Opinie o Uczelni Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (UKSW Warszawa)

Komentarze (178)

  • KX

    Nie polecam studiowania ekonomii na tej uczelni, Wykładowcy niestety nie wiedza o czym mówią wkładając młodym studentom siano do głowy. Niektórzy nawet myla podstawowe teorie i prawa ekonomiczne , a gdy wytkniesz im błąd i potwierdzisz to innymi publikacjami to jest wielkie oburzenie. Ta uczelnia to trochę zart. Jednak, ludzie stosunkowo w porządku i uczelnia architektoniczne (wydział na woycickiego) bardzo fajnie zrobiony, Natomiast merytorycznie to dramat
    29.07.2018
  • xxx

    rozmowa na dziennikarstwo jest bardzo przyjemna, przeszlam ja bez problemu i bez wiekszej nauki, WYDAJE MI SIE szczerze mowiac, ze oceniaja bardziej nas personalnie, predyspozycje itp,a nie tylko wiedze jaka dysponujemy , a i komisja skladala sie w moim przypadku z dwoch osob, pozdrawiam
    16.07.2018
  • Katarzyna

    Czy ktoś studiował/studiuje polonistykę ze specjalizacją edytorską? Chodzi mi konkretnie o studia magisterskie. Chcę się dowiedzieć: jacy są wykładowcy, w jaki sposób podchodzą do studenta? I przede wszystkim: czy mogę wybrać jako temat pracy magisterskiej przygotowanie edycji? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    13.07.2018
  • Krzyniu

    Orientuje się ktoś w temacie kierunku lekarskiego ???? prosze o kontakt: ajsemtibbiti@gmail.com
    13.07.2018
  • Basia

    Dostałam się na kierunek Praca socjalna czy ktoś już studiował taki kierunek? Za wszelkie informacje i wskazówki będę wdzięczna
    13.07.2018
  • KD

    Szukam osób, które wybierają się na administracje zaocznie ;)
    06.07.2018
  • Mona

    Czy mógłby ktoś trochę o historii sztuki? Nie wiem, czy zdecydować się na UW czy UKSW...
    03.07.2018
  • Himek

    Administracja II stopnia, stacjonarna - jakieś opinie?
    03.07.2018
  • Jakub

    Czy ktoś studiuje na UKSW na kierunku : człowiek w cyberprzestrzeni? Jestem ciekawy opinii o tym kierunku.
    27.06.2018
  • NM

    Czy orientuje się ktoś czy ciężko jest się dostać na pedagogikę specjalną?
    12.06.2018
  • Inquestion

    Cóż ja nie przyłącze się do tych opinii. Zresztą czytając je odnoszę wrażenie że każdy utwierdza siebie i innych w przekonaniu jaki UKSW jest wpanialy i prestiżowy. Moje odczucia są zupełnie inne... Cieszę się że udało mi się przenieść na UW z prawa UKSW... prawo na UKSW jest specyficzne. Mi nie odpowiadało, dlatego proszę się nie sugerować aż tak bardzo moja opinia przy wyborze studiów. Jeśli,, słabo" zdałeś maturę, to UKSW jest jakaś opcją i wcale nie mówię że najgorszą. Ja jednak spotkałam się z brakiem profesjonalizmu, np. nieprzychodzeniem na egzamin poprawkowy wykładowcy, dyktowaniem kodeksów do zeszytu, traktowaniem nawet dobrych studentów jak tępaków i ocenianiem po pozorach, odpytywaniem z książki których rozdziałów trzeba było nauczyć się na pamięć podczas gdy na zajęciach nie robiliśmy nic oprócz tego właśnie i nic z tego odpytywania niestety nie wynikało oprócz starania o ustalenie i warunki... Można by wymieniac, ale studenci też leseruja, bo poziom egzaminów jest słaby lub można sciagac. Oczywiście nie wszystkich. Podsumowując jeśli masz wyniki, olimpiady itp to raczej wybrałabym Wrocław Gdańsk czy Łódź albo UW właśnie. Zresztą wyniki zdawalnosci na aplikację mówią trochę same za siebie.
    26.05.2018
  • Odp. Ewkaa

    2017/2018 był próg 64 pkt, czyli np. 90% z polskiego, 80% z matmy i 80% minimum z rozszerzonego języka obcego
    12.05.2018
  • Ewkaa

    Czy trudno jest się dostac na filologie włoska?
    10.05.2018
  • xcn

    Studiuje ktoś z Was administrację? Jakie jest wasze zdanie na temat tego kierunku na tej uczelni?
    09.05.2018
  • FILOLOGIA WŁOSKA

    Spis lektur???
    05.05.2018
  • FILOLOGIA WŁOSKA

    Jakie są lektury na filologii włoskiej?
    05.05.2018
  • odpowiedź

    Ciężka jest rozmowa kwalifikacyjna na dzienniakrstwo pytania z każej dziedziny tak naprawdę a same studia wymagające dużo zajęć
    25.04.2018
  • ww

    Cięzko się dostać na bezpieczeństwo
    25.04.2018
  • Olga

    Czy ktoś wie coś na temat Bezpieczeństwa Wewnętrznego na UKSW? Czy łatwo się dostać? Jakie mniej więcej procentowe wyniki z matur trzeba uzyskać, ażeby móc tam studiować? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    06.04.2018
  • Mateusz

    Podzieli się ktoś opinią odnośnie administracji II stopnia (dziennie)? Warto czy lepiej wybrać inną uczelnię? Opinii dot. dziennych bądź zaocznych studiów prawniczych też z chęcią posłucham :-)
    30.03.2018
  • Dominika

    Myślę żeby pójść na administracje w liceum idzie mi dość średnio czy mam jakieś szanse?
    28.03.2018
  • Dziennikarstwo

    Dlaczego kierunek Dziennikarstwo jest na Wydziale Teologicznym, a nie np. na Humanistycznym???? Czy to nie jest dziwne? Rzeczywiście jest w opisie wymagań rekrutacyjnych ROZMOWA kwalifikująca ..... czego się na niej spodziewać? Z kim są te rozmowy? Jeden an jeden? Czy jakaś komisja 2-3-4 osobowa? Podpowiecie?
    23.03.2018
  • ewka

    uwielbiam Włochy, mieszkanców tego kraju, kuchnię włoską, ich klimat, kocham język włoski .... I mam wielką pokusę, by pójść na filologię włoską. Tylko że znam podstawy, pojedyncze słowa i zastanawiam się, czy od zera jestem w stanie nauczyć się przez 3 lata tego języka w stopniu płynnym do komunikacji??? Z drugiej strony mam dylemat, czy nie szlifować jednak angielskiego, a włoski - jako hobby - potraktować na luzie i na boku się uczyć. Co myślicie?
    07.03.2018
  • Włoski

    Czy warto na filologię włoską? Lepszy UKSW czy UW
    26.02.2018
  • Filologia włoska- czy warto na UKSW

    Hej, Od października tego roku chciałbym rozpocząć studia na kierunku filologia włoska. Jak wrażenia? Polecacie?
    26.02.2018
  • człowiek w cyberprzestrzeni ???

    Kto studiuje ten kierunek - człowiek w cyberprzestrzeni ? Jak jest ? czego się spodziewać ? jaki poziom? czy warto na to iść?
    12.02.2018
  • Miłosz

    Mam pytanie dotyczące rozmowy rekrutacyjnej na dziennikarstwo. Ta rozmowa to połowa punktów. Jest bardzo trudna? Ktoś z was już przez nią przechodził?
    04.12.2017
  • Kamila

    Skończyłam magisterkę i teraz robię doktorat. Polecam, fajna atmosfera blisko metra, dużo się na tych studiach nauczyłam.
    04.12.2017
  • Marcin

    UKSW to niezwykle wymagająca uczelnia, narybkom którzy chcą przejść na następny rok, omijajcie Pana Wojciechowskiego, bardzo wymagający facet, egzaminy praktycznie nie do zdania a sam poziom wykładów niesamowicie wysoki, śmiało można zestawiać z SGH'owskim lektoratem, Pozdrawiam
    29.11.2017
  • Dave

    Studiowałem na tej uczelni dziennikarstwo duzo praktyki i rzetelnej wiedzy nie to co n UW bardzo polecam.
    28.11.2017
  • kamil

    Bombo, Na uksw na chemii bardzo ciężko to dobra uczelnia z perspektywami do tego są trudne lektoraty. Ja np. mam angielski na bardzo wysokim poziomie z Panem Wojciechowskim. Polecam
    28.11.2017
  • Bombo

    Czy ktoś mi porówna poziom kierunku chemia na UKSW I UW? Jestem na UW I jest ciężko. Chce się przepisać
    20.11.2017
  • Andrzej

    Pawłowicz i uczulnia Naszego wspaniałego kardynała to porażka kościoła i Jego emimencji rektora. Wstyd hańba, Wstyd
    08.11.2017
  • Beta

    Bardzo dobra uczelnia tylko niestety trzeba się dużo uczyć. Wykładowcy są bardzo wymagający. Uczelnia bardzo się rozwija zapewnia dobre praktyki już od 1 roku studiów. Pracodawcy bardzo lubią studentów UKSW. Świetna komunikacja uczelnia blisko metra. Jeżeli ktoś chce nauczyć się wiedzy praktycznej a nie teorii na UW to polecam UKSW
    20.08.2017
  • leszek

    Czy jest ktoś na doktoranckich z zakresu prawa?
    31.07.2017
  • kierunek Prawo

    Witam, jaki jest poziom zajęć na studiach zaocznych na kierunku Prawo na UKSW?
    29.07.2017
  • student pierwszego roku

    informatyki. Nikomu nie polecam. Tragedia po pierwszym roku przepiszecie sie na inne studia. Poza angielskim niczego nie ucza a wymagaja niewiadomo czego. Na caly pierwszy rok ledwo kilka osob zdaje. Żalosne
    14.06.2017
  • ann

    Chcę zapytać o kier. informatyka. Czy jest tak lekko po 1 sesji wylecieć jak na przykład słyszałam jest na PW? I jaką podstawową wiedzę powinnam mieć dla rozpoczęcia nauki na kierunku informatyka? Z góry dzięki.
    27.05.2017
  • ewe

    Czy ktoś wie czy na UKSW można otrzymać stypendium socjalne na studiach zaocznych?
    25.05.2017
  • Qwertt

    Czy ktoś studiuje stosunki miedzynarodowe na uksw ? Jaka jest wasza opinia o tym kierunku i uczelni?
    20.05.2017
  • bbb

    czy ktoś wie, jak wygląda socjalne na uniwersytecie? ktoś je moze pobiera?
    16.05.2017
  • aaaa

    jaka atmosfera i jakie przedmioty na kierunku matematyka czy jest ciekawie?
    11.05.2017
  • Ewelina

    Czy zajecia są obowiązkowe? (chodzi mi o biologie)
    28.04.2017
  • Lena

    Czy ktoś z Dziennikarstwa mógłby napisać, czy warto się wybierać? Na co nacisk? Ogólnie jak jest?
    30.03.2017
  • gosc

    Chciałabym dowiedzieć się o opiniach odnośnie psychologii niestacjonarnej na UKSW polecacie?
    27.03.2017
  • Marta

    nie chcę być niemiła ale może serio Twoja siostra nie powinna skończyć studiów? Mam wrażenie, że studenci podchodzą bardzo roszczeniowo do uczelni: poszedłem na studia to muszę je ukończyć. To, ze Twoja siostra płaci za studnia nie oznacza, że powinna mieć tytuł. Może warto pomyśleć o przeniesieniu się do "pipidówy".
    02.03.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    25.02.2017
  • patryk

    studiuje informatyke i jest super. co prawda, jest ona lekko zacofana pod wzgledem programu w porownaniu do np. politechniki ale nauczana na bardzo wysokim poziomie
    11.02.2017
  • ikson

    Czy na UKSW studia niestacjonarne prowadzone są w weekendy, czy w trakcie tygodnia ? Pytam o kierunek matematyka
    13.11.2016
  • do abi

    a zrobiłeś coś więcej poza ostrzeganiem na portalu? jakieś skargi? przecież nie można tego tak zostawiać, trzeba reagować. Jak im się narzuca kontrol jedna z drugą to zaraz spokornieją. Skoro nikt się nie skarży to się nie zmienią, wiadomo.
    24.10.2016
  • Jola

    Cześć wszystkim! Mam pytanie, czy od roku akademickiego 2016/2017 studia stacjonarne I stopnia są płatne?
    12.09.2016
  • abi

    Na wpia uksw wykłada taka Pani prof (sędzina, kierownik katedry) z przedmiotu ppsa i kpa. Ona wszystko wie najlepiej. Co roku jest pełno warunków oraz rezygnacji ze studiów. W regulaminie studiów mammy że na ocene 3 (dst) trzeba uzyskać 51%, poczym na egzaminie otrzymuje się 4 pytania otwarte jeśłi nie wyjdzie się poza 4 str , choćby napisało się wszystko to otrzyma się ocenę dop. (2).
    08.09.2016
  • fiordzik

    mnie się podobaja studia i klimat, nie narzekam, polecam
    31.08.2016
  • Przyszła studentka

    Dostałam sie na dzienne I stopnia historii sztuki. Jest ktoś kto mógłby wypowiedzie sie jak jest i ogl cos o kierunku?
    25.07.2016
  • Kandydat

    Witam, zapisałem się na Administrację niestacjonarną II stopnia czy ktoś moze napisać o tych studiach
    23.07.2016
  • Qazxsw

    Hej, moglibyście powiedzieć coś o Bezpieczeństwie Wewnętrznym? Czy warto na to iść? Czy jest to ciężki kierunek? Czy ci wszyscy nauczyciele, profesorowie są wyrozumiali? Na kogo uważać, a kto jest taki spoko? :) z góry dzięki za odp. ;)
    18.07.2016
  • historiasztuki2016

    Jestem najprawdopodobniej przyszla studentka historii sztuki na UKSW. Chcialabym sie dowiedziec czy mam sie cieszyc, czy martwic. Prosilabym o jakiekolwiek informacje odnosnie tego kierunku-ludzie, zajecia,zdobywana wiedza,atmosfera, klimat? Nie ukrywam, ze zalezy mi na ciekawych znajomosciach i kompanach w milosci do sztuki.
    17.07.2016
  • psychologia 2016

    Chciałabym dowiedzieć się o opiniach odnośnie psychologii na UKSW. Prawdopodobnie zamierzam zacząć studiować tam podany kierunek i interesuje mnie poziom uczelni oraz kwestia wykładowców.
    15.07.2016
  • lonia

    czy co roku jest nabór na filologię włoską? ile osób przyjmuja? jaki poziom? polecacie?
    15.07.2016
  • izuba

    Polecam wszystkim kandydatom prawo na UKSW! Bardzo dobrze prowadzone zajęcia, ciekawe, dobra kadra wykładowców, przyjazna atmosfera, dużo merytorycznej wiedzy. Jestem obecnie na 5. roku i za nic nie zamieniłabym ani uczelni ani kierunku. Owszem trzeba się przyłożyć do nauki (zwłaszcza na 2 roku) ale generalnie egzaminy są do zdania (najwyżej nie w pierwszym terminie :D ). Wykładowcy są pomocni i nie robią wydumanych problemów (może z kilkoma wyjątkami, których można uniknąć). Także polecam i powodzenia wszystkim kandydującym :)
    12.07.2016
  • weronka

    chciałabym sie zapytać czy trudno sie dostac na chemie na UKSW i ile powinnam mieć procent zeby mnie przyjeli?
    07.07.2016
  • ANIAA

    CZEŚĆ. wybieram się na kierunek chemia, chciałabym dowiedzieć się czy warto tam studiowac?
    05.07.2016
  • kandydatka

    Czy od roku akademickiego 2016/17 studia dzienne na UKSW mają być płatne?
    05.07.2016
  • STUDENT UKSW

    Chciałem tylko napisać, że podejście niektórych wykładowców mnie przeraża. Mam konkretnie na myśli " panią profesor " Kordulę Świętorzecką. Jest to osoba nieodpowiedzialna, nie zależy jej na dobrym kontakcie ze studentami. Spóźnia się notorycznie. Ludzie przyjeżdżają do niej na poprawki z drugiej części Polski a ona się nie zjawia. Wyjątkowo kiedy ma dobry humor minimalnie spóźni się 40 minut. Żałosne. Pomijając już to, że cały czas mówi jak ona to się poświęca żeby dojechać 80 km na uczelnie, albo o swoim synku. Musiałem się wyżalić, wybaczcie. Mam nadzieje, że kiedyś UKSW coś zrobić " z tą panią "
    26.06.2016
  • Adam

