Opinie o Uczelni Szkoła Główna Handlowa w Warszawie (SGH Warszawa)

Komentarze (109)

  • Kamil

    Uczelnia idzie na ilość nie jakość, niestety
    06.11.2018
  • Odp

    Gdyby nie była najlepsza, to jej absolwenci nie zarabialiby najwięcej. A statystyki pokazują deklasacje...
    06.11.2018
  • Filip

    Czy naprawdę SGH to najlepsza uczelnia ekonomiczna w Polsce?
    05.11.2018
  • adam

    Plusem jest na pewno dojazd tuż przy metrze pole mokotowskie. Sama uczelnia moim zdaniem najlepsza w Polsce jeżeli chodzi o kierunki biznesowe. A największy plus tej uczelni? Ludzie szczególnie na zaocznych studiach magisterskich są to osoby z którymi można współpracować w przyszłości nad wspólnymi projektami biznesowymi. Studiowałem w Poznaniu, ale Sgh uważam za lepszą opcję. Zdecydowanie!
    27.10.2018
  • mmmj

    Studiowałam tam drugi kierunek i w porównaniu z Politechniką w moich oczach SGH wypada bardzo źle. Większość osób, z którymi o tym rozmawiałam (też studiowały na innych uczelniach) też podziela moje zdanie. Główne minusy to: -ciągłe zmienianie zasad funkcjonowania np. dziekanatu, zdawania prac dyplomowych, zaliczania czegoś, -większość przedmiotów to zapychacze, -słaba organizacja sal na zajęcia (np. zajęcia marketingowe w sali informatycznej, a zajęcia związane z IT na wielkiej sali wykładowej), -często zaliczenie czegoś zależy od tego na jakiego wykładowce trafisz, a nie od poziomu wiedzy, -pewne przedmioty zalicza się przez przepisanie z telefonu albo tylko przez pojawienie się na egzaminie, -w większości wykładowcy są bardzo słabo przygotowani do zajęć, ale zdarzają się nieliczne wyjątki, -znaczna część przedmiotów to zapychacze, -specyficzna atmosfera tej uczelni.
    04.10.2018
  • Przereklamowana uczelnia

    Jest trudno sie dostac, ale studiowac ... Bardzo niewymagajace wykladowce, wiecej niz polowa przedmiotow zalicza sie komorka, zegarkiem, sluchawka, czasem nawet komputerem. Studenci nawet lenia sie przygotowac stara dobra scigawke na papierze. I to nie jest wina przedmiotow-zapychaczy, tylko taka kultura studiowania na SGH. Sa oczywiscie nieliczne osoby wsrod studentow ktorzy naprawde posiadaja wiedze i jeszcze sie ucza. Bedac obiektywny nie zapomne dodac, ze wiekszosc z nich jeszcze nadal posiada wiedze z jezykow nabyta w liceum i aktywna postawe, gdyz naleza do licznych organizacji studenckich i kol naukowych. Ale wiedza i autorstwo prac dyplomowych budzi watpliwosci.
    12.09.2018
  • Ciekawa

    Był ktoś na studiach II stopnia na menadżerskich? Lub wie ktoś coś o tym kierunku? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    15.08.2018
  • Indeks w Kieszeni

    Zdecydowanie najlepsza uczelnia ekonomiczna w Polsce! Od bieżącej rekrutacji w pełni respektuje sukcesy w Olimpiadzie Wiedzy Ekonomicznej oraz Olimpiadzie Przedsiębiorczości, zapewniając laureatom i finalistom indeks w kieszeni. Po pomoc w przygotowaniach zapraszamy na https://indekswkieszeni.pl/ :D
    30.07.2018
  • Madzia

    Traktowanie studentow jak ostatnich smieci jest na porzadku dziennym. Ciezko wytrzymac z ludzmi ktorzy tam pracuja. Jednym plusem tej uczelni sa ludzie ktorych poznalam. Nie polecam.
    19.07.2018
  • globalny biznes, finanse i zarządzanie?

    co możecie powiedzieć o tym kierunku studiów na SGH - globalny biznes, finanse i zarządzanie? Jakieś porównanie z innymi, może lepiej wybrać ekonomiczną analizę prawa?
    22.06.2018
  • SwagDaddy69

    Jeżeli masz w nazwie finanse to tak zwykle jest dużo matmy na SGH.
    21.06.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    15.06.2018
  • MR

    jak myślicie, ile w tym roku wzrośnie próg?
    07.05.2018
  • Karolka

    Hej chciałabym pójść na zaoczne magisterskie na kierunek zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Czy jest tam dużo matematyki?
    04.05.2018
  • Nie ma konkurencji

    Co jak co ale to jedyna i jeszcze raz jedyna uczelnia bizensowa w Polsce nie ma konkurecncji ma najwyższy poziom po prostu i ludzei są najlepsi. Sgh to po prostu wiedza i praktyka na wysokim poziomie.
    25.04.2018
  • dasd

