Jakiego kierunku szukasz?
Technologia żywności i żywienie człowieka
Technologia żywności i żywienie człowieka to studia z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.
Kształcenie na kierunku obejmuje zagadnienia m.in. z zakresu
- technologii produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- utrwalania, przechowywania oraz dystrybucji żywności i innych bioproduktów
- organizacji i zarządzania laboratoriami przemysłowymi, chemicznymi, biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi
- cukrownictwa.
Absolwenci są przygotowywani do zarządzania produkcją i jakością oraz bezpieczeństwem żywności. Uzyskują umiejętności związane z kontrolą jakości żywności w łańcuchu żywnościowym i żywieniem ludzi w placówkach gastronomicznych.
Potrafią przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, znają zasady funkcjonowania rynku i rozumieją zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
Przykładowe specjalności oferowane na kierunku studiów:
- chemia żywności i surowców kosmetycznych
- technologia żywności
- biotechnologia żywności
- inżynieria żywności
- żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności
- technologia przetwórstwa ryb
- bezpieczeństwo żywności
- technologia mięsa
- technologia mleczarska
- technologia produktów roślinnych
- żywienie człowieka.
Dla kogo studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
Kandydaci na studia powinni wykazywać zainteresowanie naukami biologicznymi, technologią, zagadnieniami związanymi z produkcją żywności, oceną jej jakości.
Istotne są predyspozycje do pracy laboratoryjnej, dokładność, cierpliwość, samodzielność, potrzeba ciągłego dokształcania się.
Program kształcenia studentów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
W programie studiów przewidziane są m.in. takie przedmioty:
- mikrobiologia ogólna
- polska żywność tradycyjna
- surowce żywnościowe różnych regionów świata
- podstawy dietetyki
- klasyczna analiza chemiczna
- analiza żywności
- mikrobiologia żywności
- koloidy w żywności
- aparatura przemysłu spożywczego
- higiena produkcji żywności
- inżynieria procesowa
- automatyzacja i elektrotechnika w przemyśle spożywczym
- ocena jakości żywności
- prawo żywnościowe
- technologia przetwórstwa mięsa
- technologia mleczarstwa
- technologia węglowodanów
- technologia przetwórstwa owoców i warzyw
- technologie gastronomiczne.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Uczelnie publiczne rekrutują kandydatów na podstawie wyników uzyskanych na maturze z konkretnych przedmiotów lub wybranych przez kandydata.
Najczęściej pod uwagę brane są:
- matematyka
- język obcy
- biologia
- chemia
- fizyka.
Zawsze wcześniej upewnijcie się, jakie przedmioty wymagane są przez uczelnię, w której chcecie studiować.
Perspektywy pracy po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
Studia przygotowują technologów i analityków przemysłu spożywczego, fermentacyjnego oraz gastronomii i służb sanitarnych, placówek badawczych - specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.
Kompetencje zdobyte podczas studiów pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:
- różnych działach przemysłu spożywczego
- chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
- placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
- zakładach żywienia zbiorowego
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
- dystrybucji i handlu żywnością
- instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
- placówkach naukowo-badawczych
- firmach doradczych
- laboratoriach związanych z badaniem żywności
- firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.
Opinie o kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
W dobie konsumpcjonizmu zalani coraz to nowym, kuszącymi produktami, zaczynamy przyglądać się bliżej temu co spożywamy.
Chcemy, aby na nasz stół trafiały produkty zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone, bezpieczne dla zdrowia.
Zadaniem technologów żywności jest sprawowanie pieczy nad bezpieczeństwem produkcji żywności, ocena jakości, certyfikacja, eliminacja zagrożeń bezpieczeństwa oraz ustalane zasad prawidłowego żywienia.
