Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka w Lublinie

Interesujesz się zdrowym stylem życia, ochroną środowiska, innowacjami i rozwojem zawodowym w branży żywnościowej? Rozważ studia na Technologii żywności i żywieniu człowieka. Taki kierunek dostępny jest m.in. w Lublinie. Poznaj ofertę kształcenia w tym ośrodku akademickim, proponowane specjalności, program studiów. Zobacz, jak przebiega rekrutacja oraz jakie są perspektywy pracy i zarobki absolwentów.
technologia żywności i żywienie człowieka w Lublinie

Technologia żywności i żywienie człowieka w Lublinie

Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka łączy wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia. Absolwenci uzyskują odpowiednio tytuł inżyniera i magistra inżyniera.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Do zadań specjalisty z tego zakresu należeć może prowadzenie badań nad nowymi metodami przetwarzania żywności, składnikami żywnościowymi, technologiami produkcji oraz innowacyjnymi produktami żywnościowymi.

Technolodzy żywności biorą udział w procesie tworzenia nowych produktów spożywczych, włączając w to opracowanie receptur, testowanie składników, analizę właściwości sensorycznych oraz dostosowywanie produktów do potrzeb konsumentów. Dbają o zachowanie wartości odżywczych w procesie przetwarzania i produkcji żywności, stosując odpowiednie techniki obróbki termicznej, chłodzenia, suszenia czy pakowania.

Zajmują się zapewnieniem wysokiej jakości produktów spożywczych poprzez kontrolę procesów produkcyjnych, ocenę parametrów fizykochemicznych i sensorycznych oraz nadzór nad zgodnością z normami i przepisami prawnymi.

Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalności

Studenci studiów pierwszego stopnia mogą wybrać jeden z bloków tematycznych:

  • technologia żywności
  • żywienie człowieka.

Na studiach drugiego stopnia dostępne są specjalizacje:

  • analiza żywności
  • bezpieczeństwo zdrowotne żywności
  • bioaktywne składniki żywności
  • biotechnologia w żywności i żywieniu człowieka
  • technologia gastronomiczna
  • technologia owoców, warzyw i grzybów
  • technologia zbóż
  • technologia mięsa
  • technologia mleka.

Technologia żywności – przedmioty na studiach

Wśród przedmiotów w programie kształcenia znajdą się: chemia żywności i toksykologia, analiza ogólna i sensoryczna żywności, mikrobiologia, ogólna technologia żywności, kierunkowe technologie żywności, aparatura przemysłu spożywczego, inżynieria procesową, żywienie człowieka, biotechnologia żywności, projektowanie środków spożywczych, systemy zapewnienia jakości, technologia gastronomiczna, prawo żywnościowe, zarządzanie przedsiębiorstwem spożywczym, ekonomika przedsiębiorstw spożywczych, technologia węglowodanów i tłuszczów, browarnictwo, winiarstwo i gorzelnictwo, projektowanie technologiczne, produkty mleczarskie w żywieniu, opakowalnictwo i przechowalnictwo żywności, technologia owoców, warzyw i grzybów, technologia mięsa.

Technologia żywności – rekrutacja w Lublinie

Kandydaci przyjmowani są w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z języka obcego oraz do wyboru: biologii, chemii, fizyki, informatyki lub matematyki.

Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.

Technologia żywności – praca po studiach

Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy przykładowo w:

  • zakładach różnych branż przemysłu spożywczego
  • organach urzędowej kontroli żywności
  • laboratoriach analizy żywności
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • placówkach naukowo-badawczych
  • dystrybucji i handlu żywnością.

Mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą.

Czy warto studiować Technologię żywności?

Studia w tej dziedzinie uczą, jak efektywnie przetwarzać surowce spożywcze, minimalizując straty i odpady, co przyczynia się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Pozwalają na zrozumienie globalnych problemów żywnościowych, takich jak niedożywienie, nadmiernie przetworzona żywność czy bezpieczeństwo żywności, przygotowują do pracy nad ich rozwiązaniem.

Technologia żywności – opinie

Kierunek z pewnością zainteresuje osoby pragnące zgłębiać zagadnienia procesów produkcyjnych, kontroli jakości, bezpieczeństwa żywności. Technolodzy żywności mogą przyczynić się do poprawy zdrowia społeczeństwa poprzez tworzenie żywności o wyższej wartości odżywczej i zdrowszych alternatyw dla produktów wysoko przetworzonych.

Ile zarabia technolog żywności?

Największe pensje oferują wielkie koncerny oferujące żywność na skalę ogólnokrajową czy międzynarodową.

Mediana zarobków w tym zawodzie wynosi blisko 6000 zł brutto.

***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.

Jakie uczelnie w Lublinie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są w Lublinie

a
administracja administracja i zarządzanie publiczneadministracja publicznaagrobiznesagroleśnictwoaktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowanaanalityka gospodarcza analityka medyczna analityka środowiskowa i przemysłowaanalityka weterynaryjnaanimacja kulturyapplied anthropologyarcheologiaarchitektura architektura informacjiarchitektura krajobrazu archiwistyka i nowoczesne zarządzanie zapisami informacyjnymiautomatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych
b
behawiorystyka zwierzątbezpieczeństwo i certyfikacja żywności bezpieczeństwo i higiena pracybezpieczeństwo narodowe bezpieczeństwo radiacyjnebezpieczeństwo wewnętrzne biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowebioinformatyka w biogospodarcebioinżynieria biokosmetologiabiologia biomedycynabiotechnologia biotechnologybudownictwo business analytics
c
chemia coaching i doradztwo kariery
d
data sciencedietetyka dziennikarstwo i komunikacja społeczna
e
e-biznes: e-marketing & e-commercee-edytorstwo i techniki redakcyjneedukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznychedukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejedukacja techniczno - informatycznaedytorstwoekobiznesekoenergetyka ekonomia elektroradiologia elektrotechnika energetykaeuropean and international legal studieseuropeistyka
f
farmacja filologia angielska (anglistyka) filologia germańska filologia hiszpańska (iberystyka)filologia klasycznafilologia niderlandzka (niderlandystyka)filologia polskafilologia portugalskafilologia romańskafilologia rosyjska (rusycystyka)filologia ukraińskafilologia włoskafilozofiafinanse i rachunkowość fizjoterapia fizyka fizyka techniczna
g
gastronomia i sztuka kulinarna geoarcheologiageodezja i kartografia geografia geografia wojskowa i zarządzanie kryzysowegeoinformatyka geowizualizacja historyczna i archeologicznagospodarka przestrzenna grafikagraphic arts
h
higiena stomatologicznahipologia i jeździectwohistoriahistoria sztukihumanistyka cyfrowa
i
informaticsinformatyka informatyka przemysłowaintercultural communication in education and the workplaceinternational relationsinżynieria bezpieczeństwa inżynieria biomedyczna inżynieria chemiczna i procesowainżynieria ekologicznainżynieria i analiza danychinżynieria logistykiinżynieria materiałowa inżynieria multimediówinżynieria nowoczesnych materiałówinżynieria odnawialnych źródeł energiiinżynieria pojazdówinżynieria produkcji inżynieria przemysłu spożywczegoinżynieria recyklinguinżynieria środowiska inżynieria światłowodowainżynierskie zastosowania informatyki w elektrotechniceit cyber security
j
jazz i muzyka estradowa
k
kierunek lekarski kierunek lekarsko-dentystyczny kognitywistykakosmetologia kreatywność i projektowanie społecznekreatywność społecznakryminalistyka w biogospodarcekryminologia kulturoznawstwo
l
leśnictwo lingwistyka stosowana logistyka logopedia z audiologią
m
malarstwomanagementmarketing i komunikacja rynkowamarketing i lobbing politycznymatematyka matematyka w finansachmechanika i budowa maszyn mechatronika mediamedia i dziennikarstwomiędzynarodowe stosunki gospodarczemiędzyobszarowe indywidualne studia humanistyczno-społecznemigracje i mobilnośćmuzykologia
n
nauczanie fizyki i informatykinauczanie matematyki i informatykinauki o rodzinienowe medianowoczesne technologie w biznesie i zarządzaniu
o
ochrona środowiska ogrodnictwo
p
pedagogika pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika resocjalizacyjnapedagogika specjalnaphilosophypielęgnacja zwierząt i animaloterapiapielęgniarstwopolitologia położnictwopolsko-niemieckie studia kulturowe i translatorskie praca socjalnapraca socjalna i ekonomia społecznaprawno-administracyjny kierunekprawno-biznesowy kierunekprawno-menedżerski kierunekprawo prawo i finanse w biznesieprawo kanoniczneprawo międzynarodowe i prawo Unii Europejskiejprawo Unii Europejskiej w języku angielskimprawo w biznesieprodukcja medialnaprojektowanie wnętrzprzywództwo i retorykapsychologia public relations i zarządzanie informacją
r
ratownictwo medyczneretoryka stosowanarolnictwo rozwój zasobów ludzkich
s
sinologia socjologia społeczeństwo informacyjnesport science & coaching stosunki międzynarodowe sustainability managementsztuczna inteligencja sztuczna inteligencja w biznesie sztuczna inteligencja w logistyce i transporcie sztuczna inteligencja w systemach informatycznychsztuka ogrodowa i aranżacje roślinne
t
technical physicstechnika rolnicza i agrotronikatechniki dentystycznetechnologia żywności i żywienie człowieka technologie cyfrowe w animacji kulturyteologiaterapia zajęciowa terapia zajęciowa z rehabilitacjątourism managementtransport transport i logistykaturystyka historycznaturystyka i rekreacja tworzenie gier komputerowych i technologie interaktywne
w
weterynaria wychowanie fizyczne wzornictwo przemysłowe
z
zarządzanie zarządzanie i inżynieria produkcji zarządzanie w biobiznesiezarządzanie w ochronie zdrowiazarządzanie w politykach publicznychzdrowie publicznezielarstwo i fitoproduktyzielone technologiezootechnika zrównoważony rozwój w gospodarce