Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu

  • technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
  • organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
  • cukrownictwa.

Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • chemia żywności i surowców kosmetycznych
  • technologia żywności
  • biotechnologia żywności
  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • technologia przetwórstwa ryb
  • bezpieczeństwo żywności
  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.
Dla kogo studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.

Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia studentów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:

  • mikrobiologia ogólna
  • polska żywność tradycyjna
  • surowce żywnościowe różnych regionów świata
  • podstawy dietetyki
  • klasyczna analiza chemiczna
  • analiza żywności
  • mikrobiologia żywności
  • koloidy w żywności
  • aparatura przemysłu spożywczego
  • higiena produkcji żywności
  • inżynieria procesowa
  • automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
  • ocena jakości żywności
  • prawo żywnościowe
  • technologia przetwórstwa mięsa
  • technologia mleczarstwa
  • technologia węglowodanów
  • technologia przetwórstwa owoców i warzyw
  • technologie gastronomiczne.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.

Najczęściej pod uwagę brane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • biologia
  • chemia
  • fizyka.

Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.

Perspektywy pracy po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • dystrybucji i handlu żywnością
  • instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
  • placówkach naukowo-badawczych
  • firmach doradczych
  • laboratoriach związanych z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.
Opinie o kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.

Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.

Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.

Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:


Kierunki pokrewne do kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
Jakie uczelnie oferują kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Total 16 items.

Politechnika Łódzka

90-924 Łódź, ul. Radwańska 29
+48 (42) 631 29 74, 42 631 20 92,

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 2
+48 (89) 524 51 51, 523 38 35,
W których miastach można studiować Technologia żywności i żywienie człowieka

Bydgoszcz

Bydgoszcz
Uczelnie: 10
Kierunki: 160

Częstochowa

Częstochowa
Uczelnie: 6
Kierunki: 90

Kalisz

Kalisz
Uczelnie: 1
Kierunki: 22

Koszalin

Koszalin
Uczelnie: 5
Kierunki: 38

Kraków

Kraków
Uczelnie: 29
Kierunki: 515

Łódź

Łódź
Uczelnie: 26
Kierunki: 326

Łomża

Łomża
Uczelnie: 4
Kierunki: 25

Lublin

Lublin
Uczelnie: 10
Kierunki: 260

Olsztyn

Olsztyn
Uczelnie: 5
Kierunki: 86

Opole

Opole
Uczelnie: 6
Kierunki: 96

Poznań

Poznań
Uczelnie: 24
Kierunki: 343

Rzeszów

Rzeszów
Uczelnie: 5
Kierunki: 107

Szczecin

Szczecin
Uczelnie: 15
Kierunki: 190

Warszawa

Warszawa
Uczelnie: 73
Kierunki: 604

Wrocław

Wrocław
Uczelnie: 27
Kierunki: 272
Komentarze (1)
  • Bartek

    Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.
    4/2/20