Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu

  • technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
  • organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
  • cukrownictwa.

Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • chemia żywności i surowców kosmetycznych
  • technologia żywności
  • biotechnologia żywności
  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • technologia przetwórstwa ryb
  • bezpieczeństwo żywności
  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.

Dla kogo studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.

Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:

  • mikrobiologia ogólna
  • polska żywność tradycyjna
  • surowce żywnościowe różnych regionów świata
  • podstawy dietetyki
  • klasyczna analiza chemiczna
  • analiza żywności
  • mikrobiologia żywności
  • koloidy w żywności
  • aparatura przemysłu spożywczego
  • higiena produkcji żywności
  • inżynieria procesowa
  • automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
  • ocena jakości żywności
  • prawo żywnościowe
  • technologia przetwórstwa mięsa
  • technologia mleczarstwa
  • technologia węglowodanów
  • technologia przetwórstwa owoców i warzyw
  • technologie gastronomiczne.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.

Najczęściej pod uwagę brane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • biologia
  • chemia
  • fizyka.

Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.

Perspektywy pracy po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • dystrybucji i handlu żywnością
  • instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
  • placówkach naukowo-badawczych
  • firmach doradczych
  • laboratoriach związanych z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.

Opinie o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.

Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.

Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.

Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:


Kierunki pokrewne do kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie uczelnie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

W których miastach można studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Komentarze (2)

ZxZ
Jak mniej więcej wygląda ten kierunek i ile macie miejsc?
02.04.2024
02.04.2020
Bartek
Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Medyczna Nauk Stosowanych i Holistycznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Techniczno-Artystyczna Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wrocławska Akademia Biznesu, Filia Akademii Techniczno-Artystycznej
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze
  • Uczelnia Państwowa im. Jana Grodka w Sanoku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Kościerzynie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Tarnowska
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet WSB Merito Gdynia
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Humanitas w Sosnowcu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Lubelska Akademia WSEI, Filia  w Warszawie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu
  • Politechnika Białostocka
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Vizja w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Szkoła Główna Mikołaja Kopernika w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Warszawska Szkoła Filmowa
  • Politechnika Łódzka
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Nysie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Politechnika Częstochowska
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J. A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. E. Szczepanika w Suwałkach
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu