Ocena uczelni


Komentarze (274)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Maturzystka 2020

    Czy wysoki próg jest na kryminologie zdaje polski i angielski rozszerzone i czuję się w miarę ale matematyka kuleje
    11/11/19
  • Do 1 rokuxd

    Zwolnienie z wf... przynosisz zaświadczenie od lekarza no i wszytko zależy od nauczyciela.. Albo musisz przychodzić i po prostu siedzisz całe zajęcia, albo pokazujesz się raz na jakiś czas i tyle :)
    9/24/19
  • 1rokxd

    Cześć. Mam pytanie co do kierunku zarządzanie. Od października będę na 1 roku i chce się dowiedzieć co i jak. Jak wygląda procedura zwalniania z zajęć WF? Mam problemy z nogą i nie mogę ćwiczyć na WF. Jakieś zwolnienie lekarskie?
    9/5/19
  • Dron

    Tak wszysycy narzekacie na UPH a UPH w bardzo wielu kierunkach ma prawie najwyższy wynik ,,ekonomiczne losy absolwentów " w rankingu PERSPEKTYW nawet 2019 więc nie jest źle skoro znajdują pracę w zawodze. Nie jestem studentem UPH ale patrzę na statystyki. Studiuję na PWSZ w Płocku i myślałem nad zmianą uczelni na UPH bo tu mogę 2 kieurnki studiować na luzie
    8/13/19
  • Dave

    Może ktoś napisać coś o filologii angielskiej lub chemii? Jaki jest poziom, wykładowcy itp? :)
    8/12/19
  • Jerzy Lagoda

    Hejka, ktoś coś może powiedzieć na temat kierunku Bezpieczeństwo Narodowe na UPH? (specjalność Służby policyjne)
    6/9/19
  • Do Aaa

    Szczerze? Nie ma czegoś takiego jak próg punktowy... Mam znajomą która poprawiala maturę z języka i to na ledwo 30%, inną z matematyki PODSTAWY miała tylko 40 i jest na zarządzaniu... przyjmują wszystkich, A co do kierunku jakim jej zarządzanie... hmmm myślę że fajnie, jeśli naprawdę chcesz to studiować.. co do wykładowców- bywa różnie ale z reguły da się z nimi dogadać i nie ma jakiś większych problemów z zaliczeniem egzaminów, jeśli się uczy... Ja też nie byłam pewna co do tej uczelni i kierunku ale gdybym miała wybrać jeszcze raz to myślę że była by ta sama decyzja :)
    6/5/19
  • Do Aaa

    Szczerze? Nie ma czegoś takiego jak próg punktowy... Mam znajomą która poprawiala maturę z języka i to na ledwo 30%, inną z matematyki PODSTAWY miała tylko 40 i jest na zarządzaniu... przyjmują wszystkich, A co do kierunku jakim jej zarządzanie... hmmm myślę że fajnie, jeśli naprawdę chcesz to studiować.. co do wykładowców- bywa różnie ale z reguły da się z nimi dogadać i nie ma jakiś większych problemów z zaliczeniem egzaminów, jeśli się uczy... Ja też nie byłam pewna co do tej uczelni i kierunku ale gdybym miała wybrać jeszcze raz to myślę że była by ta sama decyzja :)
    6/5/19
  • Zach

    UPH w Siedlcach jest bardzo słabą uczelnią. Radzę wybierać inne uczelnie.
    6/2/19
  • Graża

    Czy to prawda , że UPH w Siedlcach jest słabą uczelnią na tle innych w Polsce? Słyszałam, że problemem jest kadra wykładowców i przez to kuleje poziom. Jak słyszę dobre rady, że mam dojeżdzać np. do Lublina to wcale nie mam przekonania, czy to dobry pomysł. Jak wy oceniacie studia tutaj?
    6/1/19
  • Aaaa

    Jaki jest próg punktowy na zarządzanie? Jakieś opinie o tym kierunku?
    5/10/19
  • Martyna98

    Ile trzeba mieć procent z matury żeby dostać się na dietetykę na UPH Siedlce na studia dzienne ?
    4/24/19
  • adam

    jestem studentem rolnictwa i nie narzekam prace mam w zawodzie dobrze platna a i jeszcze mam wysokie stypendium ktore ciezko znalesc na innych uczelniach. pozdrawiam
    3/15/19
  • Marco

    Wydział Przyrodniczy? Ha ha ha ha :D
    1/23/19
  • witam

    Mam pytanie do osób studiujących na wydziale wnep odnosnie zaliczen? jak to wyglada? jestem studentka 1 roku i za bardzo n ie wiem na jakiej zasadzie to dziala, czy jesli mam ustalony termin zaliczenie na np na grudzien to znaczy ze juz nie bede miala egzaminów w sesji z tego przedmiotu? bylabym ogromnie wdzieczna gdyby ktos mi to wyjasnij jak dziala to na tym wydziale :)
    11/29/18
  • pyt.

    W Siedlcach to właściwie nie ma za bardzo wyboru. Czyli rzecz w tym, aby iść na takie studia na UPH tóre mają najwyższy poziom i są realizowane tak, że absolwent coś znaczy na rynku pracy. I tutaj pytanie do Was - studentów: jakie kierunku polecicie osobie, która zdecydowanie woli klimaty humanistyczne niż ścisłe???
    11/17/18
  • Hej 🖐🏻

    Czy może mi ktoś powiedzieć skad mam wziąć podział na grupy które sa w rozkładzie zajęć? :)
    9/27/18
  • Student

    Cześć, kto w tym roku na anglistykę? Piszcie student.st@o2.pl
    9/24/18
  • Student

    Instytut Informatyki - Po przerobieniu trzech tutoriali posiadasz wiedzę większą niż 90% kadry. Jesli pojawią się jakieś problemy z nieprawidłową oceną to jesteś zlewany do ostatniej chwili, chyba że zrobisz dym na uczelni. Poziom studiów? Śmiech. Obojętnie czy się uczysz czy nie to i tak zaliczysz. Możesz się nie uczyć mieć same 2 a i tak później zdasz w setnym terminie. Kadra naukowa? HAHA. Niedowartościowani siedlczanie, którzy jeśli tylko mogą rzucają Ci kłody pod nogi. Jesli pracujesz na studiach dziennych to jesteś traktowany jako intruz bo zarabiasz więcej niż sam wykładowca.
    9/21/18
  • Jaa

    Czy ciężko będzie pogodzić studiując jednocześnie dwa kierunki? Mam na myśli filologię angielska w biznesie oraz chemie
    9/15/18
  • Kasia

    Witam czy ktoś sie wybiera na pielęgniarstwo w trybie weekendowym? Zastanawiam sie czy ciężko będzie sie dostać.
    9/13/18
  • hejka

    mam pytanko co do zajęć w ramach WF-u, jakie są rodzaje aktywności fizycznych do wyboru? wiem tylko że można wybrać koniki a co jeszcze jest brane pod uwagę? :)
    9/5/18
  • Kaśka

    Kto się wybiera zaocznie na kryminologię do Siedlec.Warto iść na ten kierunek?Można pisać na mewka1903@wp.pl.
    9/4/18
  • Dawid M

    Filologia angielska w biznesie z translatoryka. Warto iść czy nie? Dużo można się nauczyć?
    9/4/18
  • sss

    Szukam informacji na temat 1 roku kryminologii stacjonarnej?? ciężko tam jest? A i jeszcze jak wygląda życie w akademikach przy uph?
    9/3/18
  • Absolwent 40% 0.7L

    Na informatykę biorą jak leci (nawet mimo tego rzadko kiedy trafia się rocznik zaczynający z pełnym limitem miejsc). Część matematyczno-fizyczną można bez problemu przeskoczyć przy zerowym stanie wiedzy albo ogarnianiu materiału na dzień przed egzaminem (zdarzają się nawet przypadki studentów niechodzących cały semestr na dany przedmiot i tylko zaliczających egzamin na koniec a tym samym przedmiot). Część informatyczna wymaga już chodzenia na zajęcia, bo większość laboratoriów jest punktowana i aby być dopuszczonym do egzaminu trzeba mieć określony % punktów zaliczony, do tego dochodzą projekty, ale te można pozbierać sobie z różnych źródeł typu starsze roczniki (co roku są takie same tematy) albo bardziej utalentowani koledzy z roku i raptem trochę poprzerabiać (z zaliczeniem nie powinno być w takim wypadku problemów). Na wykłady można nie chodzić (niektórzy wykładowcy wymagają, ale ostatecznie i tak nie ma to znaczenia). Głupio rozplanowane semestry, raz na danym semestrze jest mało wymagających przedmiotów, aby na innym dowalić po kilka takich, zamiast rozłożyć to jakoś rozsądnie (a materiał by nie przeszkadzał w czymś takim). Roczniki niby stopniowo się przesiewają z kolejnymi semestrami, ale to bardziej odpadają tacy co sami nie wiedzą czego chcą i znaleźli się tu przez przypadek (i zerowy próg) albo lenie. Mimo tego nawet największe miernoty potrafią się doślizgać do końca drugiego roku (a więc dosyć daleko) zaś ci sprytniejsi spośród nich spokojnie dają radę do końca studiów. Specjalizacje to lipa, w praktyce co roku otwierana jest jedna i ta sama, czasem tylko jakaś druga zaś cała reszta za każdym razem ginie na starcie z powodu minimalnego progu ilości chętnych studentów (mimo nieudolnych zachęt uczelni). Sprzęt miejscami pracuje na jakiś antycznych windowsach ostatni raz aktualizowanych 10-15 lat temu (sic!), ale to na ogół tylko te do jakiś fizycznych przedmiotów, te informatyczne zaś to zazwyczaj standardowe szkolne zamulaki na Win8/10, dużo osób przynosi też własne laptopy. Życie studenckie ogranicza się tylko do jakiś pojedynczych kółek po kilka/kilkanaście osób dla totalnych przegrywów z drewnianą atmosferą i generalną nudą (no ale co kto lubi). Akademik równie sztywny co studenci (na innych wydziałach trochę lepiej i bardziej rozrywkowo pod tym względem), jedynie pomoc koleżeńska sama ci się wciska niczym akwizytorzy (co dla niektórych może być zaletą). Brak większych wydarzeń związanych z tematyką studiów ani organizacji wyjazdów na takowe do Warszawy. Czasem jakieś firmy organizują reklamowe wykłady szukając jeleni, innym razem przyjadą z jakiegoś zadupia w kraju trzeciego świata wykładowcy z erasmusami żeby coś wydukać 3 po 3 po angielsku co każdy wie. Większość studentów jest z okolicznych wioch, najładniejsza dziewczyna ma na imię Paweł, a w korytarzach na ogół hula wiatr (połowa pięter jest niemal nieczynna). Inne kierunki na tym wydziale (matematyka i chemia) mają jeszcze mniej osób na poszczególnych rocznikach więc nie ratują sytuacji. Generalnie klimaty niczym po dzwonku w jakimś technikum informatycznym/elektrycznym w miasteczku 15k w Polsce B tylko w trochę większym budynku. Sam wydział położony jest w centrum miasta, blisko jest biedronka, PKS, PKP, parę kebabów czy miejsc do picia, sama lokalizacja jest więc chyba jego największą zaletą. Ciekawszych wykładowców można policzyć na palcach obu rąk, dydaktycznie tragedii nie ma, ale rewelacji też nie. Często dają egzaminy z poprzedniego roku czy tam lat (trudno powiedzieć czy bardziej z lenistwa czy z dobrej woli), niektórzy czasem lecą w wała ze zwolnieniami z egzaminów albo organizacją zerówek. Na ogół nie ma problemu z konsultacjami albo odrabianiem zajęć. Z korupcją wśród kadry nie było mi dane się spotkać, ale na innych wydziałach UPH wypływały już różne afery tego typu, więc kto wie. Podsumowując - takie 4/10. Jak ktoś się chce tutaj czegoś nauczyć to raczej tylko na zasadzie nauki samemu po zajęciach korzystając z faktu, iż uczelnia i samo studiowanie jakoś bardzo w tym nie przeszkadza ze swoimi niskimi wymaganiami. Jeśli zaś masz te 19-20 lat i nie wiesz co ze sobą zrobić, nigdzie indziej się nie dostałeś, mieszkasz w jednej z okolicznych wioch albo chcesz jedynie dostać papierek (bo informatyka taka przyszłościowa, programista 15k w zasięgu ręki, do tego mame każe iść na studia jakieś itd itp) bimbając przez 3,5 roku to jest to uczelnia dla ciebie. Jeśli zaś nie tak widzisz swoją przyszłość to rób sobie rok przerwy, poprawiaj maturę i idź gdzieś indziej.
    8/28/18
  • NonameUser

    Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat informatyki i ogólnie całego Wydziału Nauk Ścisłych uph? :)
    8/21/18
  • RiseLoutek

    Wydział Przyrodniczy UPH trzyma poziom. Kompetentni i zaangażowani wykładowcy, indywidualne podejście i szacunek dla studentów, ciekawe zajęcia , uczestnictwo studentów w pracach badawczych w ramach pracy magisterskiej (w efekcie - wspólne publikacje z promotorem). Polecam szczególnie Biologię!
    8/21/18
  • Nick

    Państwowa
    8/17/18
  • BLAGAM O ODP

    uph siedlce to uczelnia państwowa czy prywatna? w sensie trzeba czesne płacić czy nie?
    8/17/18
  • Xd

    Witam, mam pytanie odnośnie filologii rosyjskiej II stopnia. Czy jest ogólnie dużo chętnych i czy poziom jest wysoki? Z góry dziękuję :)
    8/17/18
  • Programista

    A jak z kierunkiem informatyłka?
    8/16/18
  • Elemele

    Wiesia a na jakim kierunku studiowałaś? Czy tak piszesz aby pisać? :) większość negatywnych opinii nie jest nawet pisana przez studentów. Ja osobiście polecam, jestem na chemii i jestem zadowolona mimo że nie jest łatwo :)
    7/28/18
  • Wiesia

    Fatalna uczelnia. Kiepscy wykładowcy, słaby program. Osoby w miarę dobrze uczące się w szkole powinny moim zdaniem wybierać inne uczelnie. Odradzam ten UPH.
    7/28/18
  • Yyy

    Podobno kierunek jeden z tych bardziej obleganych jeśli chodzi o kryminologie ale pani nie była zbyt wylewna na temat tego kierunku
    7/18/18
  • Xxx

    Jak z kierunkiem kryminologia na tej uczelni??
    7/18/18
  • jas

    Skonczylem tu rolnictwo. Startowalem na SGGW ale szybko sie zabralem z SGGW bo tam student jest traktowany jak szmata. A tu jest naprawde mila atmosfera a program bardzo podobny. I nie musialem placic za dojazdy do wawy i tracic czasu to tez jest dla mnie na plus.
    7/17/18
  • Hejka

    Czy może ktoś napisać o standardach jakie panują na wydziale ekonomicznym i prawnym? Polecacie? Czy wręcz odradzacie? Jaki jest stosunek wykładowca-student? Bardzo proszę o wasze opinie 😊
    7/17/18
  • Aleksandra

    Ktoś na pedagogikę na UPH w Siedlcach?
    7/16/18
  • Pytanie

    Witam. czy ktoś kto uczy się jezyka rosyjskiego może mi powiedzieć czy poziom jest wygórowany, czy raczej przystosowany dla całej grupy? Z góry dziękuje :)
    7/15/18
  • Do Witam

    Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych: ul. Żytnia 17/19
    7/15/18
  • Witam

    Mam pytanie czy mógłby ktoś mi powiedzieć przy jakiej ulicy znajduje się wydział ekonomiczno prawny? Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć tej informacji :)
    7/15/18
  • Adrian

    W lipcu 2018 obroniłem pracę magisterską na UPH, na administracji. Mam o tej uczelni bardzo dobre zdanie, ponieważ poznałem tam wielu świetnych ludzi - świetnych wykładowców, którzy szanują studentów, są im życzliwi i są wobec nich sprawiedliwi. Jasne, że nie wszyscy są tacy, ale na administracji 8/10 jest takich.
    7/14/18
  • absolwent

    Proponuję podjąć studia na kierunku menadżer produkcji i dystrybucji żywności z tytułem uzyskanym inżynier na I stopniu. Współpraca z wiodącymi podmiotami branży żywnościowej i logistycznej żywności. Pracodawcy czekają na takich absolwentów.
    7/13/18
  • Xyz

    Czy to prawda ze przyjmują wszystkich?
    7/11/18
  • ciekawska

    Hej, mam pytanie czy na UPH przyjmą każdego ? chodzi mi głównie o kierunek jakim jest zarzadzanie? wyczytałam ze max punktów do zdobycia to 400(biorac pod uwage rozszerzenia) czy osoba z 140 punktami ma szanse dostać sie na wyżej wymieniony kirunek? Z góry dziekuję za odpowiedź i zycze kazdemu Miłego Dnia :)
    7/10/18
  • Studentka UPH

    Nejaa. Do "Anki" było odniesienie w pierwszym zdaniu. Natomiast na temat krytykowania wykładowców zwróciłam się ogólnie z racji poniższych komentarzy np. Edjoka. Pozdrawiam :)
    7/8/18
  • Nejaa

    studentko UPH, przecież Anka nie pisała źle o wykładowcach na UPH, czytanie ze zrozumieniem to podstawa na studiach...
    7/8/18
  • Studentka UPH

    Anka, a raczej PWSBiA jeżeli naprawdę sądzicie że nie widać tej perfidnej reklamy to jesteście w błędzie. Przykro mi moi drodzy, ale UPH ma chętnych na studiowanie mimo waszych usilnych starań zniechęcenia do uczelni. Śmieszy mnie pisanie na temat słabej kadry, bo w większości to wykładowcy z Warszawy, więc obrażacie przy tym osoby prowadzące zajęcia na najpopularniejszych uczelniach w Polsce. Zastanówcie się 10 razy zanim zaczniecie wypisywać kolejne głupoty.
    7/7/18
  • Anka

    Długo zastanawiałam się jaką podjąć decyzję bo uczelnię mam na miejscu, nie musiałabym dojeżdżać. Ostatecznie koleżanka przekonała mnie do zapisania się na Dietetykę w Warszawie (na PWSBiA), co prawda trzeba dojechać, ale na miejscu na terenie kampusu jest hotel ze zniżkami dla studenyów. Uczelnia super, wykłądowcy z UW, WUM, SGGW. Podejście do studentów wyjątkowe (w życiu nie rozmawiałam z tak uczynnymi Paniami z dziekanatu). Zapisałam się dziś, obejrzałam wszystko, porozmawiałam ze studentkami drugiego roku. Mam nadzieję, że podjęłam dobrą decyzję
    7/7/18
  • Edjok

    UPH w Siedlcach to bardzo kiepska uczelnia. Słabi wykładowcy, dziwne programy studiów, niski prestiż, niekompetentna Pani rektor. Radzę wybierać inne uczelnie.
    7/7/18
  • Do Panna

    Przedmioty brane pod uwagę kandydując na zarządzanie to geografia, historia, informatyka, język obcy, matematyka, wiedza o społeczeństwie. Jeżeli chodzi o przedmioty to zajrzyj tu https://usosweb.uph.edu.pl/kontroler.php?_action=katalog2/programy/pokazProgram&prg_kod=UPH-WZ-ZAR-SL i tam znajdziesz listę przedmiotów dla danego semestru.
    7/2/18
  • Panna

    Witam czy ktoś mógłby mi opisać jak wygląda studiowanie na UPH, dokładnie jakie są przedmioty na kierunku zarządzanie ,jakie przedmioty liczą się do rekrutacji na ten kierunek?
    7/2/18
  • jack

    chemia na wysokim poziomie duży odsiew na pierwszym roku. dużo wykładowców z UW ale sa także z PAN.
    6/15/18
  • Justyna

    jak na UPH jest z chemią? Coś, ktoś? Kilka słów mi o tym kierunku opowie ? ;)
    6/5/18
  • Łukasz

    Witam Moze ktos mi napisac kilka slow o kierunku ratownivtwo medyczne na tej uczelni? Chodzi glownie jaki jest poziom, jak jest z zdawalnoscia i czy maja odpowiednie zaplecze do cwiczen zeby nabrac tzw praktyki
    6/2/18
  • Brygida

    Wpisz sobie w google afera na uniwersytecie to znajdziesz masę wątków, bo niestety wszędzie można się z tym spotkać nie tylko na uph ,więc skończcie pisać w kółko to samo bo robi się to nudne. Pozdrawiam.
    5/31/18
  • Chemia

    Ta siedlecka uczelnia jest bardzo kiepska. Miały miejsce afery na niej, m.in. żądanie pieniędzy lub drogich prezentów za obronę pracy. Stanowczo odradzam.
    5/31/18
  • Do Kazimierz

    Myślę ze dostaniesz się na Informatykę :) Biorą pod uwage 2 przez Ciebie wybrane przedmioty spośród fizyki, informatyki, języka obcego lub matematyki. Z czego z podstawy 1% to 1 pkt, a rozszerzenie jest liczone razy 2 :)
    5/23/18
  • Kazimierz

    Witam!Chciałem zapytać o kierunek Informatyka, czy trudno się dostać z jednym rozszerzeniem z matematyki napisanym na około 40% , czy podstawę też biorą pod uwagę jaki jest tam poziom nauczania?
    5/16/18
  • Przemek

    Witam! Chciałabym zapytać o Ratownictwo Medyczne niestacjonarne na tej uczelni.
    5/13/18
  • adam

    Śmiesza mnie te negatywne opinie, przeciez pisza to osoby ktore ta uczelnie skonczyly. Przeciez jesli sie cos nam nie podoba to staramy sie zmienic dana sytuacje zeby czuc satysfakcje i byc zadowolonym. Myslicie ze warszawa to taka wspaniala? Wspaniala dopoki mamusia daje pieniazki. Pozniej jest gozej. Skonczylem Rolnictwo i pracuje w firmie produkujacej produkty mleczne. Bardzo znanej. Mam mozliwosc rozwoju w tej firmie oraz mozliwosc awansu. Uwazam ze dobrze postapilem wybierajac ta ucelnie i ten kierunek ktory jest tak wiele lat prowadzony na tej uczelni. Oczywiscie sa nowe kierunki lepsze i gorsze. Ale nie wazne jaki by sie nie skonczylo kierunek na poczatku trzeba wymagac od siebie. I cos soba reprezentowac.
    4/6/18
  • absolwent

    Skończyłem studia na UPH - kierunek zootechnika i pracuję, awansuję i zarządzam w swojej branży - można po UPH zrobić karierę ale trzeba coś dać od siebie - studia tylko pomagają, a nic za ciebie nie zrobią . Na marginesie po SGGW i innych absolwenci przegrali na starcie .... Pozdrawiam zootechników
    4/3/18
  • opinie o kierunkach

    Czy ktoś mógłby się podzielić opinią o kierunku zarządzanie lub analityka chemiczna ?
    2/22/18
  • opinie o kierunkach

    Czy ktoś mógłby się podzielić opinią o kierunku zarządzanie lub analityka chemiczna ?
    2/22/18
  • uniwersytet

    no ale przynajmniej ranga uniwersytetu jest
    1/20/18
  • Tom

    Lepiej studiować na innej uczelni niż na UPH. Nie znam osoby, która w prywatnych rozmowach ma dobre zdanie o tej słabej uczelni.
    12/15/17
  • Tom

    Lepiej studiować na innej uczelni niż na UPH. Nie znam osoby, która w prywatnych rozmowach ma dobre zdanie o tej słabej uczelni.
    12/15/17
  • Karol

    Ktoś tu chyba mocno się nudzi. Zauważcie że negatywne komentarze pisze jedna osoba. Nie wiem skąd taka chęć zepsucia reputacji uczelni. Zamykane sa kierunki ktore nie sa przyszlosciowe , na moim kierunku jest ok.100 osòb na roku więc chyba jednak sa chetni na studiowanie . Sporo wykładowców przyjeżdża z Warszawy , więc nie jest to zlepek przypadkowych osób.
    10/19/17
  • UPH w Siedlach

    Na UPH na kierunku Pedagogika pracuje pewna Pani, u której w pracy habilitacyjnej wykryto nieuprawnione zapożyczenia. Pomimo nagłośnienia sprawy w prasie ta Pani nadal pracuje na UPH i ma zajęcia ze studentami. Ja dziękuję za tak wyjątkowo kiepską uczelnię. Nic dziwnego, że na kolejne kierunki mieli za mało chętnych żeby uruchomić. Na słabą uczelnię nie warto iść.
    10/13/17
  • Adaś

    UPH ma mało chętnych do studiowania. Ostatnio kolejne kierunki nie zostały uruchomione z powodu braku chętnych. Gdyby do Siedlec weszła inna uczelnia i utworzyła filię UPH by podupadło.
    10/11/17
  • angl

    skończtyłem anglistykę na uph. dostalem prace po tym kierunku w innym sporym mieście i dostalem się tam na studia. pomimo tego uważam nadal uczelnię w Siedlcach za słabą. Na anglistyce nie ma - a przynajmniej jak ja studiowałem - rok w rok egzaminu z PNJA który dla studenta anglistyki jest NAJWAZNIEJSZYM przedmiotem który powinien sprawdzać znajmość języka angielskiego. Na UPH są co prawda przedmioty praktyczna grama leksyka itp ale one kończą się zal na ocene co jest śmieszne. Na innych "anglistykach" zaliczenie przedmiotów cząstkowych PNJA - grama, fonetyka, leksyka, itp. pokazuje że ktoś uczył się do kolosów później jest końcowy egzamin ze znajomości angielskiego pisemny + ustny i zdanie tego egzaminu zalicza cały moduł pnja. nie zaliczenie chociaż jednej części modułu PNJA daje 2 z egzaminu. I tak jest na większości dobrych uczelni!! jak ktoś może ze spokojnym sumieniem uczyć angola w szkole skoro wie że ma braki w języku - może być dobry ze sprawności receptywnych a jeżeli chodzi już o mówienie, pisanie czy grame to leży... w sdl nie ma NORMALNEGO egzaminu z PNJA. pomijając już to, to nawet przepuszcza się ludzi z warunami z praktycznej gramy leksyki którzy nie umieją angola nawet na B2. Znam sporo osób które po lic. są słabe i robią błędy. sam nie uważam się lepszy z "angielskiego" po tych studiach. żeby dostać się na inną uczelnie musiałem dużo czasu poświęcić w wakacje na przygotowaniu do egzaminu. dodatkowo, na anglistyce w sdl jest dużo przedmiotów po polsku które niczemu nie służą np. arcydzieła literatury powszechnej, interpretacja tekstu literackiego PO POLSKU - może teraz coś zmienili, tradycja antyczna i biblijna, potyka i retoryka - żałosne przedmioty a np. literatury amerykańskiej nie miałem.... NIE POLECAM TEJ UCZELNI! NA SERIO ODRADZAM. a jeżeli już tu idziecie na anglistykę lic. to na mgr składajcie gdzie indziej.
    9/30/17
  • siewca mądrości

    Nie to żebym za specjalnie się tu udzielał ale pozytywne opinie o uczelniach często umieszczane są przez jakiegoś pracownika uczelni któremu kazali to zrobić.
    9/24/17
  • Tamarka

    Jeśli masz możliwość studiowania w Gdańsku to idź tam. Tam jest wyższy i prestiż i poziom i perspektywy na rynku pracy. Na UPH jest niski poziom. Lepsza prestiżowa uczelnia i dobry kierunek niż UPH.
    9/19/17
  • badumtss