    Studiuję informatykę na UKSW. Jestem na 2 roku. Pracuję jako informatyk-programista/tester oprogramowania/złota_rączka w sporej firmie. Przez całe studia pracowałem, pomimo iż studiuję dziennie. Nie są to dla mnie łatwe studia, głownie przez brak czasu. Studiują tu osoby, które na pewno zrobią karierę, ale nie tylko. Na kierunek dostaje się masa ciemnoty, na szczęście po pierwszym semestrze odpada jakieś 30%, po roku następne 30% z tego co pozostało. Co nie oznacza, że odpadła cały zasób pseudointeligentów. Część nadal nie mając pojęcia o programowaniu zalicza kolejne semestry, bo dobrze kombinują. Także musicie określić swoje możliwości i potrzeby. Gdybym miał szansę studiować informatykę na chociażby sggw, to nie zawahałbym się z wyborem uczelni. Nie przepadam za ukswordem. Ale jak ktoś chce, to wyniesie stąd trochę użytecznej wiedzy. Specjalizacje to jakaś totalna porażka, nic czysto związanego z programowaniem. Wybrałem grafikę komputerową i multimedialną. Może jakoś kiedyś to wykorzystam. Jak dla mnie, jedyny kierunek jaki warto studiować na UKSW to prawo. Informatyka, gdziekolwiek by się jej nie studiowało, zawsze jest dobrym wyborem. Co do imprezowania, to niestety nie z osobami ze studiów przeżyłem najlepsze eventy w życiu. Ale wydaje mi się, że to kwestia kierunku. Wniosek jest taki, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. I to ile sam włożysz w swój rozwój zdecyduje czy będziesz kopał rowy, czy pracował w zawodzie. ALE JESZCZE JEDNO, NAJWAŻNIEJSZE: STUDIUJ TAKI KIERUNEK, KTÓRY POZWOLI CI ROBIĆ W PRZYSZŁOŚCI TO, CO CIĘ INTERESUJE. + studia to czasami strata czasu.
    18.06.2016
  • Kandydat

    Czy ktoś moze powiedzieć jak jest na studiach I stopnia kierunek BEZPIECZEŃSTWO WEWNĘTRZNE ponieważ rozpatruję pójść na studia II stopnia na tym kierunku. Interesuja mnie opinie studiujących na tym kierunku.
    26.05.2016
  • pawel

    Nie rozumiem tych wszystkich złych opinii, sądzę, że są trochę podkoloryzowane. Jestem studentem UKSW i polecam. Studiuję pedagogikę specjalną. Wykładowcy na ogół są w porządku. Uczyć się trzeba, ale tylko tych naprawdę przydatnych rzeczy. Wykłady są ciekawe, nie tylko kopiuj-wklej wikipedia. Polecam w szczególności te humanistyczne kierunki na tej uczelni.
    30.04.2016
  • ola

    Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego UKSW ma złe opinie? Co jest nie tak?
    03.04.2016
  • psychologia

    Mnie także interesuje kierunek Psychologia. Chetnie bym porozmawiała z kimś, kto studiuje na UKSW, może jest jakaś grupa na Facebooku (albo zamkniete forum dla studentów tego kierunku albo wydziału), żeby dotrzeć do kogoś i podpytać o szczegóły. Jakiś Klub Absolwentów Psychologii?
    06.03.2016
  • informatyka

    czytam poprzednie wpisy, ale nie widze wypowiedzi na temat Informatyki, która mnie interesuje. Można nawet odnieść wrażenie, jakby wszyscy chcieli wybierać studia humanistyczne. Jeśli są tu jacyś studenci z Informatyki, to chętnie bym przeczytał, co moga powiedzieć o swoich studiach. Chodzi głownie o poziom, pracownie, specjalności, czy jest jakaś pomoc dla absolwenta w znalezieniu pracy, albo staży? Może jeśli macie też porównanie z innymi szkołami, to co polecacie?
    24.02.2016
  • Studentka

    psychologię na UKSW polecacie?
    24.02.2016
  • prawo

    Jestem bardzo dobrą uczennicą II klasy prywatnego liceum. Właściwie ze wszystkich przedmiotów mam równe oceny. Nie piszę tego, aby się chwalić, bo to jest moje przekleństwo. Mam piatki na świadectwie i .... duży dylemat na jakie iśc studia. Wiem, że mam jeszcze duuuuu żo czasu. Ale informacje zbieram teraz. Wszyscy mówią - prawo, idź na prawo. No właściwie mogę, tylko jakoś nie do końca mam wyobrażenie o tym, co mogę robić już po skończeniu tego prawa. Czy Wy, wybierając studia prawnicze, wiedzieliście co konkretnie chcecie robić w przyszłości? Czy raczej to się krystalizowało z czasem, w trakcie studiów? A jeśli uznam, że sala sądowa w ogóle nie jest dla mnie, to jakie inne są dla mnie możliwości jako absolwentki prawa? Poradźcie proszę, zależy mi na opiniach studentów i absolwentów Prawa.
    03.02.2016
  • Klara

    Filozofia. Gdybym miała ocenić całość studiów, to na ten moment powiedziałabym, że ogólnie jest ok. Ciekawe zajęcia, świetni udzie na roku, intrygujące wyklady, dyskusje, pewnie inne nić na wielu ścisłych kierunkach. Atmosfera szczególna i pewnie dla wybranych, ktoś powie zakręconych fizlozofów. Mnie się podoba. Oczywiście znalazłoby się trichę minusów, zdarzali się niesympatycznu prowadzący, nie liczący się z nami, ale raczej to były rzadkie sytuacje. Ogólnie polecam.
    11.11.2015
  • rodzic

    Wstyd za działanie Pań z sekretariatu dziekanatu. Niekompetencja i niemożność załatwienia prostych spraw /może za długo tam pracuja/-czas na zmiany.w
    08.10.2015
  • Przyszła studentka

    Dostałam się na kierunek dziennikarstwo i komunikacja społeczna na UKSW i chciałam zapytać jak wyglądają studia na tym kierunku ? Czy warto podjąć te studia ?,co z praktykami ?
    11.07.2015
  • Iga

    Wybierając się na UKSW na prawo zdając przedmioty na podstawie matematykę, polski i j.ang, a na rozszerzeniu polski, j.ang, i wos mniej więcej ile procent trzeba uzyskać z tych przedmiotów, aby się dostać?
    11.07.2015
  • ola

    Czy trudno jest się dostać na prawo? mniej więcej ile procent trzeba mieć z chociażby jednego przedmiotu żeby się tam dostać? bardzo zależy mi na odpowiedzi.(chodzi mi głównie o prawo)
    11.07.2015
  • Om

    Czy łatwo sie dostac na pedagogike specjalna?
    09.07.2015
  • zawiedziona

    Jeśli chodzi o historię to cieszy się tak małym zainteresowaniem, mimo, że to Warszawa, że nie zdziwiłabym się gdyby przyjmowali każdego, pomimo że I stopień ma z czego innego.. Z nadrabianiem braków to mogą Ci wyznaczyć kilka przedmiotów z minionych lat do zaliczenia, ale najlepiej zadzwoń i dopytaj o to w dziekanacie historii ->http://wnhis.uksw.edu.pl/sekretariat-Instytutu-Nauk-Historycznych Plan zajęć powinien być w internecie ogólno dostępny do sprawdzenia przedmiotów.
    03.07.2015
  • zawiedziona

    studiuje politologie na UKSW i na ten temat mogę się wypowiedzieć. Całe UKSW cechuje duże rozdrobnienie programowe, rozbicie niektórych zagadnień na kilka przedmiotów, gdzie np. na UW na tych samych kierunkach mają o wiele mniej przedmiotów i zajęć niż my na UKSW. Mamy przedmioty wg mnie niepotrzebne (historia filozofii, myśl społeczna kościoła, etyka/psychologia, socjologia). Bywa tak, że ze względu na to rozdrobnienie przedmioty się dublują, co roku prawie wałkujemy coś związanego z myślą politologiczną. Ale widziałam plan politologii na Kul i jest on jeszcze gorszy :( Na politologii mamy więcej zajęć niż jest na prawie na UW... Jeśli chodzi o dostanie się na ten kierunek to gdy ja startowałam kilka lat temu było bardzo łatwo, wystarczyło bodajże koło 40, 30 pkt. Nawet nie trzeba było mieć żadnego rozszerzenia zdanego. Ale nie wiem czy teraz coś się nie zmieniło. Poziom taki sobie, zróżnicowany. Niektóre przedmioty ciężko zaliczyć, inne bardzo łatwo. Ale ogólnie niewiele osób odpada, mało jest też warunków. Największym minusem jest panująca na WNHiS obsesja czytania tekstów. Często co tydzień zadawane nam są teksty, rozdziały z danego zakresu, z których potem jest wejściówka, lub ustna rozmowa na zajęciach, lub kolokwium końcowe - na tym głównie polega studiowanie politologii na UKSW - na czytaniu tekstów... To plus dużo zajęć zajmuje naprawdę masę czasu, studia bardzo pochłaniają, chyba, że ktoś zlewa i zalicza na cwaniaka z telefonu, co też jest czasem możliwe. Te teksty na politologii to prawdziwa paranoja, czasem mieliśmy do przeczytania z tygodnia na tydzień po 10 rozdziałów i tak co tydzień, zwłaszcza na II roku I stopnia, na pierwszym jest ich mniej, a na III w 1 sem też sporo. Czasem nawet nie było kiedy się uczyć na spokojnie, bo wiecznie tylko te czytanie tekstów plus prezentacje referaty. Na UKSW na politologii stawia się jeszcze na pracę w grupach, z każdego przedmiotu typu ćw. konw. są prezentacje, referaty przed całą grupą, do tego stopnia, że takowych mieliśmy po 8-10 prezentacji na semestr niekiedy. Prace pisemne zadawane są z kolei dużo rzadziej.
    03.07.2015
  • Optymistka.

    Witam serdecznie! Czy ktoś studiuje historię na UKSW? Bardzo chciałabym pójść na historię II stopnia, problem jest taki, że nie skończyłam historii I stopnia, jestem po studiach filologicznych zupełnie innej uczelni. Wobec tego czy mam szansę się tam w ogóle dostać, a jeśli tak, to nadrobić swoje braki, które z pewnością posiadam nie studiując wcześniej tego kierunku (?) Interesuję się historią, ale nie jestem pewna czy nie porywam się trochę z motyką na słońce.. :) Bardzo proszę o porady i opinie.
    23.06.2015
  • mk

    co sądzicie o bezpieczeństwie wewnętrznym na UKSW? warto? proszę o krótki uzasadnienie, z góry dziękuję za odpowiedź :)
    07.06.2015
  • nika123

    Czy orientuje się ktoś ile trzeba mieć punktów aby dostać się na prawo na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego ? I czy ogólnie trudno się tam dostać?
    28.03.2015
  • jolnta

    też mi się marzy psychologia, bardziej jako pasja a nie racjonalnie wybrany kierunek, który będzie moim wykonywanym zawodem, dużo rozmawiam ze znajomymi na ten temat, ja doszłam do wniosku że chce skonczyć psychologie dla siebie, a poźniej zrobię drugo kierunek bardziej z myślą o znalezieniu pracy, wazny jest dla mnie angielski, czy lektoraty są przyzwowicie realizowane? nie chciałabym się wstecznić, a nieststey często słyszę takie słowa, że na studiach wymagają mniej niż w liceum ...
    09.03.2015
  • psychologia

    wiem, że psychologia jest mocno oblegana, ale to na dziś mój kierunek, który chcę studiować, zależy mi na opiniach obecnych studentów, zarówno na temat samych studiów, i jak trudno jest się dostać?
    01.03.2015
  • podyplomowe na UKSW

    rozglądam się za podyplomówkami z zakresu Teologii, a znalazłam coś takiego: Podyplomowe Studium Katechetyczno-Pedagogiczne na Wyszyńskim. Pytanie: czy ktoś studiował i może się wypowiedzieć na temat programu? jak jest traktowana Pedagogika na tych studiach? pół na pół z Teologią? na co kładzie nacisk program? i czy warto?
    12.02.2015
  • M.

    Mógłby mi ktoś napisać jak jest tu z informatyką (jednolite magisterskie)? Warto iść, czy szukać innej uczelni? Jak wygląda rozkład zajęć, mocno zawalony czy znośny? Czy zajęcia odbywają się w jednym budynku, czy trzeba się często przemieszczać?
    20.01.2015
  • M

    Biorąc pod uwagę, że uczelnia ta nie jest najlepsza w kształtowaniu przyszłych dziennikarzy oraz wydział dziennikarstwa jest na WYDZIALE TEOLOGI(śmiech na sali) rozmowa kwalifikacyjna to jakaś kpina! Studia mają kształcić na kierunku dziennikarskim, a nie wymagać od przyszłych studentów wiedzy dziennikarskiej. Mi to lata, bo sam od lat działam i nie chce składać tam papierów. Ale mimo wszystko. Nie warto zawracać sobie głowy tą uczelnią.
    05.01.2015
  • Piotrek

    Witam. W przyszłym roku planuje studiować na kierunki dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Jedną ze szkół, którą biorę pod uwagę jest właśnie UKSW. Czy studenci dziennikarstwa lub absolwencji dziennikarstwa UKSW mogą polecić tą uczelnie ? Jak wygląda nauka, czy są ciekawi wykładowcy, są jakieś praktyki? Proszę o opinie. Pozdrawiam
    30.12.2014
  • ggg

    wszystko zależy przecież od matury, znam przypadki, że osoby z bardzo niska średnią pisały maturę powyżej 70% i bez problemu dostawały się na dobre studia ;)
    22.09.2014
  • nevil

    Witam czy ze srednia 4,0 distane sie na uksw na studia magisterskie administracja ?? Prosze bardzo o odpowiedz
    01.07.2014
  • Ola

    Czy ciężko dostać się na takie kierunki jak Pedagogika , Socjologia czy Politologia ? Jakie progi przyjęcia byly we wczesniejszych latach? Matura poszla bardzo kiepsko... Czy jest sens próbować i liczyć na przyjęcie do uczelni ?
    28.06.2014
  • mniachaa

    Jestem w 3 klasie LO o profilu humanistycznym i kompletnie nie wiem jaki kierunek studiów mam wybrać, a chciałabym uczyć się na Uniwersytecie Wyszyńskiego,co możecie mi polecić??
    27.02.2014
  • bezpieczeństwo wew.

    poczytaj sobie opisy na stronie uczelni albo na opisach kierunków, o specjalnościach, o pracy w zawodzie, to jest kierunek popularny dosc mocno od jakiegos czasu, no i udzie ida masowo, bo tez nie jest bardzo trudny (jak ktos nie jest mat-fiz-biol-chem), same studia ciekawe, zwlascza gdy na zajecia przychodza praktycy o opowiadaja o swojej robocie, tylko ze juz z praca to trzeba miec troche szczescia, zeby od razu cos zlapac w branzy, jak wszedzie zreszta, ogólnie mnie sie podoba
    12.02.2014
  • Czarna

    Jakie macie opinie na temat kierunku - bezpieczeństwo wewnętrzne? Ciężko jest się dostać? Jak wyglądają wykłady? Zajęcia są interesujące? Proszę o odpowiedź, najlepiej osoba, która studiuje ten kierunek :)
    20.01.2014
  • myszatka

    Witam, chciałabym podjąć pracę jako nauczyciel w klasach 0-III lub w żłobkach i przedszkolach. Mam skończone studia magisterskie na kierunku psychologia jednak ze specjalności nie mającej nic wspólnego z dziećmi oraz bez przygotowania pedagogicznego. NA UKSW również znalazłam Studia podyplomowe nadające kwalifikacje nauczycielskie i przygotowanie pedagogiczne Czy ktoś studiował na tym kierunku ? Pozdrawiam
    14.01.2014
  • student

    Studentka, najpierw to dowiedz się jakie są progi punktowe na kierunki. Na prawo jest większy próg punktowy przy rekrutacji niz na UWR czy UŁ. NIE wymyślam, bo sam dostalem się na te dwa Uniwerki jednakże wybralem Warszawę. Nie ukrywam, że na początku kierowałem się kwestiami socjalno bytowymi, gdyż w Warszawie łatwiej jest znaleźć pracę. Po pierwszym roku docenilem studia na UKSW. Mowiąc o poziomie licealnym chyba naprawdę coś jest z Tobą nie tak. Mamy jednych z najlepszych wykładowców w Polsce: zapadka, michalski, siemiatkowski, majewski, prusak, jaskowsk itd. Wygadujac takie brednie najpierw zweryfikuj swoją wiedze, bo do egzaminu z karnego albo postepowania nie podeszła byś nawet z kijem ;)
    09.01.2014
  • Psycholożka

    Witam, mam pytanie. jaki był próg punktowy na psychologię w tym roku? próg już po wszystkich turach :) ?
    04.01.2014
  • cat.woman

    Chciałabym się dowiedzieć od rzetelnego studenta prawa na uksw jak wygląda zaliczenie przedmiotu postępowanie administracyjne i sądowoadministracyjne u dr Bartosza Majchrzaka. Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    31.12.2013
  • aga

    Ale wkurzają mnie ludzie co piszą takie głupoty o odmawianych modlitwach i religii wciskanej na siłę, Całkiem niedawno naczytałam się takich głupot na temat KUL-u. Jestem studentką tej uczelni od niedawna/na szczęście nie uwierzyłam w te brednie/ i jestem bardzo zadowolona. To samo dotyczy UKSW- ludzie nie słuchajcie tych oszołomów!
    19.11.2013
  • ładnie się pokazują

    ładną Prezentacje ma ten uniwersytet, podoba mi się
    28.10.2013
  • UKSW przyzwoity

    oferta dosc szeroka, raczej kazdy znajdzie cos dla siebie, uczelnie nie jest molochem, co uwazam za plus, jest z pewnoscia bardziej kameralnie, niz na najwiekszych publicznych w Wawie, ludzie rozni, raczej zyczliwi i w porza (tak studenci jak wykladowcy), mogloby sie wiecej dziac dla samych studentow, mam mysli dodatkowe zajecia, dla pasjonatow, hobbystow (bez kasy), zeby moc sie oderwac od nauki, no i nie ponosic kosztow, bo forsa rozplywa sie szykciutko...
    20.10.2013
  • forbidden

    A więc nastał czas na komentarz kogoś z drugiej połowy 2013. Pytanie o pedagogikę. Trudno się dostać? Czy zdając podstawowy wos, rozszerzony polski i angielski jest szansa? Były juz dwa takie pytania, ale nikt nie pofatygował się odpowiedzieć...
    24.09.2013
  • -

    :)
    11.09.2013
  • sara

    CO SĄDZICIE O WYDZIALE BIOLOGII?WYKŁADOWCACH
    16.07.2013
  • mania

    Hej, możecie coś powiedzieć o politologii II stopnia. Zauważyłam, że są tam zajęcia w języku obcym ( wykłady) chciałam się dowiedzieć czy jest ciężko. Chodziłam na lektorat B1 i nie wiem czy sobie dam rade. czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
    10.07.2013
  • Misiek

    A jak wygląda sprawa z kierunkiem Ochrona Środowiska? Czy warto studiować ten kierunek na tej właśnie uczelni, czy raczej szukać innej szkoły? No i ostatnie pytanie. Czy to prawda, że przed każdymi wykładami trzeba się modlić?
    07.07.2013
  • m

    cieżko dostac sie na magisterke na UKSW? chodzi konkretnie od administracje?
    04.07.2013
  • aa

    Dodam jeszcze, że oczywiście chodzi o studia II stopnia. Czy ciężko jest później przenieśc sie na UW?
    02.07.2013
  • aa

    Planuję próbować dostać się na UW ale zawsze warto zabezpieczać plecy i tak trafiłam na UKSW. Moim celem jest politologia: spec marketing - może ktoś studiuje i ma jakieś spostrzeżenia?:D Najbardziej interesuje mnie to, czy jako osoba absolutnie niewierząca nie palnę sobie w głowę od nadmiaru katolickiej papki; Czy faktycznie jest tak, że dominują księża i poglądy czysto pisuarowskie? warto próbowac?
    02.07.2013
  • Kwazi

    Jest idealnie
    01.07.2013
  • Piotr

    Jakie na UKSW jest dziennikarstwo, napiszcie czy warto?
    27.06.2013
  • Student_UKSW

    N, nie przejmuj się. żak to zapewne osoba mało inteligentna, która nie dostała się na żadną państwową uczelnię i musi bulić na prywatną, chociaż wiadomo, że one ani poziomem ani organizacją nijak się mają do państwowych uniwersytetów. To nastawione na kasę instytujcje, a nie żadne uczelnie. Dla nich liczy się biznes,a nie Twoja wiedza. UKSW to super uczelnia ze świetną kadrą naukową i atmosferą! Polcam ją każdemu. Całe życie niechętnie podchodziłem do jakiejkolwiek nauki, a tu studiując na WPiA poczułem, że dzięki ciężkiej pracy można uzyskać dobre oceny! Jeśli będziecie się starać to na pewno wykładowcy Was doceniają. Jest tu masa życzliwych ludzi.
    25.06.2013
  • Olo

    Nie radzę iść na wydział nauk historycznych i społecznych, profesorowie nie przykładają się do wykładów, a jak już - to przygotowują je z wikipedii, a potem czytają ze slajdów. Gdy jakiegoś profesora nie ma, zmusza studentów do odrabiania zajęć w terminie odpowiednim dla niego, nawet jeżeli studenci się nie zgadzają. A olać sobie nie można, bo jest sprawdzana lista. Plan jest ustalany pod wykładowców. Mam codziennie po jednej - dwie godziny wykładowe, tylko dlatego, że jakiemuś wykładowcy nie chce się w inny dzień przyjechać. To, że pracujesz, to nikogo nie obchodzi. Poziom prac magisterskich jest niski. Ogólnie jest zasada na wydziale taka - im bardziej się podlizujesz, tym możesz liczyć na lepsze oceny i możesz liczyć na stypendium. Są tacy, co nawet teczki wykładowcom noszą.
    22.05.2013
  • someone

    Co uważacie o wydziale prawa? Jakie są progi?
    06.05.2013
  • The Who

    Znaleźli się WIELCY PAŃSTWO ze stolicy i na nogach nie przejdą 15 minut .... Lepiej w McDonaldzie sobie posiedźcie
    04.05.2013
  • maturzystka

    czy ciężko jest się utrzymać na pedagogice?
    03.05.2013
  • Maturzysta

    Czy ktoś, kto studiuje/ował tu Informatykę mógłby napisać trochę o tym jak ten kierunek jest prowadzony,czy nie żałujecie wyboru. Byłbym wdzięczny,cieżko znaleźć coś konkretnego w sieci o informatyce na uksw.
    01.05.2013
  • Monika

    Cześć:) Mam zamiar złożyć papiery na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego na pedagogikę. Chciałabym zaczerpnąć trochę inforamacji, czy trudno jest się dostać na tą uczelnię, na ten kierunek. Czy osoby, które są na tym kierunku, są z niego zadowolone. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam:D
    30.04.2013
  • Maria

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • gosc

    czy naprawdę dojazd do tej uczelni sprawia az taki problem jak wszyscy mowia??
    17.04.2013
  • xy

    Do miki, 70% wykładowców to osoby duchowne, to jest urok tej szkoły jak komuś to odpowiada to dobrze, ja osobiście nie chcę być prawnikiem po prawie kanonicznym !
    05.04.2013
  • KENMEN

    Nie wyobrażam sobie studiować prawa na uczelni wyznaniowej. Nauka prawa w cywilizowanym kraju wymaga wyjątkowego obiektywizmu światopoglądowego.
    04.04.2013
  • mika

    Ja studiuję administrację. Nie narzekam. Poziom jest ok, nie jest bardzo łatwo, ale też w książkach cały czas nie siedzę. Mam zajęcia na nowym kampusie na Wóycickiego. Wiekszość kierunków ma tu zajęcia (prócz dziennikarstwa, teologii, prawa kanonicznego). Wszystko nowe, przyjemne. Panie w dziekanacie WPiA baardzo miłe . Kadra wykwalifikowana. Mnie uczy np w tym momencie 2-och sędziów TK , później będę miała zajęcia z sędzią NSA i RPO. Jeżeli chodzi o sferę religii to nie uczy mnie żaden ksiądz. Jest jeden wykład o Wyszyńskim, ale nieobowiązkowy, więc luz. Ja nie czuję jakiegoś ciśnienia , ze w około religia i klechy. To jest mit, przynajmniej na wydziale WPiA. Jedynym minusem jest oczywiście odległość od centrum, ale nie wszystkie uczelnie przecież mają dobry dojazd. Mieszkanie na Białołęce i 20min na UKSW :)
    03.04.2013
  • doda

