Technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Bydgoszczy
Technologia żywienia i żywienie człowieka to kierunek interdyscyplinarny, łączący wiedzę z obszaru nauk przyrodniczych, społecznych, nauk o zdrowiu w analitycznym, inżynierskim ujęciu.
Studia realizowane są na poziomie pierwszego stopnia. Absolwenci uzyskują tytuł inżyniera.
Czym zajmuje się technolog żywności?
Osoba pracująca w tym zawodzie może zajmować się wytwarzaniem żywności, realizowaniem procesów technologicznych związanych z produkcją żywności tak, by otrzymany produkt był zawsze najwyższej jakości.
Do zadań technologa żywności należy opracowywanie nowych produktów, projektowanie zakładów branży spożywczej i procesów technologicznych oraz organizacja i kontrola procesu produkcyjnego, kontrola jakości surowców, półproduktów i produktów.
Technolog żywności będzie uczestniczyć w realizowaniu żywienia zbiorowego i planowaniu żywienia dla różnych grup ludności. Może zajmować się profilaktyką chorób żywieniowych, tworzeniem diet leczniczych.
Technologia żywności i żywienie człowieka – przedmioty na studiach
W programie kształcenia przewidziano przykładowo: technologie produktów zwierzęcych i roślinnych, mikrobiologia żywności, prawo żywnościowe, żywienie człowieka, dodatki funkcjonalne do żywności, praktyczne aspekty sztuki kulinarnej, opracowywanie nowych produktów spożywczych, metody analizy żywności czy ocena sensoryczna żywności.
Studenci odbywają praktyki zawodowe przykładowo w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego czy laboratoriach kontrolujących, badawczo-rozwojowych i naukowych.
Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalności
Studenci na pierwszym stopniu mogą wybrać:
- inżynieria żywności
- żywienie człowieka z elementami dietetyki.
Technologia żywności i żywienie człowieka – rekrutacja w Bydgoszczy
Nabór odbywa się w oparciu o wyniki maturalne z języka polskiego, języka obcego, matematyki oraz jednego przedmiotu wybranego spośród: matematyka, chemia, fizyka/fizyka i astronomia, biologia, geografia, informatyka.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Technologia żywności i żywienie człowieka – praca po studiach
Technolog żywności znajdzie zatrudnienie w:
- zakładach produkujących żywność
- zakładach gastronomicznych
- zakładach żywienia zbiorowego
- placówkach ochrony zdrowia
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego
- szkolnictwie
- instytucjach naukowo-badawczych
- profesjonalnych laboratoriach badawczo-rozwojowych, kontrolnych, diagnostycznych
- kontroli jakości.
Czy warto studiować Technologię żywności i żywienie człowieka?
Kwestia odżywiania stała się istotnym elementem obecnym w przestrzeni życiowej wysokorozwiniętych społeczeństw.
Ta dziedzina ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia dostępu do bezpiecznej, wysokiej jakości i różnorodnej żywności.
Studia na Technologii żywności uczą, jak efektywnie przetwarzać surowce spożywcze, minimalizując straty i odpady, co przyczynia się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych.
Istotnym aspektem pracy technologów żywności jest ich wkład w poprawę zdrowia społeczeństw poprzez tworzenie żywności o wyższej wartości odżywczej i zdrowszych alternatyw dla produktów wysoko przetworzonych.
Zarobki technologów żywności
Na wysokość wynagrodzenia osób pracujących w tym zawodzie wpływ ma miejsce zatrudnienia. Zdecydowanie lepiej zarabiają technolodzy żywości w korporacjach międzynarodowych.
Średnie miesięczne wynagrodzenie wskazywane jest na poziomie ok. 7000 zł.
Technologia żywności i żywienie człowieka - opinie
***
Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:
Żywienie człowieka i dietoterapia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Analityka produktów spożywczych
Żywienie człowieka i ocena żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Bioinżynieria produkcji żywności
Analiza żywności i żywienie człowieka
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.
Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.