    To dobra uczelnia w porównaniu z uw więcej merytoryki i wiedzy praktycznej
    17.04.2018
  • Marysia

    Studiuje na SGH na studiach zaocznych już trzeci semestr i jest coraz gorzej. Dużo przedmiotów obowiązkowych tzw. "zapychaczy", które nic nie wnoszą, a wykładowcy mają strasznie nieprofesjonalne podejście. Przedmioty ciekawe i przydatne również się zdarzają, ale to raczej wyjątek niż reguła. Do dziekanatu nie sposób się dostać, nie odpowiadają na maile i nie odbierają telefonów. Przedmioty ciekawsze,, bardzie techniczne odbywają się masowo w salach wykładowych, zamiast komputerowych (trzeba nosić laptopa by był sens uczestniczyć). Sporo błędów technicznych w wirtualnym dziekanacie, które potęgują chaos. Polecam dla osób cierpliwych i o silnych nerwach.
    26.03.2018
  • pytanie

    Jaki kierunke polecacie dla przedsięmbiorcy?
    23.03.2018
  • Ciekawy

    Jak wygląda egzamin końcowy z języka obcego na studiach magisterskich (dziennych)? Jaki poziom jest wymagany? Jakiego typu zadań należy się spodziewać? Wiem, że w SGH kładzie się duży nacisk na języki obce. Czy rzeczywiście jest tak ciężko na lektoratach i tym egzaminie końcowym z języka dla osób przeciętnych w tym zakresie?
    15.02.2018
  • sgh

    Najlepsza uczelnia w Polsce i jedna z najlepszych w tej części Europy. Wysoki poziom matmy (wbrew powszechnej BŁĘDNEJ opinii), języki na bardzo wysokim poziomie, i super prowadzone inne przedmioty. Według mnie uczelnia bezkonkurencyjna, a mam porównanie np. z WNE UW (na którym poziom jest dużo niższy). Serdecznie polecam. Chodzi oczywiście o studia licencjackie stacjonarne
    09.02.2018
  • Waluś

    czytam wasze wpisy poniżej i mam pytanie: skąd pozyskujecie te informacje o progach punktowych? czy one są gdzieś dostępne na stronie SGH? jeśli tak, to gdzie je znajdę? a jeżeli inne źródło to podajcie linka.
    22.01.2018
  • SGH - Szykuj Grube Hajsy

    Studiowałam zaocznie sobotnio-niedzielnie e-biznes, II stopień. 2 lata zajęć bez komputera na kierunku dotyczącym prowadzenia działań w Internecie. Same wykłady, ewentualnie konwersatoria. Godnych uwagi wykładowców można policzyć na palcach jednej ręki (osoby prowadzące dedykowane pod e-biznes przedmioty), reszta prowadziła zajęcia w niewielkim stopniu związane z kierunkiem. Większość przedmiotów wciśnięta w program na silę. Dopisana do nazwy przedmiotu końcówka "w e-biznesie", a zajęcia takie same jak na np. ekonomii lub zarządzaniu. O prowadzeniu firmy w Internecie na takich wykładach zaledwie 1 zajęcia. Dziekanat czynny 4 godziny w trakcie zjazdu (tylko w sobotę), mający obsłużyć kilka tysięcy studentów przyjeżdżających na zjazd. Pracownice nieprzyjazne i traktujące studenta jako zło konieczne. Składanie papierów na studia zajęło mi 5,5h, ponieważ dla wszystkich studentów zaocznych były na to przeznaczony JEDEN weekend i JEDNA kolejka dla wszystkich kierunków. Chcesz przepisać przedmiot a płacisz niemało - bo studiujesz zaocznie. Zapłać kolejne 50 zl za przepisanie jednego przedmiotu, za który de facto opłata jest zawarta w czesnym. Studiujesz w weekendy? Zrobią Ci egzaminy w tygodniu, nawet o 16. Pracujesz i mieszkasz na drugim końcu Polski - Twój problem, bierz urlop. Rejestracja na przedmioty jest procesem tak zawiłym, że za każdym razem wybucha zbiorowa panika. Wirtualny Dziekanat zatrzymał się z interfejsem 10 lat temu. UX ? co to? Przedmioty obowiązkowe z niewystarczającą liczbą miejsc. Nerwy, strach i frustracja.
    12.12.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    15.11.2017
  • gapcio

    a ja tam polecam i już :-)
    09.11.2017
  • Ola

    Czy ktoś wie ile punktów trzeba mieć żeby dostać się na zaoczne? Czy może każdy się dostaje?
    18.10.2017
  • Kasia

    a jak jest ze studiami wieczorowymi na zarządzaniu? Wybieram się na magisterkę i chcę zrobić specjalizację z zarządzania projektami, ponieważ jest to związane z moją pracą. Myślę właśnie o studiach wieczorowych, ale zastanawiam się od której zaczynają się zajęcia, aby móc to pogodzić z pracą. Nie mogę nigdzie znaleźć planu z poprzednich lat. Jak sprawdzałam Lingwistyke Stosowaną na UW wieczorowo zajęcia zaczynały się już o 13 co nie daje żadnych szans na pogodzenie studiów wieczorowych i pracy. Czy na SGH jest podobnie?
    13.09.2017
  • mostus

    Ekonomia mnie pokonała.
    02.09.2017
  • Laura

    do Jarma Chciałabym uzyskać więcej informacji na temat studiów podyplomowych z rach. zarządczej i Controllingu na SGH. Czy jest możliwość skontaktowania się drogą e-mail bądź tel?
    21.08.2017
  • PAS - Czy mnie przyjmą?

    Na SGH chciałabym aplikować za rok, wstrzymują mnie finanse, ponieważ chciałabym studiować zaocznie. Problem pojawia się już na samym starcie, przy wymaganych przedmiotach. Jestem po semestrze anglistyki na uniwerku Curie Skłodowskiej w Lublinie, a mimo to zawsze obawiam się tych wymaganych przedmiotów. Maturę rozszerzoną mam jedynie z angielskiego oraz polskiego, matma na podstawie, nie zdawałam fizyki, wosu, historii ani innych przedmiotów ścisłych. Pytanie czy aplikując jedynie z podstawową matematyką, rozsz. jedynie angielskim będę wgl brana pod uwagę wśród reszty chętnych? Nie mam ochoty po 3 latach bycia absolwentką LO pisać maturę uzupełniającą - nie mam na to czasu i zdrowia. Czy ktoś wie może jak jest z tymi przedmiotami wymaganymi i brakiem ich przy aplikacji?
    09.08.2017
  • jarema

    Podyplomówkę z "rachunkowości" robiłem jakieś 5-6 lat temu. Było całkiem nieźle. Zachęcony poszedłem również na drugą, tj. "rachunkowość zarządczą i controlling". Tu z kolei dno, dna, bida, marazm i metr mułu. Pieniądze wyrzucone w błoto nawet z punktu widzenia uzyskanej "wiedzy". Wykładowcy słabi, bez umiejętności dydaktycznych, co zresztą nie dziwi gdyż są nimi często jakieś znajome panie prezeski lub prawnicy z zaprzyjaźnionych kancelarii, którzy są przysyłani na siłę przez właściciela-mecenasa i chcą tylko odfajkować swoje. Choć oni nie są jeszcze najgorsi. Najgorsi są profesorowie - z bardzo nielicznymi wyjątkami przychodzą tylko po to by czytać słowo w słowo swoje podręczniki. To jest naprawdę skrajny brak szacunku i olewanie ludzi, którzy zapłacili bądź co bądź kupę kasy za te wykłady. Jedyną wartość przedstawiają zajęcia prowadzone przez doktorantów. Co do "papieru" SGH jest on całkowicie bezwartościowy. Studia dzienne są jeszcze warte, ale podyplomowe nic nie znaczą, kończy je każdy kto zapłacił. Dlatego tak ważne jest czy zdobywasz jakąś sensowną wiedzę czy też nie. Na "rachunkowości" faktycznie zdobyłem, procentuje ona dziś gdy sam prowadzę własną firmę, ale zarządcza i controlling to były najgorzej wydane pieniądze w moim życiu, żeby nie powiedzieć wyrzucone w błoto.
    28.07.2017
  • SGH 2018/2019 ktoś porozmawia?

    hej, chciałabym dostać się na SGH za rok, gdy będzie przeprowadzany test z przedsiębiorczości. Nie obawiam się zmienionej formy rekrutacji, jednak jestem ciekawa tej uczelni i chciałam wymienić z kimś kilka maili, żeby dowiedzieć się czegoś ciekawego o uczelni :) jeśli ma ktoś chęć i możliwości proszę o kontakt: m.alicjagorecka@gmail.com
    18.07.2017
  • zaskoczony

    o ile może spaść próg przy kolejnym naborze? Jak to się stało, że wyszło 260 pkt?
    17.07.2017
  • student

    Próg w I turze: 260 p (o 13 więcej niż rok temu). Czyli trzeba średnio zdać maturę z 4 przedmiotów (w tym 3 rozszerzenia) na ok. 80%. W przyszłym roku dochodzi jeszcze egzamin wstępny z wiedzy o przedsiębiorczości i większe uprawnienia dla laureatów olimpiad. To szkoła dla ambitnych i zdolnych. Reszta idzie na pozostałe uczelnie ekonomiczne.
    14.07.2017
  • Jacek

    Prog bedzie w tym roku rowny 250
    13.07.2017
  • noone

    Jak myślicie jaki będzie tegoroczny próg? Na wielu uczelniach progi zwiększyły się nawet o 40 punktów!
    11.07.2017
  • mrcomic

    Hi, belgian student! :) I study on SGH and I suggest for you english course :) I think the best is international economics. SEE YOU SOON, :)
    04.07.2017
  • Zdzisiu

    Nie nie można ( i dobrze, idź rowy kopać z taką maturą)
    02.07.2017
  • Gość

    Witam, czy z liczbą punktów 216 można liczyć na dostanie się na studia licencjackie na sgh, skoro od lat progi wahają się od 240 do 250 pkt?
    02.07.2017
  • Gizo

    Cześć czy ktoś wie jak wyglada obrona na sgh podyplomowych z rachunkowości? Czeg się można spodziewać?
    30.06.2017
  • MrComric

    Cześć! Jestem belgijskim studentem sdf. Przepraszam za mojego złego polskiego, ponieważ dopiero w lutym 2017 zacząłem się uczyć. Właśnie skończyłem studia ekonomiczne w KULeuven (w 50 największych uczelniach na świecie). Chciałbym teraz zacząć od dodatkowego mistrza z bardziej praktyczną perspektywą. Czy lepiej uczyć się w Akademii Leona Kozminskiego czy SGH? Jakie są najlepsze perspektywy dla polskiego rynku pracy?
    08.06.2017
  • Ciekawa

    Pytanie do studentów: czy bez drugiego języka obcego jest szansa na dostania się konkretnie na Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze? Dodam, że posiadam certyfikat z ang na B2, a matura rozszerzona z matematyki napisana na 25-30% niestety
    06.06.2017
  • Bezczelny :)

    Ogólnie szkoła z dużym potencjałem, ale niestety w środku straszny chaos. Można przejść studia w wersji light, na koniec bomba atomowa w postaci egzaminu magisterskiego - trochę taka gra w ruletkę (jak nie będziesz wcześniej sporo się uczyć lub nie miałeś ekonomi to można mieć problem ze zdaniem). Dzienne zdecydowanie lepsze od zaocznych (gdzie właściwie niczego ciekawego niestety się nie nauczysz)
    14.05.2017
  • Alan

    Dwie polskie uczelnie dostrzeżone przez Financial Times http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/european-business-school-rankings-2016 European Business School Rankings 2016 ...... 83 SGH ........ 45 Kozminski
    13.05.2017
  • Mary

    Jakie macie opinie o kierunku Globalny biznes, finanse i zarządzanie, studia II stopnia? Właśnie bronię licencjat z logistyki i zastanawiam się nad wyborem tego kierunku na magisterkę. Czy to prawda, że przychodząc z innej uczelni trzeba nadrabiać różnice programowe ze studiów licencjackich? Podobno trzeba nadrobić wszystkie przedmioty typu mikro, makro, matma, stata itd..
    06.05.2017
  • Tdg

    To chyba najb przereklamowana uczelnia w Polsce...na swiecie nie znaczy przeciez nic
    01.05.2017
  • Beata

    Hej :) w tym roku kończę studia licencjackie z ekonomii i planuję pójść na magisterkę na SGH lecz zaocznie (także ekonomia). Czy warto jest studiować ten kierunek na SGH-u przy stosunkowo wysokim czesnym ? Czy oprócz ekonomii są jeszcze jakieś inne kierunki godne uwagi ?
    18.04.2017
  • SGH-owicz

    Jestem studentem 2 roku na SGH. Bezsprzecznie najlepsza uczelnia ekonomiczna w tej części Europy, wykładowcy super, możliwość rozwijania swoich umiejętności w SKN-ach. Jedyna wada (dla mnie zaleta) to odsiew tzw. ,,baranów". Po prostu studenci SGH wyłapują niedorozwojów i przysłowiowo ich kasują.
    15.04.2017
  • kaya

    hejo :) Szukam kogoś ze studiów 2 stopnia o kierunku Analiza danych :) moje gg 11339674 mam pare pytań:)
    31.08.2016
  • pytanie o wyniki z matury

    jak mieliście zdaną maturę (na ile), nz czego rozszerzenia, że dostaliście się na stosunki międzynarodowe?
    05.05.2016
  • Lolo

    Jestem na II roku i powiem tak: uczelnia może i jakiś poziom ma ale ludzie, profesorowie (chodzi o traktowanie studenta) to maskara. Wyścig szczurów. Kiedyś byłem chory to mi notatek nie chcieli dać, bo wtedy dostanę gorszą ocenę i może gorszą pracę od nich... Robię Licencjat i uciekam na magisterkę na UW bądź Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
    07.01.2016
  • andrzej

    moja kochana szkola ciagle trzyma poziom, malkontentom polecam wiecej nauki i czytania mniej proznego gadania, co pozwoli wam zrozumiec zasady biurokratycznej organizacji duzych instytucji, a ten prymiyywny jad saczacy sie z waszych marnych dusz zachowajcie dla siebie radze wam
    31.10.2015
  • agi688

    W październiku zaczynam studia zaoczne na SGH i jestem zaskoczona zarówno podejściem uczelni do studenta, jak i poziomem pracujących w Dziekanatach osób. Zaginięcia dokumentów, brak sensownych rozwiązań problemów, arogancie i bezczelne odpowiedzi oraz brak jakiejkolwiek chęci porozumienia się, zupełnie tego nie rozumiem.
    17.09.2015
  • eloelo