    Nauka wymaga poświęceń !
    27.03.2013
  • ktos

    jak to trzeba iść 15 minut lasem? autobusy tam nie dojeżdżają ??
    26.03.2013
  • gg

    A ja mówiłem pacierz, i to nie raz, ale mnie to nie przeszkadza przecież jestem na uczelni wyznaniowej.
    23.03.2013
  • Dam

    Bardzo prosze o kontakt mailowy osoby,ktura studiuje dziennikarstwo na UKSW :) mail : damianlewarek@o2.pl
    21.03.2013
  • N

    Zak co ty gadasz z tym paciezem ??? 3 rok studiuje na Uksw i nikt pacieza nie odmawia ... Matko co za tekst
    20.03.2013
  • JuliaT

    UKSW... UKSWord, Uniwersytet Koło Samej Warszawy? Nazw jest tak wiele jak prześmiewców. Ja sama do końca nie jestem przekonana, czy przypadkiem nie jestem jednym z nich. Zależy jak na to spojrzeć. Wybierając się tutaj na studia, wiedziałam z jednej strony na co się piszę. Dziennikarstwo od zawsze było moim marzeniem, mimo że w dzisiejszych czasach - wiadomo - nie jest to przyszłościowy kierunek. Czytając wiele opinii na temat tej pracy, a może ściślej - na brak pracy, nie zniechęciłam się. Lubię pisać, jestem ciekawa, a przede wszystkim jestem bardzo otwarta i wygadana. No, ale nie o mnie tu. Gdy już zobaczyłam moje nazwisko na liście studentów, popatrzyłam na programy, wykładowców i tego typu rzeczy. Wykłady o Kościele, zajęcia z księżmi.. Obawiałam się wielu rzeczy, ale nie było tak źle.Najgorszy z tego wszystkiego jest las. Pewnie nie wiecie dokładnie o co chodzi. Droga do mojej uczelni biegnie właśnie przez las. Nic wielkiego - tylko kilometr. Ale pomyślmy o srogiej zimie, o samotnej drodze wieczorem, gdzie podobno grasują zboczuchy (mojej koleżance taki jeden objawił się rok temu), czy zaspaniu na ważny egzamin. Codziennie na taką podróż musimy przeznaczyć jakieś 15 minut. Do lasu chyba się jeszcze nie przyzwyczaiłam, ale do innych rzeczy tak. Mój kierunek znajduje się na Wydziale Teologicznym (podobno po prostu jesteśmy utrzymankami tego wydziału), więc, tak jak wspomniałam, mam różne katolickie przedmioty. Bardzo dużo osób z mojego roku na nie narzeka, ja czasem też. Ale myślę, że nie jest to takie złe, jak komuś mogłoby się wydawać. Przede wszystkim na I roku było ich o wiele więcej niż teraz (obecnie mam 2 wykłady, na które chodzić nie trzeba). Płakania najwięcej było oczywiście przed sesją, no bo ,,co będzie jak nie zaliczę całej sesji przez jeden taki głupi przedmiot\". Spokojnie, księża naprawdę są przyjaźni, jak podwinie się noga, da się z nimi dogadać co do poprawek, są mili i uprzejmi dla studentów (większość ;-) ). Egzaminy też do najtrudniejszych nie należą, kiedy choć trochę się pouczysz, choć znam i takich, którzy przyszli tylko z długopisem i kartką (ale to chyba nie tylko na mojej uczelni tak jest :-) ). Większość wykładowców jest naprawdę bardzo spoko. Są takie osoby, które samym głosem albo wyglądem wywołują dreszcze, ale jest ich bardzo mało. Kadra jest bardzo wykształcona, połowa wykłada również na UW. Jeszcze co do przedmiotów, zdecydowanie bardziej podobają mi się one na II roku. Swoją przyszłość po ciuchutku wiążę z telewizją, także chyba wiadomo, co lubię najbardziej. Mamy zajęcia w studiu telewizyjnym, uczymy się ,,znajomności\'\' z kamerą, przeprowadzamy wywiady, sondy uliczne, nagrywamy stand-up\'y. Moi znajomi uczęszczają na fakultet ,,dziennikarstwo sportowe\", które w tym samym studiu prowadzi słynny pan Babiarz :-). Co mi się jeszcze podoba? Grafika komputerowa, dziennikarstwo internetowe, stylistyka języka dziennikarskiego. Zaraz wybieramy specjalizacje i tu też UKSW plusuje - mamy wybrać 2 spośród 8 (m.in. jest to specjalizacja edytorska, radiowa, telewizyjna, agencyjna, reklamowa). Z jak najmilszych rzeczy mogę wymienić ludzi i klimat. Poznałam naprawdę świetne osoby, bez których chyba nie byłoby tak fajnie, jak jest. No i znalazłam miłość swojego życia :D Czy polecam? Trzeba na to spojrzeć z różnych stron, ale tak - jestem zadowolona. Do maturzystów : pamiętajcie, że na UKSW są rózne ,,dziennikarstwa\" : dziennikarstwo i komunikacja społeczna, dziennikarstwo medialno-kulturowe i edukacja medialna. Trzeba zwrócić uwagę, że dwa pierwsze kończą się dyplomem licencjackim, a ostatni magisterskim (teolog ze specjalnością dziennikarską) - jest ogrom przedmiotów teologicznych. Jakbym miała polecać - wybierajcie dwie pierwsze, choć wiadomo, że to zależy od upodobań studenta. Pewnie nasuwa się pytanie, czy ciężko się dostać. Hmm, trochę tak, gdyż to drugi najbardziej oblegany kierunek po prawie. Przyłóżcie się do WOSu i polskiego. Kończąc mój wywód, napiszę tak, że spotkałam się z osobami, które troszkę się wstydzą, że tu studiują. A naprawdę nie ma czego. Odbyłam w wakacje staż w Polsacie News, gdzie jest sporo ludzi, którzy kończyli właśnie UKSW i pracują w zawodzie od lat. I to nie jest tak, że po UW łatwiej o pracę. Liczy się przede wszystkim praktyka ;)
    19.03.2013
  • potwierdzam

    Atmosfera wyjątkowo sztywna, trzeba być bardzo obciachowy aby tu studiować, ja tylko do końca semestru.
    15.03.2013
  • beata

    Mnie jakoś nie przekonuje do siebie ta uczelnia... Kierunki niezbyt rokujące na przyszłość, tam atmosfera dość napięta zarówno między studentami jak i wykładowcami... miałam przyjemność studiowania tam przez 3 lata i podziękowałam bo nie wiem czy moje nerwy by to wytrzymały :P
    13.03.2013
  • żak

    Na UW wykładają zadufane w sobie kulfony, UKSW to typowa Uczelnia katolicka, zajęcia rozpoczynają się od pacierza (jak to Ci pomaga to dobrze) moim zdaniem lepiej iść na jakąś uczelnie prywatną: wprawdzie musisz płacić ale traktują Cię jak człowieka, Panie w dziekanacie są pomocne (na UW mają Cię za śmiecia) no i bardziej się starają (mam porównacie licencjat w państwowej, magisterka w prywatnej). Jest kilka Uczelni Humanistycznych w Warszawie: SAN, CC, ja jestem w WWSH na Kulturoznawstwie i bardzo sobie chwalę.
    02.03.2013
  • matura 2013

    mysle o zarządzaniu zdaje rozszerzona geografie i polski. /z matmy radze sobie na 3, utrzymam sie jak sie przyloże??Trudno sie dostac????? oczywiscie zalezy mi na Wawie ;)
    09.02.2013
  • maturzysta

    Czy UKSW to dawne seminarium nazywane Akademią Papieską ?
    01.12.2012
  • Już się wypisałem

