Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu

  • technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  • utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
  • organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
  • cukrownictwa.

Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.

Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:

  • chemia żywności i surowców kosmetycznych
  • technologia żywności
  • biotechnologia żywności
  • inżynieria żywności
  • żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
  • technologia przetwórstwa ryb
  • bezpieczeństwo żywności
  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.

Dla kogo studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.

Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:

  • mikrobiologia ogólna
  • polska żywność tradycyjna
  • surowce żywnościowe różnych regionów świata
  • podstawy dietetyki
  • klasyczna analiza chemiczna
  • analiza żywności
  • mikrobiologia żywności
  • koloidy w żywności
  • aparatura przemysłu spożywczego
  • higiena produkcji żywności
  • inżynieria procesowa
  • automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
  • ocena jakości żywności
  • prawo żywnościowe
  • technologia przetwórstwa mięsa
  • technologia mleczarstwa
  • technologia węglowodanów
  • technologia przetwórstwa owoców i warzyw
  • technologie gastronomiczne.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.

Najczęściej pod uwagę brane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • biologia
  • chemia
  • fizyka.

Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.

Perspektywy pracy po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • różnych działach przemysłu spożywczego
  • chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
  • dystrybucji i handlu żywnością
  • instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
  • placówkach naukowo-badawczych
  • firmach doradczych
  • laboratoriach związanych z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.

Opinie o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.

Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.

Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.

Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:


Kierunki pokrewne do kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie uczelnie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

W których miastach można studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Komentarze (2)

ZxZ
Jak mniej więcej wygląda ten kierunek i ile macie miejsc?
02.04.2024
02.04.2020
Bartek
Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Politechnika Częstochowska
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito Gdynia
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. E. Szczepanika w Suwałkach
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Filmowa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J. A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Europejska Uczelnia w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Akademia Tarnowska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
  • Szkoła Główna Mikołaja Kopernika w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Gdańsku
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Kościerzynie
  • Akademia Humanitas w Sosnowcu
  • Wrocławska Akademia Biznesu, Filia Akademii Techniczno-Artystycznej
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Lubelska Akademia WSEI, Filia  w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Techniczno-Artystyczna Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych Filia w Toruniu
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie
  • Politechnika Białostocka
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Medyczna Nauk Stosowanych i Holistycznych w Warszawie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
  • Uniwersytet Vizja w Warszawie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Politechnika Łódzka
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uczelnia Państwowa im. Jana Grodka w Sanoku
  • Powiślańska Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Nysie
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi