Opinie o Uczelni Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW Warszawa)

Komentarze (117)

  • maturzystka

    Mógł by ktoś powiedzieć coś o budownictwie?
    15.05.2018
  • Gosia

    Jakie macie opinie na temat kierunku informatyka i ekonometria na tej uczelni? Czy informatyka od samego początku jest na bardzo zaawansowanym poziomie? Proszę obecnych studentów i absolwentów o wyrażenie swojego zdania na ten temat. Warto wybrać ten kierunek?
    30.04.2018
  • Olka

    Chciałam studiować logistykę w Warszawie, była to jedyna publiczna uczelnia mająca ten kierunek w swojej ofercie, więc długo się nie zastanawiałam nad wyborem. Nie żałuję, jestem bardzo zadowolona i polecam serdecznie! Zajęcia bardzo ciekawe, trzeba się trochę przyłożyć przy sesji oczywiście, ale jak to się mówi "dla chcącego nic trudnego".
    28.02.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    16.02.2018
  • weterynaria

    Jak duża jest konkurencja na weterynarii? z jakimi maturami się dostaliście i ile jest dziewczyn na roku? Jakieś wskazówki i rady dla zainteresowanych tematem?
    11.02.2018
  • alehandro

    zadna inna szkola w Polsce nie daje takich szans na miedzynarodowa kariere w najlepszych korporacjach jak sggw, przy tym niesamowity nacisk na wpajanie wartosci, sto lat dla dr Mossakowskiej oraz perelek z Wageningen
    21.01.2018
  • milena

    Moglby Mi ktos napisac czy mam szanse na logistyke bez matury rozszerzonej z matematyki , ale rozszerzenie z angielskiego i geografi?
    15.01.2018
  • matt92

    Świetna uczelnia! Szczerze polecam architekturę krajobrazu!!
    31.10.2017
  • K

    Jest tu ktoś z leśnictwa, albo chociaż orientuje się jak te studia wyglądają? Na maturze zdaję biologię, geografię i rozszerzony angielski. Czy bez rozszerzenia z matmy w liceum dam sobie radę? Bo z dostaniem się nie powinno być problemów, ale nie wiem co potem. Pod uwagę biorę leśnictwo, albo górnictwo i geologię na AGH, ale tu też plany krzyżuje mi matma ;) Jaka jest atmosfera na studiach? Czy wykładowcy są w porządku w stosunku do studenta? I pytanie ogólne odnośnie uczelni - jak wyglądają lektoraty z języków? Jest tylko angielski, czy są też inne języki? I ile godzin w tygodniu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
    03.10.2017
  • odp dla Natalia

    Nasza trójka z UM mieliśmy już podstawy opanowane i tam pogłębialiśmy wiedzę. Ale było na tych studiach z nami kilka osób zupełnie nowych i radziły sobie z materiałem. Myślę, że jeśli będziesz miała odpowiedni wkład własny w przyswajanie materiału to zdecydowanie poradzisz sobie na stanowisku specjalisty ds. zamówień publicznych. Wykładowcy super liga i specjaliści więc na pewno mogą Cię sporo nauczyć. P.S. Myślę że dobrze wybrałaś i będziesz zadowolona. Dwaj nasi znajomi z UM wybrali się na identyczne studia do innej państwowej uczelni (która niby jest nr 1) ale byli mocno rozczarowani. Zapłacili 6500 zł (czyli 2500zł więcej niż na SGGW) ale poziom był marny. Kilku profesorów, którzy nie mieli pojęcia o zmówieniach powymądrzało się jaki to system SZP jest ważny i tyle. Przyszedł były Prezes UZP do nich który tam wykładał i który ponoć obejmował patronatem tylko te uczelnie gdzie prowadzi lub prowadził zajęcia. Rzucił parę haseł i bon motów i się zmył. I takie to były dla nich studia. 2 osoby były, które coś im sensownego wniosły - resztę marnie oceniali .
    02.10.2017
  • Natalia

    Dla Marli: Ja prawdopodobnie rozpocznę od października Zamówienia Publiczne na SGGW. Czy masz może więcej informacji? Czy studia te będą wystarczające żeby rozpocząć samodzielnie pracę na stanowisku specjalisty ds. zamówień publicznych?
    26.09.2017
  • odp dla Marli

    Byłam wraz z dwójką znajomych z pracy "Urząd Miasta" na Studiach Podyplomowych Zamówienia Publiczne SGGW dwa lata temu. Ja i znajomi byliśmy bardzo zadowoleni. Warunki do studiowania ok, wykładowcy merytoryczni praktycy. Sporo nam pomogli rozwiązać naszych dylematów z pracy. Początkowo wybrałam się na te studia dla samego papierka i skuszona bardzo dobrą ceną w porównaniu do konkurencyjnych uczelni. Po ukończeniu studiów widzę że było mi potrzebne uporządkowanie mojej wiedzy pomimo, iż się zajmuje zamówieniami od 8 lat. Z czystym sumieniem mogę polecić te studia podyplomowe na SGGW.
    21.09.2017
  • karko9

    Mam pytanie do osób, które w tym roku dostały się na weterynarie. Interesuje mnie jaki % uzyskaliscie na maturze z biologii i chemii a także jak poszły podstawy.
    12.09.2017
  • Ciekawa

    Może mi ktoś napisać czy trudno się dostać na Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich? Jakie są opinie o tym nowym kierunku?
    28.08.2017
  • do Ciekawa

    Już pewnie nie oczekujesz odpowiedzi ale dla przyszłych pytających - warto. Bardzo mi się podoba podejście do studenta, dobra infrastruktura uczelni, wiadomo - pedagogika to nie medycyna ale jak chcesz się opieprzać 3 lata to raczej szukaj innej uczelni ;)
    23.08.2017
  • Marli

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów podyplomowych na SGGW? Chodzi mi o zamówienia publiczne ? Jaki jest poziom trudności, jacy są wykładowcy ?
    27.07.2017
  • marli

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów podyplomowych? Chodzi mi o zamówienia publiczne ? Jaki jest poziom trudności, jacy są wykładowcy ?
    27.07.2017
  • Ciekawa

    Czy warto studiować na SGGW pedagogike?
    04.07.2017
  • WNE

    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest na kierunku Zarządzanie na magisterce na SGGW? Czy trudno, czy łatwo, o co chodzi z tym podziałem na małe (chyba kilkuosobowe) grupy?
    29.06.2017
  • kate

    Uczelnia bardzo dobra, na wysokim poziomie. Skończone mam tu 2 kierunki (zootechnika i rolnictwo) wykwalifikowana kadra akademicka, w dziekanacie również można uzyskać wszelkie niezbędne informacje.
    27.06.2017
  • Tina

    cięszko się dostać na logistykę?
    27.06.2017
  • Kandydatka

    czy ktoś może sie wypowiedzieć który lepszy kierunek ekonomia czy fir?bo raczej po komentarzach które tu przeczytałam nie biore pod uwagę zarządzania, moi znajomi też mi odradzają :(
    31.05.2017
  • Weterynaria

    Chciałbym dowiedzieć się ile mniej więcej trzeba mieć procent z rozszerzeń z biologii i z chemii, żeby myśleć o weterynarii? Z biologią nie ma u mnie problemu, ale z chemią może być max jakieś 75%. Mam szanse się dostać?
    28.05.2017
  • Technologia żywności

    Co sądzicie o technologii żywności i żywieniu człowieka na SGGW? Studiuje ktoś? Jaki klimat? Czy z maturą na ok. 40% z chemii lub biologii mam szansę się dostać?
    26.05.2017
  • matma

    Jasne, to nie jest zły wynik, ja miałam niewiele wyższy ;)
    19.05.2017
  • Maturzystka

    Czy mam szansę dostać się na finanse i rachunkowość zdając tylko z rozszerzeń matematykę na około 60%?
    10.05.2017
  • Natalia

    Hej! Czy osoby, które nie zdają biologii ani chemii, tak naprawdę tylko podstawa z matmy, polskiego i angielskiego by była brana pod uwagę - maja szanse dostać się na gastronomię i hotelarstwo? Niestety zdaje tylko rozszerzona geografie, a chciałabym iść na ww kierunek :( czy opłaca się w ogóle rejestrować?
    07.05.2017
  • okularnica

    hej :) mam pytanko dotyczące wydziału ekonomicznego, chce się przenieść w tym roku z innej uczelni na ten wydział, czy przepiszą mi oceny? jak atmosfera między ludźmi i kontakt student-wykładowca? polecacie sggw?
    29.04.2017
  • do: Maturzystka2017

    Przedmioty rekrutacyjne na tym kierunku to: matematyka, język obcy nowożytny, język polski/geografia/wiedza o społeczeństwie/historia , więc jak najbardziej masz szansę! Powodzenia!
    28.04.2017
  • Beata

    Może ktoś wypowiedzieć się o kierunku informatyka i ekonometria (mgr. zaoczne) ? Czy osoba, która ma licencjat z ekonomii da radę 'przejść' przez ten kierunek ?
    22.04.2017
  • Maturzystka2017

    Czy mam szanse dostać się na Finanse i Rachunkowość zdając matme, polski, angielski na podstawie i polski angielski wos na rozszerzeniu ?
    18.04.2017
  • hodowla i ochrona dzikich zwierząt

    Jak dla mnie: kierunek bardzo ciekawy skupiający się głównie na zoologii, oczywiście nie ominie się ekologii czy zoopsychologii. Studia ciekawe, praktyczne, jak porównywałam opinie z koleżankami z zootechniki, miałam wrażenie, że hodowla i ochrona jest zdecydowanie ciekawsza.
    21.02.2017
  • Re22

    Co możecie powiedzieć na temat kierunku "hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich" na SGGW? ;)
    20.12.2016
  • rozczarowana

    Robiłam magisterkę na WNE z zarządzania i powiem jedno: jestem mega zażenowana. Pierwszy rok a dokładnie II semestr jest najcięższy ze wszystkich, mnóstwo wiedzy teoretycznej kilka projektów naraz nawet 3 egzaminy w jednym dniu. Zero praktyki. Przedmioty specjalnościowe dopiero na 2gim roku mgr. W dodatku specjalność zarządzanie i marketing w przedsiębiorstwie absolutnie nie ma nic wspólnego z nazwą. Szukać przedmiotów związanych z marketingiem to jest jak szukanie igły w stogu siana. Na powyżej wymienionej specjalności są takie przedmioty jak: zarządzanie i finansowanie oświaty, konsument i innowacje, Zarządzanie gospodarstwem rolniczym TQM z elementami 6 sigma System HACCP w produkcji i dystrybucji żywności Prawo żywnościowe i znakowanie żywności Modele kompetencyjne w ZZL Kapitał ludzki w organizacjach przyszłości Inwestycje zagraniczne przedsiębiorstw Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością wg ISO. Takie przedmioty są do wyboru na specjalności związanej z marketingiem. Żenada po prostu żenada. Jeśli będziecie chcieli wybrać się na magisterkę na WNE to stanowczo odradzam. Jest bardzo mała szansa pogodzenia studiów z pracą i wykładowcy mało łaskawie patrzą się na osoby pracujące. PS. na SGGW nie przepisują ocen z przedmiotów które zaliczyło się na poprzedniej uczelni!! Mój kolega skończył ekonomię mgr na sggw i poszedł dodatkowo na zarządzanie też na mgr , powtórzyły się 3 przedmioty z mgr, ten sam sylabus i podobni prowadzący i wiecie co? NIE PRZEPISALI MU OCEN i znów musiał się męczyć z tymi samymi przedmiotami.
    14.12.2016
  • rozczarowana

