Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy

Technologia żywności i żywienie człowieka to jeden z inżynierskich kierunków, który można wybrać w Bydgoszczy. Poznaj ofertę kształcenia, dostępne specjalności oraz zasady naboru. Zobacz, gdzie mogą pracować absolwenci oraz jakie są zarobki po studiach.
technologia żywności i żywienie człowieka w Bydgoszczy

Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Bydgoszczy

Technologia żywienia i żywienie człowieka to kierunek interdyscyplinarny, łączący wiedzę z obszaru nauk przyrodniczych, społecznych, nauk o zdrowiu w analitycznym, inżynierskim ujęciu.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego stopnia. Absolwenci uzyskują tytuł inżyniera.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Osoba pracująca w tym zawodzie może zajmować się wytwarzaniem żywności, realizowaniem procesów technologicznych związanych z produkcją żywności tak, by otrzymany produkt był zawsze najwyższej jakości.

Do zadań technologa żywności należy opracowywanie nowych produktów, projektowanie zakładów branży spożywczej i procesów technologicznych oraz organizacja i kontrola procesu produkcyjnego, kontrola jakości surowców, półproduktów i produktów.

Technolog żywności będzie uczestniczyć w realizowaniu żywienia zbiorowego i planowaniu żywienia dla różnych grup ludności. Może zajmować się profilaktyką chorób żywieniowych, tworzeniem diet leczniczych.

Technologia żywności i żywienie człowieka – przedmioty na studiach

W programie kształcenia przewidziano przykładowo: technologie produktów zwierzęcych i roślinnych, mikrobiologia żywności, prawo żywnościowe, żywienie człowieka, dodatki funkcjonalne do żywności, praktyczne aspekty sztuki kulinarnej, opracowywanie nowych produktów spożywczych, metody analizy żywności czy ocena sensoryczna żywności.

Studenci odbywają praktyki zawodowe przykładowo w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego czy laboratoriach kontrolujących, badawczo-rozwojowych i naukowych.

Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalności

Studenci na pierwszym stopniu mogą wybrać:

  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka z elementami dietetyki.

Technologia żywności i żywienie człowieka – rekrutacja w Bydgoszczy

Nabór odbywa się w oparciu o wyniki maturalne z języka polskiego, języka obcego, matematyki oraz jednego przedmiotu wybranego spośród: matematyka, chemia, fizyka/fizyka i astronomia, biologia, geografia, informatyka.

Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.

Technologia żywności i żywienie człowieka – praca po studiach

Technolog żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • zakładach produkujących żywność
  • zakładach gastronomicznych
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • placówkach ochrony zdrowia
  • jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego
  • szkolnictwie
  • instytucjach naukowo-badawczych
  • profesjonalnych laboratoriach badawczo-rozwojowych, kontrolnych, diagnostycznych
  • kontroli jakości.

Czy warto studiować Technologię żywności i żywienie człowieka?

Kwestia odżywiania stała się istotnym elementem obecnym w przestrzeni życiowej wysokorozwiniętych społeczeństw.

Ta dziedzina ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia dostępu do bezpiecznej, wysokiej jakości i różnorodnej żywności.

Studia na Technologii żywności uczą, jak efektywnie przetwarzać surowce spożywcze, minimalizując straty i odpady, co przyczynia się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych.

Istotnym aspektem pracy technologów żywności jest ich wkład w poprawę zdrowia społeczeństw poprzez tworzenie żywności o wyższej wartości odżywczej i zdrowszych alternatyw dla produktów wysoko przetworzonych.

Zarobki technologów żywności

Na wysokość wynagrodzenia osób pracujących w tym zawodzie wpływ ma miejsce zatrudnienia. Zdecydowanie lepiej zarabiają technolodzy żywości w korporacjach międzynarodowych.

Średnie miesięczne wynagrodzenie wskazywane jest na poziomie ok. 7000 zł.

Technologia żywności i żywienie człowieka - opinie


***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.

Jakie uczelnie w Bydgoszczy oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są w Bydgoszczy

a
administracja agrotechnologiaanalityka chemiczna i spożywczaanalityka medyczna architektura architektura krajobrazu architektura wnętrz audiofonologiaautomatyka i elektronika
b
badanie i projektowanie gierbezpieczeństwo i higiena pracybezpieczeństwo narodowe bezpieczeństwo wewnętrzne biologia biotechnologia biotechnologia medycznabudownictwo
c
cyberdemokracja i studia nad rozwojem
d
dietetyka dyrygenturadziennikarstwo i komunikacja społeczna
e
edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejedytorstwoekonomia elektronika i telekomunikacja elektroradiologia elektrotechnika energetyka
f
farmacja filologia angielska filologia germańska filologia hiszpańska (iberystyka)filologia polskafilologia rosyjska (rusycystyka)filologia skandynawska (skandynawistyka)filozofiafinanse i rachunkowość fizjoterapia fizyczne podstawy radioterapii i diagnostyki obrazowejfizyka
g
gastronomia i hotelarstwogeodezja i gospodarka nieruchomościamigeodezja i kartografia geografia
h
historia
i
informatyka informatyka stosowanainformatyka w biznesieinnowacyjność i zarządzanie sferą publicznąinspekcja weterynaryjnainstrumentalistykainżynieria farmaceutycznainżynieria materiałowa inżynieria odnawialnych źródeł energiiinżynieria środowiska inżynieria techniczno-informatycznainżynieria w medycynieinżynieria zarządzania
j
jazz i muzyka estradowa
k
kierunek lekarski kierunek lekarsko-dentystyczny kognitywistykakompozycja i teoria muzykikomunikacja wizualnakosmetologia kryminologia kultur und kommunikationkulturoznawstwo
l
lingwistyka stosowana angielsko-arabskalingwistyka stosowana angielsko-niemieckalingwistyka stosowana angielsko-rosyjskalingwistyka stosowana niemiecko-rosyjskalogistyka logopedia
m
marketing cyfrowymatematyka materiały dla zastosowań medycznychmechanika i budowa maszyn mechatronika
o
obronność i bezpieczeństwo narodoweochrona środowiska optometria (optyka okularowa)optyka okularowa z elementami optometrii
p
pedagogika pedagogika medialna z nowoczesnymi technologiami w edukacjipedagogika opiekuńcza z profilaktyką uzależnień i socjoterapiąpedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika resocjalizacyjnapielęgniarstwopołożnictwopraca socjalnaprawo prawo międzynarodowe i Unii Europejskiej w biznesieprawo w biznesieprawo w zarządzaniuproces wydawniczy i praktyka tekstuprojektowanie żywności niskoprzetworzonejpsychokryminalistykapsychologia psychologia w biznesie
r
ratownictwo medycznerewitalizacja dróg wodnychreżyseria dźwiękurolnictwo
s
sinologia socjoinformatykasocjologia stosunki międzynarodowe
t
technika bezpieczeństwa i obronnościtechnologia chemiczna technologia żywności i żywienie człowieka teleinformatykatelekomunikacja i technologie internetu rzeczyterapia zajęciowa transport i logistykaturystyka i rekreacja
w
wojskoznawstwowokalistykawychowanie fizyczne wzornictwo
z
zarządzanie zarządzanie bezpieczeństwem narodowymzarządzanie dziedzictwem kulturowym i i ochrona zabytkówzarządzanie i inżynieria produkcji zarządzanie sferą publicznązarządzanie w sporciezdrowie publiczne zielarstwo i fitoterapiazoofizjoterapia i pielęgnacja zwierzątzootechnika