy

    witam. studiowalam na swps zarowno w sopocie jak i wawie. jestem mgr psychologii biznesu. czy jest praca po tej uczelni? jaka mam opinie? czy polecam? bardzo trudne pytania. w sopocie studiowalam kilka lat, bylam na erasmusie i na wymianie w korei pld. oczywiscie byly cyrki z papierami, ale niestety na to trzeba sie przygotowac, bo ukladanie learning agreement to jak scenariusz z monty pajtona, a potem uczelnia goszczaca i tak r*** studentow w d***. poza tym babki z dziekanatu naprawde pomocne. to ile sie nakombinowalam (przyspieszenia, spowolnienia toku studiow) i ile one sie nasiedzialy ze mna to nasze :D moglam im wodeczke w sumie kopsnac. wiec pod wzgledem organizacji bylo ok. do czasu. do czasu kiedy przenioslam sie do wawy na ostatni rok i tydzien przed obrona swps wyskoczyl z informacja ze mam niezrealizowany modul. MODUŁ. CAŁY K*** MODUŁ, po prostu im zniknął z systemu! ale oczywiscie oskarzyli mnie. ze nie dopilnowalam. to byl moment kiedy stracilam swoje serce do tej uczelni. co do poziomu... znam wieeeelu studentow (absolwentow), ktorzy super sobie radza. to sa ludzie, ktorzy tworzyli kola naukowe i programy, przeprowadzali badania i organizowali konferencje, uczelnia bardzo w tym wspiera i jesli masz pomysl na siebie, to bedziesz gosc. jesli nie masz, skonczysz jak ja albo inni tacy jak ja: na recepcji, w restauracji jako kelner, na stazach. niektore zajecia sa smiechu warte i czlowiek rece zalamuje, ze placi 8 tysi za taki szajs. inne sa naprawde git i wykladowcy ucza wartosciowych, praktycznych rzeczy. po 5 latach spedzonych na swps musze jednak oddac hold dziewczynom z kola zzl z sopotu: gdyby nie one, gdyby nie mentoringi, szkolenia i kursy, ktore zorganizowaly, bylabym teraz znacznie ubozsza emocjonalnie i rozwojowo. DZIEKUJE WAM. swps w sopocie byl dla mnie beznadziejny bo nienawidze 3miasta i gdyby nie kolo zzl i przewodniczaca Olga, to spisalabym te lata na straty. dlatego ZAWSZE bede polecac wawe. liczba opcji i kierunkow nie do porownania. ale latwiej zrobic kariere naukowa, chociaz od tego jest tez wydzial we wrocku (ale to tylko ploteczki od absolwentki stamtad). sopot jest kameralny i cichy. wawa to... wawa. milion opcji wszystkiego (kola naukowe, kierunki, wyjazdy, szkolenia, praktyki, dziwne rzeczy o ktorych nie wiem dopoki na nie nie trafie itd.). dla mnie zawsze bedzie lepsza. czy polecam? tak, jesli czlowiek wie co chce robic w swym zyciu przynajmniej przez nastepne 10, 15 lat. tak, jesli lubisz sie uczyc. tak, jesli lubisz sie angazowac. tak, jesli cie stac i jesli lubisz podrozowac, bo mozna wyjezdzac do porzygu (erasmusik rok, miedzynarodowa wymiana rok, praktyki erasmusa pol roku, bitch please). nie, jesli chcesz isc gdzies na studia i nie wiesz gdzie. nie, jesli nie lubisz gwiazdorzenia, bo atmosfera jest rozna, jest duzo dziadostwa ktore uwaza sie za lepsze od innych i generalnie taka warszaffka, najczesciej spoza warszawy wlasnie. nie, jesli nie masz kasy, a jak dasz rade poprawic mature to dostaniesz sie na uw. pozdrawiam
    23.06.2017
  • ~mala

    Odnośnie swps w sopocie. Fatalna organizacja. Wykładowcy może i są w porządku ale tylko w pierwszym semetrze. Obecnie trwa remont na uczelni i nie dość ,ze został skrócony semestr, administracja w żaden sposób nie współpracuje ze studentami. Brak liczenia się ze studentami zaocznymi. U niektórych wykładowców zwolnienie sie 10 minut przed końcem oznacza brak obecności i nie ważne ,ze masz ostatni pociąg. Gdyby nie to, ze utopilam tam masę pieniędzy, bym poszla na inną uczelnię. Nie polecam
    16.06.2017
  • gosc

    Może się ktoś wypowiedzieć o psychologii dla magistrów? Polecacie?
    24.04.2017
  • kandydat

    Witam, Czy ktoś studiował może Psychologię Biznesu i chciałby podzielić się opinią ? Chodzi mi zarówno o poziom nauczania (bardzo ciekawy program studiów, pytanie tylko, czy na poważnie realizowany), jak i również o perspektywy pracy po studiach. Czy uniwersytet wspomaga w jakiś sposób współprace na linii student - pracodawca, pośrednicząc przy organizacji stażów i praktyk ?
    23.04.2017
  • bialyfosfor

    Szukałam dosyć długo kosztów kierunku psychologicznego. Pomoże ktoś?
    22.04.2017
  • Eli

    Nie polecam.Szkoda czasu i pieniędzy.Radzę poszukać dobrej państwowej uczelni.
    11.04.2017
  • Sysia

    Witam, W 2014 roku zaliczyłam wszystkie egzaminy ale nie złożyłam pracy i nie broniłam się. Czy można jeszcze jakoś powrócić do szkoły żeby napisać i złożyć pracę?
    21.03.2017
  • polecam

    wcale nie uważam, że w SWPS brakuje organizacji, oczywiście zdarzają się czasami sytuacje problemowe ale nie oszukujmy się, tam też pracują ludzie, którzy mają prawo do pomyłki, ja SWPS polecam!
    19.03.2017
  • Schwarzes Schaf

    Studiowałam lingwistykę na UW i uważam, że poziom tam był raczej niski. Rozważam italianistykę lub anglistykę na SWPS. Polecacie? Jak wymagania? PS: Widziałam komentarze o tym, że na SWPS brakuje organizacji. Chciałam jedynie nadmienić, że w państwowej szkole nie jest wcale lepiej ;)
    09.03.2017
  • Paula

    Cześć. Czy ktoś z was studiował/studiuje kierunek PSYCHOLOGIA BIZNESU (II stopień)? Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej na temat tego kierunku - przede wszystkim czy warto :) Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
    06.03.2017
  • Kinga

    Bardzo mi zależy aby dowiedzieć się jak najwięcej o kierunku kultura współczesna, czy warto, jak zajęcia, wykładowcy, klimat, wszelkie informacje mile widziane!
    23.02.2017
  • Ona

    Polecam studia podyplomowe na swps. Czesne są faktycznie dość wysokie, ale w porównaniu do uw jest tu więcej godzin warsztatów i elastyczny grafik zjazdów (część wykładów online), co pozwala na spokojne studiowanie osobom pracującym.
    21.02.2017
  • Niezupełnie uniwersytet

    Własnych pracowników naukowych mało, większość to zewnętrzni i na nich SWPS buduje swoją opinię. Właśni pracownicy to awans społeczny. Niewiele jednostek na poziomie. Uczelnia jak część prywatnych - PRZEREKLAMOWANA NIEZASŁUŻENIE.
    22.01.2017
  • yumii

    Hej ,a mógłby ktoś z was polecić studiowanie scenografii na tej uczelni ?
    13.11.2016
  • Psycho

    Witam jak wyglądają studia dziennie drugiego stopnia z psychologii klinicznej ? Bardzo proszę o opinie.
    12.11.2016
  • krolowasniegulo

    Witam. Czy ktoś studiował bądź studiuje prawo w biznesie? Jakie są warunki i perspektywy na przyszłość? Proszę o opinie :)
    08.11.2016
  • ac

    Zdecydowanie nie polecam tej uczelni. Strata czasu i pieniędzy... Słaba organizacja. Jak ktoś już pisał - pod byle pretekstem, na wniosek innych studentów, zmieniają terminy egzaminów, pozbywają się naprawdę wartościowych wykładowców, którzy wymagają, ale zarazem uczą!
    10.10.2016
  • Do Gośki - Prawo na SWPS

    Na wydziale Prawa większość osób przychodzi w konkretnym celu. Każdy musi wiedzieć po co przychodzi do tego zawodu. Zauważyłem, że ty nie wiesz jeszcze czym chcesz się zajmować w życiu. Więc może inny kierunek, zarządzanie, botanika itd. - nie musisz się przecież chwalić rodzinie i sąsiadom jaki kierunek studiów skończyłaś. Rodzice jakoś to przeboleją jak zrezygnujesz. Mam za sobą ukończone dwa kierunki i pewnie jakieś doświadczenie w tym zakresie, jednak chcę zauważyć, że na wydziale Prawo SWP, wykłady prowadzą sędziowie, adwokaci prowadzący kancelarie adwokackie itd. Jak można mówić, że się niczego do nich nie nauczyłaś. Przecież w jaki sposób masz się uczyć pisać pisma procesowe - na testach ? czy je przygotowując na zaliczenie, które ocenia doświadczony wykładowca. Uważam, że obecnie nie ma lepszej możliwości zaliczania poszczególnych przedmiotów. Zresztą słoneczko jesteś dopiero na drugim roku, więc niewiele jeszcze widziałaś - ale już pozwala Ci to wylewać swoje żale i rozterki życiowe na uczelnię. Jak będziesz na 5 roku, to wówczas może coś do Ciebie dotrze. Zresztą jak jesteś rozczarowana to zmień uczelnię - Wiesz w tym zawodzie trzeba wiedzieć czego się chce, bo czasy ciężkie i duża konkurencja.
    06.10.2016
  • Studentka ZZL

    Bylo pytanie o ZZL na SWPS mgr. Niestety nie polecam tych studiow, malo praktyki, duzo teorii, a dodatkowo to duzo z zakresu socjologii na nie ZZL. Niektorzy wykladowcy udostepniaja materialy nieaktualne, tak jakby z 10 lat wstecz. Strata czasu, pieniedzy I energii. :(
    13.09.2016
  • Gośka

    Witam, chciałabym się podzielić moimi refleksjami na temat kierunku prawo. Studiuję drugi rok prawo na SWPS w Warszawie- tryb zaoczny. Fakt - uczelnia jest droga, ale moja decyzja podyktowana była dobrą pozycją tej szkoły w rankingu Perspektyw. Niestety zawiodłam się. Wykładowcy są raczej przyjaźni i miło nastawieni do studentów, jednakże poziom nauczania- fatalny. W porównaniu z innymi uczelniami w programie studiów jest niewiele zajęć. Szkoła, wbrew zapewnieniom nie uczy praktyki. Egzaminy to porażka- na wiele z nich wystarczy napisać referat. Szkoła wg mnie nie przygotowuje dobrze do zawodu prawnika. Na duży plus atmosfera w szkole.
    14.08.2016
  • lona

    przecież SWPS jest prywatną szkołą a tylko w nazwie jest Uniwersytet, ale za nauke się płaci, jak na każdej innej uczelni prywatnej. Nie ma znaczenia, jak zdasz maturę, bo przyjmą każdego, kto podpisze umowę.
    26.07.2016
  • ilonaaaaaaaaa

    Ile kosztuje semestr ? Czy warto na bezpieczeństwo wewnętrzne ? i jak dobrze zdaną maturę trzeba mieć aby się dostać ??
    18.07.2016
  • Paulina

