Dietetyka w Szczecinie

Dietetyka – studia w Szczecinie
Studenci kierunku uczą się komponować zdrowe posiłki, dobierać odpowiednie produkty spożywcze oraz analizować potrzeby żywieniowe swoich podopiecznych. Poznają zasady diagnozowania i zapobiegania schorzeniom związanym z nieprawidłowym odżywianiem oraz planowania odpowiednich dietetycznych zaleceń dla osób zdrowych, jak i chorych.
Dietetyka dostępna jest w Szczecinie na poziomie studiów pierwszego stopnia. Absolwenci uzyskują tytuł licencjata.
Z kolei kierunek Dietetyka kliniczna znajduje się w ofercie Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego zarówno na poziomie pierwszego, jaki drugiego stopnia.
Dietetyka – specjalizacje
Na pierwszym stopniu można wybrać następujące specjalności:
- dietetyka w gastronomii i cateringu
- dietoterapia i poradnictwo żywieniowe.
Czym zajmuje się dietetyk?
Specjalista z tej dziedziny może być przykładowo odpowiedzialny za opracowywanie jadłospisów dostosowanych do potrzeb pacjenta, analizę składu ciała i wskaźników zdrowotnych. Zajmuje się komponowaniem diet wspomagających leczenie chorób, takich jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby autoimmunologiczne. Tworzy plany żywieniowe dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Dietetyka – przedmioty na studiach
W programie nauczania znajdą się przykładowo kursy: biochemia, chemia żywności, alergie i nietolerancje pokarmowe, bioimmobilizacja, dietetyka, dodatki do żywności funkcjonalnej, dzikorosnące rośliny jadalne, fizjologia żywienia, mikrobiologia ogólna i żuwności, nutrigenomika w dietetyce, patofizjologia, produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnych, produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnych, toksykologia ogólna i żywności, wykorzystanie metod molekularnych w dietetyce, żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, analiza i ocena jakości żywności, substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznego a także przedmioty specjalnościowe.
Dietetyka – rekrutacja w Szczecinie
Podczas naboru punktowany jest język polski, przedmiot wybrany spośród: biologia, chemia lub matematyka, dowolny przedmiot, z uwzględnieniem wcześniej wskazanych, o ile jest zdawany na innym poziomie a także średnia arytmetyczna z wyników egzaminu zawodowego.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia medyczne i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Dietetyka – praca po studiach
Absolwenci kierunku mogą pracować przykładowo w:
- placówkach służby zdrowia
- zakładach żywienia zbiorowego
- ośrodkach rehabilitacyjnych
- ośrodkach sportowych
- klubach fitness
- szkołach i przedszkolach
- firmach cateringowych
- instytucjach edukacyjnych.
Dietetyka – opinie
Kierunek jest odpowiedni dla osób zainteresowanych zdrowym żywieniem, świadomych związku racjonalnego odżywiania z dobrą kondycją fizyczną i psychiczną. Dobrze sprawdzą się osoby lubiące eksperymentować w kuchni, kreatywne kulinarnie, ale też empatyczne, kontaktowe, które chcą pomagać innym w dbaniu o zdrowie.
Czy warto studiować dietetykę?
Dietetyk to zawód przyszłości, który wciąż zyskuje na znaczeniu. Wzrost świadomości zdrowotnej społeczeństwa oraz rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawiają, że zapotrzebowanie na specjalistów w tej dziedzinie nieustannie rośnie.
Dzięki pracy dietetyków pacjenci mogą poprawić swoje zdrowie, osiągnąć wymarzoną sylwetkę oraz nauczyć się prawidłowych nawyków żywieniowych. To zawód pełen wyzwań, ale również satysfakcji z pomagania innym w drodze do zdrowego stylu życia.
***
Wiele kierunków studiów związanych jest z zagadnieniami dotyczącymi odżywiania, zdrowej diety, ekologicznego przygotowywania i przechowywania żywności. Może zainteresują Was studia:
Dietetyka i ekologiczna żywność
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i ocena żywności
Dietetics – studies in English
Sprawdź inne kierunki medyczne.
Przeczytaj o typach studiów medycznych.
Fot. Freepik