    Cześć. Powiecie mi jak jest z kryminologią stosowaną na tej uczelni? Mam możliwość studiowania w Gdańsku biologii medycznej i mam ciężki dylemat :(
    9/19/17
  • Malinkaa

    Nikt tu nikogo nie obraza to po pierwsze , po drugie w kazdej uczelni znajda sie jakies afery , po trzecie to ze na niektore kierunki bylo malo chetnych nie oznacza ze uczelnia sama w sobie nie ma chetnych do studiowania na pozostalych kierunkach, prosze o zapoznanie sie lepszymi informacjami. Jezeli juz trzymamy sie tematu zamknietych kierunkow to zadziwie Pana/Pania na prestizowych uczelniach rowwniez zdarzalo sie zamykanie kierunku z powodu nizu demograficznego i dla mnie oczywiste jest to ze jesli w tak duzym miescie jak Warszawa nie utworzy sie kierunek to straci na tym rowniez uczelnia w duzo mniejszym miescie. Nie rozumiem dlaczego tak Pani/Panu zalezy by przedstawic ta uczelnie w jak najgorszym swietle , naprawde nie ma ciekawszych zajec niz pisanie ciaglego "unikajcie uph". Jedynym jej minusem jest to ze jest w malym miescie, bo jakby miescila sie w Warszawie nikt nie mialby z tym problemu. Pozdrawiam i zycze milego dnia :)
    9/15/17
  • naxfqeemaiz

    fast auto and payday loans payday loans online no credit check <a href="http://paydayloans2017.com"> payday loan online</a> http://paydayloans2017.com - payday loans online no credit check payday loan near me
    9/15/17
  • Do UPH

    Osoby związane z UPH proszę nie obrażać ludzi. Oto konkrety o UPH: 1. Telewizja TVN ujawniła, że pewna profesor UPH została nagrana gdy żądała perfum za obronę pracy magisterskiej. 2. UPH ma mało chętnych do studiowania i musieli z tego powodu zamykać kierunki, np. politologię, fizykę- o czymś to świadczy. 3. Opisano w prasie (tygodnik Wprost), że pewna wykładowczyni UPH w pracy habilitacyjnej dopuściła się nieuprawnionych zapożyczeń- mimo tego skandalu nadal pracuje na UPH- i co wy na to studenci. 4. Opisano w prasie (Forum Akademickie), że pewien wykładowca UPH w ramach postępowania habilitacyjnego podał fikcyjne publikacje zagraniczne, udział w wymyślonych konferencjach oraz fikcyjne kolegium redakcyjne, w którym rzekomo miał zasiadać. Na razie tyle. Chyba te konkrety wystarczą, żeby unikać UPH i wybrać lepszą uczelnię.
    9/15/17
  • Malinkaa

    Ojej i znowu to samo. "Slaba uczelnia, unikajcie uph". A jakis konkret? Ktos tu probuje sie dowartosciowac piszac caly czas te same bzdury pod roznymi pseudonimami. Skoncz pisac glupoty albo potwierdz swoja teorie sensowna argumentacja. Pozdrawiam :)
    9/15/17
  • Siedlc

    Na rynku pracy liczy się dyplom prestiżowej uczelni, a nie słabej uczelni. Odradzam studiowanie na UPH. Teraz jest dobry dojazd do Warszawy i innych miast. Lepiej studiować tam na lepszych uczelniach niż na słabym UPH. Omijajcie UPH.
    9/15/17
  • JOZO

    a ja polecam. bez problemu znalazlem prace po informatyce. pracodawcy nie zalezy na twoim papierku tylko umoejetnosciach. uczelnia pomogla mi je zdobyc ale zawsze-niezaleznie od uczelni-najwazniejsza jest twoja wlasna praca
    9/14/17
  • nppibkemaiz

    payday loan store payday loans direct lender <a href="http://cashadvances2017.com"> payday loans with no bank account</a> online payday loan payday loan consolidation
    9/3/17
  • Ewelina

    Mam wrazenie ze te negatywne opinie pisze jedna osoba,to juz sie robi nudne . Caly czas czytam to samo, niczym nie poparte opinie.
    9/2/17
  • Sławek

    Na UPH łatwo się dostać bo nie mają zbyt wielu chętnych, ale po co tam iść? Żeby zasilać szeregi bezrobotnych z nic nie wartym dyplomem? Lepiej nie studiować niż studiować na tak słabej uczelni. UPH nie ma zbyt wielu kandydatów na studia bo i te studia nie dają nic dobrego. Słaba kadra wykładowców, niski prestiż, kiepskie kierunki, a przede wszystkim słaba Pani Rektor. Unikajcie tej uczelni.
    9/2/17
  • Kamil

    Czy jest juz utworzona grupa na facebooku bezpieczenstwa narodowego-stacjonarne? Jesli tak to prosze o link :)
    9/1/17
  • nkzxnaemaiz

    quick payday loans payday loans online <a href="http://cashadvances2017.com"> payday loans direct lenders only</a> http://cashadvances2017.com - payday loans direct lender first payday loans
    8/27/17
  • Karo6

    Czy ktoś wie, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na studia II stopnia? Jest trudno, czy to rzeczywiście tylko formalność?
    8/23/17
  • Krysia

    Znam wielu bezrobotnych po UPH. To bardzo słaba uczelnia. Unikajcie UPH.
    8/19/17
  • aboslwent

    nie polecam. ta uczelnia upada. na kazdym chyba wydziale zwalniaja pracownikow naukowych bo studneci nie przychodza. szczerze nie polecam uczelni jest mega kiepska.
    8/14/17
  • Sławek

    W prasie i internecie opisano jak to pracownica Instytutu Edukacji UPH dopuściła się tzw. ,,nieuprawnionych zapożyczeń''. Pomimo nagłośnienia tego niechlubnego faktu ta Pani nadal jest pracownikiem UPH, co źle świadczy o UPH, Dyrektorze tego Instytutu oraz Pani Rektor tej uczelni. Mając takich wykładowców UPH nie przyciągnie studentów. UPH ma wyjątkowo kiepską kadrę wykładowców i mało chętnych do studiowania. Dyplom UPH nie liczy się zbytnio na rynku pracy. Radzę unikać tej uczelni i jej wykładowców.
    8/12/17
  • Absolwent

    UPH ma bardzo mało studentów i chętnych do studiowania. UPH ma bardzo słabą kadrę, złą opinię i najlepiej tam nie studiować. Z pracą po takich kierunkach UPH jak rolnictwo, turystyka itp. jest ciężko. Program studiów UPH jest kiepski (wystarczy porównać go w internecie z programami innych uczelni). UPH ma przede wszystkim bardzo słabą Panią Rektor, która tytuł zdobyła nie w Polsce tylko w Słowacji. Unikajcie tej wyjątkowo kiepskiej uczelni.
    7/30/17
  • kazik

    Zawsze uczenie można zmienić. Jeśli wam nie odpowiada ta uczelnia.To jest tylko wasz własny wybór nie przymuszony. A prace można znaleść zawsze wystarczy chciec.
    7/21/17
  • leo

    Skonczylem rolnictwo na uph i jestem zadowolony.Mam prace w handlu zwiazane z ta branza. Czy jest duzo chlopakow owszem ale sa i dziewczyny zalezy od roku. pozdrawiam
    7/21/17
  • Tamarka

    Unikajcie UPH. Poziom studiów oraz kadry wykładowców jest wyjątkowo niski. Wybierajcie inne uczelnie. Na UPH pracuje pewna Pani, którą opisano w prasie, że dopuściła się nieuprawnionych zapożyczeń. Inna Pani z UPH dostała wyrok za żądanie perfum od studentki. Co za wstyd dla tej uczelni.
    7/15/17
  • Kasia

    Wyjątkowo słaba uczelnia. UPH ma bardzo słabą Panią Rektor. Słaba w większości kadra. Słabe perspektywy pracy po tej uczelni. Dyplom UPH może okazać się nic nie warty. Unikajcie tej uczelni.
    7/11/17
  • Ania

    Chciałabym podjąć studia mgr na Administracji..niestacjonarnych Proszę o informację czy jest tam bardzo ciężko. Jestem osobą pracująca. Czy słyszałeś ktoś o możliwość przepisania oceny z licencjata z języka angielskiego. Czy ta uczelnia nie stosuje takich praktyk. Bardzo dziękuję za informację
    7/9/17
  • Da

    Zamknąć tę uczelnię!!! Pracy i tak po niej nie ma a jak studiować to w Warszawie bo tam jest mnóstwo ofert pracy. Tutaj tylko dla szwagra ciotki brata teściowej się znajdzie.
    7/7/17
  • pryszla studentka

    Jakie opinie o rolnictwie? Dużo dziewczyn studiuje ją, czy to raczej kierunek dla chłopaków?
    7/5/17
  • boszeeeee

    Ludzie na serio nie idźcie tu na studia nic się nie nauczycie! Idźcie na lepszą uczelnie! Szkoda czasu i zdrowia na użeranie się z niektórymi nauczycielami akademickimi. Później w końcu dostaniecie papier, który nic nie znaczy. Chyba nie ma ani jednego kierunku, który na serio można polecić.
    7/3/17
  • Alexaa

    Orientuje się ktoś, czy na studia II stopnia na UPH ma szansę dostać się osoba, która skończyła inny kierunek studiów I stopnia? Mam licencjat z kosmetologii, a rozważam podjęcie studiów mgr na kierunku dietetyka. Pytałam rok temu w Punkcie Obsługi Kandydata i wiem, że obowiązuje rozmowa kwalifikacyjna, ale spotkałam się z opinią, że "to tylko formalność", bo nie mają wielu chętnych i raczej wszystkich przyjmą. Wie ktoś może jak to jest?
    7/2/17
  • Alexandra

    Czy ktos studiuje kryminologie stosowana? Jak oceniacie ten kierunek? Polecacie czy nie?
    6/29/17
  • PolakiBiedakiCebulaki

    Moi drodzy nie polecam tej uczelni bo nie ma możliwości znalezienia po niej pracy w PL. Nawet Ci najlepsi nie mogą jej znaleźć. Jak pięć studentów na roku znajdzie w swej branży pracę to absolutne maximum. Chociaż studia im w żaden sposób nie pomogły bo tam jest tylko wałkowanie żałosnej pracy naukowej wykładowców w jakichś nie przydatnych do pracy pierdołach. Szkoda czasu, chyba że ktoś ma bogatych rodziców i pewną przyszłość którą zapewnią wam rodzice w postaci posady na danym stanowisku (jak niemal każdemu absolwentowi) który będzie lepszy od tego który nie ma znajomości a ma lepsze umiejętności. Nie ma sensu tracić czasu na studia, mówi wam to absolwent który w tym kraju nie może znaleźć pracy z powodu braku doświadczenia którego nikt nie zaoferuje a jest wszędzie w ofertach. Najlepszą opcją będzie dla Was drodzy zamierzający studiować/studenci/absolwenci poświęcenie czasu na naukę języka i wyjechanie z tego kraju aby móc żyć jak człowiek w dowolnie jakim zawodzie nawet pracując na pół etatu. Tak zrobiłem i teraz do Polski przyjeżdżam na urlop ale czuję się tu jak w dżungli - brak szacunku do drugiej osoby, każdy ma wzrok jak by chciał każdego zabić, zero uśmiechu na twarzach, mieszkania z "cegieł", cena paliw prawie taka sama jak na zachodzie, złomy na drogach, mnóstwo alkoholików w parkach (na zachodzie zobaczysz więcej biegających osób w wieku 40+ niż pijących alkohol na ławce)... zresztą co się dziwić skoro każdy pracuje za 500e max przy podobnych cenach zagranicą, wówczas gdy 1000e wyciągniesz na pół etatu w pozytywnej atmosferze. Tam jako informatyk BEZ DOŚWIADCZENIA (helpdesk - niekoniecznie studia informatyczne, technik informatyk może być) na start dostajesz auto (lepsze niż polskie złomy jeżdżące po drogach ale słabsze jak na realia zagraniczne - będziecie takim jeździć po 10 latach ;) ), mieszkanie, laptop i ok. 1800 euro netto co jest MARNĄ OFERTĄ (!) oczywiście na początek płatne 2-miesięczne szkolenie. A perspektywy w PL? 1500zł, musisz być lepszy od 50 kandydatów, 20 lat doświadczenia jako absolwent liceum, masz być mega-ekspertem (tam wystarczy powyżej średniej), mnóstwo kandydatów na Twe miejsce, brak szacunku od pracodawcy, wyścig szczurów (hahaha) gdy pojawi się ktoś tańszy to Pana zwalniamy (work for food), opłać mieszkanie, zbieraj na auto (chyba dla swego przyszłego syna plastikowe xD bądź prezesa firmy) i może dostaniesz laptopa od firmy jak będziesz przynosił 500% zysku! i tyle ;)
    6/23/17
  • fitMarcelina

    Kto chce troche motywacji do cwiczen, niech zajrzy na strone w sygnaturce
    5/24/17
  • Piotr

