Opinie o Uczelni Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM Poznań)

Komentarze (247)

  • Joanna

    Administracja - jest tutaj ktoś kto wybiera się na ten kierunek? Jakieś opinie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    15.09.2017
  • Cenzura na portalu.

    Usuwają komentarze z maja tego roku o rasizmie na uniwersytecie.
    11.09.2017
  • Student Politologii

    Odradzam studiowanie tego kierunku z przyczyn oczywistych: 1- Brak możliwości znalezienia pracy (niskie szanse). Rozmowa w Powiatowym Urzędzie Pracy maj czerwiec 2017 roku. 2- Jeżeli jesteś osobą zepsutą to kierunek dla ciebie. 3- Chcesz zmarnować 3-5 lat życia. 4- Nic się nie nauczysz. 5- Studia są dla pracodawców by przytrzymać młodych ludzi w kraju przez okres od 3-5 lat i do poprawienia statystyk rządowych BAEL. 6- Dużo rasizmu na uczelni której obecnie studiuje. Pozdrawiam
    11.09.2017
  • Student Politologii Wielkopolskie WNPID

    ako obecny student UAM i wydziału nauk politycznych i dziennikarstwa odradzam tam studiowanie od ukrytych przejawów rasizmu do ostatnio publicznych na korytarzu. Na dodatek figury z dziurą sercu adres linku https://web.archive.org/web/20170911210556/https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/20687369_108202659891793_4154848970130063360_n.jpg ciekawe co mają oznaczać czy z wydziału wyjdzie człowiek zepsuty moralnie i duchowo.
    11.09.2017
  • ba

    Witam. Czy ktoś może mi zaopiniować ta uczelnie jeśli chodzi o kierunek "Prawo i zarządzanie w biznesie" studia niestacjonarne ? Czy lepiej wybrać inną uczelnie ?
    22.08.2017
  • Sparkless_Sunshine

    Wybór tej uczelni był jednym z lepszych wyborów w moim życiu. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości to niech będzie spokojny, to uczelnia na wysokim poziomie.
    22.08.2017
  • JerryNed

    medicine that stops diarrhea buy percocets 30 mg online home health aide jobs in nj
    11.08.2017
  • Aga

    Czy ktoś wie może jak wygląda kognitywistyka na tej uczelni?
    21.07.2017
  • TravelTheWorld

    Turystyka - ktoś, coś?
    12.07.2017
  • Klaudia

    Cześć! Wybiera się ktoś w tym roku na studia magisterskie z pedagogiki; nauczanie przedszkolne i wczesnoszkolne? :) Może ktoś już studiował na tym kierunku i podzieli się swoimi refleksjami na ten temat? ;)
    11.07.2017
  • kk

    Powiem tylko jedno, nie polecam tej uczelni a w szczegolnosci wydzialu neofilologii. Kompletne dno. W 2015 zrekrutowalam sie na filologie germanska z filologia rosyjska, po dwoch latach chcialam zabrac papiery (w szczegolnosci chodzilo mi o zdjecie ktore dolaczylam z dokumentami), najpierw Pani w dziekanacie stwierdzila, ze nie moze mi go wydac, pozniej po sprawdzeniu w regulaminia doszla do wniosku ze jednak moze, 15 minut szukala mojej teczki i jej nie mogla znalezc. Poszla po jakas druga kobiete ktora pretensjonalnym tonem oznajmila, ze mam sobie zrobic nowe zdjęcie bo moje poszlo do archiwum i ogolnie zostalo zniszczone (jak dokumenty moga byc niszczone po niespelna dwoch latach?!). Maja ogolny problem z porzadkiem, ta uczelnia idzie tylko i wylacznie na ilosc nie na jakosc. Dziewczyna ktora stala ze mna w dziekanacie miala problem z obrona bo zaden wykladowca nie chcial wpisac jej oceny z jednego przedmiotu (kompletny olew wykladowcow, nikt nie poczuwal sie do odpowiedzialnosci przez co dziewczyna pewnie bedzie musiala sie bronic we wrzesniu). Chcialabym dodac ze na politechnice poznanskiej nie ma problemu z odebraniem zdjecia i jakos tam wszystko potrafia wydac, generalnie jest porzadek. Kierunek na ktory ja chodzilam tez calkowity niewypał, bylo nas moze z 15 osob a nie wiem czy zostalo nawet 5 osob. Generalnie UAM (w szczegolnosci caly wydzial neofilologii -nie wiem jak pozostale wydzialy) to jedna wielka zenada. Nie polecam :/
    10.07.2017
  • Magda

    Filologia rosyjska, łatwo się dostać?
    08.07.2017
  • UAM

    Umiem Ale Mało xD
    02.07.2017
  • Niekreatywna

    Witam, chce wybrać się na anglistyke z chińskim. To dość nowy kierunek, czy ktoś orientuje się czy warto na niego iść? Jaki jest poziom? Czy może lepiej zdecydować się na samą sinologie lub anglistyke?
    02.07.2017
  • HELLO!

    Zastanawiam się nad nauką filologii hiszpańskej. To "TA" szkoła czy szukać dalej?
    28.06.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    27.06.2017
  • Karolina

    Czy jest tu ktoś, kto studiuje bezpieczeństwo narodowe na UAM'ie w Poznaniu ? Jaki jest próg, i czy rzeczywiście jest ciężko z dostaniem się ze średnim wynikiem ? Dokładnie nie wiem jeszcze jak mi poszła matura, ale zakładam, że setka osób będzie miała pozytywniejszy wynik. Obawiam się bardzo i szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
    26.06.2017
  • justyna

    zastanawiam się nad studiowaniem politologii bądź stosunków międzynarodowych na uam-ie. czy któryś z obecnych studentów orientuje się jaka panuje sytuacja na tych wydziałach? ciekawi mnie wysokość progów, trudność utrzymania się oraz możliwościach późniejszego znalezienia pracy. o wykładowcach oraz samym przebiegu nauki z chęcią też poczytam i byłabym wdzięczna za jakiekolwiek naprowadzenie.
    24.06.2017
  • Łucja

    Do "acc" , Próg był ponad 60 punktów, a w drugiej turze obniżył się do ok 40 punktów.
    16.06.2017
  • acc

    Hej :) czy jest tu ktoś z kierunku " Zarządzanie i prawo w biznesie " na UAM? Jaki był próg punktowy rok temu?
    16.06.2017
  • Magdalena

    Hej! Jaki był próg punktowy na Administrację rok temu :D?
    16.06.2017
  • PPV

    Witam, czy może ktoś napisać coś o poziomie zajęć na prawie zaocznym na UAM-ie?
    13.06.2017
  • Damian

    Zainteresował mnie kierunek Nanobioinżynieria w Bydgoszczy. Wydaje się fajny bo łączy nowoczesne technologie z naukami przyrodniczymi, medycznymi - czyli praca np. w farmacji, biotechnologii czy IT, a jak wiadomo w tych branżach świetnie płacą.
    02.06.2017
  • Lucja

    Hej :) czy jest tu ktoś z kierunku " Zarządzanie i prawo w biznesie " na UAM? Jaki był próg punktowy rok temu? :D
    31.05.2017
  • Olivia

    Czy ktoś wybrał specjalizacje tłumaczeniową? Jakie wrażenia?
    30.05.2017
  • Konkretna19

    Mam 32 lat, nazywam sie Kasia trafilam na to forum calkiem przypadkowo ale chyba zostane tu na dluzej
    20.05.2017
  • dziwne

    Na moim wydziale (WNGIG) nigdy nie spotkałam się z żadnymi przejawami rasizmu. Mamy studentów z różnych państwa z całego świata i nigdy nie widziałam ani jednego wrogiego zachowania.
    19.05.2017
  • drona

    Ta uczelnia jest śmieszna. Studiowałam na wydziale biologii i po pierwszym semestrze rzuciłam. Prowadzący są jak z choinki. Esej, który jest obowiązkowy do napisania przez cały wydział na zaliczenie jest oceniany bardzo niesprawiedliwie. Ja podchodziłam 4 razy, przy czym byłam się pytać o błędy w pracy i nic się nie dowiedziałam. Na egzaminach prowadzący ślęczy ci nad kartką przez 15 minut, gada żeby cię rozproszyć, wali głupimi żartami. System oceniania to jakaś masakra. Osoby na równym poziomie, tych samych ocenach i obecnościach mają różne oceny końcowe. Na angielskim musisz sam uczyć prowadzącą bo nie umie nic z biologii a chce się co nieco dowiedzieć. Mnóstwo niepotrzebnych przedmiotów, na które musisz się uczyć dużo bo oblejesz. Odradzam
    09.05.2017
  • Karolina

    Hej czy ktoś mógłby mi opowiedzieć o skandynawistyce na tej uczelni :) Jak oceniacie wykładowców? Ocenianie i nauczanie? Jaki jest poziom? Kontakt:karolinka767@gmail.com
    28.04.2017
  • Karolina

    Hej czy ktoś mógłby mi opowiedzieć o prawie na tej uczelni :) Jak oceniacie wykładowców? Ocenianie i nauczanie?
    28.04.2017
  • Łucja

    Witam jakies opinie o kierunkach: *Administracja *Stosunki Międzynarodowe *Politologia :)? Prosze o kontakt : maggy5365@gmail.com
    24.04.2017
  • Marek

    Moze ktos cos o socjoekonomice eksternistycznej napisac? Bardzo mnie interesuje.
    17.04.2017
  • yoshyy

    czy ciężko dostać się na psychologię? jak wyglądają zajęcia? czy polecacie uam?
    16.04.2017
  • Kasia

    Interesuje mnie biofizyka ze specjalnością optyka okularowa i optometria. Czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat tego kierunku?
    09.04.2017
  • KK

    Hej planuje iść na koreanistyke a moja siostra na cos zwiazanego z chemia, możecie powiedziec mi cos o tych kierunkach? Fajne?Trudne? Co do koreanistyki to o co chodzi z tym wyjazdem? trzeba spełniać jakies szczególne wymagania?
    04.04.2017
  • Em

    Hej wybieram sie na administrację. Jak jest na tym kierunku? Jakies porady? Bede wdzieczna za kazda informacje :-)
    24.03.2017
  • Natalia

    Jak myślicie , trudno będzie w tym roku dostać się na zarządzanie?
    06.03.2017
  • Marta

    Czy ktoś mi może powiedzieć czy na rok 2017/18 będzie nabór na kierunek gospodarka przestrzenna, czy warto na te studia iść i z czego muszę napisać maturę by się na nie dostać bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, to samo dotyczy kierunku geodezja i kartografia. Będę wdzięczna za pomoc :)
    03.03.2017
  • Pola

    Studiuje ktos historie (przede wszystkim socjoekonomike) eksternistycznie? Prosze o opinie i wszelkie informacje na e-mail: pauline@onet.pl // Chcialabym przede wszystkim sie dowiedziec: jak sie studiuje, jak jest z organizacja i zjazdami, itp. Z gory wielkie dzieki!
    02.03.2017
  • nowe media

    brzmi zachęcająco, niewiele szkół ma w rzeczywistości profesjonalny sprzęt, z którego w ogóle mogą korzystać studenci :D
    20.02.2017
  • Macias

    Na Dziennikarstwie ( WNPiD) sprzęt jest na prawdę spoko, dużo zajęć z montażu materiałów. Polecam :)
    30.01.2017
  • misha

    Mam pytanie odnośnie Dziennikarstwa (magister) na UAM. Jeśli wybierze się specjalność Nowe media, to faktycznie szkoli się tam nasze umiejętności w montażu i pracuje nad animacją itd, czy to tylko tak fajnie wygląda w planie?
    12.12.2016
  • IWantToSeeTheWorld

    Turystyka i rekreacja - jakie języki? warto?
    30.11.2016
  • Michaaaa ni

    Hej! :) Chcialabym studiowac administracje(dziennie). Czy ktos jest po tym kierunku? Moze cos powiedziec o uamie i samym kierunku?
    19.11.2016
  • Pączuś

    Witam :-) Czy jest tu ktoś, kto studiuje koreanistykę? Jeśli tak, to mogę prosić o jako taki opis tego kierunku? Chodzi mi o atmosferę, wykładowców, nauczanie - na czym się skupacie . Dziękuję za każdą odpowiedź :D
    13.11.2016
  • shotmyself

    Cześć! Czy jest tu ktoś, kto studiuje chemię na UAM i może coś o tym powiedzieć?
    01.11.2016
  • Ewa

    szkoda że na UAM nie ma kierunku typu Nanobioinżynieria czy Nanotechnologia - to bardzo przyszłościowe i ciekawe studia
    29.10.2016
  • student

    Nie polecam studiowania na wngig uam w szczególności gospodarki przestrzennej. Załatwienie czegokolwiek na tym wydziale graniczy z cudem.
    20.10.2016
  • JA

    wysoko oceniana w rankingach uczelnia. tymczasem zajęcia dla studentów na studiach dziennych rozwalone w całym tygodniu od rana do wieczora. Ostatnie zajęcia nawet o 20-21.30 to jakaś pomyłka, bo prowadzący nie ogarniają żeby objechać wszystkie uczelnie na których wykładają :( porażka. Panie Rektorze czy Pan o tym wiem???? co można przyswoić o 21?????????????
    17.10.2016
  • TOMASZ

    Poważnie myślę o studiach zaocznych inżynierskich na kierunku gospodarka przestrzenna. Orientuje się ktoś może jaka jest organizacja oraz poziom na tym kierunku ?
    20.09.2016
  • Domi.nika

    Hej :-) Wybieram się na studia II stopnia, ale nie mogę zdecydować się na jaką uczelnie. Waham się pomiędzy UAM i UE w Poznaniu. Jestem po Zarządzaniu Zasobami Ludzkimi z Psychologią Zarządzania. Dodam,że interesują mnie tylko studia niestacjonarne zaoczne. Na ekonomicznym jest kierunek ze specjalizacją Zarządzanie zasobami, ale zjazdy już w piątek nie do końca mi odpowiadają. Z kolei na uam niestacjonarnie jest jedynie Zarządzanie i prawo w biznesie. Kierunek ciekawy, ale nie do końca łączy się z moim kierunkiem ze studiów I stopnia. Czy bardzo ciężko jest na tym kierunku, jeśli mój kierunek na licencjacie nie był taki sam? Może są osoby, które studiują bądź studiowały na tych uczelniach i podzielą się swoim doświadczeniem...
    19.09.2016
  • Wieś

    zgadzam się z przedmówcą. ale czego się spodziewać po tej wielkopolskiej wsi? w Warszawie na takie coś by sobie nie pozwolili, ale tam pracują ludzie z miasta, KSZTAŁCENI, którzy ciężką pracą zdobyli swoje tytuły.
    18.09.2016
  • Nie polecam, ale pewnie i tak nie macie wyboru

    Nauczyciele nawet znają się na rzeczy ale generalna organizacja całego UAMu strasznie kuleje. USOS to absolutna patologia. Jak ktoś coś zrobił nie tak, np zapomniał wpisać ci oceny albo pomylił nazwiska to to ty masz o tym przypominać i może po 5 e-mailu ktoś coś zdziała. Legitymacje dostaliśmy 2 tygodnie później niż większość uczelni. Newsy są podawane na ostatnią chwilę, parę dni przed ostateczną datą wykonania. I musisz jechać specjalnie do Poznania żeby zanieść jakiś papiór, który sami mogliby sobie wydrukować. Generalnie każdy nadużywa zasady - "jak ci się nie podoba, to możesz nie studiować". Jebać was.
    18.09.2016
  • Kaska

    UAM - najlepszy uniwerek na świecie ... do dobrze - w Polsce. Dla mnie super, fajny klimat, wspaniały Poznań, świetni ludzie, chce się żyć :-)
    18.09.2016
  • Maja

    przeciez uam od dluzszego czasu ma srednia w okolicach 6,4-6,5, wiec jak obniza? Wyjezdzal ktos z Was na Erasmusa? Ja bym chciała, ale trochę się boję. Co decyduje o tym, ze ktos dostaje stypendium na wymianie>?
    18.09.2016
  • zagubiona

    Czy ktoś studiuje 2 stopień Zarządzania i prawa w biznesie ? Potrzebuję infomacji
    30.08.2016
  • Leon

    na pewno warto studiować kierunki związane z odnawialnymi źródłami energii oraz kierunki informatyczne
    27.08.2016
  • hehe

    wschodoznawstwo? co to w ogóle jest? :D czego można się na takim kierunku nauczyć a przede wszystkim co po nim robić?
    26.08.2016
  • do tłumacz

    jeśli chodzi o podyplomówki to ostatnio spotkałem taką stronkę: http://studiapodyplomowe.net.pl/ od przyszłego roku będę szukał czegoś dla siebie, może i Tobie pomoże co kwestii specjalności tłumaczeniowej nie mogę sie wypowiedzieć
    26.08.2016
  • Paweł

    Witam, niestety muszę poprawić matmę, a potem zamierzać rozpocząć studia z "pracy socjalnej" - czy ktoś kończył ten kierunek na UAM? Czy to prawda, że wg przepisów w instytucjach pomocy społecznej już nie wolno zatrudniać osób z innymi dyplomami (po socjologii, psychologii, pedagogice itd.)? Czy są to trudne studia? Czy normalny człowiek jest w stanie je ukończyć w terminie?
    22.07.2016
  • Turystyka

    Polecam TiR! Super ludzie, wspaniałe wyjazdy, praktyczna wiedza a do tego nowoczesny wydział! Rewelacja!
    21.07.2016
  • Tłumacz

    Cześć. Co powiecie na temat studiów tłumaczeniowych na UAM? Może znacie jakieś inne uczelni z tego typu studiami na wysokim poziomie. Już przejrzałem kilkadziesiąt opcji. Dużo uczelni oferują filologię, natomiast ze specjalizacją tłumaczeniową jest dość ciężko. Dodam tylko, że nie interesuje mnie podyplomówka, gdyż z reguły przypomina ona studia zaoczne (chyba że się mylę?), a ja szukam porządnych studiów stacjonarnych na dobrym poziomie, aby czegoś się nauczyć. Z góry dziękuję za każdą odpowiedż.
    10.07.2016
  • Kinga

    Cześć :) wybieram się na pedagogikę z językiem niemieckim, czy może ktoś podzielić się opinią o tym kierunku? ;) Czy jest tam ciężko? Czy studiowanie tam jest ciekawe? I najważniejsze czy nauka niemieckiego jest na tym kierunku na wysokim poziomie?? :)
    10.07.2016
  • Natalia

    Cześć! Ukoończyłamw tym roku administrację na UKW. Od października wybieram się na mgr. W planach mam zarządzanie i prawo w biznesie. Czy jest ktoś, to mógłby mi powiedzieć co i jak? Jak bardo zaawansowana jest matematyka na tym kierunku? Jak wykładowcy?
    07.07.2016
  • wiola

    Cześć, wybieram się na UAM na geodezję ktoś ma swoje przepracowane opinie?
    06.07.2016
  • ML

    hej :) myślałam o tym żeby wybrać się na filologię obcą z tym że nie mogę zdecydować na jaką. z jednej strony wolałabym iść na jakąś niszową (węgierską, koreańską itp.) ale nie wiem jak wtedy byłoby ze znalezieniem pracy. z drugiej strony bezpieczniej jest iść na jakąś popularną (angielską, francuską itp.) z tym, że wydaje mi się że ludzi z takimi filologiami jest już przesyt. może ktoś podpowiedzieć na co lepiej iść?
    05.07.2016
  • Navro

    Hej , czy ktoś studiuje kognitywistyke i może się wypowiedzieć na ten temat? Czy to kierunek z przyszłościa? opłaca się na niego składać papiery? Trudno jest ? Czy wykładowcy umieją sprzedać swoją wiedze w tych dziedzinach?
    29.06.2016
  • Magdalena

    Jakos to będzie ;) również ktos z obecnych wybiera sie zaocznie na administracje?
    27.06.2016
  • Arella

    Planuję się wybrać na prawo- studia stacjonarne. Jak oceniacie wykładowców? Wysoki poziom?
    24.06.2016
  • Magda

    Hej :) chciałam wybrać się na studia dzienne I stopnia administracja. Warto? jest trudno i jacy są wykładowcy?
    22.06.2016
  • do Magdaleny

    mnie cena nie dziwi, porównywałam z Łodzią i Warszawa, w Łodzi tak samo, w Wawie drożej, nie ma nic za darmo w dzisiejszych czasach :(
    21.06.2016
  • Studentka

    Nie wiem jak UAM może być przed Politechniką Poznańską. Postanowiłam dobrać sobie 2. kierunek na PP, bo na UAM miałam dosyć czasu dla siebie. Już zdążyłam zrezygnować z PP, bo nie dawałam rady. Mnóstwo zajęć tam mają, ciągle jakieś laboratoria etc. Gdybym lepiej pomyślała to bym wzięła drugi kierunek tutaj...
    20.06.2016
  • pedagogika

    to chyba jesden z przyjemniejszych kierunków, wg mnie. studia ciekawe, z przyjaznymi ludzmi, mam na mysli kadrę i studentów, niezbyt ciężkie, czyli odealnie dla nieścisłowców, niematematycznych, nietechnicznych, nieprzyrodniczych. jedynie z pracą w zawodzie bywa różnie, a i kokosów się nie zarabia, ale przecież można pracować w zupełnie inncyh branzach po pedagogice, wszystko kwestia wyboru
    19.06.2016
  • pedagogika przedszkolna magisterska

    czy ciezko jest na studiach magisterskich zaocznych z pedagogiki przedszkolnej ? Jak wyglądają egzaminy? Jaki jest poziom trudności? A może wybiera sie ktoś od października na ten kierunek?
    12.06.2016
  • Joasia

    Witam. Czy jest tu ktoś po lub w trakcie kognitywistyki? Jak oceniacie zajęcia oraz czy warto iść na taki kierunek? jest przyszłościowy?
    11.06.2016
  • Magdalena

    Witam wybieram sie zaocznie na administracje ;) czy tylko mnie przeraża troche cena?
    08.06.2016
  • adam 1969

    witam studentow UAM.jak z takim zapytaniem,jak jest na kierunku językoznawstwo z nauka o informacji?czy nauka jezykow obcych jest na dobrym poziomie?mysle tez o informatyce.czy da się tam przezyc matematykę?
    04.06.2016
  • Asia

    chciałam wybrać się na licencjat na UAM na administracje potrzebuje opinii :)
    03.06.2016
  • Magda

    Wybiera sie ktos może na wydział prawa i administracji kierunek zarządzanie i prawo w biznesie? Nie wiem za bardzo co myśleć o tym kierunku, czym sie kierujecie idąc tam?
    27.05.2016
  • xyz

    Na licencjat czy magistra?
    26.05.2016
  • Asia

    Zastanawiam się czy warto pójść na UAM na administracje i mam w związku z tym dużo pytań: czy warto, czy łatwo się dostać, dużo nauki,poziom, klimat itp.
    21.05.2016
  • Maniek

    polecam Informatykę bo to kierunek, który gwarantuje pracę
    19.05.2016
  • Kasia

    Chciałabym się dowiedzieć na temat studiów z prawa na uam :) *poziom,klimat,wyykładowcy itd* Czy będzie problem jeśli mam rozszerzony polski i geografie a nie np. wos,historie? byłabym wdzięczna za odpowiedź!
    18.05.2016
  • AnonimowyAnonim

    Witam, jestem zainteresowany studiami na WNGIG na kierunkach inżynierskich (Geoinformacja, GiK, Gospodarka przestrzenna) chciałbym się zapytać obecnych studentów i absolwentów jaka atmosfera panuje na wydziale, czego ciekawego można się nauczyć, jak jest z progami i dostaniem się, perspektywami, akademikiem i ogólnie o kierunkach tych studiów. Pozdrawiam maturzysta z Torunia : )
    16.05.2016
  • Geografia

    Czy ktoś z was studiuję geografię spec. ekologia miast? Czy jest ciężko i czy warto?
    26.04.2016
  • pytanie o pracę po anglistyce

    gdzie zazwyczaj pracują osoby po ukończeniu filologii angielskiej? chodzi mi o miejsca pracy inne niż szkoły wszelakie i klimaty nauczycielskie. Więc gdzie konkretnie, w jakich firmach, jakich branżach, na jakich stanowiskach? Druga kwestia - wymagrodzenia: ile się zarabaia po tych studiach? Trzecie: jak oceniacie ten kierunek na UAM-ie w Poznaniu? Bardzo dziękuję za informacje.
    20.04.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    24.03.2016
  • Geo

    Drogi maturzysto, Zanim zacznę powiem Ci, że jesteś w dobrym miejscu, jeżeli czytasz ten komentarz. Gdy ja wybierałem swoją uczelnię, o której Ci opowiem niestety nie pofatygowałem się, aby sprawdzić opinie na jej temat. Portal na którym się znajdujesz umożliwia Ci zarówno zapoznanie się z ofertą polskich uczelni jak i komentarzami studentów czy absolwentów czyli osób, które przeszły/przechodzą ścieżkę, na którą wkrótce wejdziesz. Mimo iż jest to jeden z ważniejszych wyborów w życiu to radzę Ci zachować chłodną głowę i wybrać uczelnię, która podoba się TOBIE! Nie kolegom, nie rodzicom, nie. Cytując bohatera pewnego popularnego polskiego filmu musisz odpowiedzieć sobie na mega ważne pytanie – co lubisz robić, a potem zacznij to robić. Mam nadzieję, że moja opinia rozwieje Twoje wątpliwości. Przejdźmy do rzeczy. Jestem studentem I roku II stopnia (studia magisterskie) turystyki i rekreacji na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zacznę może od samego wydziału, który jest dość nowoczesny, wszak powstał 10 lat temu. Sale są nowoczesne, wyposażone w projektory, rzutniki, dobre nagłośnienie, w całym wydziale jest WiFi także pod tym względem wszystko sprzyja nabywaniu wiedzy. Jest także punkt ksero, stołówka i szatnia. Sam budynek wydziału mimo dość sporych rozmiarów nie jest skomplikowany i naprawdę ciężko się zgubić. A nawet jeżeli Ci się to uda to dowolna zapytana osoba z pewnością Ci pomoże znaleźć salę. Uważam, że atmosfera na wydziale jest jednym z jego największych atutów. Ludzie sobie pomagają, nie ma nieprzyjemnej atmosfery, chorej rywalizacji. Turystyka nie jest wyjątkiem od tej reguły. Zarówno na moim roku, jak i w rocznikach starszych i młodszych grupy są zgrane i sobie pomagają, dzielą się notatkami czy też tłumaczą, jeżeli ktoś czegoś nie zrozumiał z zajęć. Z pewnością się ze mną zgodzisz, że to bardzo ważne w studiowaniu – życie studenckie. WNGiG oferuje Ci wiele kół naukowych, w których możesz jeszcze bardziej rozwijać swoje geograficzne zainteresowania. Jeżeli chodzi o turystykę to najbardziej podobają mi się Dni Turystyki – coroczny event organizowany przez nas, studentów. Zapraszamy co rok różne osobistości związane z podróżami i szeroko pojętą turystyką. Gościliśmy takie osobistości jak Robert Makłowicz, Marcin Meller czy Elżbieta Dzikowska. Zaproszeni goście prowadzą warsztaty, udzielają wielu wskazówek (jak tanio latać, jak tanio podróżować itd.) oraz prezentują relacje ze swoich wypraw w niesamowite miejsca. A gdy robi się cieplej – Wielkie Grillowanie UAM! Juwenalia! Przysięgam – na nudę narzekał nie będziesz. Przejdźmy teraz do tego, co pewnie ciekawi Cię najbardziej – oferta edukacyjna. Uważam, że program turystyki i rekreacji jest interesujący, aczkolwiek osobiście zmieniłbym niektóre przedmioty. Zawiodłem się na hotelarstwie czy architekturze, gdzie moglibyśmy się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, ale niestety prowadzący nie potrafili zainteresować i dobrze przekazać wiedzy. Na szczęście są to pojedyncze przypadki, które zdarzają się na wszystkich uczelniach w Polsce, nie ma uczelni idealnej. Jest też wiele ciekawych zajęć – m.in. systemy informacji geograficznej, gdzie nauczysz się tworzyć mapy w programie komputerowym czy też tworzyć programy wycieczek na organizacji i prowadzeniu wycieczek. Najciekawsze są liczne zajęcia terenowe. Dzięki nim pierwszy raz płynąłem kajakiem, jeździłem na nartach czy też byłem pilotem i przewodnikiem grupy, w dodatku zagranicą. Z całą stanowczością mogę stwierdzić, iż TiR na UAM potrafi przygotować studenta do pracy w zawodzie. Ja sam od 4 lat pracuję na stanowisku głównego recepcjonisty w hotelu, w którym miałem praktyki ze studiów. Można? Można! Jeszcze słówko o gronie pedagogicznym – nie trafiłem jeszcze na niekompetentnego wykładowcę czy osobę prowadzącą ćwiczenia czy laboratoria. Wszyscy mieli duże pojęcie o swoim przedmiocie, ale niestety nie wszyscy potrafili w odpowiedni sposób się nią podzielić. Mowa choćby o wspomnianym wcześniej hotelarstwie. Muszę też poddać pod krytykę zajęcia, które zawiodły najbardziej, mianowicie języki obce. Wybrałem sobie niemiecki oraz angielski i niestety nie nauczyłem się niczego nowego. Dobra rada – ucz się języka ponadprogramowo, ucz się też na własną rękę, bo polegając na uczelni pewnego poziomu najzwyczajniej nie przekroczysz. To dotyczy w zasadzie wszystkich dziedzin życia – „wymagaj od siebie, choćby inni od Ciebie nie wymagali”. Reasumując mój długi wywód – czy w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem? Bzdura, tak mówi tylko Ferdek Kiepski. Wszystko tak naprawdę zależy od Twojego zaangażowania i ambicji. Jeżeli interesujesz się szeroko pojętą turystyką i rekreacją, wiążesz z tym plany zawodowe to wybór oferty UAM będzie dla Ciebie korzystnym wyborem. Animator czasu wolnego, przewodnik, pilot wycieczek, pracownik hotelu, właściciel biura podróży? Opcji jest wiele, ale Ty zostaniesz dobrze przygotowany do każdej. Najlepiej przyjedź na Drzwi Otwarte i przekonaj się na sam :) Pozdrawiam Cię i powodzenia na maturze!
    22.03.2016
  • absolwent

    Skończyłam Turystykę i Rekreację - studia licencjackie. Jeżeli chodzi o specjalizacje, do tej pory nie było możliwości wyboru, a szkoda. Dopiero na magisterce (Turystyka i Rekreacja i Turystyka Międzynarodowa). Wydział jest nowoczesny, mamy stołówkę, ksero, blisko jest żabka. Są to studia interdyscyplinarne, co oznacza, że znajdują się przedmioty ze wszystkich zakresów tematycznych: zarządzanie, prawo ale dominuje zdecydowanie geografia, głównie Polski, jednak na drugim roku są przedmioty o krajach europejskich. Życie studenckie kwitnie, choć to zależne od roku i ludzi. Jak wiadomo Poznań Miasto Doznań i nie na darmo panuje taka opinia. Ogólnie można przeżyć bardzo szalony czas na studiach ale dla chcących się uczyć jedynie ten kierunek stanie się nielada wyzwaniem. Perspektywy zawodowe ogromne, choć już od początku należy uczyć się języków obcych- możliwość wyboru oprócz angielskiego- hiszpański, francuski, niemiecki i włoski. Po UAM są na pewno większe szanse aby znaleźć pracę. Właściciele lubią mieć w zespole kogoś z UAM. Możliwe są wyjazdy na Erasmusa, od drugiego roku, zachęcam wszystkich, mamy wiele krajów do wyboru (Włochy, Grecja, Francja, Reunion, Hiszpania, Anglia) albo samodzielny wybór placówki. Wspaniała możliwość zawarcia znajomości międzynarodowych oraz podniesienia poziomu języka. Na naszej uczelni jest dość łatwo o wyjazd. Na innych jest dużo trudniej. Ogólnie zachęcam do wybierania UAMu. Wśród studentów Politechniki panuje opis skrótu jako "Umiem Ale Mało", to nieprawda, zwykła zazdrość :P
    22.03.2016
  • Turystka

    Jestem studentką turystyki i rekreacji na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM. Sam kierunek jest wspaniały dla osób, które lubią zwiedzać i podróżować, daje wiele możliwości dzięki wyjazdom, które także sami w ramach zajęć musimy przygotowywać. W czerwcu czeka nas kolejna podróż 6 krajów w 6 dni! Przedmioty są bardzo ciekawe i różnorodne, jednak wiele zależy od prowadzących, których w naszej katedrze turystyki muszę szczerzę pochwalić. Oprócz ciekawej wiedzy są bardzo przychylni studentom. Wiele osób studiujących ten kierunek decyduje się na wyjazd w ramach programu Erasmus. Dodatkowo poza wykładami nasz wydział, a także sam uniwersytet organizuje wiele zajęć. Na naszym wydziale dziekan pozwala na organizowanie imprez np. Silent Disco, albo dni Geografa. I dodatkowo Wielkie Grillowanie, imprezy w klubach organizowane przez samorząd sprawiają, że życie studenta UAM jest najlepsze! Można także dołączyć do samorządu czy ESNu ( taki samorząd dla erasmusów), które pozwalają na rozwinięcie swoich umiejętności organizatorskich, poszerzać kontakty, wiedzę i kreatywność. Atmosfera na samym kierunku super, tutaj zawarłam przyjaźnie na całe życie. Dla mnie na początku ten kierunek był przypadkowym wyborem, ale teraz wiem że jestem wdzięczna losowi, że się tutaj znalazłam. Moje perspektywy zawodowe znacznie wzrosły i wiem, że chciałabym w przyszłości pracować w hotelu, a na chwilę obecną jak najwięcej podróżować i zwiedzać, jako opiekun i animator podczas wyjazdów. Oczywiście jest dużo więcej możliwości. Można pracować w biurach podroży, muzeach jako przewodnicy, piloci wycieczek. Ten kierunek otwiera, dzięki swojej różnorodności wiele perspektyw względem przyszłej pracy. Dzięki nauki języków, można podjąć pracę zagranicą.
    22.03.2016
  • Turystka

    Jestem studentką turystyki i rekreacji na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM. Sam kierunek jest wspaniały dla osób, które lubią zwiedzać i podróżować, daje wiele możliwości dzięki wyjazdom, które także sami w ramach zajęć musimy przygotowywać. W czerwcu czeka nas kolejna podróż 6 krajów w 6 dni! Przedmioty są bardzo ciekawe i różnorodne, jednak wiele zależy od prowadzących, których w naszej katedrze turystyki muszę szczerzę pochwalić. Oprócz ciekawej wiedzy są bardzo przychylni studentom. Wiele osób studiujących ten kierunek decyduje się na wyjazd w ramach programu Erasmus. Dodatkowo poza wykładami nasz wydział, a także sam uniwersytet organizuje wiele zajęć. Na naszym wydziale dziekan pozwala na organizowanie imprez np. Silent Disco, albo dni Geografa. I dodatkowo Wielkie Grillowanie, imprezy w klubach organizowane przez samorząd sprawiają, że życie studenta UAM jest najlepsze! Można także dołączyć do samorządu czy ESNu ( taki samorząd dla erasmusów), które pozwalają na rozwinięcie swoich umiejętności organizatorskich, poszerzać kontakty, wiedzę i kreatywność. Atmosfera na samym kierunku super, tutaj zawarłam przyjaźnie na całe życie. Dla mnie na początku ten kierunek był przypadkowym wyborem, ale teraz wiem że jestem wdzięczna losowi, że się tutaj znalazłam. Moje perspektywy zawodowe znacznie wzrosły i wiem, że chciałabym w przyszłości pracować w hotelu, a na chwilę obecną jak najwięcej podróżować i zwiedzać, jako opiekun i animator podczas wyjazdów. Oczywiście jest dużo więcej możliwości. Można pracować w biurach podroży, muzeach jako przewodnicy, piloci wycieczek. Ten kierunek otwiera, dzięki swojej różnorodności wiele perspektyw względem przyszłej pracy. Dzięki nauki języków, można podjąć pracę zagranicą.
    22.03.2016
  • swera100

    Studiuję Turystykę i Rekreację na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM. Pierwszy etap studiów przeleciał szybko i bezstresowo. Aktualnie jestem na pierwszym roku studiów magisterskich. Udało się również odbyć wymianę studencką za granicą w ramach programu Erasmus. Jeśli chodzi o atmosferę na uczelni, wiadomo, że zależy to od osób prowadzących przedmiot, z większością wykładowców da się dogadać. Przedmioty są odpowiednio dobierane do programu studiów, można nauczyć się wielu pomocnych rzeczy (jak np. obsługa programów rezerwacyjnych). Zdecydowanym atutem kierunku Turystyki są wyjazdy (np. wyjazd do Francji na narty) i terenówki. Jeśli chodzi o życie studenckie istnieje wiele dodatkowych aktywności, a także imprez (jak np. silent disco na wydziale, dni geografa, czy festiwal nauki). Minusami UAM zdecydowanie jest biurokracja w sprawach studenckich. Podsumowując wbrew powszechnej opinii, że turystyka to prosty, łatwy i nic nie dający kierunek uważam, że jest to ciekawa ścieżka edukacji, a po ukończeniu studiów otwiera ona dużo możliwości, w szczególności pracy za granicą (hotele, biura podróży itp.)
    15.03.2016
  • germanistyka

    ja nie polecam filologii germańskiej - uciekłam stąd po 1. roku. nie dość, że zapierdziel niemiłosierny, to jeszcze tak naprawdę nie masz z tego nic dla siebie, zbyt duży nacisk na to, co najmniej potrzebne. dałam się nabrać na renomę, a ten rok był dla mnie stratą czasu.
    04.03.2016
  • Lili

    Czy jest szansa aby przenieść się na prawo na uam z prywatnej uczelni?
    02.03.2016
  • studentka UAM

    Ja bez wątpienia wybrałabym UAM! Widziałam już nie jeden ranking uczelni i ta szkoła wypada w nich zawsze rewelacyjnie. Nie mam porównania z Wrocławiem ale nie zastanawiałabym się i rekrutowałabym do Poznania, choćby ze względu na bardzo dobrą kadrę wykładowców!
    29.02.2016
  • gdzie anglistyka

    na któerej uczelni jest lepsza filologia angielska : na Uniwersytecie w Poznaniu czy na Uniwersytecie Wrocławskim? Co polecacie? jak oceniacie studia na anglistyce w P-niu?
    24.02.2016
  • klasyczna

    Bardzo gorąco polecam polonistykę na UAM. Swietna kadra, fajny program możliwy do realizowania w indywidualny sposób, dużo dodatkowych zajęć z różnych obszarów zaineresowania (teatr, film, dziennikarstwo, sztuka, itd.). Przychylne podejście do studentów, takie zwyczjnie życzliwe. Klimat sympatyczny, na co dzień.
    14.02.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty z powodu naruszenia regulaminu.
    11.02.2016
  • pufuch

    czy może ktoś napisać jak tam jest na uam prawo niestacjonarne czy trudno zdać jacy są wykładowcy czy warto
    09.02.2016
  • klaudia s

    meggi - tak to prawda na administracji wszystko jak na prawie + ekonomia, logika. Ogólnie wbrew pozorom trudny kierunek, przynajmniej na państwówce jak UAM! Zalety: wysoki prestiż uczelni jak i kierunku wśród pracodawców. Nauka, nauka i raz jeszcze nauka...
    08.02.2016
  • magdalena

    strona sama automatycznie wrzuca filtr kierunków, na które można sie chyba aktualnie zapisać. tutaj masz link do pełnego wykazu: https://rejestracja.amu.edu.pl/Strona/Kierunki/Lista/Lista
    02.01.2016
  • pytanie

    Jestem na stronie www UAM, weszłam na Kerunki studiów i chcę zobaczyć ofertę, ale mi nie pokazuje całego wykazu, tylko 4 jakieś dzowne propozycje (niby że są teraz dostępne), dodam, że nie zaznaczyłam żadnych pól, tylko chcę wykaz wszystkich kirunków. Gdzie znajdę tę informacje? chcę normalny wykaz wszystkich kierunków, neofilologie mnie interesują, Joanna
    14.12.2015
  • ciekawski

    a złapali juz tego gościa niby antropologa???? co to badał studentki i naklejał na nie karteczki a w rzeczywistości to molestował ?
    03.12.2015
  • Izuuuu

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza to renomowana uczelnia, charakteryzująca się wysokim poziomem kształcenia. Uczelnia może poszczycić się dobrą organizacją, poszanowaniem studentów i wysoce wykwalifikowaną kadrą pracowniczą.
    24.11.2015
  • łydka

    ja jestem lekko rozczarowany poziomem na turystyce... liczyłem, że będzie ciut wyższy, ale może mam zbyt duże wymagania co do tego kierunku...
    24.11.2015
  • krystynabasaj@tlen.pl

    za czasow prof.Denka Wydzial Edukacyjny chodzil jak zegarek szwajcarski jesli mamy na mysli organizacje ,szacunek dla czlowieka i dla ludzkiej pracy... - absolwentka Podyplomowego Studium i Kulturoznawstwa UAM ,geografka z Torunia
    11.11.2015
  • study/xyz

    Hej;) czy ktos z was studiował bądż studiuje na UAM-ie mgr z administracji? Ogólnie jaki poziom? Warto tam studiować?
    11.11.2015
  • remik

    Studiuję już 3 rok, wszystko pięknie, ładnie. Poziom zachowany, prestiż jest, kompetencje wykładowców na światowym poziomie...ale jedno ALE - prof Krasiński...jestem kolesiem, nie masz boobies, masz lipę.
    09.11.2015
  • jon.killl

    jestem studentem UAM dopiero od 3 tygodni ale pierwsze dni zrobiły na mnie niesamowicie pozytywne wrażanie! bardzo dobra organizacja, dobrze wyposażony wydział (WNGIG), bardzo mili wykładowcy, co na moich poprzednich studiach raczej było wyjątkiem, nie ma problemów, żeby cokolwiek załatwić w dziekanacie czy sekretariacie! Jestem bardzo zadowolony!
    26.10.2015
  • meggi

    czy wybiera się ktoś na administrację - niestacjonarne? podobno ciężki kierunek i ciężko pozaliczać przedmioty na koniec semestru :( wgl wykładowcy wymagają to samo co na prawie ! czy to prawda?
    30.09.2015
  • zdgustowana

    Wydział Edukacyjny tej uczelni to organizacyjne dno. Brak szacunku dla studenta jako osoby. Płacić, płacić i siedzieć cicho. Wszystko piękne zdane, a mimo to 3 lata w plecy. Po pierwsze, pani promotor okazała się osobą ignorującą prośby o pomoc, maile i tym podobne. Po drugie, brak składu i ładu organizacyjnego. Z jedną sprawą chodziłam ponad tydzień po dwóch dziekanatach, pani prodziekan i kilku doktorach. Nikt, NIKT nie potrafił udzielić stosownej pomocy. Punkt A wysyłał do punktu B, B do C, C do D, D do A. Istny bałagan, chaos, wręcz burdel. Stosunek wykładowców do studentów? Zależy, jak się trafi. Są osoby, które naprawdę mają dar pedagogiczny. Ale i tacy, którzy z czystej zawiści potrafią kogoś oblać. Na szczęście, mnie to ominęło. Niektórzy wykładowcy, mówię tu dla pań jakby co, mają niechętny stosunek dla kobiet. Kobiety w ciąży u niektórych osób są traktowane jak podludzie, osoby gorszej kategorii. Wydział Edukacyjny bardzo odradzam. Ja rozumiem, studia to okres, gdy student jest źle traktowany, to norma. Ale to co tutaj się wyprawia to cyrk. Dosłownie.
    27.09.2015
  • El

    witam, czy studiuje ktoś może filologię szwedzką na UAM? proszę o opinie i informacje na temat wykładania tego kierunku. :)
    20.09.2015
  • ilona

    Czy wybiera się ktoś od tego roku na UAM - studia magisterskie niestacjonarne na kierunek filologia angielska? Mam jeszcze pytanie odnośnie rozmowy rekrutacyjnej na ten kierunek, czy była trudna, ile pytań i jakie itp. Jeśli ktoś miał, proszę o informacje:)
    31.08.2015
  • nie działa srona UAM

    też tak macie??? Strona internetowa jest niedostępna ERR_CONNECTION_REFUSED
    30.08.2015
  • ania

    z tego co wiem francuski prowadzony jest od podstaw więc z tym na pewno dasz sobie radę ;)
    17.08.2015
  • martaa

    Hej, czy studiuje ktoś z was na UAMie filologię włoską? Czy jest ciężko? Czy oprócz języka włoskiego jest francuski czy angielski? Piszę w tym roku maturę ale nigdy nie uczyłam się francuskiego, jestem w grupie niemieckiej.
    14.08.2015
  • niks

    do partycja: w praktyce to wygląda tak, że egzamin jest przeprowadzany tylko w wypadku jeśli będzie duża liczba chętnych na jedno miejsce, jeśli taka sytuacja się nie zdarzy to po porostu dostajesz się na dany kierunek i zaczynasz go studiować, nawet jest nie jest pokrewny dla kierunku z licencjata..
    08.08.2015
  • studentka

    Hej, czy studiował ktoś z Was na UAMie fil. germańską II stopnia (mgr.)? Jak oceniacie seminarium magisterskie translatorskie i językoznawcze? Polecacie? P.S. Czy hiszpański (jako drugi j. obcy) jest z podziałem na poziomy? Można go wziąć zacząć od początku?
    27.07.2015
  • partycja

    chciałam bym przyjść tu na magisterkę na bezpieczeństwo narodowe , ale licencjat mam na zupełnie innym kierunku . Podobno jakies egzaminy trzeba zdać z przedmiotów , których sie nie miało na licencjacie , jak to z tym jest ?
    14.07.2015
  • lewis

    do ciekawej : politologia lub bezpieczenstwo w kraju :D
    12.07.2015
  • ciekawa

    kto się gdzie dostał ? ;)
    11.07.2015
  • beata

    Chciałabym się dowiedzieć czy na chemii jest ciężko, zapewne są to wymagające studia ale w jakim stopniu??
    24.06.2015
  • Elenka

    gdybym dzisiaj miała wybierać kierunek studiów nie wahałbym się - wybrałbym Informatykę
    22.06.2015
  • adamek

    mam pytanie,czy na kierunku jezykoznawstwo i nauka o iinformacji jest wysoki poziom nauczania jezykow obcych?czy nauka oprogramowania oraz ogolnie o komputerach zaczyna sie tez od podstaw?jestem kandydatem ze stara matura,fascynuja mnie jezyki obce ale nie mialem do czynienia za duzo z komputerami.podrawiam
    09.06.2015
  • natalia

    a czy ktoś studiujący chemię albo biotechnologię mógłby się wypowiedzieć? bo różne niestety słyszałam opinie. :(
    22.05.2015
  • Arja

    Hej, a jak jest z tymi niszowymi językami na UAM? Np. litewskim? albo rumuńskim? Wiecie cos o nich?
    21.05.2015
  • ????

    Morasko - nauki biologiczne, ścisłe, chyba geografia i geologia na Różanym Potoku, ale nie mam pewności, czy wszystkie zajęcia
    10.05.2015
  • pytanie MORASKO ważne!!!

    Kochani pomóżcie: jakie kierunki UAM mają zajęcia na Morasku???
    08.05.2015
  • do K.

    UAM jest mocny z filologii, od lat słynie z wysokiej pozycji studiów filologicznych, raczej bałabym się zbyt wysokiego poziomu i dokręcania śruby, niz tego, że studia nie spełnia moich oczekiwać, bo kadra za słaba, a poza wszystkim POznań to piekne miasto, zielone, klimatyczne, z pięknym rynkiem, zaleczem kulturalnym, wieloma możliwościami pracy dotywczej no i poźniej stałej, to się zwyczajnie fajnie mieszka i żyje, ja też kończyłam filologie, choć nie hiszpańską :-) pozdrawiam i trzymam kciuki, betty
    08.05.2015
  • K.

    Chciałabym uzyskać informację na temat Wydziału Neofilologicznego, a konkretniej na temat filologii hiszpańskiej na magisterce. Jak oceniacie? Polecacie? Chciałabym się przenieść na UAM właśnie na studia drugiego stopnia i zależy mi na wszystkich ZA i PRZECIW Pozdrawiam :)
    07.05.2015
  • studentka pracy socjalnej UAM

    Koleżanko maturzystko Beato, średnio uzdolniony kandydat, który uczciwie poświęci nieco czasu na naukę i będzie uczestniczył w zajęciach (wykłady w większości nie są obowiązkowe) na pewno sobie poradzi; poziom trudności to pojęcie względne, każdy wykładowca ma nieco inne wymagania i oczekiwania (np. bardzo sztywne i wysokie wymogi - co jest zaskakujące - są na lektoracie z j. angielskiego, ale z j. niemieckiego - bez problemu uzyskuje się zaliczenie); te studia są przede wszystkim mocno praktyczne - przygotowują do konkretnego zawodu, a przedmioty są z rożnych dziecin - psychologii, socjologii, pedagogiki; jeśli chodzi o nabór - śmiało się rejestruj w trakcie rekrutacji, kandydatów jest wielu, ale okazuje się że duża ich część równolegle dostaje się na inne kierunki i nie podejmuje studiów na PS, czyli ci najbardziej zdecydowani rozpoczynają studia - powodzenia!
    03.05.2015
  • Alaa

    Hej :D Zastanawiam się nad dziennikarstwem na UAM. Zastanawia mnie czy trudno jest się dostać, czy wykładowcy są nastawieni na współprace czy raczej nie. Później będzie mnie interesować głównie dziennikarstwo sportowe. Myślicie, że UAM to dobry kierunek? :)
    30.03.2015
  • maturajuzwmaju

    Czy UAM w Poznaniu to darmowa uczelnia? Nie stać mnie na płatne studia dlatego szukam czegos co jest darmowe...
    17.03.2015
  • maturajuzwmaju

    Czy UAM w Poznaniu to darmowa uczelnia? Nie stać mnie na płatne studia dlatego szukam czegos co jest darmowe...
    17.03.2015
  • ????

    Czy warto studiować tu historię?
    24.02.2015
  • strona uam

    czy wam też strona uam nie działa i nie pokazuje wyników gdy się szuka kierunków???
    01.02.2015
  • Beata

    w tym roku matura i myślę o pracy socjalnej na UAM, czy ktoś może coś powiedzieć o tym kierunku, w sensie wykładowcy, poziom trudności? Słyszałam, że jest dość dużo chętnych i w ostatnich latach - podobnie jak np. na psychologię - nie była naboru uzupełniającego. Ale głownie chodzi mi o to, czy przeciętnie uzdolniona osoba może bez problemu ukończyć te studia na UAM (wiem że praca socjalna jest też na prywatnych uczelniach, ale zdecydowanie wolałabym państwowy uniwerek).
    02.01.2015
  • danielxxxx

    na pewno bardzo przyszłościowy, patrząc na rozwój systemów informatycznych wydaje mi się że studenci tego typu kierunków nie będą narzekać na brak pracy w zawodzie
    31.12.2014
  • Jacek

    najlepszy kierunek studiów to kierunek INFORMATYKA
    05.12.2014
  • MaLina

    Szkoła na wysokim i z wysokim poziomem. Studiuję psychologię. Nauki jest baaardzo dużo, wysoki poziom ale za to właśnie chwalę tę uczelnię, bo w końcu taki był mój cel żeby zdobyć jak najwięcej wiedzy. Polecam wszystkim tym, którym zależy na porządnym wykształceniu!!!
    18.11.2014
  • Pablo

    teraz to już warto studiować jedynie kierunki związane z Informatyką, tylko one gwarantują ciekawą dobrze płatną pracę
    15.11.2014
  • optyka

    o ten kierunek optyka okularowa pyatam, ale mi sie nie chce zapisać
    06.10.2014
  • halinka

    gorąco polecam, świetna uczelnia na poziomie, najlepsi wykładowcy, super ludzie, oby tak dalej!
    03.09.2014
  • bjot

    UAM - moja uczelnia, the best!!!
    20.08.2014
  • Kasia

    Witam, od października będę studentką pierwszego roku prawa stacjonarnego na UG i bardzo zależy mi na tym, aby w przyszłym roku przenieść się na UAM (również dzienne prawo). Czy ktoś z Was był może w podobnej sytuacji i ma dla mnie pewne rady ? Niestety słyszałam, że UAM niechętnie przyjmuje studentów z innych miast i często graniczy to z cudem :(
    28.07.2014
  • Magda

    Czy zdarzają się 3 tury naboru przy rekrutacji? Druga tura jest niemalże na każdym kierunku oczywistością, ze spadającym progiem, ale czy zdażają się trzecie tury? Zabrakło mi 0,2 pkt...
    17.07.2014
  • kijuh

    nhgtf
    19.05.2014
  • Kitek

    Ktoś pytał o filologię angielską- studia trudne, duże wymagania, najtrudniejszy pnja, literatura, syntax. Wykładowcy sympatyczni ale raczej nie pro-studenccy. Załatwić coś ciężko. Po studiach wiesz, że umiesz język, to prawda- jesteś gotów, by go uczyć bez wyrzutów sumienia. Ale same studia nie są fajne, nie polecam ich, napięta atmosfera, nie ma się życia poza studiami, są to studia dla pasjonatów. Czy pracę po nich zdobyć łatwo? To zależy. Jeśli chcesz być nauczycielem, to nawet jak masz piątki na dyplomie, a akurat nie szukają nigdzie nauczycieli, to i tak cię nie przyjmą. Jeśli szukasz pracy w prywatnych szkołach- to mają i tak gdzieś co za uczelnię skończyłeś, bylebyś miał własną działalność i nie trzeba było odprowadzać podatków. A z tłumaczeniami i innymi tego typu zajęciami- trzeba się wykazać, jak wszędzie, początki są trudne, dyplom anglistyki z UAMu wcale nie jest jakąś przepustką do świata pracy. Szkoda nerwów i wysiłku, skoro rezultat taki sam jak w przypadku skończenia anglistyki gdzie indziej. Może dla samej satysfakcji i prestiżu (który i tak nic nie daje, ale można się pochwalić przynajmniej).
    03.05.2014
  • Bzdury

    Państwowa czy prywatna to często ta sama kadra, a w prywatnych jest sporo praktyków, no oczywiście nie profesorów. Osobiście znam kilka osób po prywatnych uczelniach tez zajmujących wysokie stanowiska. Tak naprawdę liczy się czlowiek i to co sobą reprezentuje. A na prywatnych uczą praktycznie.
    31.03.2014
  • robi

    jesli macie wybór - to zawsze w pierwszej kolejnoci wybierajcie uczelnię publiczna!!! osobiscie wolalbym rok miec w plecy, niz zaczynac na prywatnej, no chyba ze wybitnej, UAM to wielka uczelnia, wiele wydzialow, wiele mozliwosci, moze nie wszystkie kierunki sa na miare naszych czasow, ale przeciez kazdy wybiera to, co lubi i jaka chce w pzyszlosci wykonywac prace, absolwent z dyplomem UAM zawsze bedzie wyzej stal od studenta ktory ukonczyl WSB, WSNHiD, WSUS itd.
    25.03.2014
  • michał

    Ja się z Tobą kompletnie nie zgadzam, wiele uczelni państwowych od lat prezentuje bardzo dobry poziom,zatrudnia bardzo dobrych wykładowców którzy z pasją przekazują swoją wiedzę... Nie jestem zwolennikiem twierdzenia ze uczelnie prywatne to szkoły gdzie za kasę dostajesz papierek ale znam mnóstwo uczelni przepycha studentów z roku na rok byle by tylko ukończyli studia....
    27.02.2014
  • student

    renoma uczelni państwowych polega na tym, że są duże i darmowe;-) dziś poziom uczelni państwowych jest żenujący a ludzie którzy się zachwycają bo to jest przecież uczelnia 'Państwowa" to leczą swoje kompleksy. Dziś o wiele lepiej jest wybrać uczelnie prywatną na dobrym kierunku, można się więcej nauczyć na prywatnych gdzie uczą myśleć i przydatnych rzeczy niż na UAM, UE, UW itd itd... ludzie zrozumcie prestiż uczelni państwowych dziś to już przeszłość...
    23.02.2014
  • milek

    Orientuje sie ktos jakie bylyw tamtym roku progi rekrutacji na psychologie?
    29.12.2013
  • UAM bardzo dobry wybór

    można by napisać o UAM książke cała, to jest jedna z tych uczelni, które mają swoją renome i studia na uniwersytecie poznańskim to jest coś, czego nie mozna porównać z żadna uczelnią prywatną, a jeśłi porównywac z uniwersytetami, to jedynie Jagielloński i Warszawski są w tej lidze, tak wiec, nieważne jaki kierunek tu na UAM wybierzesz, po prostu jesteś gość, nawet po filozofii znam ludzi, którzy prowadza swoje firmy (agencje reklamowe), albo zajmują wysokie stanowiska w korporacjach, oczywiście z perspektywy rynku pracy sugeruję bardziej praktyczne kierunki, ja akurat jestem na anglistyce, ale to jest spora orka, i musicie się z tym liczyć od pierwszego roku, znam wielu ludzi z UAM, z róznych kierunków, większość to fajni kumple i kumpele, maja raczej spokojne podejście do nauki, w kademiku jestem z laską z germanistyki, oni mają chyba gorzej od nas, przynajmniej ona ciągle zakuwa, ale ogólnie jest w porządku
    09.12.2013
  • o stronce

    podstrony sa dużo lepsze niż strona główna UAM, masz rację!
    26.11.2013
  • studentka

    Czy ktoś z Was studiuje Edukację elementarną i kształcenie artystyczne dziecka-studia niestacjonarne II stopnia?Jaki jest poziom trudności na tym kierunku?
    22.11.2013
  • www

    no nastepna po Uniwerku Gdanskim słaba strona www, szok, ze takie uczelnie nie potrafia zobic czytelnej strony glownej gdzie latwo wszystko znalezc
    01.10.2013
  • Studentka

    Skończyłam pierwszy rok SUM na UAM (Pedagogika, Terapia Pedagogiczna) i stanowczo odradzam - poziom żenująco niski, wymagania praktycznie żadne w porównaniu ze studiami licencjackimi, które robiłam na innej uczelni; organizacja fatalna. Mając porównanie z inną poznańską uczelnią w której też studiuję więcej bym się na UAM nie zdecydowała. Może prestiż był kiedyś - teraz już go tam naprawdę nie ma.
    04.09.2013
  • paula

    zapomniałam dodać, że chodzi o studia niestacjonarne II stopnia.
    29.08.2013
  • paula