    W zależności od kierunku :)
    22.06.2016
  • laura

    Jeśli chciałbym pójść na studia na 1 stopniu zaocznie, to jaka jest cena tych studiów?
    30.05.2016
  • Studentka

    Może się ktoś wypowiedzieć o psychologii dla magistrów?
    14.04.2016
  • Ela

    Czy ktoś wybiera się na zzl na 2 stopień? Zaocznie
    28.09.2015
  • jan od boga

    SWPS jest na serio uniwersytetem, niedawno uzyskał wymagane uprawnienia do posługiwania się tą nazwą, dokładnie rzecz biorąc jest uniwersytetem przymiotnikowym. Póki co to jedyna prywatna uczelnia która najpierw postarała się o uprawnienia, a potem zaczęła rozgłaszać że jest "university", i za tą uczciwość wielki szacun dla władz szkoły !
    28.06.2015
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi

    na stronie SWPS jest Zarządzanie zasobami ludzkimi na studiach II stopnia, a nie widzę na licencjacie, ale chyba musi być, tak? skoro mają magisterkę to jest i licencjat, dobrze myślę?
    03.05.2015
  • mk

    orientuje sie ktos ile kosztuje psychologia (stuida jednolite magisterskie) na SWPS w Warszawie?
    27.03.2015
  • swps

    SWPS biją na głowę inne prywatne uczelnie, które do pięt im nie dorastają jeśli chodzi o poziom , pod każdym względem.
    27.03.2015
  • ????

    swps to szkoła prywatna, za kasę !!! nie żaden uniwersytet !!! płacisz - studiujesz !!! to jak zdasz maturę nie ma żadnego znaczenia !!!
    15.03.2015
  • terra

    Jakie przedmioty są potrzebne na maturze, aby dostać się na psychologię? I czy to dobry uniwersytet?
    05.02.2015
  • ???

    pokój modlitw z dywanikiem Bin Ladena? o co kaman?
    15.01.2015
  • Greg

    Ten pokój modlitw z dywanikiem bin ladena to tak na poważnie ?
    07.12.2014
  • mroz

    psychokryminalistyka - tylko w Sopocie, czy w Wawie też?
    31.10.2014
  • podyplomowe na SWPS ???

    kto robił na SWPS psychoterapię w medycynie? czy warto? co jest ewentualną alternatywą w Warszawie jeśli chodzi o tego typu studia podyplomowe?
    18.10.2014
  • absolwent_

    Jeżeli szukasz dobrej anglistyki w Warszawie to tylko na UW, poziom bardzo wysoki, uczelnia cieszy się prestiżem, z zajęć naprawdę wiele się wynosi, a ukończenie szkoły daje dużo lepsze perspektywy na przyszłość. Wielu pracodawców docenia fakt ukończenia dobrej uczelni państwowej. Studia na SWPS są stratą czasu i zmarnowaniem pieniędzy... niestety. Rankingi nie odzwierciedlają prawdziwego poziomu nauczania na SWPS, więc odradzam sugerowania się informacjami na stronie.
    17.08.2014
  • Renata

    Szukam dobrej anglistyki w Warszawie, czy może ktoś się wypowiedzieć jak wygląda ten kierunek na tej uczelni. Wiem że sama szkoła ma wysokie notowania w rankingach, ale chciałabym coś więcej wiedzieć o samej anglistyce. Czy może ktoś ze studentów wypowiedzieć się na ten temat ?
    07.08.2014
  • jerdishenk

    Skończyłem ta uczelnie rok temu..szczerze mowiac pod wzgledem kadry jest ok, ale patrzac teraz gdy juz jestem na szkoleniu z psychoterapii niewazne jaka szkole sie skonczy to zalezy jak ciezko sami pracujemy i jak bardzo czyms sie interesujemy, psychologia to ogolna wiedza o swiecie nie wyjdziemy po tym kierunku jako specjalisci, bedziemy mieli drobna wiedze, ktora bedziemy musieli przede wszystkim sami rozwijac po studiach, wiec naprawde to bez roznicy..idac do pierwszej pracy jako psycholog nie wiedzialem co i jak:P wiec to studia typowo teoretyczne nie praktyczne..mozna oczywiscie robic staze i praktyki- warto, ale studenci nie sa do niczego dopuszczani wiec trudno czegos nauczyc sie,,troche czuje sie przez swps okradziony bo mysle ze te studia nie daly mi narzedzi do pracy..czyli wychodzi na to ze ogolna wiedza za duzo kasy:P spotykam swietnych psychologow po tanszych szkolach, a co do atmosfery szkoly to jest troche dziwna poznalem tam moich 2 fajnych ludzi przez wszystkie lata z nimi utrzymywalem kontakt i chodzilem na zajecie przez to ze wiekszosc przychodzi i nie rozmawia ze soba albo udaje ze sie nie widzi siebie - brak integracji i checi nawiazywania kontaktu u ludzi lub majacy z tym problem
    05.02.2014
  • klaudia

    chciałabym isc na psychologie i nie wiem co wybrać drogą i renomowaną SWPS czy WSFiZ, która jest tańsza i na której jest seksuologia, która mnie interesuje. Słyszałam ze na WSFiZ zdzirają kase, czy podobnie jesr na SWPS (nie pytam o jakies warunki bo to norma)
    22.01.2014
  • sam

    Tak się dzieje nie od dziś. I co? I nic. Do tego śmieszniutkie to "dziennikarstwo".
    30.11.2013
  • Artur

    zgadza się "sam", najlepsze dziennikarstwo w Warszawie jest na 100% w WWSH im. B. Prusa - mają najlepsze warunki techniczne (ATM) i kręcą własne programy telewizyjne, emitowane później w telewizji naziemnej!
    04.10.2013
  • sam

    Przeczytałem, że w SWPS jest "najlepsze dziennikarstwo w Polsce". Dawno tak się nie uśmiałem. To się nazywa dobre samopoczucie!.
    24.09.2013
  • kandydat

    Tak się zastanawiam. Po co idziecie SWPS i płacicie podczas gdy macie to samo na państwowej uczelni - za darmo.
    20.09.2013
  • skończyłam ok

    jako zadowolona absolwentka powiem tak: moje oczekiwania zostały spenione, nie zawsze byłam zadowolona, czasem kręciliśmy nosami na jakieś pomysły, al jak porównuje ze znajomymi, gdy opowiadają, co się u nich dzieje, to u nas było wspaniale, bardzo kulturalnie,
    09.09.2013
  • basuu

    ocena uczelni mówi sama za siebie ;)
    08.09.2013
  • moka

    Studiowałam psychologię społeczną na tej uczelni ( w tym roku obrona). oferta kształcenia na kierunku psychologia społeczna - średnia, choć specjaliści niekiedy super.choć znawcy to też bardzo fajni ludzie, z którymi w większości można się świetnie dogadać i co ważne, mieć poczucie, że jest się dla nich osobą. Niestety ścieżki specjalizacyjne - kiepskie, kuleje ich organizacja, jest zły przepływ informacji, do tego praktyki nie w takim wymiarze godzin na jaki uczelnia się umawia. Fakultety to niestety już totalna porażka. Chyba, że ktoś studiując psychologię ma chęć na studiowanie innych kierunków, jak np filologia angielska, w tym samym czasie, bowiem z takich kierunków fakultety sa dostępne. wszystko dlatego, że dla samych przyszłych psychologów wybór jest bardzo ubogi ( w najlepszej sytuacji są przyszli klinicyści). Uczelnia też słabo wspiera studentów, rzadko wyłapuje talenty, wspiera badania i ciekawe projekty, choć jak już coś się osiągnie to z chęcią się pochwali. STypendia - są, choć niestety ich wysokość nie jest oszałamiająca. Podobna a niekiedy i niższa stawka niż na uczelniach państwowych, a tymczasem jest to uczelnia pprywatna i nie tego by się oczekiwało. Na plus - miłe panie w dziekanacie, możliwość doggodnego ułożenia planu i pogodzenia innych zajęć ze szkołą, fajna oferta wf. I jak pisałam świetni specjaliści. Wyposażenie również, choć lat temu chyba było lepiej. Osobiście oceniam, że z roku na rok jest coraz gorzej, 3 lata temu poleciłabym tę uczelnię bez wahania, teraz, przyznaję, że się zastanawiam. może na innych kierunkach jest lepiej...
    08.09.2013
  • polecam

    Szkoła dla ludzi z ambcjami. Jeśli ktoś uważa, że się zapisze, pójdzie dwa razy na wykład, a później zaliczy sesję i dostanie dyplom, to się myli. Trzeba się starać, trzeba się uczyć. Wykładowcy w większości bardzo przykładają się do swojej pracy i nie rozdają zaliczeń na prawo i lewo. Ale to przynosi efekty. Oprócz papierka masz coś w głowie.
    08.09.2013
  • absolwentka

    Studiowałam tam stosunki międzynarodowe i z ręką na sercu mogę polecić tą uczelnię! Mam porównanie z inną uczelnią prywatną w Warszawie, również z czołówki rankingów i SWPS zdecydowanie wyprzedza konkurencję. Kapitalna atmosfera, świetna kadra akademicka. Najlepsi z najlepszych pozbierani ze wszystkich cenionych ośrodków naukowych. Przekazują ci nie tylko wiedzę, ale dzielą się także swoim doświadczeniem. Poza tym student i wykładowca to partnerzy. Nie ma jakiś problemów w komunikacji. Oni tam są dla nas, a nie my dla nich, jak bywa w innych uczelniach. Co nie oznacza, że zaliczają na ładne oczy. Trzeba się starać, trzeba się uczyć. Generalnie idą na rękę, ale student kończący dany fakultet musi mieć pojęcie o przedmiocie. Ciekawa oferta zajęć fakultatywnych. I co najważniejsze panie z dziekanatu chcą pomóc, a nie robią łaskę! Polecam wszystkim, bo lata spędzone w SWPS okazały się najlepsze i najefektywniejsze. Teraz stosunków już nie ma, ale filologie, psychologia i prawo znajdują uznanie wśród pracodawców w Warszawie.
    08.09.2013
  • dżej

    Psychologia Społeczna- poziom żenujący, dostają się niemal wszyscy co potem bardzo widać na zajęciach. ludzie, którzy mają problem ze skleceniem zdania po polsku zostają magistrami. Ukończenie studiów nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku- szkoda. to się potem przekłada na opinie w miejscach pracy i opinie o "psychologach".
    08.09.2013
  • Zimbardo

    Gdybym był teraz 20 latkiem mieszkającym w Polsce, wybrałbym SWPS
    08.09.2013
  • absolwent

    jest ok, jak ktoś się uprze, to zawsze znajdzie coś, co mu będzie przeszkadzać,
    04.09.2013
  • nie otwiera sie swps

    sie nie ładuje strona ... dupa... kreci sie i nic...
    03.09.2013
  • słiden

    a czy ktoś mógłby powiedzieć parę słów o filologii szwedzkiej? Jest to wogóle przydatny język, warto się uczyć go?
    21.08.2013
  • kasiaa

    Studiowałam tam anglistykę ( licencjat) i jestem zadowolona z wyboru. Zajęcią w większości były interesujące (choć to jeszcze zależy czy ktoś woli bardziej literaturę czy może językoznawstwo ), zajęcia z praktycznej nauki języka na wysokim poziomie. Duża część kadry wykłada też na UW. Warta uwagi jest specjalizacja tłumaczeniowa,którą można wybrać od 2. roku. Ogólnie studia były dość wymagające i trzeba było pracować regularnie w ciągu roku, a nie tylko w sesji, ale taka jest właśnie specyfika studiów językowych. Dla mnie największym minusem było to, że było trochę za mało zajęć językoznawczych do wyboru względem literatury czy kultury,natomiast znajomi z roku, którzy woleli literaturę byli zadowoleni z takiego stanu rzeczy ;)
    19.08.2013
  • do NIka

    dwuletnie prawo? nigdy nie chciałabym mieć prawnika po dwóch latach studiów... Idź normalnie na 5 lat, inaczej będziesz miała problem z dostaniem pracy.
    12.08.2013
  • działa Wam ich strona www?

    mi nie wchodzi ich strona www, cos jest nie tak, dziala u was?
    12.08.2013
  • absolwent

    Nika! Ty sie nie ociągaj. Wykładowcy wyłacznie młodzi i opaleni. Nie musisz czytać, wymagają dobrej znajomości jazdy na rolkach, wystarczy że się zapiszesz, zapłacisz i pójdziesz po 2 latach po dyplom. I jesteś OK.
    11.08.2013
  • aplikant

    Warto, warto. Po 2 latach możesz zostać prokuratorem.
    11.08.2013
  • Nika

    Hej :) Chcialabym zapisac sie na 2 letnie prawo, mozecie mi powiedzic czy jest ciezko? duzo nauki ? jacy wykladowcy ? no i czy warto ?
    11.08.2013
  • Lilo

    Mógłby ktoś napisać coś o faktycznych progach punktowych na uczelni? W prawdzie na stronie internetowej podają 95 pkt, ale taki wynik to jakaś kpina. Wątpię, żeby ktoś z tyloma punktami miał szanse na studiowanie na SWPS. Czy się mylę?
    11.08.2013
  • ślusarz

    Witajcie kolejni kandydaci na bezrobotnych politologów.
    10.08.2013
  • lisia

    poszukuje mieszkania lub lakademika i lokatora/ lokatorki do wynajecia jesli ktos posiada jakies informacje prosze o kontakt. jestem studentka 1 roku swps nr kontaktowy798814464
    06.08.2013
  • kamyk

    a ja się z tym nie zgodzę i uważam, że studiowanie takich kierunków jak skandynawistyka daje dużo większą wiedzę niż tylko kurs tego języka, bo na studiach poznajesz też kulturę kraje i masę innych rzeczy a co za tym idzie jest szansa na dobrze płatną pracę ;)
    03.08.2013
  • elin

    zdecydowanie zgadzam się z opinią Agul na temat skandynawistyki. ludzie, jeśli chcecie się uczyć szwedzkiego, to lepiej zapiszcie się na jakiś kurs językowy i nie marnujcie pieniędzy na tę kpinę!!!!!! "Agul 2012-01-25 15:17:36 Mogę się tylko wypowiedzieć na temat kierunku Filologia Skandynawska i stanowczo NIE POLECAM osobom z ambicjami, które chcą dobrze poznać języki skandynawskie i mieć szansę na pracę po tych studiach np.jako tłumacz. Roczny koszt czesnego to ok.7500zł, bardzo niski poziom nauczania języków skandynawskich, teksty ze strony wykładowcy, że wcale im się nie opłaca prowadzenie tego kierunku i brak obiektywizmu jeśli student głośno (ale kulturalnie) wyraża opinię, że chciałby móc więcej się nauczyć. Jak ktoś chce studiować i uczyć się na jakimś poziomie języków skandynawskich, to niech szuka innej szkoły!!!"
    31.07.2013
  • przechodzień

    Dziennikarstwo chętna. Gdybyś przeczytała poprzednie wpisy nt dziennikarstwa w wsps, wiedziałabyś dlaczego ta specjalizacja jest tak krytykowana. W szkole wyższej ważne jest doświadczenie i talent dydaktyczny. I kropka.
    25.07.2013
  • Lisia

    w tym roku zaczynam studia w swps i poszukuje wspołlokatorów oraz mieszkania do wynajecia na rok czasu. zainteresowane osoby prosze o kontakt 798814464
    22.07.2013
  • dziennikarstwo chętna

    Jeśli poszecie tak źle o dziennikarstwie to moglibyście coś więcej napisać dlaczego niby takie złe jest? Dlaczego kadra słaba, że niewymagająca, czy aż nazbyt? I w ogóle fajnie by było jakby ktoś chciał opisać kilka zajęć, jak wyglądają, co się robi itd ;)
    18.07.2013
  • do rzeczy

    No i oczywiście Stefana Bratkowskiego. To był dobry aparat(czyk).
    14.07.2013
  • belfer

    Wpadłem na stronę przypadkiem i pełna solidarność z "kibicem" Dlatego podpowiadam. Możecie wykorzystać jeszcze np. Skalskiego, Parandowską, Giełzyńskiego, Pałasińskiego itd.
    14.07.2013
  • kibic

    He, he, he...Wzięli Persona bo jest senatorem. I co, będzie snuł wspomnienia... A dlaczego nie np. Zimocha, który jest fachowcem.
    13.07.2013
  • chichotek

    Przeczytałem, że Chrabota chce studentów SWPS uczyć kreatywnego dziennikarstwa. To tak jak kreatywnej księgowości?
    13.07.2013
  • absolwent

    Nie do końca się zgadzam, ale widać ze zmian kadrowych na dziennikarce, że coś szkole depcze po piętach, więc się ratują. Z młodych zostali Kuźniar i Zaborski, pozostali reprezentują warsztat ubiegłowieczny. Taki spektakularny ruch kadrowy. Bo nie bardzo wierzę w ich umiejętności dydaktyczne. Czyli - ratuj się kto może i jak może.
    13.07.2013
  • przeglądarka

    No, niestety... Co jak co, ale dziennikarstwo mają kiepściutkie. I to w osobach wykładowców, jak i samych treści.
    13.07.2013
  • były kandydat

    Słabiutka ta propozycja dziennikarstwa. Oj słabiutka. To już jest lepsza u Prusa.
    09.07.2013
  • mikołaj

    No właśnie. I po ukończeniu prawa możesz zostać fachową dziennikarką. I o to chodzi.
    04.07.2013
  • JAAAA

    Studiuję prawo i jestem bardzo zadowolona. Poziom wysoki wykładowcy z wyższej półki np. prof Sobczak (zdać i niego bardzo ciężko ale warto). Warunki studiowania jak na żadnej innej uczelni w Warszawie- jest wszystko nawet pokój modlitw :) !!!
    04.07.2013
  • Aleksandra

    Czy ktoś studiuje lub studiował stosunki międzynarodowe i chce się podzielić swoją opinią? . Z góry dziękuję za pomoc. :)
    29.06.2013
  • stary dziennikarz

    W pełni solidaryzuję się z "redaktorem". Studiowanie samego dziennikarstwa mija się z celem, niewiele daje. Najlepiej ukończyć pełne studia np.; prawo, socjologię, polonistykę itd. itd. i próbować swoich sił w redakcjach. Licencjat - wybaczcie mi - nie jest poważnie traktowany. No, chyba że zaspokaja Wasze ambicje i uważacie, że złapaliście Pana Boga za nogi.
    29.06.2013
  • absolwent1

    Z doswiadczenia wiem - niestety - że na tzw. "studiowanie" dziennikarstwa w tej szkole szkoda po prostu czasu i pieniędzy. Warsztat prawie zerowy, stary sprzęt, umiejętności i doświadczenie wykładowców...hmm. Teoria - owszem. Ale do tego są podręczniki.
    23.06.2013
  • redaktor

    W moim przekonaniu "studiowanie dziennikarstwa" jest nieporozumieniem. Powinno się skończyć normalne studia uzyskując tytuł zawodowy magistra i dopiero wówczas iść do pracy w radio, tv, czy redakcji prasowej. Tam się zdobywa warsztat, I takich dziennikarzy jest najwięcej, po: historii, socjologii, filoz., psychol., pedagogice i wielu innych kierunkach np. prawie czy polonistyce. Co to daje? Kompetencje zawodową i pozwala na oszczędzenie czasu i pieniędzy. Licencjaty już są traktowane jak c.d. matury. Po prostu; chętniej przyjmuje się do pracy po pełnych studiach niż po licencjacie. Powodzenia.
    21.06.2013
  • student

    mam odmienne zdanie, jeszcze studiuje, ale poki co nie mam powodow do narzekan, zajecia odbywaja sie bez wiekszych zawirowan, czasem zdarzy sie jakis nimi balagan, ale to nic w porownaniu z innymi szkolami prywatnymi, wykladowcy spoko, program ok, zajecia w wiekszosc interesujace, na uczelni klimat dobry, wszystko da sie pozalatwiac, kurcze, no nie wiem do czego sie by czepic, oczywiscie ze kase place, ale wiedzialem ze ide do szkoly prywatnej, to jedyny minus, ktory mi sie nasuwa, bo starzy zaciskaja pasa, co i ja czuje, ale ogolnie w porzadku
    11.06.2013
  • absolwent

    Skończyłem dziennikarstwo na SWPS w ub. roku. SZKODA CZASU i KASY.
    10.06.2013
  • absolwentka

    ja wystawiam pozytyw .... mozna by rzec \"Lubię to\"
    08.06.2013
  • anka

    Daje możliwości, ale nie w kształceniu dziennikarzy! To jest zawracanie głowy. Teoria, warsztat b. słaby, sprzęt lepiej nie mówic. Dopiero w redakcji dowiedziałam się o wielu podstawowych sprawach. W moim przypadku dziennikarstwo w SWPS to zmarnowany czas i pieniądze.
    08.06.2013
  • student II roku

    SWPS daje możliwości jak mało która uczelnia. Polecam odwiedzić stronę lub Facebooka a najlepiej przejść się do SWPS, by przekonać się na własne oczy!
    22.05.2013
  • ania

    "Absolwent" - masz rację. Widać, że xxx jest słoikiem.
    06.05.2013
  • absolwent

    XXX - nie znasz życia Po prostu za młody jesteś aby studiować.
    06.05.2013
  • XXX

    może przerzuście się na inny kanał, pisanie prac to troche nie na temat, a ustalanie cen tym bardziej, ludzi interesuje, jak sie tu studiuje, a nie za ile mozna dostac gotowca
    05.05.2013
  • witek

    Magdaleno. To ile, konkretnie bierzecie za zlecenie napisania pracy?
    01.05.2013
  • Magdalena

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    29.04.2013
  • ania

    Z warsztatami w szkole to jest tak jakbyś chciał nauczyć się pływać, ale siedzisz na krawędzi basenu a trener opowiada co trzeba robić aby płynąć.
    28.04.2013
  • absolwent

    Jeśli nie postawią na wyższym poziomie warsztatów, to szkoła polegnie. Ministerstwo idzie wyraźnie w dwóch kierunkach uczelni: zawodowych i teoretycznych przygotowujących m.in.do pracy badawczej. Więc szkoła musi się zdecydować; przygotowywać do zawodu czy powielać program uniwersytecki.
    21.04.2013
  • szperacz

    Szkoda, że warsztaty dziennikarskie są tak ubogie. Kiepskie radio, prasa, o fotografii nie mówię. Nie wiem czy warto...
    17.04.2013
  • Chinaski

    A jak wygląda zaoczna anglistyka? Jacy są wykładowcy? Jak wygląda sprawa z materiałami do nauki samodzielnej? Na ile te studia pozwalają rozwinąć się językowo?
    31.03.2013
  • Ania

    jak dla mnie za bardzo nadęta szkoła i ten wyścig szczurów - bardzo dziwny, w poprzedniej szkole tego nie miałam.
    21.03.2013
  • Franciszek

    Niby Ok, ale dla mnie przereklamowana.
    19.03.2013
  • foto

    oglądałem produkcje tv studentów SWPS na stronie - totalna porażka - ja bym się wstydził tego pokazać.
    15.03.2013
  • licealista

    Jakie tutaj jest dziennikarstwo ? Czy mają własne pracownie tv ?
    09.03.2013
  • Mon

    dla mnie liczy się szacunek dla studenta (od pani w dziekanacie po dziekana), wszyscy mają czas dla ciebie (i nie stoisz jak kołek w zapoconym korytarzy czekając na łaskawy dyżur, jak to bywa na państwowych) a ludzie - są i bogate dzieciaki, i każdy inny typ. np. u mnie w grupie bardzo wiele osób może płacić za szkołę nie dlatego, że im rodzice dają, tylko dlatego, że sami pracują i dostają stypendia, i to wcale nie są bogaci ludzie. jak chcecie zobaczyć prawdziwych szpanerów, to lepiej pójdźcie sobie na prawo na uniwerku.
    08.01.2013
  • Olaaa

    Jak dla mnie ta szkoła jest taka sobie... wyścig szczurów to pewne oraz bardzo dziwna mentalność i studentów i wykładowców na prawdę nie polecam! Ta szkoła to raj dla córeczek i synków bogaczy bo tam mogą poczuć delikatny powiew 'luksusu' i odseparowanie od zwykłego społeczeństwa , mnie ta szkoła i ludzie bardzo męczyli dlatego od października idę na inną uczelnie .
    18.12.2012
  • student filologii

    SWPS jest spoko, uczy tu masa ludzi z dorobkiem naukowym często porównywalnym albo lepszym niż na uczelniach państwowych (może jeszcze nie przegonili UW czy UJ, ale już jak słyszę co się dzieje np. na Gdańskim, to szkoda gadać). Wiadomo, że szkoły prywatne, te nawet najlepsze, będą w Polsce stygmatyzowane (często niesprawiedliwie), tak jak szkoły państwowe są faworyzowane (często równie niesprawiedliwie).
    09.12.2012
  • bidziol

    jak na prywatne patrzysz, SWPS z psychologia jest najlepsza, placisz kase, ale wiesz ze nie sa to pieniadze wyrzucone w bloto, najwazniejsze to stawiaja na wykladowcow, kadra, porzadek, nie ma sciemy, student czuje sie wazny
    23.10.2012
  • Marcin

    Od zawsze chciałem być psychologiem ale w dzisiejszych czasach będzie mi trudno znaleźć pracę w zawodzie i każdy mi powtarza, zebym wybrał jakiś kierunek ścisły. Mam teraz problem bo chciałbym mieć dobrą pracę i zarobki w przyszłości ;) a nie jestem pewien czy idąc na psychologię dokonam dobrego wyboru... Aczkolwiek interesowałem się poziomem szkół i Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej wydaje się być na wysokim poziomie ;))
    09.10.2012
  • mateusz

    bardzo dobra szkoła kształcąca w kierunkach psychologicznych, nie wiem jak na wydziałach w Poznaniu czy Katowicach ale w Warszawie jest to jedna z lepszych szkół!!
    02.10.2012
  • daria

    Niestety ale w ostatnich latach tyle osób skończyło psychologie, że na polskim rynku pracy jest zbyt mało możliwości rozwijania się w tym zawodzie ale życzę powodzenia Twojej siostrze ;)
    19.09.2012
  • gwiazdeczka

    Ważne są dziś takie kierunki jakie oferuje szkołą wyższa psychologii społecznej, ale z drugiej strony zbyt dużo już ludzi je wybiera, chyba trochę na modłę amerykańską, gdzie w filmach to psycholog jest na każdym kroku. Moja siostra też wybrała taką karierę, zobaczymy co z tego będzie!
    30.08.2012
  • quarter

    sober, wg ciebie Anna Karenina to lekka książka na wakacje? Gratuluję zamiłowania do książek, ja przez to przebrnąć nie mogłem!po 200 stronach zrezygnowałem! Poza tym nie wiem co ty gwen piszesz o tym czytaniu na studiach, ja niewiele miałem książek w ręce przez dwa lata studiowania w swps, a cały czas zdaję egzaminy bez problemów.
    23.08.2012
  • sober

    @gwen: teraz wakacje, możesz czytać coś lżejszego, polecam Annę Kareninę ;D Może nie jest lekkie wagowo, ale czyta się przyjemnie :D a przechodząc do tematu Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie: wszystko chyba już zostało powiedziane poniżej, uczelnia bardziej na plus niż minus, warto wybrać się tu na studia :)
    14.08.2012
  • sober

    @gwen: teraz wakacje, możesz czytać coś lżejszego, polecam Annę Kareninę ;D Może nie jest lekkie wagowo, ale czyta się przyjemnie :D a przechodząc do tematu Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie: wszystko chyba już zostało powiedziane poniżej, uczelnia bardziej na plus niż minus, warto wybrać się tu na studia :)
    14.08.2012
  • gwen

    Matko, ile ja się na tych studiach naczytałam, to chyba więcej niż podczas całego życia, a studiowałam dwa lata dopiero. Książki, prace naukowe, nawał po prostu. Ale o ile człowiek od razu mądrzejszy się czuje, to nie ma porównania! Szkoda tylko że nie mam wiele czasu na lżejszą lekturę.
    11.08.2012
  • weronika

    Ja SWPS skończyłam 2 lata temu. Pracy miałam dużo, przede wszystkim dużo się czyta. Studiowałam zaocznie. Wykładowcy są różni, z jednymi można się dogadać, z innymi trudniej. W tej chwili wykładają tam najlepsi psychologowie w Polsce, wielu wykładowców przeniosło się tam na stałe ze swoich uniwersytetów. Szkoła prowadzi program Absolwent, który pomaga w zdobyciu stażu lub pracy po skończeniu studiów. Polecam!
    06.08.2012
  • martynka

    Ta szkoła jest najlepszym miejscem na ziemi. Przynajmniej ja tak na to patrze z perspektywy czasu. ISporo nauki, na pewno bardzo dużo wymagają wykładowcy, mega nacisk na języki, atmosfera w szkole jest fantastyczna, ludzie bardzo uprzejmi, wszędzie jest czysto, pachnąco itd:) poziom nauczania jest jeden z wyższych moim zdaniem, nikt studenta nie olewa, wykładowcy są dla Ciebie w każdej chwili i każdy problem pomagają rozwiązać. Także jeśli chodzi o prywatne uczelnie jest to z całą pewnością najlepsza z dostępnych. Tylko ceny są wysokie;( jest troszkę lansery itd, ale w sumie da się na to uodpornić:)
    03.08.2012
  • irka766

    zgadzam się z `olka` ale minusem tej uczelni jest to ze chodzi do niej sporo znanych osób i szkoła to jeden wielki pokaz mody, przynajmniej na zaocznych, bo na dziennych podobno jest inaczej
    03.08.2012
  • olka

    studiowałam socjologię stosowaną, nauki zawsze nie brakowało, a jesli chodzi o materiay to nauczyciele starali się zawsze coś przynosić, wymagający byli, ale nie wszyscy, u niektórych łatwo było zdobyć 4:), na ćwiczeniach kazdy musiał coś powiedzieć inaczej stawiali minusy :P
    03.08.2012
  • panna

    No cóż, moim zdaniem świetna uczelnia. Piszę tak, gdyż wlaśnie tu poznałam świetnych ludzi, ale to nie jedyny powód i właściwie nie do końca zasługa zamej uczelni. Po prostu szkoła wyższa psychologii spolecznej naprawdę pomogła mi w zdobyciu praktyk! I to dwukrotnie! A same miejsca praktykowania były świetne, zdobyłam wiele doświadczenia więc naprawdę jestem wdzięczna ;)
    30.07.2012
  • magda

    ty dzwon od razu na uczelnie, gdzie zlozylas papiery, nie powinni Ci robic problemow, w koncu to jedna uczelnia, dla nich nie ma wiekszego znaczenia, czy studiujesz w Poznaniu, Warszawie, czy Wrocku. Tylko dopilnuj, zebys miec spokojna glowe, bomoze bedzie trzeba sie bujnac do siedziby w POznaniu,
    16.07.2012
  • dzian

    może tutaj ktoś mi szybciej odpowie- złożylam papiery na SWPS do Wawy, ale wolałabym zostać w Poznaniu. Czy jak się dostanę do Warszawy, to czy będę mogła się bez problemu przenieść do Pozka?
    07.07.2012
  • gdzie na administracje?

    Pytanie otwarte mam; mysle o administracji, podrzuccie kilka propozycji warszawskich szkol prywatnych wedlug was najlepszych. Najchetniej z uzasadnieniem, dlaczego ta uczelnia. Interesuje mnie kadra, skad wykladowcy, jaki poziom cwiczen, ile ludzi oppada po pierwszym roku? Dzieki.
    15.02.2012
  • H

    Studiowalem tam przez rok politologie przypadkowe osoby wgl nie zainteresowane kierunkiem studiow i wyscig szczurow jak nie masz kasy jestes gorszy nie polecam
    09.02.2012
  • jadwiga

    przyzwoicie, to prawda, ale te zachwyty troche przesadzone, coraz wiecej przypadkowych ludzi tu studiuje,
    27.01.2012
  • Agul

    Mogę się tylko wypowiedzieć na temat kierunku Filologia Skandynawska i stanowczo NIE POLECAM osobom z ambicjami, które chcą dobrze poznać języki skandynawskie i mieć szansę na pracę po tych studiach np.jako tłumacz. Roczny koszt czesnego to ok.7500zł, bardzo niski poziom nauczania języków skandynawskich, teksty ze strony wykładowcy, że wcale im się nie opłaca prowadzenie tego kierunku i brak obiektywizmu jeśli student głośno (ale kulturalnie) wyraża opinię, że chciałby móc więcej się nauczyć. Jak ktoś chce studiować i uczyć się na jakimś poziomie języków skandynawskich, to niech szuka innej szkoły!!!
    25.01.2012
  • lenka

    ale to piszecie o Warszawie i SWPS, a mnie interesuje jak ta uczelnia wyższa funkcjonuje konkretnie w Poznaniu? czy też bez zarzutu i w pełni profesjonalnie? i czy aby nie nie winduja za bardzo poziomu, ktos sie orientuje jak tam wyglada zdawalnosc egzaminow, zwlaszcza po pierwszym roku?
    12.12.2011
  • z uczelni, nie student

    To jest jedna z nielicznych uczelni wyższych niepublicznych, ktora otrzymała wyróżniającą ocenę Panstwowej Komisji Akredytacyjnej na kierunku psychologia. Do tego świetna kadra wykładowców, wysoki poziom zajęć, przyjazne nastawienia do studentów, dbalosc o sprawy organizacyjne. Polecam!
    06.12.2011
  • agata

    do SWPS nie trzeba chyba przekonywac, oni sa marka sama w sobie, maja najlepsza - doslownie - kadre wykladowcow i najwyzszy poziom ksztalcenia,
    01.06.2011