Dietetyka w Gdańsku
Dietetyka - studia
Zmienia się świadomość społeczeństwa w zakresie żywienia. Dbamy o to, co jemy. Troszczymy się o swoją kondycję, samopoczucie, figurę a tym samym zdrowie. Podejmowane są szerokie działania profilaktyczne związane z kwestią odżywiania. To powoduje, że rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu dietetyki.
Studenci kierunku uczą się m.in. przeprowadzać wywiad żywieniowy, udzielać porad indywidualnych oraz grupowych, obsługiwać i wykorzystywać specjalne urządzenia przeznaczone do identyfikacji wybranych składników żywności i sporządzania potraw, opracowywania indywidualnych programów dietetycznych dla osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę.
Studia są dwustopniowe. Po ukończeniu 3-letnich studiów licencjackich można kontynuować kształcenie na tym samym kierunku na magisterskich studiach II stopnia. Taką możliwość w Gdańsku daje jedynie Gdański Uniwersytet Medyczny.
Czym zajmuje się dietetyk?
Zawód dietetyka łączy w sobie poradnictwo żywieniowe oraz kompetencje terapeuty i technologa żywności. To oznacza, że dobry dietetyk musi lubić przygotowywać jedzenie, eksperymentować w kuchni, wyszukiwać nowe smaki i kompozycje, dbając jednocześnie o odpowiednie zbilansowanie składników w zależności od przeznaczenia konkretnej diety. Konieczna będzie wiedza z zakresu biologii, chemii. Jednocześnie praca nad zmianą przyzwyczajeń żywieniowych pacjenta będzie wymagała kompetencji psychologicznych: dużej empatii, wyrozumiałości i taktu.
Dietetyka - przedmioty na studiach
W programie studiów oprócz przedmiotów kształcenia ogólnego znajdują się m.in. takie przedmioty, jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, psychologia ogólna, biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, kwalifikowana pierwsza pomoc, podstawy żywienia człowieka, żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawo i ekonomika w ochronie zdrowia, analiza i ocena jakości żywności, higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo, organizacja pracy.
Dietetyka - rekrutacja
Rekrutacja na GUMed odbywa się na podstawie wyników uzyskanych na maturze z dwóch przedmiotów do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka, język obcy, informatyka.
Uczelnia niepubliczna przyjmuje kandydatów według kolejności zgłoszeń, na podstawie złożenia wymaganych dokumentów.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia dietetyczne i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Praca po Dietetyce
Absolwenci kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w placówkach służby zdrowia, poradniach, w których pacjenci uzyskują informacje i pomoc w zakresie odpowiedniego odżywiania w trakcie procesu leczenia chorób krążenia, onkologicznych, w problemach diabetologicznych.
Dietetycy zajmują się przygotowaniem zdrowej, zbilansowanej diety w zakładach zbiorowego żywienia, stołówkach, firmach cateringowych, firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym - tzw. „dieta pudełkowa”, domach opieki.
O odpowiednią dietę muszą dbać sportowcy – profesjonalne placówki sportowe posiłkują się specjalistyczną wiedzą dietetyka w zakresie diety dostosowanej do odpowiedniej aktywności sportowej.
Dietetycy pracują również w placówkach zajmujących się edukacją zdrowego żywienia, prowadzą własne gabinety.
Ile zarabia dietetyk?
źródło: dietetycy.org.pl
Czy warto studiować Dietetykę?
Dietetyka - opinie
„Było to dla mnie nowe doświadczanie nigdy nie pracowałem na kuchni. Poziom wiedzy i zarządzania kucharzami szefa kuchni był dla mnie imponujący, to on miał zimną głowę kiedy w jednym momencie trzeba było wydać około 30 posiłków prawie jednocześnie. Dużo rozmawialiśmy o problemach marnowania żywności w Polsce i na Świecie oraz o prawidłowym sposobie odżywiania wśród polskiego społeczeństwa. Nie spodziewałem się że w tak krótkim czasie będę mógł się tak wiele dowiedzieć, nauczyć i w praktyczny sposób wykorzystać. Naprawdę szczerze polecam i jeśli będę miał jeszcze praktyki w restauracji to na pewno tam wrócę.”
Karol, student Dietetyki WSZ w Gdańsku
Rozważasz podjęcie studiów na dietetyce? Anka w krótkim filmie podsumowuje pierwszy rok na tym kierunku. Z pewnością jej relacja będzie przydatna, dowiesz się szczegółowo, jak wyglądają studia, czy jest trudno, co sprawia największe problemy. Posłuchaj:
***
Wiele kierunków studiów związanych jest z zagadnieniami dotyczącymi odżywiania, zdrowej diety, ekologicznego przygotowywania i przechowywania żywności. Może zainteresują Was studia:
Dietetyka i ekologiczna żywność
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i ocena żywności
Dietetics – studies in English
Sprawdź inne kierunki medyczne
Przeczytaj o typach studiów medycznych