Podejrzyjmy, na czym może polegać praca technologa żywności:
Kierunki pokrewne do kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
- aktywność fizyczna i żywienie w zdrowiu publicznym
- akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
- analityka żywności
- analityka żywności i środowiska wodnego
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- bezpieczeństwo żywności
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- bioinżynieria żywności i środowiska wodnego
- biologia żywności i żywienia
- chemia żywności
- dietetyka
- dietetyka i ekologiczna żywność
- ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
- jakość i bezpieczeństwo żywności
- mleczarstwo
- organizacja żywienia zbiorowego
- produkcja i bezpieczeństwo żywności
- zarządzanie jakością i analiza żywności
- żywienie człowieka i dietetyka
- żywienie człowieka i dietoterapia
- żywienie człowieka i ocena żywności
- żywienie zwierząt
Jakie uczelnie oferują kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
- architektura wnętrz
- budownictwo
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna
- ekonomia
- elektronika i telekomunikacja
- energetyka
- europeistyka
- filologia angielska
- filologia germańska
- finanse i rachunkowość
- geodezja i kartografia
- informatyka
- inżynieria biomedyczna
- inżynieria i automatyzacja w przemyśle drzewnym
- inżynieria materiałowa
- inżynieria środowiska
- logistyka
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- pedagogika
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport
- turystyka i rekreacja
- wzornictwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- architektura krajobrazu
- bezpieczeństwo żywności
- bioinżynieria zwierząt
- biologia
- biotechnologia
- budownictwo
- dietetyka
- ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- gastronomia i hotelarstwo
- gospodarka przestrzenna
- hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich
- informatyka
- informatyka i ekonometria
- inżynieria biosystemów
- inżynieria ekologiczna
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria środowiska
- leśnictwo
- logistyka
- meblarstwo
- ochrona środowiska
- ochrona zdrowia roślin
- ogrodnictwo
- pedagogika
- rolnictwo
- socjologia
- technologia drewna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- technologie energetyki odnawialnej
- towaroznawstwo
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
- żywienie człowieka i ocena żywności
- agrobiznes
- agroleśnictwo
- aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana
- analityka weterynaryjna
- architektura krajobrazu
- behawiorystyka zwierząt
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe
- biobiznes
- bioinżynieria
- biokosmetologia
- biologia
- biotechnologia
- dietetyka
- doradztwo ogrodnicze
- doradztwo w obszarach wiejskich
- ekoenergetyka
- ekonomia
- ekorehabilitacja
- enologia i cydrownictwo
- gastronomia i sztuka kulinarna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- hipologia i jeździectwo
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria przemysłu spożywczego
- inżynieria środowiska
- leśnictwo
- mleczarstwo
- ochrona roślin i ochrona fitosanitarna
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- pielęgnacja zwierząt i animaloterapia
- pszczelarstwo w agroekosystemach
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
- zarządzanie zasobami ziemi
- zielarstwo i fitoprodukty
- zielona urbanistyka
- zootechnika
- administracja
- administracja i cyfryzacja
- analiza i kreowanie trendów
- architektura krajobrazu
- bezpieczeństwo narodowe
- bezpieczeństwo wewnętrzne
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- biologia
- biotechnologia
- budownictwo
- chemia
- dietetyka
- dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna
- edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej
- edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych
- ekonomia
- energetyka
- filologia angielska
- filologia germańska
- filologia polska
- filologia rosyjska
- filozofia
- gastronomia i sztuka kulinarna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- gospodarka wodna
- gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi
- historia
- informacja naukowa i bibliotekoznawstwo
- informatyka
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria informacji
- inżynieria i systemy gospodarowania rolniczego (makrokierunek)
- inżynieria środowiska
- kierunek lekarski
- leśnictwo
- logopedia
- matematyka
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- mikrobiologia
- nauki o rodzinie
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- pedagogika
- pedagogika specjalna
- pedagogika wczesnej edukacji
- pielęgniarstwo
- politologia
- praca socjalna
- prawo
- prawo kanoniczne
- ratownictwo medyczne
- rolnictwo
- rybactwo
- socjologia
- stosunki międzynarodowe
- technika rolnicza i leśna
- technologia drewna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- teologia
- towaroznawstwo
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- wojskoznawstwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
- zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii
- architektura
- architektura krajobrazu
- automatyka i robotyka
- biotechnologia
- budownictwo
- chemia
- chłodnictwo i klimatyzacja
- economics
- ekonomia
- elektrotechnika
- energetyka
- informatyka
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria materiałowa
- inżynieria pojazdów bojowych i specjalnych
- inżynieria produkcji w przemyśle 4.0
- inżynieria środowiska
- inżynieria transportu i logistyki
- jachting (budowa jachtów)
- kynologia
- logistyka
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- mikrobiologia stosowana
- nanotechnologia
- oceanotechnika
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii
- ogrodnictwo
- projektowanie architektury wnętrz i otoczenia
- rolnictwo
- rybactwo
- technologia chemiczna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- teleinformatyka
- transport
- uprawa winorośli i winiarstwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
- agrobiznes
- architektura krajobrazu
- bezpieczeństwo żywności
- bioinformatyka
- biologia
- biologia człowieka
- biotechnologia
- biotechnologia stosowana roślin
- budownictwo
- ekonomia
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria środowiska
- medycyna roślin
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- ogrodnictwo
- podstawy dla rolnictwa tropikalnego w języku angielskim
- rolnictwo
- technika rolnicza i leśna
- technologia i organizacja gastronomii