    Robiłam magisterkę na WNE z zarządzania i powiem jedno: jestem mega zażenowana. Pierwszy rok a dokładnie II semestr jest najcięższy ze wszystkich, mnóstwo wiedzy teoretycznej kilka projektów naraz nawet 3 egzaminy w jednym dniu. Zero praktyki. Przedmioty specjalnościowe dopiero na 2gim roku mgr. W dodatku specjalność zarządzanie i marketing w przedsiębiorstwie absolutnie nie ma nic wspólnego z nazwą. Szukać przedmiotów związanych z marketingiem to jest jak szukanie igły w stogu siana. Na powyżej wymienionej specjalności są takie przedmioty jak: zarządzanie i finansowanie oświaty, konsument i innowacje, Zarządzanie gospodarstwem rolniczym TQM z elementami 6 sigma System HACCP w produkcji i dystrybucji żywności Prawo żywnościowe i znakowanie żywności Modele kompetencyjne w ZZL Kapitał ludzki w organizacjach przyszłości Inwestycje zagraniczne przedsiębiorstw Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością wg ISO. Takie przedmioty są do wyboru na specjalności związanej z marketingiem. Żenada po prostu żenada. Jeśli będziecie chcieli wybrać się na magisterkę na WNE to stanowczo odradzam. Jest bardzo mała szansa pogodzenia studiów z pracą i wykładowcy mało łaskawie patrzą się na osoby pracujące.
    14.12.2016
  • Rozczarowana studentka I roku

    Jestem bardzo zawiedziona tą uczelnią i prawdopodobnie od października ją zmienię. Zacznę od tego ze na zajęciach często są podawane błędne informacje, przez co ciężko się czegoś nauczyć i przygotować do kolokwium czy sesji, kontakt z kimkolwiek jest możliwy tylko w tradycyjny sposób, spotykając się oko w oko z prowadzącym (pod warunkiem ze uda wam się go złapać). Ponadto prawie nikt nie odpowiada na maile, ehms to żart, nie ma tam kompletnie nic, obecności, punktów, nic. Prowadzący mylą pojęcia kolokwium i wejściówka co może nie jest jakimś szczególnym wykroczeniem ale mnie razi, bo na początku kompletnie nie było wiadomo czego się spodziewać. Budynki są zaprojektowane przesadnie symetrycznie i ciężko się w nich odnaleźć. Uczelnia funkcjonuje do godziny 20 co również jest ogromnym minusem bo uwierzcie mi, ciężko się skupić na przyswajaniu nowych informacji o godzinie 19 gdy jesteś na nogach od 6. Poza tym część przedmiotów jest robiona na "odwal się", informacje na tablicach bywają błędne i nie zgadzają się z rzeczywistym stanem rzeczy.
    12.12.2016
  • życzliwy student SGGW

    Jeśli ktoś chce wybrać się na wydział ekonomiczny stanowczo odradza. Prowadzący poza nielicznymi wyjątkami bezczelni i w dodatku często bez wiedzy. Są tutaj prowadzący od wszystkiego którzy poprowadzą każde zajęcia jak i wielcy doktorzy ba nawet profesorowie który mówią ciągle o tym samym. Na pytanie z sali nie odpowiadają bo nie wiedzą. Nie mam pojęcia jak to się dzieje ale tak jest. O dziekanacie tego wydziału i osobach w ogóle nim zarządzającym nie wspomnę. Sami chcą uczyć zarządzania a nie mają o tym zielonego pojęcia. Tak jak licencjat był do przełknięcia pomimo powtórek z rozrywki tak magisterka to jakaś porażka. Nie ma tu żadnej kontynuacji a jedynie powtarzanie materiału. Ba prowadzący nie widzą nic złego w tym że wytłumaczą coś od początku dla osób które są z innego kierunku nijak nie współgrającego. Dla mnie żenujące. Radzę omijać tę uczelnię bo słyszę że i inne wydziały maja podobny burdel jak WNE. Szkoła szczyci się że jest taka nowoczesna i w ogóle a w rzeczywistości to głęboki PRL.
    07.12.2016
  • luźne info

    moja znajoma przeniosłą się z PW na SGGW, właściwie to nie miała wyjścia bo nie zdobyła zaliczeń po I semestrze, wycisk mieli mega na polibudzie, był płacz i histeria. Zrobiła poł rou przerwy i poszła od nowego na SGGW. To typ raczej ambitej bestyjki, ale mówi że klimat jest nie do porównania lepszy, sympatyczniejszy, ludzie bardziej życzliwi, nie ma nagonki i presji, ogólnie jest zadowolona. Aha - nie wiem, jaki kierunek teraz wybrała mówiła mi, ale zapomniałąm. Na PW było to coś z matematyką.
    23.11.2016
  • NIka

    Może ktoś napisać coś o dietetyce? Jak to wygląda na tej Uczelni czy lepiej celować w WUM?
    15.11.2016
  • Pazii

    Pierwszy rok jest najtrudniejszy ale to chyba reguła na większości uczelni i kierunków. Najwięcej zajęć, dość obszerne egzaminy dlatego polecam się przyłożyć, potem będzie już z górki. Nie zostawiaj nauki na ostatnią chwilę bo zwyczajnie nie dasz rady. Przez pierwszy rok trzeba przebrnąć żeby na 2 było już łatwiej.
    30.10.2016
  • kk006

    Cześć! Właśnie rozpoczynam swoją przygodę na kierunku Ochrona Środowiska na SGGW, czy ktoś mi może coś powiedzieć na temat pierwszego roku ? Jak to wygląda? Czy jest dużo nauki? Pytam ponieważ studiuje jeszcze jeden kierunek tylko że zaocznie.
    02.10.2016
  • Radek

    Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
    01.10.2016
  • radomski

    w Bydgoszczy jest świetny kierunek ZOOFIZJOTERAPIA, czy ktoś wie czy coś takiego będzie na SGGW?
    27.08.2016
  • buum

    Witam, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat budownictwa? Czy jest ciężko? Lżej jest na zaocznych czy dziennych?
    09.07.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    06.07.2016
  • Ola

    Myślę o wyborze kierunku Meblarstwo na SGGW. Czy ktoś mógłby podzielić się opinią o tym kierunku? Warto się na niego wybrać?
    01.07.2016
  • Studentka zaoczne

    Jadą na opinii którą wyrobili sobie lata temu...studentami sie nie przejmują no bo po co wypłata będzie z warunków...załatwić coś w dziekanacie graniczy z cudem ( a dziekanat powinien być po to żeby można było załatwić wszystkie sprawy (no chyba ze sie mylę ) tak wcale nie jest). Języki są porażką...wymagają a nie nauczą...Dziekanat językowy...Panie tak miłe ze mówią do widzenia i rzucają słuchawką..... Dodam jeszcze ze sesja zaczyna sie w lipcu zazwyczaj wiec jest to najdłuższe nauczanie.
    29.06.2016
  • Maturzystka

    Czy cięzko jest się dostać na ekonomie? jakie mniej wiecej trzeba miec wyniki? Jaki jest wybór zajęć w ramach wf?
    22.06.2016
  • helmut43

    czy może się ktoś wypowiedzieć na temat pedagogiki na SGGW?
    07.06.2016
  • Kandydatka

    Witam, stoje przed ważnym wyborem jakim są studia. Jaki kierunek polecacie na SGGW? (z naciskiem na matmę)
    05.06.2016
  • Masha

    trudno jest dostać się na ogrodnictwo ewentualnie ewentualnie zootechnikę?
    12.05.2016
  • maturzystka

    Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat budownictwa-zaoczne. Ciężko jest się dostać i ukończyć ten kierunek?
    11.04.2016
  • (nie)Studentka

    Może jednak zbyt ostro wyraziłam się o kadrze, bo wszystko zależy, na kogo się trafi.
    11.04.2016
  • (nie)Studentka

    No cóż, zaliczyłam wszystko i to z całkiem dobrą średnią [ponad 4], więc troszkę się mylisz. :)
    10.04.2016
  • do (nie)studentka

    Czy przypadkiem nie pomyliłaś uczelni? Albo lepiej! Nie zaliczyłaś przez lenistwo jakiegoś przedmiotu i chcesz wyrzucić złe emocje obsmarowując naprawdę dobrą uczelnię? Studiuję na SGGW i nie zgadzam się z ani jednym Twoim słowem!
    09.04.2016
  • (nie)Studentka

    Studia Technologia Żywności i Żywienie człowieka na SGGW to teoretycznie najlepsze studia żywnościowe w Polsce - teoretycznie ;) Z każdej strony represje, brak poszanowania dla studenta, wprowadzanie zamętu wśród studentów. Studenci również nie są lepsi - osoby, które nie umieją liczyć ani podstaw matematyki przechodzą na następne semestry. Jak to możliwe, by przy kierunku INŻYNIERSKIM mieć problemy z podstawowymi działaniami matematycznymi? Czysty wyzysk i zarabianie na warunkach, ale wszystko działa w obie strony w przypadku osób, które ciągną stypendia na oszukanych papierach.
    09.04.2016
  • zaciekawiona

    Hej :) studiuje ktoś z Was na tej uczelni meblarstwo? Chętnie poznam Wasze opinie i opis tego kierunku od strony uczęszczających.
    18.03.2016
  • paula

    Witam was. Chcialabym za rok od marca isc na podyplomowe z zarzadzania gastronomia. Czy jest w stanie sie ktos wypowiedziec?
    14.03.2016
  • Magel

    Trudno się dostać na kierunki typu: zootechnika, ochrona środowiska, ogrodnictwo? pytanie kieruje to zeszłorocznych maturzystów ;)
    08.03.2016
  • Agnes

    Studiuję ochronę środowiska i jestem zadowolona ze studiów. Aczkolwiek oprócz przyjemności jest też sporo nauki, ale wiadomo- po coś się na studia idzie... Część budynków jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych, ale niestety nie wszystkie. Dużą zaletą tej uczelni jest fakt, że budynki są dość blisko siebie i w przypadku gdy studiujemy międzywydziałowy kierunek nie przeszkadza aż tak bardzo chodzenie z budynku do budynku jak to jest na niektórych innych uczelniach. Bardzo ciekawymi wydarzeniami na tej uczelni nie tylko dla studentów są Ursynalia i Dni otwarte SGGW, na które na prawdę warto pójść. Akademiki różnią się standardem- są takie które bardziej przypominają zwykłe mieszkania są i takie które są w nieco gorszym standardzie, ale ogólnie tragedii nie ma. Blisko jest przychodnia dla studentów oraz biblioteka, gdzie są miejsca ciszy a także miejsca gdzie ze znajomymi można omawiać projekty, rozmawiać. Na uczelni znajduje się sporo parkingów na ziemnych oraz jeden spory parking podziemny z zielonym dachem (nowość :) ). Ogólnie prowadzący są różni, ale jeśli się umie to się zda. Polecam, jeśli ktoś się zastanawia nad wyborem studiów to SGGW jest dobrym wyborem przynajmniej jeśli chodzi o nauki przyrodnicze.
    05.03.2016
  • jenny07

    Właśnie rozpoczęłam studia podyplomowe na SGGW, jestem bardzo zadowolona. Długo rozważałam czy kontynuować naukę, ale prawdą jest, że ukończenie podyplomówki , tak jak powiedziała osoba wcześniej, daje nam większe perspektywy w znalezieniu lepszej i bardziej satysfakcjonującej pracy. Polecam portal http://studiapodyplomowe.net.pl/, który świetnie przybliży temat studiów podyplomowych.
    18.02.2016
  • hans

    ja miałem taki plan ale jednak wybrałem podyplomówkę w lekko innym kierunku, o nieruchomościach trochę czytałem, ponoć zrobienie podyplomówki z tego jest bardzo pomoce w znalezieniu konkretnej pracy nie polegającej tylko na siedzeniu za biurkiem za najniższa krajową...
    02.01.2016
  • 123456

    Hej czy ktoś wybiera się na studia podyplomowe z zarządzania nieruchomościami ?
    13.10.2015
  • Samanta

    Jest ktos na kierunku architektura krajobrazu? Czy trudno jest, jaka jest ogólnie atmosfera?
    25.09.2015
  • syl.92

    Studiuję bezpieczeństwo żywności i po 2 latach studiów muszę stwierdzić, że SGGW w Warszawie to szkoła prezentująca bardzo wysoki poziom. Nauki jest na prawdę sporo, tylko systematyczna praca gwarantuje sukces, gdyż nie da się tak obszernego materiału ogarnąć na 2 dni przed egzaminem... Wykładowcy w porządku, atmosfera na uczelni również, panie z dziekanatu też da się oswoić ;)
    03.08.2015
  • Janek I. - Rusty Sparks

    Przychylam się do prośby Damiana. Co powiecie o NIESTACJONARNEJ, INŻYNIERSKIEJ INFORMATYCE? Opłaca się studiować? Dobry czy niski poziom? Ktoś studiował, ma doświadczenia z tym kierunkiem studiów na SGGW i mógłby opisać swoje doświadczenia? Z góry dziękuję.
    09.06.2015
  • budownictwo

    kto jest na Budownictwie i może napisać więcej, jak się tu studiuje?
    31.05.2015
  • gastronomia i hotelarstwo

    jakieś opinie o tym kierunku?
    22.03.2015
  • drewno

    Studiuje ktoś na kierunku technologia drewna? Interesują mnie opinie, czy warto tam iść, czy gdzieś indziej?
    06.01.2015
  • logistyka

    jak jest na kierunku Logistyka? interesuje mnie wszystko, wiec piszcie, jak trudne zajęcia, jacy wykladowcy, jaki odsiew po pierwszym roku, itd.
    13.05.2014
  • bongo

    moja dziewczyna tu studiuje - ani ona, ani nikt z jej znajomych z sggw nie powiedzą niz złego na uczelnię, wiadomo ze zawsze cos sie znajdzie w sesji, co podniesie cisnienie, ale ogolnie mówią, że spox
    31.01.2014
  • KoT

    MINUSY: rektor Szymański nie lubi studentów! - na kampusie skończyła się zabawa i grillowanie, kampus niestety umarł :( Oprócz tego robi krzywe numery i niestety nie zachowuje się na poziomie w relacjach pozamedialnych. Ma dwie twarze - jedną na pokaz, drugą prywatną... Na wydziałach jest różnie - na WMW niektórzy prowadzący bardzo skutecznie utrudniają życie studentom, nie próbują nawet zobaczyć "człowieka w człowieku" - i to najczęściej ci uczący najtrudniejszych przedmiotów. Co z tego, że akademiki ładne, jak nie ma tam studenckiego życia? Co z tego, że nowoczesne sale, jak się ich nie używa? Co z tego, że jest centrum wodne, jak nikt nie może tam wchodzić? Co z tego, że na WMW jest dużo ćwiczeń, jak większość jest prowadzona w formie seminariów? (W tym chirurgia!) Co z tego, że jest możliwość wyjazdów na zagraniczne praktyki, jak niektórzy prowadzący nie pozwolą na pisanie egzaminu w innym terminie przez wzgląd na taki wyjazd? (nawet wcześniej niż wszyscy! nawet nie można się umówić na odpowiedź ustną zamiast pisemnej ze wszystkimi). Jestem studentką, która jest w 1 kategorii stypendialnej, dla mnie bomba. Ale kolega nie trafił na tą listę, chociaż teoretycznie by się załapał - bo inni nie pooddawali indeksów (a liczy się 10% z tych co oddali) - i to nie z własnego lenistwa, tylko przez prowadzących, którzy potrafią wpisywać oceny 2 miesiące, a jeszcze w dodatku kilku osobom się nie podpisać. Ale tutaj oczywiście rektor dał termin ostateczny i kolega wylądował pod kreską. I podobno teraz są jakieś jaja z akademikami - nie liczą w ogóle kto ile zarabia, tylko kto pierwszy ten lepszy! A potem brakuje chętnych - i koleżanka w trójce mieszkała 2 miesiące sama. Musieli zwerbować ludzi spoza uczelni. Nie podoba mi się jak jest zarządzana uczelnia. Bardzo niefajnie. A ci którym uda się uczepić stołków tworzą sobie kółko wzajemnej adoracji i tak trwają bez sensu.
    31.01.2014
  • lalamido

    dostalam sie na technologie zywnosci i zywienie czlowieka teraz dochodze do wniosku ze zle zrobilam,Nie mam zamilowania do zywnosci,raczej mi po drodze matematyka ,finanse,administracja.Zaluje ,no ale coz za gapowe sie placi.Zaczne studia ,zobacze moze polubie w co watpie.
    19.09.2013
  • za Łódź dziękujemy

    ktoś oszalał z tymi wpisami o Łodzi, juz trzeci raz widzę ten sam wpis, jak ktoś szuka info o SGGW, to raczej mało prawdopodobne, by zainteresowala go szkola w Łodzi, nie wiem Bartek, co z tego masz, ale daruj sobie Stary, bo to przegięcie jest
    17.09.2013
  • szymi

    znajoma teraz bedzie na II roku technologii żywienia bodajże, ona jest zadowolona, gorzej, ze gada tylko o studiach i o niczym wiecej z nia nie porozmawiasz, może tam hodują dziewczyny jak rosliny :-)
    11.09.2013
  • kasiaabsolwentka

    Sesja letnia 21lipiec! pierwszy zjazd -ostatni weekend WRZEŚNIA, wykłady w piątki od 8 rano. NA ZAOCZNYCH. Jedna możliwa nieobecność na zajęciach. dziekanat czynny tylko w tygodniu do godziny 15 tylko w tygodniu. ZERO CHODZENIA NA RĘKĘ STUDENTOM. Tylko dajcie kasę i mamy was gdzieś. Studiowałam tam również dziennie było super, ale zaocznie to POMYŁKA. Pani Rektor niech się Pani ogarnie bo to jest absolutny brak szacunku dla ludzi, którzy PRACUJĄ i chcą się kształcić.
    29.08.2013
  • absolwent biotechnologii

    Widząc, co się dzieje z SGGW (włączenie biotechnologii do wydziału ogrodniczego), odradzam naukę tutaj. Równia pochyła.
    08.08.2013
  • metiu

    Dostałem się na żywienie człowieka i ocenę żywności-dzienne. słyszałem że pierwszy semestr najtrudniejszy, sama chemia i matma. Może wiecie coś więcej na temat tego kierunku???
    21.07.2013
  • nowa

    dostałam się na żywienie człowieka i ocenę żywności (zaoczne), czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o tym kierunku ? czy jest ciężko się utrzymać ?
    10.07.2013
  • dada

    Możecie powiedzieć coś na temat kierunku finanse i rachunkowość w trybie zaocznym? Czy ciężko jest się utrzymać, czy jest dużo nauki? A no i jak z matematyką, bo słyszałam że z tym jest ciężko...
    07.07.2013
  • chemik

    szukam studiów związanych z chemią, wpadł mi w oko kierunek technologia żywności i żywienie człowieka, czy ktoś udzieli mi informacji jak te studia wyglądają, jacy są wykładowcy, czy to w ogóle kierunek warty polecenia? zauważyłam też że na ten kierunek są bardzo niskie progi, czy to znaczy że poziom też taki niski?
    23.06.2013
  • Technik

    Czy trudno jest się dostać na budownictwo ?
    04.05.2013
  • Basia

    Bardzo chciałam dostać się na finanse i rachunkowość do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ale mimo niezłych wyników z matury nie udało się w pierwszej, drugiej, trzeciej rekrutacji... Żałuję i nadal mnie tu ciągnie dlatego będę próbować dalej, może w tym roku mi się uda :)
    18.04.2013
  • Biolog

    Kierunek wiodący, przynajmniej taki powinien byc... Jednak atmosfera tej uczelni pada, prestiż i wyposażenie także. Nikt nie zastanawia się nad programem studiów, który jest przestarzały i przepełniony. Wydział uczy zgodnie z zasadą - nauczymy was wszystkiego, czyli niczego. Dla ludzi wybierających się na mgr, specjalnośc mikro - nie tutaj. Nie ma czasu na robienie badań, nie ma czasu na rozwijanie umiejętności czy pogłębianie zainteresowań. O pracy i zdobywaniu doświadczenia można pomarzyc.
    02.04.2013
  • Pani Biolog

    Prestiż, zdecydowanie wyższa poprzeczka niż na UW. Jednak od wielu znajomych (i sama) stwierdzam, że coś złego dzieje się z tą uczelnią. Jest ciężko, wymagająca kadra. Jednak co można powiedzieć o uczelni, która nie ma pieniędzy na badania w ramach pracy mgr?
    18.03.2013
  • Dzikus20

    Szkoła przyjazna, otwarta, wykładowcy gotowi pomóc. Kierunki interesujące i odpowiednie na panujące zapotrzebowanie. Ogromna biblioteka, WiFi wszędzie, swobodny dostęp do komputerów, duży kampus i eleganckie akademiki! Polecam! :)
    22.02.2013
  • maturzystka

    zastanawiam sie nad SGGW zdaje dodatkowo rozszerzony polski i geografie. mysle na zarzadzaniem z matmy ucze sie na dobre 3 dam rade? druga opcja jest pedagogika. NAJWAZNIEJSZE CZY DOSĆ ŁATWO SIE DOSTAĆ?
    09.02.2013
  • aleks

    Czy ktoś tu może skończył Inżynierię Środowiska, jak z pracą po SGGW? czy zwracają uwagę na to że to nie politechnika?
    14.11.2012
  • TAK

    Nazwa nic nie znaczy :) wcale nie jest dużo kierunków związanych z rolnictwem. Można studiować na SGGW coś, co zupełnie mija się z gospodarstwem wiejskim :) dlatego nie ma co się przejmować nazwą. A szkoła jest naprawdę bardzo dobra. Trudno jest się dostać, progi są bardzo wysokie więc samo to już świadczy o poziomie. Znam wiele osób, które wiele by dało, żeby studiować właśnie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie :)
    05.11.2012
  • liwia

    Ogólnie to szkoła główna gospodarstwa wiejskiego w warszawie troche mnie odpycha nazwą, ale z drugiej strony wiem że oferowane przez nią kierunki sa bardzo na czasie, kiedy właśnie duży nacisk kładzie się na rolnictwo, wspierane często przez fundusze europejskie. z tego względu zastanawiam się nad tą uczelnią. jaki jest tutaj najbardziej przyszlosciowy kierunek?
    01.09.2012
  • policjant

    Zawsze interesowałam się naukami przyrodniczymi, już w podstawówce przyroda była moim ulubionym przedmiotem. Dlatego wybrałam się na studia na kierunku leśnictwo. Nikt z mojego otoczenia nawet się nie dziwił. Studia są super, szczególnie lubię zajęcia w terenie! Nie ma to jak uczyć się czegoś co się lubi!
    06.08.2012
  • adarr

    Studiuje na SGGW, ogólnie to najbogatsza uczelnia w Polsce więc sprzęty, aule, sale zajęć są bardzo ładne i na wysokim poziomie. Na uwagę zasługuje też duży, ładny kampus na którym można się integrować ze studentami;) Wykładowcy różni, czasem są totalnie na luzie, a czasem się trafi ktoś u kogo trzeba się ostro wziąć za naukę bo ciężko zaliczyć, ogólnie do przejścia;) Poziom nauczania w miarę wysoki, choć niektóre przedmioty nie potrzebne,Ilość nauki zależna od kierunku, ja studiuje Ogrodnictwo i Architekturę Krajobrazu więc nauki dużo, na socjologii czy pedagogice bardzo mało:)
    06.08.2012
  • anna

    spoko staż właśnie skończyłam, właśnie dzięki tej uczelni się na niego dostałam, bardzo fajnie że coś takiego ofarują. Samej byloby mi ciężko coś znaleźć, ale otrzymałam pomoc od uczelni i było naprawdę super! ;)
    01.08.2012
  • nina

    studiowałam tutaj ochronę środowiska, mogę powiedzieć tyle: nauka nauka nauka nauka, bez końca, wykładowcy wymagają... uczysz sie zdajesz nie uczysz sie nie zdajesz przynajmniej na moim wydziale, co do ludzi to panuje nieustająca rywalizacja o oceny (przynajmniej w mojej grupie)
    01.08.2012
  • weterynaria

    @bardzook: jak tu jeszcze kiedyś zajdziesz i to przeczytasz to daj znać jakie miałaś wyniki. ja też chcę dostać się na weterynarię bo zawsze twierdziłam że wolę leczyć zwierzęta niż ludzi, w domu mieliśmy kilka psów i kotow i miałam do nich dobrą rękę. niestety boję się matury z biologii, że może nie pójść mi wystarczająco dobrze i zrujnować wszelkie nadzieje na studia, dlatego w tym roku chcę wykuć cały materiał!
    19.07.2012
  • weterynaria

    @bardzook: jak tu jeszcze kiedyś zajdziesz i to przeczytasz to daj znać jakie miałaś wyniki. ja też chcę dostać się na weterynarię bo zawsze twierdziłam że wolę leczyć zwierzęta niż ludzi, w domu mieliśmy kilka psów i kotow i miałam do nich dobrą rękę. niestety boję się matury z biologii, że może nie pójść mi wystarczająco dobrze i zrujnować wszelkie nadzieje na studia, dlatego w tym roku chcę wykuć cały materiał!
    19.07.2012
  • bardzook

    Ja jestem studentką na kierunku weterynaria.Było ciężko się dostać, ciężko jest też się utrzymać. Ale warto, bo jednak weterynarz to zawód ktory zawsze będzie potrzebny, choć czasem żałuję że nie wybrałam stomatologii. Jednak ogólnie to niestety to czego uczymy się w szkołach nie stanowi prawie żadnej podstawy dla wiedzy przyswajanej podczas studiów, jest duży przeskok z materiałem i na to trzeba się przygotować Ale jak już się wpadnie w rytm to jest dobrze.
    11.07.2012
  • marta

    wydaje mi się, ze jak szkoła jest tak znana to nie będzie problemu z liczbą chętnych. Ja złożyłam papiery na towaroznawstwo, i mam nadizeję że będzie wystarczająca ilość osób żeby go otworzyć ale też nie aż tak dużo, żebym się nie dostała :))
    06.07.2012
  • frage

    w ogóle popularna jest ta szkoła, otwierają wszystkie kierunki? bo ja jestem zainteresowana architekturą krajobrazu, ale nie mam pojęcia jaka tu jest tendencja. jest tutaj poza tym jakiś egzamin wstępny?
    28.06.2012
  • tyga

    swietne jest to, ze stworzyli cała witryne dla kandydatow, wszystko przejrzyste i proste do ogarniecia, naprawdę zachęcające. chciałabym studiować technologię drewna, bo mój tata też ukończył ten kierunek, tylko obawiam się, że nie podołam... :(
    17.05.2012
  • fałnd

    bardzo dobra uczelnia, co potrafi się ustawić. załatwia nam płatne staże na wakacje, która inna szkoła tak robi ? Z tego co się orientuj, to jest ich naprawdę mało. Polska trochę kuleje jeśli chodzi o te staże i praktyki. naprawdę warto tutaj studiować, jeśli ktoś ma zainteresowane zbliżone do profilu kształcenia, bo w innym wypadku nic tutaj dla siebie ciekawego nie znajdzie i na samej uczelni też się nie odnajdzie
    17.05.2012
  • sggwww?