    Masakra, poszedłem na Uniwerek, a nie do Seminarium
    30.11.2012
  • Janusz

    Totalna porażka, muszę się gdzieś przenieść,poszedłem na dziennikarstwo , a mam zajęcia z teologi ! Czy na innych szkołach dziennikarskich też jest teologia ? Mnie chodziło o prawdziwe praktyki, a mam tylko teorię, o co chodzi ?
    28.11.2012
  • weronika

    a ja właśnie zaczęłam prawo;)
    22.11.2012
  • michał

    skończyłam prawo w 2005 było całkiem fajnie !
    22.11.2012
  • koles

    To z pewnością nie jest najlepsza uczelnia w Warszawie. Dostać się nie jest trudno, później z utrzymaniem się też nie ma problemu. Ale z drugiej strony nie jest też jakaś najgorsza. Nie będziesz się wstydził tego, że tam studiujesz, na bank
    21.11.2012
  • Lenka

    Nie można zarzucić niczego złego tej uczelni. Poziom jest wysoki więc jest warta polecenia. Ale niewątpliwie jest to humanistyczna uczelnia więc ludzie z umysłami ścisłymi (takimi jak mój) nie znajdą tu dla siebie miejsca :P
    04.11.2012
  • Oksi

    A jak jest na Administracji. Dużo osób wykładowcy zostawiają na poprawki/komisy/warunki?
    06.09.2012
  • dingo

    Studia na uksw zawsze wspominam jako najlepszy okres w moim życiu. niezapomniane życie akademickie, pełne imprez, zajęć na kacu, świetnych dziewczyn wokół i kumpli zawsze gotowych na podbój miasta. Wykładowcy niezawsze byli dla nas wyrozumiali na kolokwiach, no ale należało nam się. Niezapomniane lata ze świetnymi ludźmi!
    06.08.2012
  • pirat

    widzę że uksw w warszawie prezentuje się na tej stronie całkiem dobrze. w miarę wysoka średnia, pozytywne opinie. Ja wiele o tej szkole wcześniej nie słyszałem, jak już to negatywy, typu: słabo wypada w świetle uw. no cóż, cięzko porównywać największą uczelnię w Polsce z uksw, ale na pewno nie znaczy to że ta druga ma słaby poziom. Wręcz przeciwnie, jest to naprawdę dobra uczelnia.
    04.08.2012
  • cement

    No, wiedziałem że się dostanę! Co prawda rodzice w cholerę kasy wydali na korki, bo w mojej miejscowości nie było porządnego liceum, ale dałem radę ogarnąć materiał i napisać maturę na dobrym poziomie. Z tego co widzę - wybrałem dobrą uczelnię. Super!
    02.08.2012
  • brazil

    Mam przed sobą strasznie trudny wybor, po tym jak dostałam sie zarówno na prawo jak i na prawo kanoniczne. Oba kierunki oczywiście w wielu aspektach są do siebie podobne, ale jednak różnią się programem. Czy nie orientujecie się który z nich jest lepiej prowadzony na uniwersytecie kardynała wyszyńskiego?
    29.07.2012
  • krzysztof

    wychowywałem się w bardzo religijnej rodzinie i nawet przez dłuższy czas zastanawiałem się nad tym czy nie mam powołania do zostania księdzem. stwierdziłem jednak że najpierw chcę ukończyć studia na kierunku prawo kanoniczne i oto jestem. nie jest łatwo, ale za to warto, wiele się dowiedziałem i jeszcze więcej przede mną. wspaniałe studia!
    19.07.2012
  • sm

    dla mnie uczelnia jest ok. wszytsko zalezy od prowadzących, ale to jak na każdej uczelni. Kadra jest bardzo pozytywnie nastawiona do studentów (oczywiście są wyjątki ! :)) Fakt UW to prestiż alee też maszynka, która często zawodzi. Nikt nie powie mi, że jest taki sam poziom przy 1000 jak przy 200-300... Polecam UKSW i nie żaluje 3 lat spędzonych na tej uczelni.
    17.07.2012
  • sm

    dla mnie uczelnia jest ok. wszytsko zalezy od prowadzących, ale to jak na każdej uczelni. Kadra jest bardzo pozytywnie nastawiona do studentów (oczywiście są wyjątki ! :)) Fakt UW to prestiż alee też maszynka, która często zawodzi. Nikt nie powie mi, że jest taki sam poziom przy 1000 jak przy 200-300... Polecam UKSW i nie żaluje 3 lat spędzonych na tej uczelni.
    17.07.2012
  • obóz

    dostałam się tutaj na studia i zastanawiam się nad obozem organizowanym przez uksw. Jak to wygląda, ktoś był albo zamierza jechać? bo bardzo bym chciała ale nie wiem czego się spodziewać :)
    17.07.2012
  • pacior

    misjologia? ;ooo nie wiedziałam że żeby być misjonarzem to trzeba mieć studia... móglby po prostu tak żeby zaspokoić moją ciekawość opisać te studia?
    09.07.2012
  • michal

    Czy na informatyce jest mozliwosc uzyskania jakis certyfikatów? W programie wiecej jest teorii czy praktyki?
    04.07.2012
  • jula

    studiuję tu dziennikarstwo. Jest super! kilka specjalności do wyboru- do koloru. z tego wybiera się dwie i można się naprawdę rozwijać. już po pierwszym roku mamy praktyki - mi udało mi się dostać do Polsatu! I to jest też plus studiowania w stolicy, mamy dużo dróg do wyboru :)
    03.07.2012
  • atudentka UKSW

    Polecam UKSW. Wykładowcy i panie w dziekanacie pozytywnie nastawieni do studentow. Zawsze słuzą pomocą. Wykładowcy w wiekszości z tytułem prof i dr . Atmosfera super bez nadetych uczniakow jak na UW. Dostałam sie na wybrany kierunek na UW i UKSW.Wybrałam UKSW choc prawie wszyscy odradzali mi tą uczelnie. Teraz koncze I rok. Wiem ze wybrałam dobrze i wszystkim polecam tu studia. Wazne - uczelnia świecka bez najmniejszego wpływu na studentow przez kler. Takiej zyczliwosci ze strony wykładowcow nie spotkałam nigdzie.
    21.06.2012
  • halina

    tak średni jest na uksw. niby nie za łatwo, ale zbyt ciężko też nie jest. sesje przechodzi się bez problemu, przynajmniej w moim przypadku. nauki podczas semestru jest niewiele, tylko na jakieś kolokwia sporadyczne. nie wiem czy stoją raz jeszcze przed wyborem uczelni zdecydowałabym się na uksw w warszawie.
    01.06.2012
  • poli

    Je też jestem na maksa zadowolony. Spoko wykładowcy, spoko studenci, poziom w miarę ok, ciekawy kierunek - właściwie wszystko na plus. Poza tym miasto jest świetne, w końcu to stolica. Zupełnie nie żałuję że wybrałem się na Uniwersytet Wyszyńskiego. A studiuję informatykę i naprawdę dużo sie nauczyłem!
    18.05.2012
  • keny

    Rzeczywiście, na UKSW jest specyficzny klimat, nie wiem, czy tylko jeśli chodzi o nauki społeczne, ale jestem na historii sztuki i nie narzekam zdecydowanie na plus !
    17.05.2012
  • socjology

    Ja studiuję socjologię i muszę powiedzieć, że bardzo dobrze trafiłem jeśli chodzi na UKSW. Nie wiem czy jest lepsza od UW czy nie, ale nie zamieniłbym na żadną inną uczelnię, na żaden inny wydział.
    02.04.2012
  • pleszer

    SJiKP dla cudzoziemców, oferowane w ramach UKSW, powinno być OBOWIĄZKOWE dla większości POLSKICH studentów. Oprócz tego, wszystko jak najbardziej na TAK. Uczęszczanie na taką uczelnię, to przyjemność sama w sobie
    31.03.2012
  • obwjusli

    Z tym prawem to bym nie przesadzał, natomiast socjologia naprawdę w porządku. UW to jednak większa jednostka, ale to jej nie usprawiedliwia. U nas jest po prostu lepiej, przyjaźniej, konkretniej.
    20.03.2012
  • plusimo

    Przyjdź, przekonaj się sam/sama, co znaczy uczelnia na najwyższym poziomie. Ja śmiało mogę porównać ją do UW i to na korzyść dla nas - tak, utożsamiam się z tą uczelnią. Prawo, socjologia czy historia - wszystko na najwyższym poziomie
    18.03.2012
  • aaa

    jest tu naprawde fajnie, mnostwo przyjaznych studentow prawie wszyscy sa zyczliwi i pomocni nie zauwaza sie niezdrowej rywalizacji nowe budynki i wyposazenie zero katolickich wplywow to jakis mit to po prostu uczelnia panstwowa z niezwykla ATMOSFERA SZCZERZE POLECAM :)
    26.02.2012
  • min

    UKSW to naprawdę bardzo dobra uczelnia. Studiuję też na UW i śmiało mogę porównać te dwie uczelnie. Po pierwsze i to bez dwóch zdań najważniejsze - atmosfera na UKSW jest świetna. I jeżeli ktoś myśli, że to nie jest ważne to się myli. Na UW codzienny lans rozpieszczonych dzieciaczków jest odrażający i bardzo męczący. Na UKSW możesz być sobą naprawdę! Oczywiście na studiach liczy się poziom zajęć i tu jest trochę większy problem. Na UKSW poziom jest naprawdę dobry. Kadra w większości to nie tylko teoretycy ale przede wszystkim praktycy w swoich dziedzinach. Problem jest w tym, że UW silnie stawia na prace w grupach, mnóstwo prezentacji i referatów. Na UKSW tego brakuje. Poziom egzaminów na UKSW jest też dużo trudniejszy, z tym że nie same egzaminy świadczą o poziomie. Ogólnie baaardzo zachęcam do studiowania na UKSW dla mnie to był wspaniały czas i co najważniejsze czas spożytkowany naprawdę pożytecznie i rozwijające. A i UKSW nie jest uczelnią katolicką choć ma takiego patrona. I to jej główny.
    26.02.2012
  • gigi

    WPiA UKSW to najlepszy Wydział na UKSW. mA NAPRAWDE DUŻO CHĘTNYCH CO ROKU. kAŻDY CHCE STUDIOWAC PRAWO NA UNIWERSYTECIE ZA FREE, NIE OSZUKUJMY SIĘ. A KADRA JEST SUPEROWA: PROF. MUSZYŃSKI JEST CZLONKIEM TRYBUNALU STANU, PROF. GRANAT ORAZ CIESLAK - TRYBYNALU KONSTYTUCYJNEGO, PROF. LIPOWICZ JEST RZECZNIKIEM PRAW OBYWATELSKICH, PROF. MAJEWSKI JEST NAPRAWDE WYBITNYM ZNAWCA PRAWA KARNEGO (ZNANY I CENIONY), PROF. LEWICKI TO CENIONY AMERYKANISTA (UCZY TEZ NA UW), PROF. MIK wchodzi w skład Rady Legislacyjnej przy Prezesie Rady Ministrów, odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. TO TYLKO PRZYKLADY,ALE O KADRZE UKSW NAPRAWDE DOBRZE SIE MOWI. CZASEM JAKO STUDENCI NAWET SIE MARTWIMY,ZE TACY WYBITNI LUDZIE I DLATEGO BYWA NIE ŁATWO. MYŚLĘ,ŻE WARTO - ZACHĘCAM DO PODJECIA DOBREJ,PRZEMYSLANEJ DECYZJI. POZDRAWIAM.
    25.02.2012
  • student

    Na UKSW jest normalnie,nie odczuwam by to byłą katolicka uczelnia,choć - zaskoczę Was - chciałbym tego :]
    25.02.2012
  • wtf

    Coś mi się wydaje, że z Prawem na UW, to nie ma szans. Po czym do wnioskujesz? Jakiś kolejny miarodajny, \"obiektywny\" ranking, którejś z gazet codziennych ? Zaintrygowało mnie to jako studenta prawa..
    24.02.2012
  • juti8765

    Wiecie, że Uniwersytet Wyszyńskiego jest szkołą o najlepiej prowadzonym kierunku prawniczym?? ;)
    22.02.2012
  • ambitnny

    Wspaniałość i życzliwość nie gwarantuje mi rozwoju i dobrego poziomu nauki. Jestem z Warszawy i celuję tylko w dwie opcje : UW lub UKSW. Znajomi namawiają mnie na UW, ale osobiście jestem trochę zrażony to tej uczelni. Niemniej jeśli opinie o UKSW opierają się na \"fajnie jest\" to trochę mi to nie odpowiada. Od studiów oczekuję solidnego wykształcenia, które zaowocuje w przyszłości dobrą pracą i satysfakcją zawodową. Czy w takim wypadku wciąż warto obstawać przy UKSW? Proszę o konkretne odpowiedzi
    17.02.2012
  • Zosia

    dziennikarstwo i komunikacja społeczna sa na naprawde wysokim poziomie, w moje grupie nie ma osob rozczarowanych, sa swietni wykladowcy, wspaniala atmosfera za zajeciach, bardzo dojrzale nas studentow sie traktuje, mam nadzieje, ze na drugim roku bede mogla napisac to samo i nadal pozytywnie pisac o Uniwersytecie Wyszynskiego, aha - najwazniejsze. Tu sa naprawde wspaniali, zyczliwi, dobrzy ludzie.
    16.02.2012
  • gdzie na administracje?

    Pytanie otwarte mam; mysle o administracji, podrzuccie kilka propozycji warszawskich szkol prywatnych wedlug was najlepszych. Najchetniej z uzasadnieniem, dlaczego ta uczelnia. Interesuje mnie kadra, skad wykladowcy, jaki poziom cwiczen, ile ludzi oppada po pierwszym roku? Dzieki.
    15.02.2012
  • memek

    Tym ma rację, aczkolwiek mnie osobiście trochę odstrasza chrześcijański charakter uczelni..
    12.02.2012
  • Tym

    Uczelnia jest ok i nie idą tam odpady z UW. Świetne zajęcia dla ludzi z pasją i prowadzone przez pasjonatów.
    06.02.2012
  • uksw

    Prawda jest taka, że idą tam ludzie, którzy nie dostali się na UW, jednak jest to dobra uczelnia... Na UW startują ludzie z całego kraju, a wydaje mi się, że na UKSW są jednak ludzie z mazowieckiego. Jakkolwiek by na to nie spojrzeć jest to uniwersytet, więc prestiż jest sam w sobie wysoki. Pomijam kierunki teologiczne, bo one mnie nie interesują
    30.01.2012
  • absolwent

    no chyba żartujesz porównując KUL - uczelnię przedwojenną działającą od 1918 r z UKSW który istnieje raptem 10 lat i jest powiedzmy to sobie wprost dla tych, którzy nie dostali się na UW. Poziom śmiesznie niski, a uważam, ze to podróbka KULu bo też, został ustanowiony Wielki Kanclerz UKSW - arcybiskup metropolita warszawski...NIE POLECAM
    21.01.2012
  • studentka

    jaka podróba KUL-a? z tego co mi wiadomo, wydziały teologiczne i ogólnie te co znajdują się na Dewajtis mają dłuższy staż niż KUL... studiuję na WPiA UKSW i powiem, że mamy bardzo dużo wykładowców, którzy wykładają na UW. więc w czym różnica? na UW wykładają jakoś inaczej? fakt, faktem UW to prestiż i po nim dostaniesz pracę szybciej i łatwiej niż po UKSWordzie, ale rośniemy w siłę - z roku na rok nasz prestiż jest większy i jakość uzyskiwanej wiedzy także rośnie ;) warunki techniczne uczelni są na pewno lepsze niż niejednej warszawskiej uczelni. na Młocinach mamy nowe budynki, nowocześnie wyposażone sale, a ogólna atmosfera na uczelni jest super. w sumie to chyba najważniejsze jest to, żebyś się czuł dobrze w takim miejscu jak uczelnia, nieprawdaż \"absolwencie\"? ale to jest tylko moja opinia, każdy ma prawo do wyrażania swojej, pozdrawiam i zapraszam tegorocznych maturzystów do aplikowania ;)
    20.01.2012
  • absolwent

    Marna podróbka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego... W warunkach warszawskich to uniwersytet dla plebsu, który nie dostał się na UW
    19.01.2012
  • tim

    Wydaje mi się że muszą być pro chrześcijańscy, wiec i społeczne będą
    18.01.2012
  • radek

    Ziomkowie drodzy, na ile Uniwerek Wyszynskiego z Wielkim Kanclerzem Nyczem przesiakniety jest kosciolem i religia? Nie pytam o wydzialy teologiczne, ale o prawo i stosunki miedzynarodowe. Z gory dziekuje.
    01.06.2011