    Witam.Nie polecam.Pozdrawiam.
    5/22/17
  • student

    żenada, nikomu nie polecam tej uczelni. na serio nie warto iść. lepiej poszukać innej uczelni z takim kierunkiem jaki chcecie studiować. wielu lepszych studnetów odchodzi po lic. na tej uczelni na mgr na inne uczelnie bo przez 3 lata można zobaczyć dlaczego nie warto kontynuować tu studiów. po 1 nic praktycznego Was tu nie nauczą. po 2 niekórzy prowadzący traktują studentów z góry. po 3 przychodzenie dla niektórych pracowników na zajęcia to obowiązek, a skoro uczy to chyba powinień być zadowolony z tego co robi, i wielu z nich traktuje studentów z góry a studentów z Sdl jako studentów 2 kategorii - bo jest bardzo duzo kadry z innych miast a Sdl sb dorabiają. Są wykładowcy, którzy są na prawde świetni, ale jednak uczelnia nie stwarza dobrych warunków i prespektyw do studiowania jak to niektórzy uważają i powtarzają jak mantre w wywiadach. dodatkowo, sa jeszcze pracownicy administracyjni, nie powiem dokladnie gdzie, ktorzy tez nie sa pomocni studnetom, juz nie wazne ze Ci ludzie sa chamscy, ale sami sie nie znaja na tym co robia... tragedia. ponadto, jest tez duzo studnetow, ktorzy sa tu z przypadku na wszelkiej maści kierunkach i jada na farcie, wcale sie nie starajac. a nauczyciele akademiccy przepychaja ich na kolejne lata, zeby miec zajecia, albo ich owalaja zeby placic za warunki... Na koniec, jeszcze chce przypomnieć afery z których ta szkoła jest znana. Podsumowując, nie rozumiem po co ta uczelnia nawet w tym mieście jest skoro jest na niej tak a nie inaczej. Napiszę to jeszcze raz, jeżeli zależy Wam na tym, żeby się czegoś nauczyć NIE IDŹCIE TU. Jak macie możliwość iść na studia do innego miasta, idźcie! A jeżeli chcecie mieć tylko papier i to Wam do czegoś tam potrzebne... to idźcie, powinniście bez większych problemów skończyć tu studia.
    5/1/17
  • Czytelnik

    Tygodnik Wprost rok temu w artykule ,,Uczelnia pełna afer i patologii’’ nagłośnił aferę ,,nieuprawnionych zapożyczeń’’ w pracy habilitacyjnej Pani wicedyrektor Instytutu Pedagogiki UPH w Siedlcach. Pomimo nagłośnienia tej bulwersującej sprawy ta Pani nadal pracuje na UPH i ma zajęcia ze studentami. Co za wstyd. Ta sprawa bardzo źle świadczy o tej uczelni, Pani Rektor Zacharuk i władzach tego Instytutu. Radzę omijać tą uczelnię i studiować na lepszych uczelniach.
    4/25/17
  • Dex

    Popieram przedmówcę. Uczelnia strasznie kiepska.Omijajcie ją z daleka.
    4/11/17
  • znajomy

    Znam wielu bezrobotnych po UPH. Słychać na mieście opinie, że wstyd pokazywać dyplom UPH. Dobra uczelnia to dobrzy wykładowcy. A UPH ma słabą kadrę. W Internecie można poczytać, jak to pewna promotor z UPH życzyła sobie perfum za obronę pracy. Ta uczelnia ma bardzo słabą Panią Rektor. Radzę wybierać inne uczelnie.
    3/25/17
  • omen12

    Mam pytanie dotyczące trudności dostania się na studia dzienne na kierunek administracja rządowa, jak trzeba mieć napisaną mature i co jest brane pod uwagę? p.s. jestem zupełnie zielony
    12/4/16
  • ja

    1. Polecam. 2.Po skonczeniu studiow uzyskasz tytul mgr inz i mozna spokojnie byc rolnikiem wykwalifikowanym ktory zdobedzie wiedze o rolnictwie.O produkcjach rolnych, glebie, chemii rolnej, technice rolnej, ochronie roslini wiele innych oraz ekonomiczne sprawy zwiazane z rolnictwem i oczywiscie wykorzystanie srodkow unijnych i wiele innych ciekawych rzeczy. 3. dzienne zdecydowanie nawet jak zajmujesz sie produkcja zwierzeca spokojnie wygospodarujesz czas na zajecia. Kumple dali rade. 4. Stypendium socjalne zalezy od dochodow a naukowe trzeba sie troche postarac 5. powinienes sie dostac 6. z chemii to bedziesz poznawal nawozy itp Masz szanse! wystarczy chciec !
    11/21/16
  • Nyga18

    Chciałbym pójść na rolnictwo, i mam parę pytań. 1 Czy polecacie ten kierunek ? 2 Czy dostane po skończeniu studiów papiery uprawniające do bycia rolnikiem ? 3 Zaoczne czy dzienne ? 4 Czy ciężko dostać stypendium ? 5 Jak wygląda rekrutacja i czy jest surowa ? 6 Czy przedmioty np. Chemia lub Biologia są trudne? 7 Czy po liceum geograficzno-matematycznym masz szanse się tam dostać ? Z góry dziękuje!
    11/21/16
  • rolnik

    Skończyłem rolnictwo. I jestem bardzo zadowolony z tego kierunku. Fajni wykładowcy. Można wyjechać na erazmusa np do Hiszpanii albo jest wyjazd do USA za darmo! Wysokie stypendium a kazdy to lubi przeciez. Można podjąć prace później np tak jak ja w ARiMR lub w innych zwiazanych z rolnictwem instytucjach albo rozwijac wlasne gospodarstwo. To zależy co chce się robić w życiu. Plusem jest takze miasto siedlce ! nie jest tak drogo jak w Wawie! Polecam Rolnictwo. Koledzy z roku takze znalezli zadowalajace prace po tym kierunku.
    11/17/16
  • xxena

    Ada chcesz porozmawiać? przygotowujesz się jakoś specjalnie pod względem dr? masz jakieś osiągnięcia "naukowe"?
    10/25/16
  • Ada

    ja planuję za rok po skończeniu magisterki zrobić dr, jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie ale póki co plan jest ambitny
    10/24/16
  • xxena

    Wybiera się ktoś na doktorat z bezpieczeństwaw tym roku? Chętnie porozmawiam, mam kilka pytań
    9/25/16
  • kryminologia?

    czy kierunek Kryminologi wystepuje tylko jako studia I stopnia czyli licencjackie, czy też jest jako studia II stopnia magisterskie? Jak ocenicie studia na tym kierunku?
    9/21/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    9/16/16
  • nowa

    witam zastanawiam się nad kierunkiem zarzadzanie boje się ze mogą mnie nie przyjąć ponieważ matura mi slabo poszla czy ktoś może wie od ilu punktów przyjmuja
    8/25/16
  • kinga

    Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć o studiach magisterskich na kierunku biologia? Czy można dostać się na ten kierunek po rolnictwie?
    8/23/16
  • bezpiecz. militarne

    co to jest ten kierunek bezpieczeństwo militarne??? ktoś ma więcej informacji na ten temat ale tak od siebie, nie chodzi mi o opis na stronie szkoły. Warto iść na to?
    8/15/16
  • jeszcze student

    Jestem przerażony niektórymi wpisami. To co że uczy nas ktoś z Rolnictwa. Jeśli ktoś kończy kursy czy studia podyplomowe by uczyć nowych przedmiotów to chyba dobrze. Rysowanie samochodzików w Autocad'zie? hm.... bez podstaw.....? będzie trudno. Geoportal do Gis'u? to jedna z możliowści......... Lepiej nie słuchać opinii zazdrosnych nierobów, sr....cych we własne gniazdo.
    8/10/16
  • w.w

    też wybieram sie na filologię angielską w biznesie z translatoryką, z angielskiego mialam 80pod i 30 roz, czy z takimi wynikami mnie przyjmą, podstawy z polskiego miałam 44
    7/22/16
  • M.

    Planuję pójść na filologię angielską w biznesie z translatoryką. Czy jest tu może ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na temat tego kierunku?
    7/5/16
  • Fjsmz

    Co sądzicie o chemii na UPH? Planuje poprawiać maturę bedac na tym kierunku. Czy wymagania maturalne pokrywają się z tym co jest na tym kierunku? Czy dużo trzeba wkładać wysiłku zeby zaliczać egzaminy ? Czy może raczej lepiej studiować biologię? Pomocy !!!!!!!
    7/4/16
  • Studentka UPH

    Nie polecam nikomu, kto chce się uczyć. Polecam osobom, które chcą zdobyć papier nie wysilając się zbytnio, chociaż taki papier na rynku pracy jest naprawdę niewiele wart.
    6/22/16
  • Studentka UPH

    Sama nie wiem, dlaczego jeszcze tu jestem. Poziom nauczania tak niski, że przy minimalnym wysiłku dostaję stypendium naukowe. Duża część profesorów totalnie nie potrafi przekazać wiedzy. Czytanie z książek przez cały wykład, czy zostawianie studentów samych sobie na ćwiczeniach to tylko wierzchołek góry lodowej. Kolesiostwo, nepotyzm, korupcja. Utrudnianie zdolnym studentom zaangażowania się w konferencje - prawdopodobnie dlatego, by nie okazało się, że student potrafi lepiej od profesora. Ciągłe godziny rektorskie lub dziekańskie, nieobecności osób prowadzących zajęcia (z angielskiego prowadząca miała więcej nieobecności niż studenci...), odwoływanie zajęć dzień wcześniej, a nawet godzinę przed! Egzaminy - totalna porażka. Np.: egzaminator spóźniony oświadcza, że nie działa rzutnik, więc będzie czytał pytania, a studenci zaznaczają w arkuszu ocen a, b, c, d. Już po pierwszym pytaniu na sali zawrzało, gadanie, podpowiadanie, żenada. Nie ma warunków do skupienia. Z tego egzaminu największe debile dostały 5, bo ściągały, a osoby naprawdę zdolne i pracowite zaledwie 4 lub 5, i to bez szansy poprawy, bo Panu Profesorowi nie chce się dojeżdżać z Warszawy na drugi termin. Są tu także profesorowie, którzy mają tak genialną intuicję, że sprawdzają egzaminy nie czytając ich. Wszelkie informacje dotyczące studentów i ważnych terminów roznoszone są przede wszystkim pocztą pantoflową. Studiuję na humanistycznym. Oczywiście znajdą się tu i wartościowe osoby, ale to raczej rzadkość.
    6/22/16
  • kasia.p

    a jak z kierunkami filologicznymi? szczególnie interesuje mnie kierunek filologia germańska oraz filologia rosyjska, czekam tylko na wyniki z matur ale liczę, ze dostanę się choć na jeden z nich, gdyż od dawna interesowały mnie te języki
    6/20/16
  • Miśka

    Kierunki przyrodnicze. Słabo, słabiutko. Z roku na rok coraz słabiej. Zdecydowanie nie polecam.
    6/8/16
  • nn

    no nie polecam słabo jest. jak chcecie się na serio czegoś nauczyć, to nie tu. strata czasu.
    6/8/16
  • Jam łasica

    Studiuję Turystykę i Rekreację.. Nie polecam ze wzgląd na sam fakt, że większość zajęć jest połączeniem dietetyki i rolnictwa. Jest kilku wykładowców, którzy uczą do tego kierunku odpowiednio, ale niestety to zaledwie kilku- np. geografia, która niewiele ma z geografią turystyczną
    5/25/16
  • 123

    Gospodarki przestrzennej nie polecam. Wykładowcy z rolnictwa, na całe 3 i pół roku studiów może trafiło się z 3 kompetentnych którzy chcieli czegokolwiek nauczyć. Zajęcia z reguły polegają na przepisywaniu slajdów. Wg. mnie za mało przedmiotów geodezyjnych, a gdy już jakieś były to prowadzone przez ludzi z rolnictwa. Za dużo też było przedmiotów w ogóle nie związanych z kierunkiem typu roślinki ozdobne, doradztwo rolnicze, turystyka, które z gospodarką przestrzenną nie miały nic a nic wspólnego. Aha i najważniejsze. Jeżeli myślicie że nauczycie się czegoś przydatnego i praktycznego to się mylicie. Nauki podstaw AutoCada brak (no chyba że przez podstawy rozumiemy rysowanie samochodzików na kolokwium w Arcadi), Gisu też brak nie mówiąc o tym żeby ktoś nam pokazał co to jest GeoPortal. Jeżeli myślicie o tym kierunku poważnie to radze udać się do warszawy bo studia na tej uczelni to jedna wielka strata czasu.
    5/20/16
  • Maja

    Hej skończyłam na Uph resocjalizację licencjata, kończe w tym roku magisterkę z profilaktyki społecznej. Ale pracy takiej na jakiej mi zalezy ciagle nie moge znalesc. Wiec pomyslalam o doktoracie z nauk o bezpieczenstwie, wiem ze trzeba zdac dwa egzaminy zeby tam sie dostac jeden z jezyka i drugi kierunkowy. Ciezkie sa te egzaminy do zdania? jestem slaba z jezyków. Myslalam tez o drugim magistrze z dietetyki badz z logistyki. Zeby calkowicie zmienic kierunek ksztalcenia i miec drugi fach w reku. Co radzicie? Doktorat czy drugi magister?
    4/22/16
  • sandrunia

    z tego co wiem to chemia jest na początku nauczania, później coraz mniej, moja kuzynka studiuje ten kierunek, orłem z chemy nigdy nie była a daje sobie radę i to całkiem nieźle ;)
    4/11/16
  • Karoooo

    Drodzy studenci, co powiecie o kierunku dietetyka na tej uczelni? Warto? Jaki jest poziom? Jaki jest udział przedmiotów "chemicznych" w całym procesie nauczania? To jest moja pięta achillesowa, mimo, że zdałam maturę z tego przedmiotu to jednak chciałabym mieć z tym jak najmniej wspólnego.
    2/29/16
  • UPH

    To może być problem czytnika plików PDF w przeglądarce. Proszę odpalić informator w Adobe Reader i powinno być ok. Pozdrawiamy!
    2/25/16
  • krzaczki na Informatorze

    czy Wy też tak macie, jak wchodzicie w ofertę i na Informator o studiach to macie rozjechane napisy? takie krzaczki jak chiński, że tego nie sposób przeczytać w ogóle?
    1/31/16
  • UPH

    Szczegółowe informacje na temat rekrutacji znajdziecie w systemie IRK: https://irk.uph.edu.pl/
    1/18/16
  • YYY

    Na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach jest rekrutacja również Agrobiznes; Agronomia z architekturą krajobrazu; Odnawialne źródła energii z ochroną środowiska; Planowanie obszarów wiejskich.
    1/15/16
  • xxx

    Na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach na letni semestr jest prowadzona rekrutacja na II stopień Bioinżynieria produkcji żywności, zootechnika https://irk.uph.edu.pl/
    1/14/16
  • nabór zimowy

    czy jest rekrutacja zimowa na UPH? gdzie szukać takich informacji? państwowe uczelnie mają wogóle coś takiego? czy tylko wybrane szkoły?
    1/3/16
  • język migowy?

    czy na Pedagogice uczą studentów języka migowego? a jeśli tak to na których dokładnie kierunkach, bo jest kilka tych pedagogik (chyba że to specjalności), czy ewentualnie ktoś z ewnątrz (nie student) może zapisać się na kurs języka migowego? jaki to jest mniej więcej koszt?
    12/14/15
  • do studentów

    moja prośba może wydać się nietypowa, ale chcę się dowiedzieć jak wielu studentów korzysta z baru uczelnianego? zy jest tylko jeden bar na uczelni? czy obecnie jest otwarty czy zamknięty? czy studenci chętni z niego korzystają? jakie produkty są w sprzedaży i czy jest zainteresowanie zakupem produktów? ile mniej więcej studentów przebywa na uczelni każdego dnia? czy w weekendy jest więcej czy mniej? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
    12/6/15
  • ke=senia

    prawda jest taka, że w Siedlcach jest to najlepsza uczelnia koniec kropka. Jak masz większe ambicje - patrz: kierunek Wawa!! Ci którzy się dostali i tutaj studiują, to niewidzę żeby narzekali, w mojej grupie są studenci zadowoleni, jedna dziewczyna zmieniła grupę, moja ocena jest pozytywna
    11/27/15
  • aha

    napewno kierunki scisłe i konczące sie tytułem inzyniera. Niektórzy wykładowcy sa nawet nawet. Natomiast problem jest z niby studentami czyli z takimi którzy w d... byli i g... widzieli. Cześć ludzi to jakas porażka ..tylko narzekaja i szukaja wymówki zęby się nie uczyć i tym samym odbieraja ochotę innym do studiowania. Wiec jak ktoś przyjechał tu na studiowania to jak najbardziej polecam pod warunkiem że zalezy mu na studioania i nie przejmuje sie opinią innych inteligentnych inaczej. Polecam angażować sie w różne kola naukowe i wspólpracowac z wykładowcami. Natomiast unikac tych ciagle narzekajacych troli ktorzy myslą że wystarczy studiowac na znanej uczelni żeby być dobrze wykształconym. Niestety nie z tumana nawet Harvard czy Oxford geniusza nie zrobi.
    11/12/15
  • belfer

    Chyba nie jest tak źle na UPH skoro Komisja Akredytacyjna daje pozwolenie, widziałem w rankingu że przegonili nawet SGH????
    9/24/15
  • jolka

    niestety,poziom zerowy.wiekszosc przedmiotow w jezyku polskim,po siedleckiej uczekni nie chca zatrudniac powazni pracowadwcy twierdzac,ze po UPH to zadni specjalisci.i ja sie z tym zgadzam.jak juz studiowac,to na konretnej uczelni a nie na takiej kiepskiej uczelni
    9/24/15
  • logi

    jak jest na logistyce w Siedlcach
    9/22/15
  • maturzysta

    Chciałbym na zootechnikę otwiera się rynek pracy w regionie, jak studiuje sie na zootechnice w Siedlcach
    9/22/15
  • rr

    Jakby co to radzę studiować stacjonarnie po co płącić, można nawet 2 kierunki. Proponuję kierunki które kończą się inżynierem Łatwiej o pracę no i dyplom lepiej wygląda niż po jakimś licewncjacie. Otwiera się rynek pracy dla zootechników . Proponuję ten kierunek fajnie się tam studiuje. Dodatkowo można Bioinżynierię
    9/15/15
  • Stefan

    WItam wszystkich czy moglby mi ktos powiedziec cos o kierunku Rolnictwo oczywiscie niestacjonarnie ?
    9/10/15
  • xer

    Nie polecam.
    9/5/15
  • Karooo

    Jestem absolwentem tej uczelni. Wydział Przyrodniczy. Jak każda uczelnia ma swoje plusy i minusy. Największym syfem tego wydziału jest to, że promuje się i wstawia we wszystkie zajęcia beznadziejnych dydaktycznie i merytorycznie prowadzących - jakichś zootechników i rolników. Kilku świetnych doktorów z pasją jest tępionych za popularność wśród studentów. Studenci jak zwykle najmniej ważni. Tyle ode mnie. Wydział Przyrodniczy się kończy.
    8/29/15
  • temar

    idzie ktoś na administracje stacjonarna w tym roku? :)
    8/26/15
  • temar

    idzie ktoś na administracje stacjonarna w tym roku? :)
    8/26/15
  • Pi0ter

    Co mogę powiedzieć, sam mieszkam niedaleko Sdl i wybór UPH był moim 'kołem ratunkowym'. Dostałem się zarówno do Wawy jak i tutaj. I nie wybrałem Wawy z powodu jakichś lepszych opinii czy nie wiadomo czego. Ale tak jak na każdej uczelni - jak się nie uczysz to już twój problem bo nikt się bawić nie będzie. Logicznym jest że na uczelni takiej klasy jak UPH będzie ta 'atmosfera' czy 'dbałość o studenta' bo, tak jak wszędzie, chodzi o $$$. Choć popatrzcie na Collegium Mazovię - inną siedlecką uczelnię i sami pomyślcie. Mam 2 znajomych co poszli na UPH. I oboje sobie szalenie chwalą. Mówią że nigdzie indziej by nie poszli.
    8/22/15
  • Pi0ter

    Co mogę powiedzieć, sam mieszkam niedaleko Sdl i wybór UPH był moim 'kołem ratunkowym'. Dostałem się zarówno do Wawy jak i tutaj. I nie wybrałem Wawy z powodu jakichś lepszych opinii czy nie wiadomo czego. Ale tak jak na każdej uczelni - jak się nie uczysz to już twój problem bo nikt się bawić nie będzie. Logicznym jest że na uczelni takiej klasy jak UPH będzie ta 'atmosfera' czy 'dbałość o studenta' bo, tak jak wszędzie, chodzi o $$$. Choć popatrzcie na Collegium Mazovię - inną siedlecką uczelnię i sami pomyślcie. Mam 2 znajomych co poszli na UPH. I oboje sobie szalenie chwalą. Mówią że nigdzie indziej by nie poszli.
    8/22/15
  • aa

    jak kto chce ja studiuję bioinżynierię i dietetykę . Daję radę
    8/14/15
  • studentka

    Polecam kiernek bioinżynieria, spoko prowadzący, wyjazdy do zakłądó dużo dają
    8/14/15
  • bb

    oo na stacjonarkę, czy nie?
    8/11/15
  • do bb

    ja lecę na infe w tym roku
    8/4/15
  • do bb

    ja lecę na infe w tym roku
    8/4/15
  • Niezdecydowana

    Hej!! Ja rok studiowalam na uksw w wawie i mieszkam na przedmiesciach na wylotowce na lublin m.in. siedlce ok mam 1,5 godziny pociagiem. Troche mam dosc tych warszawskich uczelni wszedzie wysokie progi i zaraz zjezdza sie stado kujonow i robia sie czystki. Mam dzialke i krewnych z okolic siedlec i kuzynka skonczyla uph a znajoma jest tam na matmie. Jak porownalam sobie informatyle na uksw durny licencjat a na uph inzynier i wszystko co trzeba. Zastanawiam sie nad czyms zwariowanym raz sie zyje, jak chce zmienic studia czy nie mam racji ze zamiast bulic 800 za zaoczne w wawie lepiej mi dac ok 100 na bilet na pociag i skonczyc informe stacjonarnie na dobrym uniwerku i miec inzyniera ( uph). Doradzajcie! Jest tam ktos z wawy?
    7/20/15
  • Niezdecydowana

    Hej!! Ja rok studiowalam na uksw w wawie i mieszkam na przedmiesciach na wylotowce na lublin m.in. siedlce ok mam 1,5 godziny pociagiem. Troche mam dosc tych warszawskich uczelni wszedzie wysokie progi i zaraz zjezdza sie stado kujonow i robia sie czystki. Mam dzialke i krewnych z okolic siedlec i kuzynka skonczyla uph a znajoma jest tam na matmie. Jak porownalam sobie informatyle na uksw durny licencjat a na uph inzynier i wszystko co trzeba. Zastanawiam sie nad czyms zwariowanym raz sie zyje, jak chce zmienic studia czy nie mam racji ze zamiast bulic 800 za zaoczne w wawie lepiej mi dac ok 100 na bilet na pociag i skonczyc informe stacjonarnie na dobrym uniwerku i miec inzyniera ( uph). Doradzajcie! Jest tam ktos z wawy?
    7/20/15
  • bb

    Ktoś leci na Informatykę w tym roku?
    7/13/15
  • paulina

    Mi osobiście się nie podoba ta uczelnia, wykładowcy nieadekwatnie oceniają studentów, możesz chodzić i nie chodzić na zajęcia i tak zdasz. Nie zamierzam zostać tutaj na mgr.
    7/7/15
  • Obiegajacy

    Cześć, chcę studiować pedagogikę i fil.polską na UPH-II stopień. Proszę powiedźcie mi jak jest poziom, zainteresowanie? Dodam, że ukończyłem wychowanie fizyczne i zastanawiam się też czy nie będzie problemów z przyjęciem mnie na studia :P. Oprócz tego, zaliczyłem semestr na UAMie humanistyki w szkole i cały rok pedagogiki. Zastanawiam się czy może to pomóc w rekrutacji :-)
    7/6/15
  • Obiegajacy

    Cześć, chcę studiować pedagogikę i fil.polską na UPH-II stopień. Proszę powiedźcie mi jak jest poziom, zainteresowanie? Dodam, że ukończyłem wychowanie fizyczne i zastanawiam się też czy nie będzie problemów z przyjęciem mnie na studia :P. Oprócz tego, zaliczyłem semestr na UAMie humanistyki w szkole i cały rok pedagogiki. Zastanawiam się czy może to pomóc w rekrutacji :-)
    7/6/15
  • Studentka

    Jestem na II roku biologii stacjonarnej , od siebie polecam studiować to co interesuje i specjalizować się w tym , co do uczelni nie mam żadnych zastrzeżeń , są wykładowcy którzy dają taryfy ulgowe ale są i tacy którzy nie są tacy łaskawi w zaliczaniu sesji - chcesz zdać , musisz umieć .Na dzień dzisiejszy nie wiem jeszcze co będę dokładnie robić po tych studiach - czy praca w laboratorium czy praca w szkole jako nauczyciel .Według mnie uczelnia przyjmuje za dużo osób na logistykę zarządzanie itd. przez co co roku jest bardzo duży odsiew :/ ktoś pytał o akademik - cena za miesiąc to 320zł w czym masz w segmencie ( składa się z 2 pokoi) łazienkę i kuchnię , masz w tej opłacie już wode prąd , więc spoko :) co do wynajmowania to moi znajomi płacili w granicach 350-400 z opłatami za prąd i wodę , pozdrawiam
    7/1/15
  • oops

    Zamierzam studiować tu filologię angielską i zastanawia mnie, czy warto... do Siedlec mam stosunkowo najbliżej, matura poszła mi dobrze, a Warszawą nie jestem zainteresowana. Jednak widzę tu tyle niepochlebnych opinii, że zaczynam mieć wątpliwości -,-
    6/30/15
  • Axi

    Jak przedstawia się cenowo sytuacja jeśli chodzi o wynajmowanie mieszkania w Siedlcach/akademiki? :)
    6/30/15
  • nikt wazny

    Zwalniają dobrych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczym...dobierając kadrę dojazdową .... lepiej tu nie studiować zostają miernoty na układach... -----------początek KOńca
    6/7/15
  • XYZ

    co powiecie o zarządzaniu finansami i rachunkowości? warto iść? jak jest z dostaniem się? dodam, że przedmioty, które wybrałabym do rekrutacji to matematyka i język angielski na podstawie.
    5/21/15
  • wisienka

    czy uczelnia na kierunku administracja nakłada duzy nacisk na matematyke? czy jest trudno? czy jest duzo chetnych na studiowanie tego kierunku? mam zamiar tam studiować, a nie jetem pewna czy sobie poradzę.... prosze o wypowiedz :)
    5/21/15
  • Oli

    Zastanawiam się czy nie iść na magisterkę na Bezpieczeństwo Narodowe na tym Uniwersytecie. Czy ktoś mógł podzielić się opinią na temat tego kierunku, jaki jest poziom i wykładowcy.
    4/15/15
  • Sylwia

    A spadek liczby studentów jest wszędzie... na uw też... Czy to przypadkiem nie nazywa się niż demograficzny ? a czy na uczelnie medyczne nie ma niższych progów ? pomyśl "zorientowany"
    4/2/15
  • ...

    Do zorientowany: co studiowałeś na tej uczelni, że jesteś taki zorientowany? Zapraszam na kierunki ścisłe. Ciekawe jak szybko zmienisz zdanie. A jeśli chodzi o fizykę to wiadomo że nie otworzą kierunku jeśli za mało jest chętnych. Ale jeśli zbierze się odpowiednia liczba studentów kierunek znów zostanie otwarty. Do maturzystka: moja koleżanka sobie chwali... ale osobiście radzę Ci wybrać coś mniej obleganego czyt cięższego
    4/2/15
  • Jan

    Do maturzystki: absolutnie nie idź na zarządzanie na UPH. Perspektywy po tej uczelni są słabe. Znam przypadek chłopaka, który skończył zarządzanie na UPH i ciągle nie ma pracy. Mówił, że na UPH nie nauczyli go niczego przydatnego. Kadra UPH jest w większości bardzo słaba i niczego wartościowego nie nauczy. Nie idź na UPH!!!
    3/27/15
  • maturzystka

    jak myślicie.... warto iść na UPH na kierunek zarządzanie ? są jakieś perspektywy tego ? mam w tym roku maturę do Siedlec mam najbliżej jeśli chodzi u uniwerek i zastanawiam się nad tym kierunkiem.
    3/23/15
  • maturzystka

    jak myślicie.... warto iść na UPH na kierunek zarządzanie ? są jakieś perspektywy tego ? mam w tym roku maturę do Siedlec mam najbliżej jeśli chodzi u uniwerek i zastanawiam się nad tym kierunkiem.
    3/23/15
  • zorientowany

    Poziom UPH jest bardzo niski. Gdyby był wysoki to uczelnia rządzona przez Panią Tamarę Zacharuk miałaby wielu chętnych. Tymczasem ostatnio zlikwidowali kierunki studiów: politologię i fizykę. W tegorocznej ofercie nie ma też stosunków międzynarodowych. Chyba nie muszę nawet tłumaczyć, że to z powodu drastycznego spadku liczby studentów. Niektóre pozytywne komentarze (szczególnie te bardzo rozbudowane i zachwalające UPH) mogą pisać sami wykładowcy UPH na zasadzie: potrzeba jak najwięcej studentów, bo za każdym studentem idą pieniądze. Im więcej studentów, tym więcej pieniędzy na etaty. Niech zadbają o poziom, to wtedy będą mieli i studentów i pozytywne komentarze.
    3/20/15
  • chemiczka

    Jestem na 3 roku chemii... I powiem szczerze, że polecam o ile ktoś jest wytrzymały w dążeniu do celu. Dzięki tej uczelni miałam szanse studiować chemię, ponieważ przez chorobę z którą się zmagałam nie miałam nawet ochoty myśleć o jakichkolwiek dodatkowych przedmiotach na maturze... Dzięki tej uczelni mogłam rozpocząć studia chemiczne bez matury z chemii. Pierwsza selekcja jest na sesji i tu wiele osób odpada nawet z maturą z chemii a wiele osób bez niej zostaje i kończą te studia jako często jedni z lepszych... Poziom jest bardzo wysoki jeśli chodzi o chemie i informatykę. Studia na tym kierunku nauczyły mnie bardzo wiele: wytrwałości i pokory przede wszystkim. Są oczywiście wykładowcy źli ale tacy są na każdej uczelni i na każdym kierunku. Ale też jest kilku wspaniałych... Nie było czasu na imprezy. Ale nie żałuje. Na początku miałam złe nastawienie i studia były dla mnie katorgą ale pokora przyszła z czasem :) Uczelnia przygotowuje swoich studentów bardzo dobrze do przyszłego zawodu jak i również do otwarcia własnej działalności. Ludzie też są dobrzy :) nie ma tak widocznego wyścigu szczurów jak w warszawce np .... Nasza chemia i informatyka ma bardzo dobrą opinie: nawet w stolicy... Słyszałam nie jedną opinie o poziomie kształcenia na tych kierunkach z politechnik czy uniwerków... Ale oczywiście znajdą się tacy niespełnieni co albo nie zdali i muszą się wyżyć albo po prostu mają z tego radochę. Przez takich ludzi dobre kierunki na naszej uczelni tylko cierpią. Przez te kierunki na których kształcenie jest słabe a studenci sobie olewają nasza uczelnia wypada nie najlepiej w rankingu. Teraz mocno zastanawiam się czy nie zmienić uczelni na UW czy na politechnikę bo przecież "renoma". Choć wiem że poziom tutaj nie jest gorszy a tylko ludzie rozpowiadają głupoty a pracodawcy słyszą. Wiele zawdzięczam tej uczelni. I BARDZO polecam kierunki ścisłe :)
    3/20/15
  • magister

    Ja osobiście odradzam UPH. Słabe perspektywy zatrudnienia po tej uczelni, wielu bardzo słabych wykładowców. Nieatrakcyjne kierunki studiów, np. kierunek związany z przetwórstwem mięsa. Szczególnie odradzam turystykę czy pedagogikę. Ostatnio zlikwidowali kierunek studiów fizyka. Mają coraz mniej studentów, bo słaby poziom i perspektywy pracy.
    3/20/15
  • dziennikarz po filologii polskiej?

    czy po ukończeniu filologii polskiej na UPH w Siedlcach mogę pracować zawodzie dziennikarza? Czy ewentualnie można zrobić licencjata na polonistyce i poźniej uzupełniające na dziennikarstwie? co o tym sądzicie?
    3/1/15
  • logistyka na uph?

    po licencjackich na Logistyce czy mam tytuł inżyniera? czy zwykły licencjat? od czego to zależy? czy mogę wybrać na UPH w Siedlcach kierunek Logistyka i skończyć jako inżynierski? bo ze strony to nie wynika? druga rzecz: maja 2 specjalności, trochę mało. Która z nich lepsza? zarządzanie procesami logistycznymi czy logistyka w przedsiębiorstwie?
    2/12/15
  • laura

    co za bezsens.. to czy trafisz na bezrobocie to tylko i wyłącznie Twoja sprawa, moim zdaniem w każdej uczelni możesz pokazać na co Cię stać, starać się o staże, praktyki i dzięki temu znaleźć dobrą pracę...
    1/26/15
  • Marceli

    Uuuuciekajcie!. Gdziekolwiek. Chyba ,że marzycie o bezrobociu. No to wtedy jest spoko ;-)
    1/6/15
  • przyszły inż

    @gladki To czy będzie ciężko zależy tylko od Ciebie. A czy trzeba dużo się uczyć... Wiesz, jeżeli zaczniesz się uczyć i się czegoś nauczysz to będziesz coraz bardziej chciał się uczyć więcej rzeczy. Bynajmniej ja tak mam na studiach. A Ty kolego - to tego już nie wiem. Może rozjaśnią Ci więcej uczelniane statystyki na podstawie innych studentów. Z I semestru na 48 osób zostało nas aktualnie ze starej ekipy na IV roku już tylko 9. 2 to spadochrony z III roku, a 6 - to spadochrony z roku IV = czyli razem 17. Na początku było nas wiele - ale połowa odpadła już na I semestrze. Dlaczego? Przeważnie to co zobaczysz na tych studiach będzie dla Ciebie ogromnym szokiem. Co raz w trakcie przerwy słyszało się "masakra - przenoszę się na inny kierunek", "po co ja tu szedłem - mam pracę (na budowie [;-)] )" "damy radę Panowie", "to proste jest, miało się na polibudzie". Też byłem w lekkim szoku. Ale miałem motywację. Gdy przyszły dobre wyniki, miało się ją jakąś jeszcze większą. Przez co udało się przejść bez warunku I semestr. Studentom którzy wypowiedzieli trzy pierwsze opinie odpadli w I semestrze (ten co powiedział damy radę zniknął na następnym zjeździe) Ostatnia opinia studenta - aktualnie powtarza 5 semestr. A powinien trzeci, lecz dziekan jest bardzo litościwy co cieszy :-). Później co sesję już odpadało średnio po 2-3 studentów. Niektórzy mieli dość, mieli obowiązki rodzinne, mieli poważne choroby (operacje, nerwica), mieli za dużo obowiązków w pracy, niektórzy się nie uczyli i sami sobie wymierzyli karę w postaci odpuszczenia sesji. No bo... z czym do ludzi? Rewolucyjny przesiew był jednak na 6 semestrze, kiedy to rozpoczęła się specjalność programowanie systemów i baz danych. Jak będziecie mieć jednak tą specjalizację do wyboru a sieciami - wybierajcie tą pierwszą :-) Nie wiele się różnią. Dla mnie 6 semestr był fajny ale bardzo wymagający. A to dlatego, że jest ogrooooom programowania :-) I to nie takiego nudnawego który jest wcześniej, lecz bardziej praktyczny, ciekawszy. I z takim podejściem podejdź na 6 semestr. Bo inni podeszli z odwrotnym typu "o Jezu, znowu programowanie - fuuu" przez co odeszli :( Jaki masz być na początku, aby dotrwać do końca? Po pierwsze mogę wywnioskować, że studia są bardziej testem psychicznym. A nie edukacyjnym. Zobaczysz wzory na Analizie Matematycznej, nie zrażaj się tylko się ucz z książki Krysińskiego, nie pamiętam tytułu, ale wal z "zaciekawieniem", pierwsze strony to nudy, potem się zaczyna jazda. Następnie Symfonia C++ Grębosza z podstaw progsów, czytaj śmiało przez co wyrobisz sobie nawyk programowania i nie będziesz zerem, a i przyda się do napisania projektu. W II semestrze JAVA Rusz Głową również zacznij czytać, bo warto a i przyda się na IV z Technologii Sieciowych do napisania projektu :-) III, IV i V w pozycje literackie zbytnio bogaty nie jest, wystarcza kombinowanie w internecie ponieważ już będziesz w javie i c++ odpowiednio obcykany, a po drodze tychże semestrów będziesz miał skromne "przedmiociki", gdzie poznasz lub przypomnisz sobie assembler, javę, c++, prolog (język logiki xD), C, PL/SQL, PHP ale to bardzo "skromnie". W VI semestrze dojdzie sporo pozycji literackich, Adobe AIR "Szybki Start" oraz taka książka z C# - ASP.NET MVC czy jakoś tak. Tak - nowy język C#, w dodatku dojdzie JavaScript i trochę HTMLa, no ale to nie jest język programowania :-) Miałem już dawno iść spać a tu wyraziłem się na takowy monolog z własnej ciekawości, aby sam dla siebie trochę podsumować swe studia. A i wykładowcy też mogą być czasem chamscy dla Ciebie. Nie zrażaj się też na to bo to tylko ich "humory do swego zawodu, którego też już mają gdzieś", a tak poza zajęciami są baaardzooo w porządku :-) A teraz - czas na VII semestr i obronę inżyniera ;-) Powodzonka na I, oby do końca !
    10/9/14
  • gladki

    Witam czy ktoś wie jak jest na kierunku informatyka na UHP, czy trzeba dużo sie uczyc i czy jest ciężko, oczywiście na zaocznych? pozdrawiam
    10/7/14
  • do pytajacy

    ilosc osob w grupie zalezy od kierunku, dzielenie jest z listy
    10/5/14
  • pytający

    Wie może ktoś ile osób max jest na jednym kierunku na studiach niestacjonarnych i w jaki sposób odbywa się dzielenie na grupy?
    9/30/14
  • nika

    polecam wszystkim kierunek dietetyka na UP-H, mamy super ludzi na roku, w porządku wykładowców, ciekawe zajęcia, warto wybrać ten kierunek
    9/22/14
  • K20

    Uczelnia jest suuuuuuuuuuuuuuuuper!!!! . Jestem absolwentką tej uczelni. I powiem Wam jedno do dziś cieszę się, że tam trafiłam. Byłam zawsze kujonicą i bałam się , że tam poziom nauki będzie dość niski( naczytałam się , że ta uczelnia jest taka zła i wgl , dlatego miałam obawy) a tu prosze miłe zaskoczenie wysoki poziom nauczania , spotkałam tam ludzi z niezwykłą osobowością. Dziś pracuje w laboratorium , mam dobrze płatną pracę. Jestem zadowolona z życia. Jeśli ktoś ma cele w życiu i chce się uczyć to wyuczy się nawet na UPH. Dziwią mnie te negatywne komentarze ale każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii.
    8/29/14
  • ppp

    Przy dzisiejszej dostępności uczelni wszędzie próg się zmniejszył... Chyba, że planujesz prawo w Krakowie, Warszawie...
    8/12/14
  • M1

    @M Tutaj progi punktowe nie istnieją. Nawet jeśli zdasz ze wszystkiego na 30%, to dostaniesz się na dowolny kierunek.
    7/22/14
  • zadowolona

    ja skończyłam 2 kierunki na ap jeszcze wtedy-jeden dziennie drugi zaocznie, mam dobrze płatną pracę, którą lubię. A niestety kretyn zawsze pozostanie kretynem niezależnie jaką uczelnię skończy i czy pochodzi z miasta czy ze wsi
    7/7/14
  • xyz

    Czy ciężko jest się dostać do Siedlec ?
    7/6/14
  • zainteresowany

    Patrząc po ogólnych wynikach matur to te progi nie będą za wysokie :) (miejmy nadzieję)
    7/2/14
  • M

    Znacie moze progi punktowe,żeby dostać się na dietetykę?Matura aż tak dobrze mi nie poszła.
    7/1/14
  • M

    Znacie moze progi punktowe,żeby dostać się na dietetykę?Matura aż tak dobrze mi nie poszła.
    7/1/14
  • najlepszy wybór w Siedlcach to UPH

    w Siedlcach to jest najlepszy wybór, jeśli chcesz miec komfort studiowania blisko - to wchodzi w gre tylko UPH, no chyba że wysoko stawiasz poprzeczke i marzy Ci się WArszawka - to powodzenia, jak osobiście dziękuję bardzo :-)
    2/12/14
  • Stary dydaktyk

    Ludzie! Rozejrzyjcie się dookoła siebie! Spójrzcie na bazę dydaktyczną! Oczywiście w naukach ścisłych i przyrodniczych (bo w humanistyce wystarczy kreda, tablica i rzutnik). No i przede wszystkim wykładowcy! Zobaczcie kto i co wyklada! Uczą tego co każdy umie, a nie tego co powinni i co przewidują standardy kształcenia! Są to ludzie pozatrudniani w UPH na drugim lub trzecim etacie i przyjeżdzają tylko po to żeby brać kolejne pensje! Absolutnie żadnej jakosci kształcenia! Dobra Uczelnia to dobrzy wykładowcy! A tu banda kolesi! A gdzie dobro studenta...gdzie porządna wiedza...gdzei sumienie???
    2/5/14
  • katrina

    jak dla mnie w porządku, nawet bym ich wyzej oceniła niż na 5, 5 pkt. tylko, ze jak chciałam dodać nową ocenę, to drugi raz mnie zablokowalo :-(
    1/19/14
  • ich bin

    polecam uczelnie jest spoko :D jeżeli ktoś chce się rozwijać uczyć czegoś więcej niż tylko na zajęciach są koła naukowe. polecam jeszcze raz :D
    1/19/14
  • ja

    mnie się tam podoba :) nie oszukujmy się, uph to najmłodszy państwowy uniwerek w Polsce z tego co wiem, ale malymi kroczkami idzie do przodu. a porównywanie go z uw czy innymi uczelniami jest chyba dość niesprawiedliwe. trafiłam na fajnych ludzi na roku, z pasją, z zapałem do tego co robią. widocznie sporo zależy od szczęścia. ja polecam każdemu. mamy naprawdę fajnych, ambitnych logopedów którzy wykładają z pasją i dbają o studenta. pozdrawiam ;)
    1/7/14
  • rolnik

    uczelnia rozwojowa, godna polecenia
    1/1/14
  • koala50

    ja studiuje na 2 roku, piszcie na koala50@o2.pl, odpowiem na pytania :)
    12/21/13
  • Kaka

    @K Zero wyścigu szczurów bo 99% ludzi na tej uczelni studiuje aby studiować, kierunek na którym są w ogóle ich nie interesuje, więc kto ma się tu ścigać? Z drugiej strony wszędzie jest tak że większość studentów kompletnie nie jest zainteresowana kierunkiem na którym są i nie robi nic ponad zdawanie egzaminów, ale na UPH widać to wyjątkowo mocno. Jeżeli ktoś jest na prawdę zainteresowany studiami, to znalezienie kogoś podobnego sobie na tej uczelni praktycznie graniczy z cudem. Większość ludzi, którzy tu są to osobniki, które jakimś cudem zdały maturę i postanowiły sobie postudiować, bo podobno jest fajnie.
    12/20/13
  • ABCD

    @abc Dostaniesz się na każdy kierunek, aby zdać maturę. Napiszesz matmę na 30% to i na ten kierunek Cię bez problemu wezmą :) Nigdy nie słyszałem tekstu "nie dostałem/am się na UPH". W kwestii rekrutacji nie ma tu żadnej selekcji, gdyż zawsze jest więcej miejsc niż studentów. Selekcja następuje w okresie do pierwszej sesji, a także i po niej.
    12/20/13
  • K

    jestem bardzo zadowolona z tej uczelni. wyrozumiali nauczyciele, spoko ludzie, zero wyścigu szczurów. Polecam każdemu
    12/11/13
  • xyz

    Jak tam jest na GOSPODARCE PRZESTRZENNEJ I ZARZĄDZANIU? Trudno się tam dostać? Ciężko tam jest? :)
    12/1/13
  • abc

    Hej! Ciężko jes się dostać na studia na UPH?
    12/1/13
  • qwertyuiop

    jeśli chcecie mieć szczęśliwe życie to trzymajcie się od tej uczelni z daleka.
    11/19/13
  • x

    LaideN, uwierz mi, UPH nic nie wymaga i nie ma progów punktowych. Tam przyjmują wszystkich jak leci.
    10/4/13
  • alaa

    ciężko jest na dietetyce?
    10/4/13
  • ja098765456789

    pierdzielicie głupoty, myślicie że teraz liczy się prestiż uczelni nieprawda, na uw teraz przyjmują każdego jak leci bo nie mają zapełnionych miejsc, to że kogoś nie stać na studia w takiej warszawie gdzie życie jest bardzo drogie nie znaczy, że nie posiada żadnej wiedzy studiując w sdl czy na jakiejś innej uczelni w mniejszym mieście od naszej zacnej stolicy, ogranijcie się ludzie bo nie długo może być za późno, a wykładowcy jeden lepszy drugi gorszy jak wszędzie niestety..
    10/2/13
  • LaideN

    Witam, jakie są wymagania i progi punktowe na UPH bo nie mogę znaleźć niestety, czy przyjmują każdego chętnego?
    9/30/13
  • daria

    Wybiera się ktoś na bioinżynierie?
    9/26/13
  • paula8769

    Czy idzie może ktoś na administrację zaocznie???
    9/22/13
  • aaa

    jeżdżę codziennie trasa Radzyń-Łuków-SIedlce. Ktoś chce ze mną? Wygodnie i szybko. 602636532
    9/20/13
  • Ika

    Który z nauczycieli wykładających na dietetyce ma dorobek naukowy lub jest absolwentem dietetyki. przecież to kierunek który powstał na bazie rolników i zootechników, więc żywić zwierzęta to potrafią ale ludzi?
    9/18/13
  • R

    Ja także szczerze polecam dietetykę oraz zootechnikę Wykładowcy oraz studencji są OK,
    9/10/13
  • Absolwent

    Myślę, że niektórzy z Was na wyrost sie wysilaja wydająć negatywne opinie o kierunku na którym sami nie studiują tylko z opowieści. Na UPH szczególnie na Wydziale Przyrodniczym studiowało mi się bardzo sympatycznie i zdobyłem wiedze która jest mi teraz przydatna na codzien za co cenie wykładowców chociaż czasem dali w kość, ale byli na każdych zajęciach . Ukończyłem kierunek zootechnika i każdemu polecam bo jest to liczący się kierunek wśród pokrewnych uczelni. Z tego co słyszę często od znajomych to ta Warszawka daje studentom dużo wolnego zajęcia opuszczają wykładowcy albo zlecają asystentom bo sami maja inne sprawy, więc nie wiem czym się cieszyć. Jeszcze raz każdemu polecam studiowanie na UPH szczególnie na kierunkach zootechnika i Bioinżynieria produkcji zywności także dietetyka
    9/10/13
  • LOLA

    jak jest na anglistyce na UPH? bo ja w tym roku ide, troche sie boje. wyklady sa trudne? sa prowadzone po angielsku? boje sie ze mnie wywala po 6 miesiącach... napiszcie coś
    9/7/13
  • pzdr

    Chyba zależy tylko i wyłącznie od kierunku na jaki ktoś chce iść. Uczelnia jak uczelnia, wiadomo, że nie które przedmioty jest łatwiej zaliczyć niektóre gorzej. CZy to UPH, UW, UTH itd. różni trafią się prowadzący zajęcia, więc tak z góry zakładać że jak u Cb są - jak twierdzisz, nie mają kompetencji ?? - nie znaczy że na każdym kierunku jest tak samo "Studnecik". No a co do rekrutacji, że brak selekcji, to czego się spodziewałeś, jest niż demograficzny, ludzie kiepsko zdają matury, spora część nie zdaje i z tego powodu nie powinieneś cisnąć po uczelni, że takich ludzi przyjmują, mają jak każda inna uczelnia z tego pieniądze, jak ktoś idzie na chemię i chemii nie zdawał na maturze wcale nie dyskwalifikuje go ze studiowania tego kierunku, nie napisał bo nie było mu np potrzebne, ale na studiach dobrze sobie radzi, a inna osoba po prostu odpadnie z takich studiów, liczy się tylko i wyłącznie Twoje własne podejście do studiów. Jestem pewien, że na inne uczelnie w naszym kraju też jest ten "brak selekcji". Później na sesji będzie ta Twoja selekcja. Jak będzie więcej takich niespełnionych studentów na naszej siedleckiej uczelni i po swojej własnej alma matter będą jechać, to z pewnością opinia o uczelni nie będzie lepsza. Trzeba dbać o to co się ma. Jak Tobie tak nie pasuje to zawsze możesz zmienić studia. Tak na koniec, dobrze że mamy uczelnie w Siedlcach bo niektórych po prostu nie stać na studia w innym mieście.
    9/1/13
  • aśka

    Hej, w tym roku zacznę studia na UPH na Dietetyce. Możecie powiedzieć mi cos blizej o tym kierunku? czy jest na nim bardzo ciężko? polecacie go czy raczej odradzacie?
    8/26/13
  • biera

    kto dostal sie w tym roku na dietetyke? :) Szukacie jakiegos lokum czy akademik? (ktory najlepszy aka.)podpowiedzcie:)
    8/21/13
  • ola

    jak każda uczelnia ma plusy i minusy. wielkim minusem tej uczelni jest negatywne nastawienie do studenta, który musi sobie radzić sam. wykładowcy zróżnicowani: jedni wymagający, inni nie. Na kierunku BN znajdzie się paru wykładowców, którzy uwielbiają stwarzać problemy...
    8/3/13
  • yo

    Idzie ktos na administracje ?? ;]
    7/25/13
  • Kanzas

    Jeśli na prawdę zależy wam na studiach i spełnieniu się na wybranym kierunku (pomijając kwestię jego przyszłościowości) to trzymajcie się od tej uczelni z daleka. Tu nikt nie doceni waszych starań, nikt kompetentnie nie sprawdzi waszej wiedzy. Tragedia.
    7/25/13
  • Studencik

    Zastanówcie się 10x zanim zdecydujecie się tu studiować. Ten uniwersytet to po prostu spęd całej hołoty z pobliskich wiosek i pipidów. Przeważnie idą tu ludzie, którzy albo nie dostali się nigdzie indziej albo ledwo zdali maturę i postanowili iść na byle jaki kierunek aby czymś się zająć. Buractwo, hołota i szczylostwo. Osób zainteresowanych studiami, o ciekawej osobowości i zainteresowaniach jest tu jak na lekarstwo. Wszystko to wynika z zerowej selekcji kandydatów. Bez względu na wyniki matur dostaniesz się na każdy kierunek. Jeśli jednak chcecie przechodzić kilka lat tak aby czymś się zająć, za specjalnie się nie wysilać i sobie imprezować to jest uczelnia dla was. Studiuje tu ale szczerze nie polecam. Kompetencje wykładowców również są kwestią do polemizowania.
    7/25/13
  • olka

    hej chcialabym sie Was zapytać czy warto iśc na Bezpieczenstwo narodowe ?? Proszę o odpowiedz
    7/9/13
  • elo elo

    a i jeszcze chciałbym dodać, że rzeczywiście jedyny jak dla mnie minus to wymiar liczby godzin z języka obcego no 120 godzin nie jest jakoś sporo. Wątpię że jest wystarczająca liczba godzin do zdania egzaminu na poziomie B2.
    7/6/13
  • elo elo

    Studiowałem na PW i osobiście nie polecam tam to jest pranie mózgu i spina. Studentów traktuje się z góry i miesza się z błotem bo przyjmą hurtem jak leci 200 osób oby nie więcej (zależy od kierunku) no i trzeba się nadmiaru "bydła" :/ pozbyć (tak traktują studentów na PW). Muszę szczerze przyznać, że po powrocie do Sdl na naszą Uczelnie, jestem miło zaskoczony tym jak tu zabiega się o studenta, wcale poziom nie jest słaby - taką opinię wyrabiają studenci jacyś niespełnieni, którzy się nie dostali do stolicy..(eeh) lub na studia do innego miasta i zostali na "jakimś tam" UPH w Siedlcach. TO jest beznadziejne myślenie młodych ludzi, przez takie podejście i utwierdzania innych ludzi w przekonaniu że w Siedlcach jest jakaś uczelnia, na której - jak to niektórzy twierdzą - nie warto studiować, na pewno nie przyczyni się do zwiększenia chętnych do studiowania!! Ja osobiście zachęcam wszystkich do podjęcia studiów na UPH, na prawdę jeżeli nie dostaniecie się na studia w innym mieście, a jeśli macie możliwość studiowania tego samego kierunku w swoim rodzinnym mieście wybierzcie Siedlce.
    7/6/13
  • Bezpieka

    Ja osobiście odradzam pójście na bezpieczeństwo narodowe , po prostu szkoda sobie zdrowia marnować przez jednego profesorka Minkine który to pokazuje studentom jaki to on modry jest a studentów traktuje jak śmieci!
    7/5/13
  • studentka

    Ja studiowałam na uczelni warszawskiej później siedleckiej nie zgadze się z tak negatywnymi opiniami. Ściąganie jest wszędzie tak jak a politechnice czy na UW. Na UPH jest normalna atmosfera, c co do studentów z zagranicy, to cholera nie oceniajcie wszystkich!!! W kochanie Warszawce nasze koleżanki koledzy z Siedlec robią gorsze rzeczy!!!!
    7/3/13
  • Białko

    wszystko pięknie ładnie ale najchętniej wywalił bym pewnego profesora nadzwyczajnego. robi pranie mózgu studentom. nie przychodzi na 40% zajęć po czym jego tłumaczenie jest banalnie śmieszne co innego gdyby nie przyszedł student. na sesji śmiało za to odpokutuje. uznał bym go jako nawiedzonego. można naprawdę posiadać wiedzę i odpaść w ostatniej minucie egzaminu za niewiedzę czegoś mniej istotnego niż cała reszta. a jak się na kogoś uweźmie to i pomęczy na warunkach że człowiek nie wie jak się nazywa. no ale nikt z nim nic nie zrobi.
    6/15/13
  • absolwent

    Zgadzam się z NN same chamstwo i prostactwo na UPH a najlepiej piszą egzaminy ci którzy mają dobrą ściągę w rękawie:) ale na ustnym to każdy doktorek pokazuje co to on i mówi do studenta ,,jak się nie jest w stanie nauczyć, to poco się pchać". Co do turystyki i rekreacji to kolega mi mówił że tam na jednym roku to praktycznie są sami Białorusini i Litwini. A jeśli chodzi o chlanie i o balangi to w tamtym roku aż szyba w oknie poszła na 3 maja w domu studenta, musiała być niezła popijawa, ale kolesia nawet nie wykopali tylko kazali mu okno odkupić i wstawić:D Jedno jest pewne co do UPH maturzyści z Siedlec którzy decydują się na studia i naukę jadą do dużych miast, a ci którzy decydują się na UPH to albo nie mają kasy na studia w dużym mieście, albo chcą spędzić najlepsze 5 lat w swoim życiu, balangując, zrzynając na egzaminach, i się obijając po barach:) W UPH widać że większość studentów pochodzi z mniejszych miejscowości, a także widać że nie każdemu chamowi i cwaniakowi się to podoba. Nowy budynek wydziału humanistycznego nie ratuje sytuacji studentów można tam na głównym korytarzu policzyć na palcach dwóch rąk. Reasumując ta uczelnia to totalne dno... i będzie tylko gorzej wierzcie mi...
    6/14/13
  • student UPH

    Jeśli jesteś osobą kulturalną i wrażliwą to trzymaj się jak najdalej od kierunku stosunki międzynarodowe!!! Na ten kierunek przychodzą największe p****y z maturą a Ty staniesz się frajerem z którego będą drwić i krytykować, sam to przeżyłem... Dobrze się lepiej zastanów decydując się na ten kierunek w UPH w Siedlcach
    6/12/13
  • marek absolwent

    Oj kiepsko, ale za darmo
    6/10/13
  • aaalaaa

    czy ciężko jest się dostać na dietetykę? kiepsko poszła mi matura
    5/18/13
  • abab

    Na chemii na UPH dobrze się studiowało. Studiowało bo zmieniłem studia na PW tech. chem. i muszę powiedzieć że w Sdl było o wiele lepsza atmosfera na uczelni. W Wawie to jeden wyścig szczurów, każdy tylko ciśnie, ciśnie do przodu. W Sdl było spokojniej na studiach, lepszy kontakt z nauczycielami akademickimi bardziej się starali wytłumaczyć jakiś zakres materiału, który mieliśmy na zajęciach - osoby które nie rozumiały czegoś mogły na lajcie umówić się z prowadzącym na indywidualne zajęcia i spotkać się jakoś w tygodniu parę razy przed kołem i lajt - tu im zależało, żeby studenci zostali na uczelni bo nie przyjmowali nie wiadomo ile osób. Co jeszcze, na PW jest więcej wykładów niż ćw. np. z chemii ogólnej/nieorganicznej 3h wykładu + 45min ćw -_- - no w Sdl było lepiej bo było mniej więcej po równo 3h wykład 2ćw i jakoś spoko się to ogarniało - na ćw/sem prowadzący wszystko dobrze wytłumaczyli. Na PW trzeba z wykładu wszystko ogarnąć no a jednak się nie da. Zresztą w Sdl chemię zaczynało z 60/70 osób grupy robili ćwiczeniowe jakieś mniejsze, każdy się jakoś spoko ze sobą dogadywał a Wawie na 1 rok 210 osób przyjąć -_- żal a potem czesać wszystkich po kolei z każdego przedmiotu i usilnie stajają Ci się wmówić że nic nie umiesz ... teraz żałuje że zmieniłem studia bo widzę tak na prawdę że o Sdl uczelni "źle" się mówi bo to uczelnia w małym mieście, że pewnie kadry swojej nie mają, ale to bzdury. Jak komuś szczególnie nie zależy wyjeżdżać z domu na studia to na prawdę polecam studiowanie u nas w Siedlcach na naszym Uniwersytecie. Ten niecały rok studiów na chemii na serio bardzo dobrze wspominam ;) jak tu też możecie studiować ten sam kierunek w Sdl co np. w Wawie to naprawdę rozważcie pozostanie w Sdl. Z uczelni w Siedlcach też możecie wyjechać za granicę na erasmusa, chodzić na jakieś dodatkowe zajęcia i rozwijać swoje zainteresowania, na mgr wcale nikt wam nie każe tu zostać możecie sobie pójść po licencjacie gdziekolwiek indziej.
    4/20/13
  • magda888

    Czy to prawda ,że ciężko się dostać na ten uniwerek , chciałam iść na pedagogikę :)
    3/13/13
  • Julka

    Dobrych ocen nie trzeba mieć , co nie zmienia faktu, że jednak cokolwiek trzeba robić na tych studiach i się pilnować, żeby nie wylecieć :) nie mówię, że jest łatwo wylecieć, bo nie jest ale przecież dla chcącego nic trudnego ;p
    3/12/13
  • Tandenbaum

    @madziulkkkka 1994 Nie trzeba mieć bardzo dobrych ocen. Przyjmują prawie wszystkich :)
    2/22/13
  • blable

    Ocena jest wysoka, komentarze w większości pozytywne (bo przecież nie każdemu można dogodzić :P) wydaje mi się, że to może być dobry wybór, jeżeli chodzi o dalszą edukację. Planuję wybrać dietetykę i mam nadzieję, że się nie zawiodę :)
    2/21/13
  • madziulkkkka 1994

    proszę o pomoc. Jestem z daleka wiec proszę o odpowiedz czy trzeba uczyc sie na samych 5 zeby sie dostac
    1/2/13
  • madziulkkkka 1994

    Witam ;) bardzo trudno jest się dostać na ten uniwerek ;)
    1/2/13
  • studentka uph

    jestem studentka 1 roku. nie zaluje ze wybralam ta uczelnia i moj kierunek.(wymarzony). wykladowcy sympatyczni, da sie z nimi dogadac, uczyc tez sie trzeba, wcale nie jest tak latwo jak innym z Siedlcami moze sie to kojarzyc.. polecam.
    12/15/12
  • madzia

    tez jestem na pierwszym roku na uniwersytecie przyrodniczo - humanistycznym w siedlcach. studiuje tam dietetyke. jak narazie jest bardzo spoko. poznalam wielu wspanialych ludzi, mam nowych znajomych. teraz jest taki okres , ze imprezujemy wiecej i sie poznajemy. jak to wyjdzie z nauka okaze sie podczas sesji!
    12/4/12
  • smrfette

    Właśnie zaczęłam studia na tym Uniwersytecie. Wykładowcy są przyjemni, posiadający ogromną wiedzę i zapał do tego, co robią. Atmosfera na uczelni jest przyjazna. Poziom jest dość wysoki.
    11/26/12
  • Małgorzata

    Byłam pozytywnie zaskoczona tak wielkim wyborem kierunków studiów podyplomowych. Od dawna się tym interesuję bo chciałabym się dokształcić. Ten Uniwersytet daje tak wiele możliwości! Szukałam daleko od domu i w większych miastach, a tu prawie pod nosem mam tak szeroki wybór.. :)
    11/2/12
  • zoo

    co do zootechniki to wybrałaś naprawdę jeden z najlepszych kierunków na tym uniwerku, tym bardziej, jeśli w przyszłości chcesz pracować ze zwierzętami. Chociaż mało Ci się to do pracy przyda, przecież na zootechnice nie uczysz się jak dawać zwierzątkom paszę :)
    8/22/12
  • irena

    wychowywałam się na terenach dawnego pgru, tu hodowla zwierząt nadal pełni istotną rolę i tym zajmują się tez moi rodzice. a że wiem iż mnie czeka podobna przyszłość bo nie chcę opuszczać rodzinnej miejscowości, to zdecydowałam się podjąc studia na kierunku zootechnika. czy ta uczelnia oferuje zadowalający program?
    7/19/12
  • posla

    aż tyle ofert pracy dla wykładowców? czemu uniwerek tak zmienia kadrę? czy do dobrze wpłynie na funkcjonowanie uniwerku? dopiero zacznę tu studia od października ale trochę mnie to martwi...
    7/17/12
  • logopedia

    czy idąc na język polski z logopedią są jakieś dodatkowe testy sprawdzające moje wady wymowy?
    7/5/12
  • hela

    @Ana: a gdzie byłaś na erasmusie? Ja chcę wybrać się za rok i doczekać się nie mogę :) ps. nigdy nie zmienie zdania że smieszne brzmi połączenie nauk przyrodniczych i humanistycznych w nazwie, trochę to rozbieżne, ale ogólnie działa chyba całkiem spoko.
    5/22/12
  • Ana

    Ja też studiuję Anglistykę na UPH w Siedlcach. Bardzo podoba mi się studiowanie w Sdl. Sesje rzeczywiście jest dosyć ciężka, a w trakcie roku akademickiego jest wiele kolokwiów itp. W tym roku byłam na Erasmusie. Bardzo polecam UPH w Siedlcach!
    5/18/12
  • dualcore

    Całkiem fajnie stoją w rankingu perspektyw, dlatego też chyba się skuszę.. to dobry ranking, naprawdę rzetelny. Co ciekawe, można połączyć dwa kierunki o różnych profilach i mieć relatywnie blisko na zajęcia :)
    5/17/12
  • renoma?

    Bardzo ładna reklama. Takie wątpliwości mnie nachodzą z tym uniwerkiem związane. Osobiście nie mam nic do miasta, ale to jednak nie jest zbyt wielka miejscowość, porównując chociażby do Wrocka czy Poznania, nie mówią o Wawce. Czy w takim układzie, ten Uniwersytet to jeszcze jakaś renoma ?
    4/2/12
  • laaaajf

    Wydaje mi się, że kultura uniwersytetu tego wymaga i to nic szczególnego. Nie to moim zdaniem wyróżnia uczelnię w Siedlcach. Jeśli nie to, to co ? A właśnie klimat i życzliwość ludzi na każdej płaszczyźnie życia, nie tylko studenckiego
    3/31/12
  • marta.olimpasowa

    UPH jest wspaniałym miejscem na studia a przede wszystkim przystosowanym dla osób niepełnosprawnych przełamując bariery i umożliwiając im normalne studia.
    3/30/12
  • ormi

    Staram się o to, żeby zostać pracownikiem tej uczelni i powiem wam, że nie jest tak łatwo, jak się spodziewałem. Mają określone, duże wymagania, także nie możecie pewnie narzekać na jakość prowadzonych zajęć. Ogólnie szkoła stoi na przyzwoitym poziomie, z relacji napotkanych studentów wiem, ze sesja to dla nich trochę katorga
    3/20/12
  • unhuman

    A ja się nie zgadzam zupełnie, studiuje tam moja siostra i bardzo sobie chwali. Zresztą nie tylko sobie, bo mi też zachwala uczelnię i zamierzam się wybrać na nią. Nie ukrywam, że "humanistyczny" bardziej mi odpowiadać będzie.
    3/18/12
  • humnot

    Zgadzam się. Mam to szczęście, że mogę zaliczać się do przymiotnika \" przyrodniczy\" w nazwie, więc jest całkiem spoko, natomiast znajomi z innych kierunków są zawiedzeni. No ale nie można mieć wszystkiego, może są zbyt ambitni, nie wiem sam już. Mi się tutaj podoba
    2/24/12
  • jj

    Dramatycznie słaba merytorycznie kadra szczególnie na humanistyce, mocna jedynie/głównie w \"tytułomanii\".
    2/17/12
  • doKinga

    Można wiedzieć dokładnie z jakiej sekcji koła? I jakie są oprócz tego możliwe. Dopiero zacznę przygodę ze studiami, ale wiem, że na magisterce nie poprzestanę, dlatego dobrze by było wiedzieć, czy będę mógł zgarniać punkty na doktorat..
    2/12/12
  • Kinga

    Witajcie! Jestem z Koła Naukowego działającego na Uniwersytecie. I z mojej perspektywy warto studiować na UPH w Siedlcach, ponieważ panuje tutaj przyjazna atmosfera. Poziom też jest zadowalający. My jako Koło Naukowe spotykamy się z dużą życzliwością ze strony kadry oraz władz Uniwersytetu. UPH jest dla ludzi, którzy chcą być aktywni. Także polecam...
    2/10/12
  • Łuki

    Jestem na II roku analityki chemicznej i wg mojej opinii uczelnia jest ok. Dobry poziom ale bez wariactwa. Sama nauka to tak naprawdę zależy ode mnie. Nawet super hiper wypasiony wykładowca nic nie wskóra jeśli się ktoś tematem nie interesuje i się nie uczy. Uniwerek jest dla dorosłych ludzi a nie bawiących się z nauką w podchody.
    2/6/12
  • zakłopotany

    Jestem przyszłym studentem i natknąłem się właśnie na tę uczelnię. Trochę martwi mnie połączenie przyrodniczo-humanistyczne.. Może nie są to rozbieżne tematy, ale nie są też nazbyt spójne. Budzi to lekki niepokój, a mam stosunkowo najbliżej do tego właśnie Uniwerka..
    1/30/12
  • ale podaj OPINIE !!!!

    czy mógłbyś / mogłabyś, Drogi Przedmówco, napisać z łaski swojej, dlaczego nie polecasz tej uczelni??? byłoby miło, gdyby Twoja odpowiedź zawierała jakieś merytoryczne przesłanki, które są pomocne w procesie wyboru szkoły, samo stwierdzenie: polecam, albo nie polecam - nic nie znaczy. Wiec może jakieś konkrety, co?
    12/30/11
  • alllllllahhhhaaa

    I don\'t recommend it
    12/16/11
  • Joanna20

    wlasnie mam za soba pierwszy rok historii na Uniwerku Przyrodniczo-Humanistycznym i perspektywe dlugich studenckich wakacji, jesli ktos mieszka w Siedlcach lub okolicy - to wybor tej szkoly wyzszej jest najlepsza opcja na zdobycie wyksztalecnia wyzszego. Moj kierunek nie jest modny, ani popularny, ani perspektywiczny i ja to wszystko wiem, ale historia i jej poznawanie jest moja pasja. I tutaj te swoja pasje moge rozwijac. Wykladowcy sa zyczliwi i bardzo zaangazowani, zawsze maja dla nas czas, mozna sie umawiac na induwidualne konsultacje i nikt nie czuje sie intruzem. Ja nie pochodze z Siedlec, wiec mieszkam w akademiku na Żytniej i jestem bardzo zadowolona z warunkow. O samej uczelni moge powiedziec, ze tworza ja ludzie z pasja i to sie czuje. Duzo te sie dzieje poza samymi zajeciami, jelsi tylko ktos chce i ma czas, aby korzystac czy z kursow, czy wykladow, czy chocby zaplecza fitness. Malkontenci i leniuchy zawsze beda narzekac i znajda dziure w calym. Jednak moja opinia o UPH jest jak najlepsza.
    6/1/11