Dietetyka w Bydgoszczy
Dietetyka - studia
Ile razy rozpoczynałeś dietę i wracałeś do dawnych przyzwyczajeń? Chciałbyś jeść smacznie, ale przede wszystkim zdrowo? Boisz się, że wyeliminowanie wybranych produktów pobawi organizm ważnych składników? We wszystkich tych niepowodzeniach i niepokojach radą służy profesjonalny dietetyk.
Studia I stopnia trwają 3 lata, absolwenci uzyskują dyplom licencjata. Mogą kontynuować kształcenie w macierzystej uczelni na studiach magisterskich II stopnia. Dietetyka realizowana jest w Collegium Medicum w trybie stacjonarnym – przewidzianych jest 90 miejsc oraz niestacjonarnym (na kandydatów czeka 60 indeksów).
Czym zajmuje się dietetyk?
Do zadań dietetyka należy planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, prowadzenie leczenia wspomaganego dietą, ocena wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób. Dietetyk zajmuje się zapobieganiem chorobom żywieniowo-zależnym i prowadzeniem edukacji żywieniowej, oceną stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, a także kontrolowaniem jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw.
Dietetyka - rekrutacja
Rekrutacja na studia odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z jednego przedmiotu do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka, geografia, informatyka. Wyżej punktowane są wyniki z poziomu rozszerzonego.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia dietetyczne i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Dietetyka - przedmioty na studiach
W programie nauczania znajdą się m.in. takie przedmioty jak: podstawy anatomii, histologii, embriologii, biologia i parazytologia, biofizyka, chemia żywności, ochrona środowiska a jakość żywności, podstawy epidemiologii, genetyka, żywienie człowieka, żywienie kliniczne, podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością, psychologia ogólna i społeczna, dietetyka pediatryczna, choroby wewnętrzne, promocja zdrowia, technologia żywności i potraw, towaroznawstwo.
Dietetyka - specjalizacje
Na studiach z zakresu dietetyki dostępne są m.in. takie ścieżki kształcenia:
- dietetyka i terapia dietą
- dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej
- leczenie żywieniowe w chorobach onkologicznych
- żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
- dietetyka w chorobach geriatrycznych
Praca po Dietetyce
Absolwenci dietetyki są specjalistami przygotowanymi do prowadzenia własnej działalności w zakresie poradnictwa dietetycznego, a także podjęcia pracy w:
- szpitalnych działach żywienia,
- sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia,
- ośrodkach odnowy biologicznej i SPA,
- placówkach zajmujących się pacjentami z zaburzeniami psychosomatycznymi.
- specjalistycznych gabinetach,
- ośrodkach rekreacyjno-rehabilitacyjnych,
- klubach sportowych,
- siłowniach
- zakładach produkujących artykuły spożywcze,
- żłobkach,
- przedszkolach,
- szkołach,
- firmach cateringowych,
- zakładach świadczących usługi hotelarskie,
- restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego,
- urzędach administracji rządowej i samorządowej.
Ile zarabia dietetyk?
Zarobki dietetyka zależą od doświadczenia oraz miejsca zatrudnienia.
Mediana wynagrodzeń do 3500 zł brutto.
Według raportu płacowego dietetyk zarabia nieco ponad 3100 zł netto. Niewielki odsetek ankietowanych wskazywał na zarobki powyżej 5000 zł oraz powyżej 7500 zł.
Czy warto studiować Dietetykę?
Studia na dietetyce obejmują wiele zajęć praktycznych. Kilka ciekawostek o tym, jak wygląda kształcenie opowiada Agata na blogu Dietetyczne Fanaberie.
https://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/12/o-dietetyce-kilka-sow.html
Dietetyka - opinie
Dietetyka staje się obecnie ważną gałęzią medycyny. Rośnie świadomość społeczeństwa w kwestii odżywiania, ale też niezwykle istotna jest odpowiednia dieta w procesie leczenia konkretnych schorzeń czy łagodzenia skutków chorób poprzez dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych.
***
Wiele kierunków studiów związanych jest z zagadnieniami dotyczącymi odżywiania, zdrowej diety, ekologicznego przygotowywania i przechowywania żywności. Może zainteresują Was studia:
Dietetyka i ekologiczna żywność
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i ocena żywności
Dietetics – studies in English
Sprawdź inne kierunki medyczne.
Przeczytaj o typach studiów medycznych.