    A mnie znowu, to się wydaje, że ta szkoła, to ewidentnie pod jakąś agroturystykę lub hodowlę krów. Z całym szacunkiem dla hodowców itp, ale tak trochę na siłę dorzucone są niektóre kierunki i nie pasują mi do nazwy uczelni, co też koliduje trochę z wiarygodnością prezentowanej w danym zakresie wiedzy i nauczania
    31.03.2012
  • easy

    Z tą fajnoością bym nie przesadzał, bo można się grubo przejchać, aczkolwiek jak będziesz się uczył to nie będzie problemu - tak mi się przynajmniej wydaje :)
    20.03.2012
  • Dzz

    Podoba mi się ta szkoła. Akademik jest gites, a podobno nauka nie taka trudna bo profesorowie fajni :)
    29.02.2012
  • tofastinf

    Już jutro dzień otwarty ! Nie przeocz - przyjdź i dowiedz się więcej sam !
    24.02.2012
  • ponadto

    Ponadto chciałem zauważyć, że skoro jesteś dobrym maturzystą, to na pewno odnajdziesz wiele informacji na temat szkoły, która Cię interesuje, chociażby na jej własnym www. Weterynaria jest wdzięczna, ale często zabija ambicję. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Nie ma co się jednak zniechęcać, jeśli robi się coś, co się wybrało świadomie, czuje się misję do spełnienia, to na pewno wszystko się ułoży jak trzeba
    12.02.2012
  • do Michala

    o uczelnie sie nie martw, jest spoko, poziom dosc wysoki, za nazwe i papier sie wstydzic nie bedziesz, pozostaje tylko pytanie, czy masz swiadomosc jaki kierunke wybierasz? sory, jelsi urazam ambitnego maturzyste, bo jesli jestes dobry, to nie ma sprawy, natomiast musisz wiedziec, ze weterynaria zwyczajnie nie jest kierunkiem latwym i co gorsza, wcale nie jest po niej latwo o prace
    11.02.2012
  • Michał

    w tym roku piszę maturę i zastanawiam się nad dalszą nauką na SGGW na weterynarii, ale nie mam żadnych informacji na temat tej uczelni, ktoś pomoże?
    10.02.2012
  • gospodarz

    Bardzo dobra szkoła, jeśli chcesz się kształcić w kierunkach gospodarczych. Serdecznie polecam, zwłaszcza, że kadra jest przyjazna i bardzo dobrze uczy - zero problemów ( chyba, że ktoś jest kompletnym gamoniem)
    30.01.2012
  • Remik (dzieki PSL)

    Bardzo ciekawy artykul podrzucony nizej, w sumie zadna mnowosc, zawsze byly, sa i beda uklady i ukladziki, jak ktos ma chodzy u profesora, to ma luzik i zaliczenie w kieszeni,
    27.01.2012
  • quiz

    Wbrew pozorom uczelnie tego typu są coraz bardziej popularne.
    23.01.2012
  • Yeti

    ekh... nie wiedziałem że to jeszcze istnieje? przydatne?
    18.01.2012
  • zych2

    Uczelnia ma wysoki poziom i cieszy się dobrą opinią. Ale jak trafi sie element szkodliwy nieprzystosowany społecznie w szeregach studentów, to i SGGW nie pomoże.
    28.12.2011
  • krystek

    Och Karolu 2 - jesteś tak samo żenujący, jak ten film. Pzdr!
    13.12.2011
  • Och Karol 2

    to na SGGW nie kształcą wysoko wyspecjalizowanych gospodyń wiejskich dla okolicznych podwarszawskich wiosek?
    12.12.2011
  • krystek

    Jako absolwent i obecny student tej szkoły, mogę powiedzieć, że to bardzo fajne miejsce, z którym mocno się identyfikuję. Kampus jest ogromny - liczy kilkadziesiąt budynków, z których każdy jest wyspecjalizowany w innych dziedzinach nauki. Kadra profesorska, to najwyższa klasa światowa. Wielu wykładowców bierze udział w europejskich i światowych sympozjach, konferencjach naukowych. Atmosfera jest bardzo przyjazna. Wszystko jest jak najbardziej ok! :)
    06.12.2011
  • Zbig

    Bardzo dobra uczelnia. Kierunki techniczne prowadzone przez specjalistow, profesorow, swietnych doktorow, zangazowanych magistrow. Nie wiem jak rolnicze, ale ogolnie poziom na calej uczelni jest bardzo wysoki. Na inzynierii srodowiska po pierwszym roku odpadli ci, ktorzy mieli zwis i raczyli przyswoic minimum. Przewaga facetow. Ale jest co wyhaczyc na innych wydzualach. Ja jestem zadowolony. wybralem SGGW dla rangi dyplomu, wiem ze z takim papierem nie powinienem miec problemow na rynku pracy.
    01.06.2011