    Czy łatwo przenieść się z sobotnio-niedzielnych licencjackich na dzienne ???
    20.07.2015
  • Marta

    Mimi, ja wybieram się na e-biznes zaocznie :) chociaz po przeczytaniu wielu negatywnych opinii o studiach zaocznych na sgh, nabieram warpliwosci....
    13.07.2015
  • która wybrać?

    pytanie do rozeznanych w temacie, chodzi o studia ekonomiczne rzecz jasna. Która uczelnię wybrać i dlaczego własnie taką: SGH - Kożmińskiego - Łazarskiego -Vistulę??? Prosze o opinie z argumentami, dziękuję z góry za wskazówki
    24.06.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    05.06.2015
  • Mimi

    Wybiera sie ktos na mgr na e-biznes, zaocznie? :)
    23.05.2015
  • podyplomowe na sgh

    czy ktoś robił podyplomówki na SGHu z bankowości? wrażenia jakie? warto za tę kasę iść? 7200 zł to nie jest mało, dylematy spore,...
    12.02.2015
  • arkopolo

    Witam! Obecnie w czerwcu/lipcu będę kończył licencjat z zarządzania na UMK i mam zamiar iść na magisterke (zoacznie) na SGH. Stąd moje pytania: czy egzamin wstępny jest jakość bardzo trudny, czy z wiedzy gospodarczej wystarczą takie bieżące info czy raczej są zadania, wzor ect.? I jak ciężko zdać angol, bo szczerze mówiąc nie jestem w nim dobry, więc troche się obawiam... Z góry dzięki za odpowiedzi:)
    23.02.2014
  • stronka jest super, działa

    weszłam teraz na ich stronę jest super, dzała mi wszystko, bez zarzutu, wygląda rewelacyjnie, łatwo znaleźć wszystko co trzeba, dla mnie bomba
    03.10.2013
  • marzena

    strona SGH sie otwiera, na glownej sie wyswietlaja informacje, ale jak chce przejsc dalej - to wyskakuje Error, i tak jest na kazdym nastepnym przejsciu!! chcialam zobaczyc, na jakie jeszcze kierunki jest w SHG rekrutacja? gdzie szukać takich informacji?
    30.08.2013
  • xxx

    wie ktoś ile trwa egzamin?
    22.06.2013
  • anonim

    Witajcie, Chciałabym spróbować dostać się na studia mgr do SGH. Tak się zastanawiam czy pytania przykładowe do testu rekrutacyjnego umieszczone na stronie pokrywają się z tymi na tescie. Pytanie glównie do tych którzy już przechodzili przez test lub mają jakieś informacje z poprzednich roczników. Czy wystarczy przestudiować te pytania i ogólna wiedza o przedmiocie?? Czy jednak niezbędne zakuwanie?? A i pojawiła się informacja, że jeśli będzie mniejsza ilośc studentów niż przewidywany limit miejsc, nie ma konieczności podejścia do egz. ?? Ale czy wtedy trzeba płacić za egz.?? I kiedy taka informacja się pojawi?
    03.06.2013
  • SGHowiec 2005-10

    @plomba: bzdura :) Krazy takie powiedzonko ze trudniej od dostania sie na SGH jest z niej wyleciec, i cos w tym jest. Oczywiscie sa takie przypadki, ale to raczej przykaldy skrajnego olewactwa. Na pewno nie ma zadnej 'polityki' wykaszania studentow po 1 roku, a w razie czego - bez spiny, sa drugie terminy;) ewentualnie platny warunek i zaliczeni e tego co sie uwalilo w kolejnym semestrze. Pozdr!
    01.06.2013
  • plomba

    czy to prawda, ze SGH przyjmuje na pierwszy rok specjalnie wiecej studentow, zeby po pierwszym semestrze spory procent wykosic? slyszalem, ze panstwowe uczelnie warszawskie wiosa w takich praktykach prym i mnostwo ludzi z placzem odbiera papiery po pierwszym polroczu, przy okazji: jak jest na stosunkach miedzynarodowych?
    22.05.2013
  • abc

    moje gg: 47436649 :)
    14.05.2013
  • Ania

    Do: abc, anonim, XXX Hej! Podobnie, jak i Wy, ja również mam zamiar spróbować się dostać na magisterskie na SGH. Czy w takim razie mogę się przyłączyć do Waszego grona? ; )
    13.05.2013
  • ollla

    a czy ja mogę się przyłączyc ? ;P
    13.05.2013
  • abc

    XXX oczywiście :) podaj gg to się odezwę ;)
    28.04.2013
  • XXX

    DW: anonin,abc moge się przyłączyć?
    26.04.2013
  • abc

    do anonim: ja też chciałabym spróbować dostać się na sgh. Może zgadamy się na fejsie/gg co do materiałów, skryptów. Niestety nikt z moich znajomych nie składa na sgh,
    09.04.2013
  • Ktosik

    chodzi mi o magisterskie studia
    27.03.2013
  • ktosik

    Hej, tak sobie czytam i pomyślałem, że może jest tu jakiś uczynny esgiehowiec, który podał by skrypty do tej literatury, dysponujecie jakimiś notatkami to może się podzielicie ;) dzienne też są płatne bo chyba nie jestem w temacie??? a i test z angielskiego jest czy go nie ma??? Nie wiem nawet ile czasu trwa ten test....Bede wdzieczny za odpowiedź :))
    27.03.2013
  • maciejs

    Na studia magisterskie na SGH można dostać się stosunkowo łatwo, wystarczy zaliczyć test, a że literatura jest podana to każdy kto poświęci na przygotowanie za 2-3 mc z pewnością się dostanie. Same studia magisterskie również nie należą do najtrudniejszych - niektóre uczelnie męczą swych studentów dużo mocniej. Warto się jednak tu przenieść z kilku powodów: Prestiż - mimo wszystko, wciąż SGH należy do najbardziej prestiżowych uczelni; Kadra - większość, choć nie wszyscy wykładowcy to naprawdę specjaliści w swoim fachu; Zajęcia pozalekcyjne - moim zdaniem największa zaleta uczelni - nigdzie indziej nie widziałem takiej ilości warsztatów, eventów, casów zewnętrznych firm. Choćby tylko z tego powodu uważam, że warto się przenieść. Niestety, tak jak już pisałem, poziom nie jest wybitnie wysoki, dlatego trzeba się przygotowywać do pracy na własną rękę - dla niektórych może to być jednak zaleta. Ciężko pogodzić natomiast pracę i studia dzienne, ale da się to zrobić jeśli będzie to praca na niepełny etat. Pozdrawiam wszystkich studentów, życzę trafnych wyborów i taka małą rada ode mnie: bierzcie się do roboty! :)
    19.03.2013
  • anonim

    Chciałabym dostać się na SGH na studia magisterskie i tak się zastanawiam czy tylko ma znaczenie to ile uzyskam pkt. z testu w rekrutacji ?? czy również ma znaczenie na jakiej uczelni robiłam licencjat ??
    23.02.2013
  • do Niny

    Nina i inni, nie piszcie "Nie polecam" albo "Polecam", bo to nic nie znaczy dla mnie, a DLACZEGO nie??? najwzniejsze jest, zebysmy wiedzieli z jakiego powodu Wam sie podoba albo nie, bo wtedy labo sie z Wami zgodzimy, albo uznamy ze nas te argumenty nie dotycza, piszcie konkretnie jakie macie sposttrzezenia i opinie, co jest fajne, beznadziejne, dobre, trudne, nie do przejscia, itd.
    31.01.2013
  • ja

    Na sgh-u wcale nie ma takiego duzego poziomu. Ja studiuję na UMCS i jak pokazałem koledze z sgh-u zadania jakie miałem na kolokwium z ekonometrii to mu szczęka opadła. Nawet nie wiedział jak się za nie zabrać. SGH ma wysokie progi, żeby się dostać i dzięki temu ma dość mądrych studentów i stąd pewnie ta opinia. Ale ogólnie nauczysz się na niej tyle samo co na innych uczelniach. Jeśli chcesz być ponad, to musisz iść na zaoczne studia i znaleźć jakąś pracę, która będzie chociaż w małym stopniu powiązana z waszym przyszłym zawodem. Nie liczcie na to, że po 5 latach studiów pokażecie pracodawcy dyplom sgh-u i on ze szczerym uśmiechem uściśnie wam rękę i powie, że fotel dyrektora w naszej firmie czekał właśnie na taką osobę
    30.01.2013
  • Nina

    nie polecam
    29.01.2013
  • krytyk

    :)
    31.10.2012
  • pozytyw

    Super uczelnia! Sgh to klasa sama w sobie! Jak ludziom mówię że studiuję w szkole głównej handlowej to im kopary opadają, bo to jest prestiż. Najlepsza uczelnia w Polsce, bezkonkurencyjna, nawet UW nie ma szans! Może gdyby w UW płaciło się za studia... a tak po prostu nie ma opcji żeby uniwerek przebił sgh, bo tu podejście wykładowców jest świetne!
    26.08.2012
  • weed

    @wlkb: Polska to nie USA czy UK i bardzo dobrze. W USA młodzi ludzie wchodzą w dorosle życie z kredytem, który spłacają przez lata, w UK też się to zaczyna. U nas za to duży odsetek młodych osób kończy szkoły wyższe, a jeśli się przyłoży do nauki, to nie musi za nią płacić, każdy ma wony wybór. Akurat w tym wypadku to Polska jest lepsza, abstrahując od poziom prezentowanego przez uczelnie, czy od ofert pracy po ich ukończeniu.
    08.08.2012
  • wlkb

    Wybieram się tutaj na studia. Chyba najlepsza uczelnia wyższa w Polsce, tak jak z resztą pokazuje nawet ranking tutaj. Na pewno kadra bardzo dobra. Za granicą to normalne że płaci sie za studia, dziwne że w Polsce za uniwersytety się nie płaci. A i tak koszt studiów w sgh jest dużo niski w porónaniu do cen np w USA czy UK.
    01.08.2012
  • agent

    @łasica: większość studiów da się pogodzić z pracą, tylko zależy jaki kierunek studiujesz oraz w jakim wymiarze godzin będziesz pracować, naprawdę wiele czynników ma wpływ na pogodzenie nauki z pracą. a poza tym zawsze można zrezygnować z posady!
    25.07.2012
  • łasica

    Da się pogodzić pracę ze studiowaniem w Szkole Głównej Handlowej? Bo co prwda rdziców stać na opłcanie moich studiów, ale chcę ich odciążyć, tylko skoro to jedna z lepszych szkół prywatnych, to pewnie i materiału dużo i może być ciężko. Nie wiem więc czy czegoś szukać, co sądzicie?
    20.07.2012
  • wasp

    opłacam na tej uczelni naukę finansów i rachunkowości, cóż za ironia losu ! ale z tego co się nauczyłam, widzę że ten sposób inwestowania w przyszłość powinien się opłacić. karda jest naprawdę pierwsza klasa. może i dużo trzeba im płacić, no ale widać że jest za co!
    19.07.2012
  • karol

    a czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy da się radę jeszcze jakoś wkręcić na magisterkę? nie dostałem się w egzaminach ale czy jak poszedłbym na przykład w październiku to nie dałoby rady jakoś się wkręcić?
    16.07.2012
  • niepytaj

    chciałabym bardzo tutaj studiować, pracuję w wakacje żeby móc pokryć czesne, ale może być ciężko. nie chce za bardzo obciążać rodziców, ale im też zależy żebym uczyła się na sgh, więc z chęcią pomogą. szkoda że opłaty są tak wysokie, no ale za jakość się płaci..
    08.07.2012
  • zuam

    dziś w radiu słyszałam że przy niżu demograficznym ciężo będzie uczelniom niepublicznym zwerbować studentów, ale wygląda na to że sgh nie będzie miala z tym problemow. ja np wybrałam tę uczelnią i jestem bardzo zadowolona z poziomu nauczania. kadra jest świetna, studenci nie są tutaj olewani, jest naprawdę świetnie !
    05.07.2012
  • wojtek

    kn-ka oczywiscie egzaminy wstepne są- na stronie masz wszystkie info dotyczace rekrutacji, bibliografię i przykładowe pytania. Ale już były te egzaminy i było baaardzo dużo chętnych
    03.07.2012
  • kn-ka

    Czy często na studia magisterskie na sgh wybierają się studenci spoza uczelni, którzy poziom licencjata ukończyli np. na uniwersytecie państwowym i czy te osoby obowiązują wcześniej jakieś egzaminy wstępne, czy może wystarczy świadectwo ukończenia pierwszego stopnia studiów? dzięki za wszelkie info.
    24.06.2012
  • jfy

    nawet nie ma dyskusji że w kategorii pod którą podchodzi ta szkoła, nie ma ona sobie równych. przesadą jest trochę ta przebitka w opłacie za studia dla obcokrajowców, bo wychodzi im prawie dwa razy więcej, ale w sumie to się nie dziwię...
    20.06.2012
  • ok

    prestiż przede wszystkim. poziom jest bardzo dobry, wykładowcy wymagający - a to dobrze, bo studiuję żeby się czegoś nauczyć, a nie zdobyć stopień naukowy z minimalnym wysiłkiem. już niedaleko do końca licencjatu, a na magisterkę spróbuję wybrać się na inną uczelnię, żeby poznać coś nowego.
    13.06.2012
  • zps

    super jest ta szkoła, naprawdę. często czuję się strasznie niedoedukowana słuchając wykładowców, którzy z góry zakładają, że mamy podstawową wiedzę na dany temat, a ja nie wiem o co chodzi. wyniki matury to naprawdę nie jest wymierny wskaźnik naszych umiejętności.
    09.06.2012
  • kris

    sgh - najlepsza uczelnia wyższa w polsce? przynajmniej wg tego rankingu... ale ja dałbym mimo wszystko tylko 8,5/10 pkt . owszem, studiuję tu i owszem - poziom jest wysoki, kadra wykwalifikowana, ale mimo wszystko spodziewałem się czegoś więcej. tylko że jak na polskie warunki to pewnie wiele więcej oczekiwać nie można.
    30.05.2012
  • bartosz

    @ups: progi rzadko udostępniane są przez uczelnie, bo pewnie chcą skusić jak najwięcej ludzi, a gdyby podawali od razu progi, wiele osób by się zniechęcało do aplikowania i regulowania opłaty rekrutacyjnej. a co do SGH w Warszawie, to sam studiuję tutaj no i faktycznie poziom jest naprawde wysoki, polecam.
    23.05.2012
  • sdoe

    Żeby tylko próg.. ja to w ogóle się tutaj nie ogarniam na stronce i nie wiem, czy to kwestia tego, że jestem za głupi na tę uczelnię czy gdzie tkwi problem. W każdym razie interesuje mnie wasza opinia o stricte ekonomii ..
    17.05.2012
  • ups

    Przyłączam się do niepochlebnej opinii nt strony uczelni. Wygląda trochę jak wersja niewykończona, wszystko się zlewa i ciężko przez to szuka się informacji... Jaki był próg rok temu na polityce społecznej, orientuje się ktoś?
    14.05.2012
  • SGH4EVER

    To pytanie, zaliczyłbym do serii tych "retorycznych" . Nie wiem dokładnie w jakim aspekcie miałbym Ci pomóc z wyborem, jednak dla mnie oczywistością jest przodownictwo, jakkolwiek socjalistycznie to brzmi, SGHu nad wszystkimi innymi uczelniami ekonomicznymi w Polsce. Także jeśli nie masz na myśli jakiegoś konkretnego szczegółu, to SGH ewidentnie jest lepszym wyborem
    02.04.2012
  • plax

    No jak na TAKĄ uczelnię, to mogliby stronę jakoś ulepszyć, wygląda kiepsko, pomijając rozbudowany moduł. SGH czy UEP ? Pomóżcie proszę
    20.03.2012
  • InnaBeczka

    Uniwersytet ekonomiczny w Poznaniu i Wrocławiu robią wielką karierę, jesli o to chodzi. Oprócz SGH najlepsze w Polsce w tej kwestii, także polecam
    18.03.2012
  • z innej beczki troche

    macie rozeznanie moze, gdzie najczesciej skladaja dokumenty maturzysci, ktorzy NIE dostana sie na studia do SGH? mam na mysli kierunki ekonomiczne, jakie uczelnie prywatne wybieraja???
    28.02.2012
  • niePolaAleTeżZainteresowany

    Jakie dokładnie przedmioty są na tym kierunku i na ile są powiązane z kierunkiem kształcenia? Czy można wybrać jakąś konkretną specjalizację?
    24.02.2012
  • doPola

    Kierunek jest równie dobry i przyszłościowy jak cała uczelnia. Co dokładniej chciałabyś wiedzieć? Postaram się pomóc.
    12.02.2012
  • Pola

    Chciałabym spróbować się dostać na politykę społeczną. Czy mogę prosić o opinie na temat tego kierunku?
    06.02.2012
  • SGH

    To nie tylko perełka w Warszawie, to perełka na skalę Europy. Scouci przyjeżdżają z różnych uczelni. Naprawdę łatwo zdobyć później pracę. Absolwenci są bardzo dobrze wykształceni i przygotowani do pracy na rynku - konkurencyjność na skalę europejską.
    30.01.2012
  • Q

    czy ta dobra opinia która krąży w kraju to nadal aktualne? jak jest pod podszewką? Prestiż i marka to jedno ale czy indywidualne podejście do studenta też jest?
    18.01.2012
  • nysiek

    podpisuje sie pod opinią Gny, Ta uczelnia ma bardzo wysoką renomę i opinię. Tylko warto miec swaidomosc, ze zawsze znajdzie sie jakis slabszy punkt, nawet w bardzo dobrym produkcie. Najczesciej jest nim prowadzący cwiczenia ... albo kwestie organizacyjne na uczelni
    06.12.2011
  • malina

    SGH w Warszawie jest uczelnią z tradycją , stara się by jej świetna opinia nie była tylko czczym gadaniem. Sesje są przeprowadzane rzetelnie. Nikt nie zda za ładne czy. Trzeba udowodnić, że ma się coś w głowie by zasłużyć na tytuł absolwenta tej uczelni.
    04.06.2011
  • **gna

    SGH to perelka wsrod warszawskich uczelni. POd wieloma wzgledami wyraoznia sie bardzo pozytywnie nawet w porownaniu do UW czy PW, gdzie ludzie narzekaja na balagach w molochach, ale chyba najwazniejsa zaleta na sgh jest to, ze maturzysta wybiera sobie kierunkek w czasie calego pierwszego roku, a wlasciwie na koniec. wczesniej po prostu chodzi na rozne zajecia, na do czynienia z roznymi wykladowcami, obserwuje i sam okresla, w czym bedzie mu najlepiej, dla mnie to bylo nbardzo wazne, bo trudno po maturze od razu sie zdecydowac na cale zycie, czlowiek jest za mlody i ma metlik w glowie, a po kilku miesiacach studiowania i pewnego spokoju psychicznego, zmienia sie sposob myslenia, perspektywa i wybory, ja mam jak najlepsza opinie o SGH i daje jej 10-tki.
    01.06.2011