- technologia żywności i żywienie człowieka
- weterynaria
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
- żywienie człowieka i dietetyka
- agriculture (studia w języku angielskim)
- architektura krajobrazu
- biogospodarka
- bioinżynieria zwierząt
- biologia stosowana
- biotechnologia
- browarnictwo i słodownictwo
- dietetyka
- ekonomia
- environmental and plant biotechnology
- food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
- forestry (studia w języku angielskim)
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- international master double degree program in business economics
- international master of horticultural science
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria środowiska
- jakość i bezpieczeństwo środowiska
- leśnictwo
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- ogrodnictwo
- renewable energy sources and waste management
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa
- technika rolnicza i leśna
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- weterynaria
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- architektura krajobrazu
- biologia stosowana
- biotechnologia
- dietetyka
- ekoenergetyka (makrokierunek)
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- geotechnologie, hydrotechnika, transport wodny
- gospodarka przestrzenna
- informatyka stosowana
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria rolnicza
- inżynieria środowiska
- jakość i bezpieczeństwo żywności
- leśnictwo
- ochrona przyrody i edukacja przyrodniczo-leśna
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- projektowanie mebli
- rolnictwo
- technologia drewna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- weterynaria
- zootechnika
- żywienie zwierząt
- analityka chemiczna i spożywcza
- architektura
- architektura krajobrazu
- architektura wnętrz
- automatyka i elektronika
- bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
- biotechnologia
- budownictwo
- elektronika i telekomunikacja
- elektrotechnika
- energetyka
- finanse i rachunkowość
- geodezja i kartografia
- informatyka stosowana
- inspekcja weterynaryjna
- inżynieria biomedyczna
- inżynieria materiałowa
- inżynieria odnawialnych źródeł energii
- inżynieria środowiska
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- przetwórstwo tworzyw sztucznych
- rolnictwo
- technologia chemiczna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- teleinformatyka
- towaroznawstwo spożywcze
- transport
- wzornictwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zielarstwo i fitoterapia
- zoofizjoterapia
- zootechnika
- analityka chemiczna
- architecture
- architektura
- architektura wnętrz
- automatyka i robotyka
- automatyka i sterowanie robotów
- biogospodarka
- biomedical engineering and technologies
- biotechnologia
- budownictwo
- chemia
- chemia budowlana
- chemia i inżynieria materiałów specjalnego przeznaczenia
- chemia w kryminalistyce
- electronic and telecommunication engineering
- elektronika
- elektronika i telekomunikacja
- elektrotechnika
- energetyka
- energy systems in the built environment
- fizyka techniczna
- gospodarka przestrzenna
- industrial biotechnology
- information technology
- informatyka
- informatyka stosowana
- inżynieria bezpieczeństwa pracy
- inżynieria biomedyczna
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria materiałowa
- inżynieria środowiska
- inżynieria wzornictwa przemysłowego
- inżynieria zarządzania
- logistyka
- matematyka stosowana
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- nanotechnologia
- nanotechnologie i nanomateriały
- papiernictwo i poligrafia
- planowanie przestrzenne
- rewitalizacja miast
- sieci i instalacje w inżynierii środowiska
- systemy sterowania inteligentnymi budynkami
- techniki dentystyczne
- technologia chemiczna
- technologia kosmetyków
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport
- włókiennictwo
- włókiennictwo i przemysł mody
- wzornictwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- administracja
- architektura
- automatyka i robotyka
- budownictwo
- ekonomia
- elektronika
- elektrotechnika
- energetyka i inżynieria środowiska
- fizjoterapia
- informatyka
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria biomedyczna
- inżynieria środowiska
- logistyka
- lotnictwo i kosmonautyka
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- międzynarodowe stosunki gospodarcze
- przemysłowe technologie informatyczne
- systemy biotechniczne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- technologie energetyki odnawialnej
- telekomunikacja
- turystyka i rekreacja
- wychowanie fizyczne
- wzornictwo przemysłowe
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- administracja
- archeologia
- architektura krajobrazu
- biologia
- biotechnologia
- dietetyka
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna
- edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej
- edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych
- edukacja techniczno - informatyczna
- ekonomia
- elektroradiologia
- europeistyka
- filologia angielska
- filologia germańska
- filologia polska
- filologia rosyjska
- filozofia
- fizjoterapia
- fizyka
- fizyka techniczna
- grafika
- historia
- informatyka
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria materiałowa
- jazz i muzyka estradowa
- kierunek lekarski
- kulturoznawstwo
- lingwistyka stosowana
- matematyka
- mechatronika
- muzeologia
- nauki o rodzinie
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- pedagogika
- pielęgniarstwo
- politologia
- położnictwo
- praca socjalna
- prawo
- ratownictwo medyczne
- rolnictwo
- socjologia
- systemy diagnostyczne w medycynie
- sztuki wizualne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- turystyka historyczna
- turystyka i rekreacja
- wychowanie fizyczne
- zdrowie publiczne
- bezpieczeństwo narodowe
- bezpieczeństwo wewnętrzne
- budownictwo
- dietetyka
- elektroradiologia
- elektrotechnika
- fizjoterapia
- informatyka
- inżynieria środowiska
- kosmetologia
- mechanika i budowa maszyn
- obronność państwa
- pielęgniarstwo
- pielęgniarstwo pomostowe
- położnictwo
- ratownictwo medyczne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- wychowanie fizyczne
- wychowanie fizyczne w zdrowiu publicznym
- zarządzanie
- zarządzanie i dowodzenie
- zdrowie publiczne
W których miastach można studiować Technologia żywności i żywienie człowieka
Komentarze (1)
-
Bartek
Fajny kierunek, solidne studia, o ile kogoś interesuje taka tematyka.4/2/20