Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Studenci kierunku zdobywają wiedzę na temat przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Poznają zasady przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności oraz obrotu żywnością. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Na koniec studiów potrafią dobrać maszyny i urządzenia, przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • analityka żywności i środowiska wodnego
  • analiza i ocena żywności
  • bioinżynieria żywności i środowiska wodnego
  • biotechnologia żywności
  • chemia żywności
  • dietetyka
  • inżynieria żywności
  • jakość i bezpieczeństwo żywności
  • technologia i żywienie
  • technologia żywności pochodzenia wodnego
  • technologia żywności
  • zarządzanie jakością żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • żywienie człowieka i dietetyka
  • żywienie człowieka

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienia człowieka jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Może również szukać pracy w ośrodkach badawczo-rozwojowych, inspekcjach urzędowej kontroli żywności. Jest przygotowany do pełnienia wszystkich funkcji w branży spożywczej, tak ogólnych jak i specjalistycznych.

Uczelnie, na których możesz studiować wybrany kierunek

Razem 17 rekordów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy