Technologia żywności i żywienie człowieka w Lublinie
Technologia żywności i żywienie człowieka w Lublinie
Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka łączy wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.
Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia. Absolwenci uzyskują odpowiednio tytuł inżyniera i magistra inżyniera.
Czym zajmuje się technolog żywności?
Do zadań specjalisty z tego zakresu należeć może prowadzenie badań nad nowymi metodami przetwarzania żywności, składnikami żywnościowymi, technologiami produkcji oraz innowacyjnymi produktami żywnościowymi.
Technolodzy żywności biorą udział w procesie tworzenia nowych produktów spożywczych, włączając w to opracowanie receptur, testowanie składników, analizę właściwości sensorycznych oraz dostosowywanie produktów do potrzeb konsumentów. Dbają o zachowanie wartości odżywczych w procesie przetwarzania i produkcji żywności, stosując odpowiednie techniki obróbki termicznej, chłodzenia, suszenia czy pakowania.
Zajmują się zapewnieniem wysokiej jakości produktów spożywczych poprzez kontrolę procesów produkcyjnych, ocenę parametrów fizykochemicznych i sensorycznych oraz nadzór nad zgodnością z normami i przepisami prawnymi.
Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalności
Studenci studiów pierwszego stopnia mogą wybrać jeden z bloków tematycznych:
- technologia żywności
- żywienie człowieka.
Na studiach drugiego stopnia dostępne są specjalizacje:
- analiza żywności
- bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- bioaktywne składniki żywności
- biotechnologia w żywności i żywieniu człowieka
- technologia gastronomiczna
- technologia owoców, warzyw i grzybów
- technologia zbóż
- technologia mięsa
- technologia mleka.
Technologia żywności – przedmioty na studiach
Wśród przedmiotów w programie kształcenia znajdą się: chemia żywności i toksykologia, analiza ogólna i sensoryczna żywności, mikrobiologia, ogólna technologia żywności, kierunkowe technologie żywności, aparatura przemysłu spożywczego, inżynieria procesową, żywienie człowieka, biotechnologia żywności, projektowanie środków spożywczych, systemy zapewnienia jakości, technologia gastronomiczna, prawo żywnościowe, zarządzanie przedsiębiorstwem spożywczym, ekonomika przedsiębiorstw spożywczych, technologia węglowodanów i tłuszczów, browarnictwo, winiarstwo i gorzelnictwo, projektowanie technologiczne, produkty mleczarskie w żywieniu, opakowalnictwo i przechowalnictwo żywności, technologia owoców, warzyw i grzybów, technologia mięsa.
Technologia żywności – rekrutacja w Lublinie
Kandydaci przyjmowani są w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z języka obcego oraz do wyboru: biologii, chemii, fizyki, informatyki lub matematyki.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Technologia żywności – praca po studiach
Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy przykładowo w:
- zakładach różnych branż przemysłu spożywczego
- organach urzędowej kontroli żywności
- laboratoriach analizy żywności
- zakładach żywienia zbiorowego
- placówkach naukowo-badawczych
- dystrybucji i handlu żywnością.
Mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Czy warto studiować Technologię żywności?
Studia w tej dziedzinie uczą, jak efektywnie przetwarzać surowce spożywcze, minimalizując straty i odpady, co przyczynia się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Pozwalają na zrozumienie globalnych problemów żywnościowych, takich jak niedożywienie, nadmiernie przetworzona żywność czy bezpieczeństwo żywności, przygotowują do pracy nad ich rozwiązaniem.
Technologia żywności – opinie
Kierunek z pewnością zainteresuje osoby pragnące zgłębiać zagadnienia procesów produkcyjnych, kontroli jakości, bezpieczeństwa żywności. Technolodzy żywności mogą przyczynić się do poprawy zdrowia społeczeństwa poprzez tworzenie żywności o wyższej wartości odżywczej i zdrowszych alternatyw dla produktów wysoko przetworzonych.
Ile zarabia technolog żywności?
Największe pensje oferują wielkie koncerny oferujące żywność na skalę ogólnokrajową czy międzynarodową.
Mediana zarobków w tym zawodzie wynosi blisko 6000 zł brutto.
***
Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:
Żywienie człowieka i dietoterapia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Analityka produktów spożywczych
Żywienie człowieka i ocena żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Bioinżynieria produkcji żywności
Analiza żywności i żywienie człowieka
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.
Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.
Jakie uczelnie w Lublinie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka
(+81) 445 65 39, EN: +48 81 445 66 91
rekrutacja@up.lublin.pl, EN: admission@up.lublin.pl