    Witam , chciałabym poznań waszą opinię odnośnie wydziału edukacyjnego, a konkretnie o kierunku pedagogika resocjalizacja i animacja czasu wolnego. Będę wdzięczna za info. pozdrawiam.
    29.08.2013
  • sstudent

    Nie piszcie o prestiżu srudiowania na UAM bo śmiać mi sie chce
    29.08.2013
  • Klaudia

    rikir: też przyglądałam się tym kierunkom. Czy ktoś studiował już językoznawstwo komputerowe lub językoznawstwo i nauka o informacji?? Każda informacja będzie przydatna, dzięki!:)
    21.07.2013
  • rikir

    hej co sądzicie o językoznawstwie komputerowym lub językoznawstwie i nauce o informacji? Bo widzę, że jest II tura i nie wiem, czy się zapisać
    19.07.2013
  • Kama

    Chciałabym się dowiedzieć, czy na studiach niestacjonarnych na kierunku filologia angielska jest dużo chętnych i czy trudno się dostać.
    16.07.2013
  • Julia

    Witam! :) Chciałam się dowiedzieć czy jest tu ktoś, kto będzie studiował zaocznie na wydziale studiów edukacyjnych? Pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą, czy jest tu ktoś z Konina, okolic Konina? Byłabym bardzo wdzięczna za wiadomość jakikolwiek kontakt! :) Mail : julka01994@wp.pl . A tak w ogole to bedzie mój pierwszy rok studencki, jestem absolwentką IILo w Koninie.
    14.07.2013
  • sliz

    Co możecie powiedzieć o filologii angielskiej? Chodzi mi głównie o wykładowców i co najtrudniej jest zdać?
    13.07.2013
  • MIKO

    dobry wybór, dziś jedynie kierunki komputerowe dają perspektywy pracy, informatyk to najlepszy zawód
    09.06.2013
  • MM

    Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie macie opinie odnośnie wydziału Fizyki UAM ? (Głównie chodzi mi o kierunek : Technologie komputerowe) Jakie wady czy zalety dostrzegacie podczas nauki na tym kierunku ?
    01.06.2013
  • russ

    co do fil. rosyjskiej, to zależy na kogo trafisz ;) poziom jest ok. powiem Ci tak, ja uciekam z tego kier., bo nie widzę siebie jako kogoś powiązanego z językiem, po prostu to nie moja bajka. jednak.. polecam ;)
    23.05.2013
  • Polecam

    j/n:)
    19.05.2013
  • POLECAM

    Na UAMie studiowałam psychologię - fakt, nie było łatwo (wymagania naprawdę duże, często miałam wrażenie, że ponad moje siły i przejście przez każdą sesję było nie lada wyzwaniem) - te wymagania wysuwają mi się jakoś na pierwsze wspomnienie. Ale teraz pozostała wielka satysfakcja, że jestem absolwentką właśnie TEJ UCZELNI i mam poczucie, że jestem dobrze przygotowana do swojego zawodu. Inne obszary: - wykładowcy - wymagający, ale dzielący się wiedzą i reprezentujący wysoki poziom etyki, co kształtowało także naszą postawę zawodową; - inni studenci - naprawdę wspaniali, przyjaźnie na całe życie - organizacja - ostatecznie OK:) Naprawdę polecam osobom świadomie wybierającym się na studia, w znaczeniu przygody z nauką.
    19.05.2013
  • Aga

    Cześć Wam:) piszę bo chcę się zorientować co do studiowania na UAM. Mieszkam dość daleko od Poznania( jakieś 4 godziny drogi) a marzy mi się tam studiować i mieszkać:) słuchajcie czy ciężko jest się dostać na ten właśnie Uniwersytet?
    04.05.2013
  • molliee

    A jak wyglada sprawa z filologia rosyjska ? Wykladowcy ? Zajecia poziom ? Bede wdzieczna za kazda opinie
    24.04.2013
  • molliee

    A jak wyglada sprawa z filologia rosyjska ? Wykladowcy ? Zajecia poziom ? Bede wdzieczna za kazda opinie
    24.04.2013
  • Kingu

    Polecam każdemu studiowanie na Wydziale Nauk Politycznych i dziennikarstwa UAM. Studiuje już tu 6 rok, obecnie przebywam na programie MOST na Uniwersytecie Warszawskim więc mam jako takie porównanie. Uniwersytet Adama Mickiewicza a przede wszystkim Poznań przywitał mnie fantastycznymi ludźmi. Miasto jest zdecydowanie pro studenckie i na pewno podczas tego okresu człowiek stwarza sobie niezapomniane wspomnienia. Po drugie Wydział jest nowoczesny i naprawdę bardzo miło można w nim spędzić czas. Jedynym mankamentem jest położenie z dala od centrum. Plusem jest natomiast to, że w ciepłe dni można w czasie wolnym łapać słońce na ławeczkach przy fontannie albo pójść nad jeziorko:) Po trzecie kadra, w większości sympatyczna i można się z nią dogadać. Oczywiście są wyjątki, ale to jak na każdej uczelni. Dziekan pomocny, panie w dziekanacie to samo. Mimo wszystko jednak trzeba wyznawać zasadę "Umiesz liczyć, licz na siebie". Duży plus za panów informatyków, do których nie musisz składać podań o przepisanie, dopisanie w USOS-ie. Idziesz i załatwiasz sprawę, nie jak na UW składasz podania i czekasz dniami na rozpatrzenie. Poziom nauczania szczerze powiedziawszy troszeczkę mnie rozczarował, jednak będąc na programie MOST na UW uświadomiłam sobie, że poziom nauczania na większości uczelni jest bardzo podobny, UW pod tym kontem też mnie nieco rozczarowało. Oferta kształcenia bardzo dobra według mnie, podyplomówki naprawdę zachęcają. Jakbym miała więcej pieniędzy na pewno na takową bym się wybrała. Długo nie doceniałam biblioteki, ale naprawdę warto z niej korzystać od I roku. Koła zainteresowania raczej nudne, ale można się zakręcić na innych Wydziałach i człowiek na pewno znajdzie coś dla siebie:) Dodatkowo Wydział ma naprawdę pro studenckie podejście, nie nalicza kosmicznych opłat za dziwne rzeczy a warto zwrócić na to uwagę zanim wybierze się uczelnie. Przykro mi mówić, iż dużym minusem jest mała możliwość praktyk w Poznaniu dla humanistów jakimi są niewątpliwie studenci tego Wydziału. Podsumowując plusy zdecydowanie przewyższają minusy. Ze swojej strony polecam.
    16.03.2013
  • studentka WNPiD

    Wahałam się dość długo by studiować w Poznaniu, jednak ostatecznie zdecydowałam się i nie żałuję :) Jako że interesuje mnie administracja, tak więc mój wybór padł na WNPiD na kampusie Morasko. Jestem wielce zadowolona :) Poziom wydziału jest wysoki, ale wszystko jest dla studenta :) Profesorowie - to także ludzie i to widać we współpracy :) Szczerze - WNPiD to jedna z moich najlepszych życiowych decyzji, ponadto wiem, że decyzja ta da mi kapitał na przyszłość :) Pozdrawiam :)
    16.03.2013
  • emilkak

    wnpid lepszy? wnpid jest coraz bardziej żałosny, studiuję tam czwarty semestr i mam ochotę uciekać!!! wydział ładny, ale poziom nauczania, jakość studiów - nie zadowala. plus dziekan jest zerowo pomocny
    12.03.2013
  • ditsik

    Wszystko zależy od wydzialu. Studiowałam na historycznym i politycznym, historyczny beznadziejny, wyścig szczurów i nieuprzejma kadra. WNPID lepszy, świetna oferta podyplomowa.
    12.03.2013
  • Myszka

    A co z filologią polską (nauczycielską) i pedagogiką? Polecacie, odradzacie? Naprawdę jest tam aż tak ciężko? :)
    04.03.2013
  • julia569

    A jak jest na filologi koreańskiej ? Szczególnie chodzi mi o profesorów i poziom nauczania , jest wysoki ?
    03.03.2013
  • kurczak

    Jeśli chodzi o atmosferę, poziom prezentowany przez wykładowców to gorąco polecam. Gorzej z pracą po studiach- na niektórych kierunkach tylko znajomości pomagają ,a nie wiedza i doświadczenie zdobyte podczas studiów.
    23.02.2013
  • bookthief

    Mój uniwersytet! Polecam każdemu. Świetna atmosfera, duży wybór kierunków. Ja studiuję dziennikarstwo i jestem z niego bardzo zadowolona. Nowoczesny budynek, duże dobrze wyposażone sale. Kadra jest największym plusem tego kierunku (poza paroma skromnymi wyjątkami). Zajęcia są ciekawe i każdy może znaleźć dla siebie jakąś okazję do rozwoju osobistego (jeśli tylko ma na to ochotę i chce coś robić).
    22.02.2013
  • july93

    O prestiżu UAMu słyszałam od dawna, głównie z tego, że dostają się tam tylko najlepsi.Tam, skąd pochodzę mało kto dostawał się na tą uczelnię, a ci szczęśliwcy, którym się udało mięli po niej dobrą pracę. Wybrałam ją bo wydała mi się najbardziej atrakcyjna, ponieważ w ofercie było naprawdę wiele ciekawych kierunków. Mój typ padł na bałkanistykę i niczego nie żałuję! Zajęcia mam z wyjątkowymi ludźmi. Nie ma chyba takich zajęć, których bym nie lubiła. Każdy wykładowca stara się zachęcić słuchaczy do dalszego, samodzielnego poznawania tematu. Moimi ulubionymi zajęciami jest zdecydowanie macedoński. Wykładowca jest fantastyczny, dzięki niemu poznajemy nie tylko język, ale i kulturę. Oglądamy filmy, słuchamy macedońskich hitów. Co jakiś czas odbywają się "Dni kultury..." gdzie przedstawiane są dorobki kulturowe państw Półwyspu Bałkańskiego. Wydział znajduje się na Fredry 10. Każdy z moich znajomych twierdzi, że atmosfera jest świetna. Co prawda spora większość studentów to dziewczyny (widzę to zwłaszcza w bistro), ale każdy może odnaleźć swoje towarzystwo. Oferta zajęć pozadydaktycznych zdaje się być w porządku. Sama uczęszczam na zajęcia z kina czeskiego i bułgarskiego, a w planach mam kolejne fakultety. Jeśli ktoś jest zainteresowany kulturą, literaturą czy językami z Półwyspu Bałkańskiego to naprawdę polecam!
    21.02.2013
  • frodii

    tu jest niesamowita atmosfera, mam porównanie z UW, mnóstwo inicjatyw studenckich, integracja miedzy studentami z różnych kierunków, tak powinno być na każdej uczelni
    03.12.2012
  • sandra89

    w tym roku rozpoczęłam naukę na kierunku koreanistyka na UAMie, poziom jest bardzo zróżnicowany ale to wszystko zależy od kierunku, mój jest prowadzony rzetelnie ale oczywiście zdarzają się też wyjątki wśród wykładowców, plusem tej uczelni jest też sprawnie działający dziekanat oraz ogólna organizacja
    03.12.2012
  • kamila123

    UAM już niestety nie należy do uczelni elitarnych, oczywiście fajnie jest tutaj studiować i możliwości naprawdę jest wiele, ale to co istotne to realia rynku pracy oraz wymagania pracodawców. Nikt z nas nie może się dłużej oszukiwać, że same studia to jest to. Studia, praktyki, staże, szkolenia i praca równocześnie. Ja doskonale rozumiem wagę jaką musimy przykładać do nauki, ale brak doświadczenia jest znacznie gorszy. Nic nie sprawi większej goryczy niż fakt, że poza studiami, obowiązkowymi praktykami nie mamy CV czym wypełnić. Doceniam zaś UAM ze względu na szeroką ofertę różnorodnych szkoleń, konferencji, ze względu na barwne postaci jakie goszczą na naszej uczelni i możliwość rozwijania własnych pasji.
    25.11.2012
  • darek

    Twój komentarz jest tak piękny i opisuję uczelnię tak pozytywnie, że można pomyśleć, że to jest tylko prosta metoda specjalistów od PR aby przyciągnąć jak największą liczbę studentów na UAM.
    22.11.2012
  • Kagathos

    UAM to miejsce, które łączy dwie, wydawałoby się, na pierwszy rzut oka sprzeczne wartości: tradycję i innowacyjność. Z jednej strony mamy świetną kadrę i organizacje oraz stowarzyszenia studenckie z dużym doświadczeniem i pasją, z drugiej nowoczesne pracownie, w których możemy realizować nie tylko projekty na zajęcia, ale i własne inicjatywy. Oferta dydaktyczna jest bardzo szeroka i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ci, którzy będą się starać, nie będą mieli problemu ze znalezieniem praktyk, stażu, czy pracy. Poza tym są ogromne możliwości wyjazdów na inne uczelnie krajowe i zagraniczne. Jedyne, co można zarzucić UAMowi, to specyficzna atmosfera. Nie zła, ale po prostu specyficzna. Jednym się nie spodoba, ale inni ja pokochają od pierwszego dnia ;-) Czy gdybym drugi raz wybierała uczelnię, postawiłabym na UAM? Nie wiem. Ale dziś na pewno nie zamieniłabym jej na inną ;-)
    20.11.2012
  • xxx

    co myślicie o filmoznawstwie? czy trudno się tam dostać?
    17.11.2012
  • KASIA

    Cześć. Przeniosłam się z UAM na UMK głównie ze względu na dojazd. Pomyślałam - uczelnie na tym samym poziomie, więc nie robi mi to różnicy. Jakże się pomyliłam... dopiero teraz poznałam co to znaczy kadra z pasją i zaangażowaniem. To była świetna decyzja. Pozdrawiam wszystkich studentów.
    07.11.2012
  • Alan

    Miałem krótki epizod na UAM. Przeniosłem się po pierwszym roku na inną uczelnie, gdyż poziom tejże uczelni okazał się niski. Chcę się czegoś nauczyć, a nie dostawać piątki za uśmiech.
    07.11.2012
  • Adam

    Sądząc po opiniach i waszych komentarzach to szkoła na naprawdę wysokim poziomie. Zacząłem się teraz zastanawiać nad wyborem właśnie tej uczelni. Bo już kilku znajomych polecało mi Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i wszedłem tutaj, żeby się upewnić i rzeczywiście, szkoła dobra. Być może zdecyduję się studiować właśnie na tym uniwerku
    06.11.2012
  • doll

    Jeżeli chodzi o szkoły w Poznaniu to UAM zdecydowanie jest na wysokim poziomie. Moja koleżanka tam studiuje i jest mega zadowolona. Jak się spotkamy to potrafi przez cały czas mówić o uczelni :D że ludzie świetni, wykładowcy spoko, ciekawe przedmioty. Mnie też namawia do wyboru tego uniwersytetu ale ja mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji :) pozdrawiam :)
    29.10.2012
  • lea

    Jeśli chodzi o filologię germańska, to polecam tą w UAM Collegium Polonicum w Słubicach - jest to kierunek wspólny z Viadriną we Frankfurcie nad Odrą. Jako absolwent dostaje się dwa dyplomy - polski i niemiecki. No i granica za mostem, co daje olbrzymie możliwości, jeśli chodzi o praktyczne ćwiczenie języka. Nie ma drugiej takiej opcji.
    15.10.2012
  • Jj

    Zastanawiam się czy warto myśleć nad językoznawstwem i nauką o informacji lub filologią hiszpańską lub sinologią na UAMie? Matura za rok,więc czas ucieka.
    27.09.2012
  • luigi

    ja studiuję w Poznaniu na wydziale Prawa. Mamy super położenie, w pięknym budynku, blisko do centrum. Naprawdę się UAM postarał, całość pasuje do studiowanych tam kierunków. Przez to też nasz wydział nie zamierza się przenieść na Morasko i moim zdaniem jest to dobra decyzja :D
    31.08.2012
  • irka

    A co możecie powiedzieć o filologii germańskiej na UAM? To też dość popularna filologia i chyba wielu informacje o niej zainteresują, prosze o wszelkie info dotyczące tego jak jest na filologii germańskiej na UAM?
    26.08.2012
  • filolemona

    Zdecydowanie polecam filologie wszelkie na UAMie, bo są naprawdę na dobrym poziomie, a szczególnie anglistyka. Przedmioty tworzą świetny program, można się dobrze wyuczyć języka. Można mieć problem z dostaniem się do preferowanej grupy akcentu - większość ludzi woli brytyjski, ale nie ważne do jakiej grupy się trafi i tak wykładowcy są dobrze wykwalifikowani.
    24.08.2012
  • akademik

    witam, zagapiłęm się trochę bo nie złożyłem wniosku o akademik, a jestem dopeiro kandydatem na SUM SM. Tak więc nawet jeszcze nie jestem studentek UAM, bo przychodzę tutaj z UMK, a już musiałbym składać papiery o akademik. PAranoja. I tu pytanie- czy ktoś z was kto dostał przydział a z niego nie kosztysta, mógłby mi go oddać? Proszę o info na maila: kamilaplay@wp.pl
    23.08.2012
  • bee

    @koziołek: podobną decyzję podjęłam rok temu, decydując się na UAM zamiast na UMCS. A najbardziej przekonało mnie do tego forum przyszłych studentów UAM. Wszyscy tam mówili że filologia angielska w Poznaniu jest na najwyższym poziomie i nie ma sensu rezygnować z niej dla Lublina. I uprzedzali, że będzie ciężko. No i jest, ale wiem że podjęłam dobrą decyzję :)
    14.08.2012
  • koziolek

    Z tego co wiem UAM ma najlepszą w polsce filologię angielską. Dostałam się na ten kierunek także na UG, ale zdecydowałam się na studia w Poznaniu, bo przecież trzeba mierzyć wysoko! Mam tylko nadzieję że dam radę się utrzymać!
    11.08.2012
  • koncaniewidac

    zawsze interesoowałam się muzyką, co odziedziczyłm po tacie, wraz z jego bogatą biblioteczką i kolekcją winyli, ale naprawdę nie wiedziałam na co się piszę decydując się na muzykologię. Ciężko to malo powiedziane. Ale byc może jestem masochistką, bo daleko mi do rezygnacji. Bardzo pouczający i wartościowy kierunek studiów w ofercie UAM, polecam.
    06.08.2012
  • michał$

    to prawdach, na kierunkach gdzie na roku jest 20 czy 15 osób jest zupełnie inaczej niż na tych bardziej obleganych, student nie jest traktowany przedmiotowo ale bardziej jako partner o czym na anglistyce można pomarzyć - tutaj wciąż jest podejście: student jest dla uczelni a nie odwrotnie.
    06.08.2012
  • magda15

    `karolina wyjątki?? owszem są niektórzy bardzo mili i życzliwi ale niestety zdarzają się świry oraz osoby które ze względu na brak wiedzy lub umiejętności przekazania jej nie powinni tam być. po za tym zajęcia są moim zdaniem dość nudne i mało rozwijające. pozytywem jest atmosfera panująca w tej szkole ale to też zależy od grupy na jaką się trafi.
    06.08.2012
  • karolina

    Studiuję anglistykę już drugi rok i mogę stwierdzić, że UAM to bardzo dobra szkoła. Poziom nauczania jest bardzo wysoki, co wiąże się ze sporą ilością nauki (w momencie, gdy robi się jeszcze specjalizację ok 10h dziennie), wykładowcy bardzo różni, w większości sympatyczni ale zdarzają się wyjątki. Gorąco polecam tą szkołę!
    06.08.2012
  • rabiosa

    studiuję prawo zaocznie na UAM-ie i gorąco polecam ten kierunek, wiadomo, jak to na prawie, nauki jest sporo, ale ja daje sobie rade, zobaczymy czy wytrwam do końca :P
    06.08.2012
  • whitey

    Nie wiecie może czegoś o ścieżkach na kierunku dziennikarstwo? Jakie są zazwyczaj opcje oferowane przez uczelnię, czy to coś ciekawego czy raczej sprawa 'do odkreślenia na liście', niespecjalnie ciekawa?
    02.08.2012
  • ułamek

    Kierunek jponistyka jest bardo pzyszłościowy. mimo że podjełam się go raczej hobbystycznie, bo zawsze interesowałam się kulturą tego kraju, to z każdym rokiem studiów stwierdzam że ten kierunek może mi zapewnic naprawdę dobrą przyszłość. W końcu znajomość języka przydać się może w wielu firmach.
    30.07.2012
  • mAggie

    Smieszny kierunek - dialog i zaangażowanie społeczne. Ale skoro mają tam dla mnie miejsce, stwierdzilam ze warto spróbować czegos takiego. Opis studiów wyglada fajnie i już nie dlugo przekonam sie z czym to sie je ;D na razie jestem pelna nadzieci ze bedzie ciekawie.
    29.07.2012
  • akustyka

    Stwierdziłam że skoro lubię fizykę i muzykę, to akustyka będzie dobrym wyborem. Niestety chyba się przeliczyłam. Niby zawsze łapałam na poziomie rozszerzonym o co chodzi z falami dźwiękowymi itd., jednak juz na pierwszym roku mialam problemy z ogarnięciem materiału, który jest po prostu trudny, ale jakoś dałam radę. Słynę z tego że z podjętych decyzji nie rezygnuję i swojej zasady nie złamię, ale po skończeniu tych studiów podejmę raczej następne, wybierając coś bardziej odpowiadającego moim umiejętnościom ;D
    22.07.2012
  • ?/

    @chemia: podobno ma być na morasku, ale nie od października. ma się ponoć przenosić stopniowo. ale zapewne nawet władze uczelni nie są przekonane kiedy dojdzie do przeniesienia. sugeruję szukać mieszkania w połowie drogi między obecnym i nowym wydziałem, bo konkretnej odpowiedzi niewiele osób może teraz udzielić....
    19.07.2012
  • chemia

    czy wydział chemii od tego roku będzie już na morasku? Różne osoby mówią różne rzeczy a ja zaczynam szukać mieszkania i nie wiem gdzie będzie najlepsza lokalizacja...
    17.07.2012
  • adrian

    o ile średnio spadają progi na stosunkach międzynarodowych? Nie dostałem się w pierwszym naborze, zabrakło mi 3 punktów i nie wiem czy mieć jakiekolwiek nadzieje czy dać sobie spokój...
    16.07.2012
  • bak

    czy ktoś wie z kim będzie rozmowa kwalifikacyjna na magisterce na wnpid? i jaki ten wykładowca jest? czy to normalnie z dziekanem czy jak? no i w ogóle czy ktoś się orientuje jak wygląda ta rozmowa?
    13.07.2012
  • lysy

    na co komu "techniczne zastosowanie internetu"? dziwne studia, bo po co uczyć się o czymś co jest przecież oczywiste i o wiele lepiej byłoby to wrzucić w plan jakiś obszerniejszych studiów o.O
    09.07.2012
  • poznanianka

    jestem z Poznania. mam 13 lat. słyszałam że na Morasku UAM buduje cały campus i stopniowo wszystkie wydziały się tam przenoszą. Mieszkam niedaleko, bo przy pestce. I podjęłam decyzję że jeśli wydział na którym będę chciała studiować będzie miał siedzibę na Morasku to tam właśnie się wybiorę. W innym wypadku - Warszawa:D
    08.07.2012
  • magda

    Jeśi ktoś byłby zainteresowany filologią rosyjską, to spokojnie może wybrać UAM. Oczywiście tylko wtedy jeśli naprawdę chce się czegoś nauczyć a nie tylko zdobyc papierek. Nauka tutaj to prawdziwa harówka i czasem nawet jak wszystko umiesz to nie możesz mieć pewności że zdasz. Jednak naprawdę polecam, studia tu uczą pokory i dzięki nim przeczytałam dużo pozycji z literatury rosyjskiej, która od października musiała zostać moim hobby :)
    04.07.2012
  • sonia

    średnio polecam dziennikarstwo. tylko dwie specjalności do wyboru, na pierwszym roku nie nauczyłam się niczego konkretnego. zobaczymy jak będzie dalej. Ogólnie dużo możliwości rozwoju jako dziennikarz, bo jest i radio, i tv i prasa wydziałowa, ale jeśli chodzi o reklamę i marketing, to nie słyszałam o żadnej akcji czy kole naukowym (a jak jest, to nie działa konkretnie)
    03.07.2012
  • rekrutacja

    @jkl z tego co pamiętam to w tamtym roku jak siostra się zapisywała, mogła się zapisać a z opłatą poczekać. ale co za różnica, czas zapisów jest długi, więc jeśli nie jesteś zdecydowany/a, to lepiej zapisać się później albo w ogóle :D oni w ogóle nie patrzą na to kto był pierwszy, tylko jakie ma wyniki z matur :)
    20.06.2012
  • jkl

    trawa rejestracja na studia... a ja zastanawiam się na ile kierunków się zgłosić. czy po zgłoszeniu od razu trzeba wpłacac opłatę rekrutacyjną, czy może można to jeszcze przemysleć, zrezygnować? nie wiem ile kasy wkładać w staranie się o miejsce na studiach...
    13.06.2012
  • robi

    studiuję politologię na uamie. w tym roku znalazła się na liście najlepszych kierunków w polsce :d ogólnie wydział mamy bardzo nowoczesny, choć położony trochę daleko od centrum. dostać się nie jest trudno, ale z utrzymaniem gorzej. w każdej sesji jest egzamin z którego jest później pełno warunków, trochę to nieciekawe. no ale ja póki co się trzymam i mam całkiem pozytywną opinię o uczelni ;d
    06.06.2012
  • ułam

    hehe, no widzisz, ja właśnie pisałam komentarz na podstawie tego co słyszałam od innych i tego co w różnych miejscach czytałam i nie sądziłam że jest tak duża rozbieżność między tymi uczelniami, dzięki wielkie za info i na serio pomagasz mi w podjęciu decyzji, pozdrawiam :)
    31.05.2012
  • elo

    Prestiż UAM i UMCS jako podobny ? Proszę Cię. Odsyłam do rankingu perspektyw. UAM to 3 Uniwerek w kraju, zaraz po UW - wiadomo, stolica to pieniądze na rozwój i UJ - 1364 , tak to rok powstanie, więc tradycja i klasa sama w sobie. Ogólnie rzecz ujmując, na UAM dostać się trudniej, wiem dobrze z autopsji. Poznań, to także ogromne możliwości ( 2 zarobki w kraju, zaraz po Warszawie, przy czym mamy wyższą medianę, czyli mniejsze wahania zarobków) . 4% bezrobocia w samym mieście. A Wschód.. uwielbiam Lublin, ale to inna bajka, zupełnie inna.
    30.05.2012
  • ułam

    no nie wiem, uam czy umcs. mieszkam pomiędzy, więc odległość to najmniejszy problem. poziom prestiżu uczelni? chyba podobny. trudność w dostaniu się? mam wrażenie że analogiczne kierunki cieszą sieę prawie identycznym zainteresowaniem. powiem szczerze że myślę o filologii polskiej. może ktoś wie jak na przykład wygląda zaplecze dydaktyczne w obu uczelniach, tak dla porównania? :)
    28.05.2012
  • filang

    filologie angielska mamy chyba jedną z najlepszych w polsce, o ile nie najlepszą. na serio - polecam. zaharowuję się jak wół, jest ciężko, dużo słówek, gramatyki, właściwie każdego elementu języka, ale nauczyć się go można na wskroś. szczęśliwie dostało mi się miejsce na akcencie brytyjskim, więc to juz w ogóle spełnienie marzeń ;)
    23.05.2012
  • donewiththewind

    jestem na drugim roku europeistyki i o ile po pierwszym roku byłam średnio zadowolona, tak teraz jestem o wiele bardziej zadowolona. naprawdę dużo się nauczyłam na tych studiach, kadra jest dobrze wykwalifikowana, zajęcia prowadzone w ciekawy sposób.ogólnie polecam ten kierunek i to miasto, a moja opinia o uczelni jest bardzo pozytywna ;)
    19.05.2012
  • student

    byłam na kierunku administracja i szczerze to kiepsko, skusiłem się prestiżem uczelni, że super i fajnie, ale niestety, wykładowcy mówią co innego i wymagają co innego, brak kontaktu- swobody ustalenia jakiś faktów, najbardziej bolało to, że mając wszystko napisane na egzaminie i tak oblewałem, bo wszyscy nie mogą zdać.
    17.05.2012
  • emilly

    Studiuję tu dziennikarstwo na pierwszym roku i jestem bardzo zadowolona. Jest możliwość uczestnictwa w wielu studenckich akcjach, działa duża ilość kół naukowych: studenckie gazety, radio, telewizja. Na moim kierunku naprawdę można rozwinąć się jako dziennikarz, ale faktycznie trzeba CHCIEĆ. Poza tym wydział na którym studiuję - Nauk Politycznych i Dziennikarstwa jest nowoczesny, świetnie wyposażony. Mamy pracownie - radiową, filmową, komputerową - spełniające wszystkie wymogi. Z mojej perspektywy UAM naprawdę zasługuje na tak wysoką ocenę.
    14.05.2012
  • Law

    Najlepsza uczelnia w Wielkopolsce, średnia w pełni zasłużona. Ostatnio porównywaliśmy UAM do starego drzewa, którego korzenie oplatają całe miasto. Taka jest prawda, to jedna z największych firm Wielkopolsce, bardzo ważna sprawa. Prestiż uczelni można dojrzeć w każdych rankingach w Polsce, więc nie trzeba go podkreślać. Duma rozpiera, że mogę się tutaj uczyć. Law
    01.04.2012
  • filologia polska ma wspanialych wykladowców

    piszac o UAM, chce sie skoncentrowac na moim kierunku, czyli filologii polskiej, najmocniejszym atutem jest w POznaniu kadra, po prostu niezwykli ludzie o bardzo wysokiej kulturze osobistej, wspaniale zajecia, ciekawe (w przewazajacej wiekszosci) wyklady, swietne cwieczenia dodatkowe, fakultatywne, mozliwosc wyboru w szerokiej gamy specjalnosci, jak i wszelkich zajec dodatkowych, ktore sa zwyczajnie bardzo ciekawe i poszerzaja horyzonty przecietnego smiertelnika, nigdy nie spotkalam sie tu z chamstwem, ani niesprawiedliwym tratowaniem (wyjatek - Pani od gramatyki historycznej jezyka polskiego, nazwiska nie wymienie, kto studiowal, ten wie), podsumowujac, o Uniwersytecie Adama MIckiewicza moge moiwc tylko DOBRZE, a o kierunku filologia polska - WSPANIALA.
    26.02.2012
  • melov

    Zupełnie się z Tobą nie zgadzam Monika. UAM to lata tradycji akademickiej, które zaowocowały wykształconą i doświadczoną kadrą oraz renomą w skali Polski. Jest to ogromna instytucja, która ma zarówno słabe jak i mocne strony, natomiast nie można powiedzieć, że jako całość jest kiepski - co to, to nie. Sam jestem studentem nauk humanistycznych i porównując programy studiów z moimi znajomymi z Warszawy czy Krakowa, śmiało mogę stwierdzić, że niczym się nie różnimy. Odmienne może są nieco profile i kierunki kształcenia, ale to akurat zaleta, że w całej Polsce nie mamy tylko jednej specjalizacji na tego kierunku studiach.
    17.02.2012
  • Monika

    UAM obecnie jedzie tylko na dobrym wizerunku i tradyzcji. Niestety, ale poziom degradacji tej uczelni następuje coraz wyraźniej
    15.02.2012
  • BN

    Słyszałem, że na UAM można również od jakiegoś czasu studiować Bezpieczeństwo Narodowe, a jest to kierunek, który mnie interesuje. Tylko czy nie lepiej iść do prywatnej szkoły z Poznania, gdzie mają większą tradycję i są nastawienie właściwie tylko na ten kierunek..
    26.01.2012
  • socjolove

    UAM to wspaniała uczelnia z ogromną tradycją akademicką i perspektywami na przyszłość. Studiuję socjologię i mogę śmiało pochwalić się poziomem nauczania, który jest w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o Polskę. Młoda, dobrze wykształcona kadra, sami przyjaźni ludzie, zero problemów. Dodatkowo w mojej opinii prestiżu nadaje fakt, że Florian Znaniecki założył w Poznaniu pierwszy taki kierunek w naszym kraju. Naprawdę polecam, niezapomniany klimat \"Szamarzewa\" .
    26.01.2012
  • zibi

    mimo wielu negatywnych stwierdzeń o UAMie mogę z cała pewnością powiedzieć ze to świetna szkoła, na wysokim poziomie, z dobrze wyspecjalizowaną kadrą i przede wszystkim perspektywami na przyszłość, oczywiście trzeba sporo czasu poświecić zeby nie odpaść ale daje sie rade. Polecam!
    25.01.2012
  • zofiaK

    zalezy, jak na to patrzec; dla jednych prezytek, dla innych uczelnia znajlepszymi tradycjami, ja akurat o kulturoznawstwie moge sie wypowiadac bardzo dobrze, do wykladowcy to swietni ludzie, zajecia mnie osobiscie batrdzo ciekawia i to w jakichs 80%, a to chyba duzo, zawsze sa rzeczy mniej inteeresujace i trzeba o tym wiedziec, ale ocene wystawia sie calosciowo i ta w moim odczuciu jest i powinna byc wysoka
    25.01.2012
  • dokładnie

    UAM to przeżytek
    21.01.2012
  • lalalalalala

    przestarzałe programy nauczania, studenci są zmuszeni do wkuwania na pamięć rzeczy niepotrzebnych, w ogóle nieprzydatnych do późniejszej pracy zawodowej, wykładowcy z poprzedniego systemu (niektórzy) traktujący studenta jako zło konieczne...ogólnie K I C H A
    19.01.2012
  • Jarek

    zapraszam do Poznania
    18.01.2012
  • Lonka

    UAM - moja uczelnia. Nie zamieniłabym na inna. A jak ktoś wybiera mało rokujące kierunki w sensie perspektyw zawodowych, to juz jego sprawa. Co do ludzi w akademikach: ludzie są różnie, wszedzie, na uczelni, w grupie, w klubie, na imprezie, w akademiku .... nie ze wszystkimi musisz sie zgadzac i dogadywac. Na tym polega przyjazn, ze wybierasz tych, ktorych lubisz, akceptujesz, rozumiesz sie i chcesz spedzac czas.
    15.01.2012
  • Mariusz N.

    A ja nie jestem zadowolony z UAMu. Irytuje mnie część wykładowców, która wymaga bezmyślnego wkuwania na pamięć, albo robienia prezentacji! Do tego perspektywy pracy kiepskie... No i na większość kierunków przyjmują jak leci. Jeśli Poznań, to tylko Politechnika! PS Już nie wspomnę, jakie bydło mieszka w akademikach typu Babilon. I to ma być przyszła inteligencja kraju?
    22.12.2011
  • kasiusina

    Uam jest okej! Wszyscy tutaj mówią tej, bo w Poznaniu to tradycja. Dla Uamu nominacja:) W kategorii najlepsza szkoła. Wykształci nawet matoła:-)
    13.12.2011
  • anka

    UAM jest OK!!! Filologia angielska - najlepsza w Polsce!!! Aha, to nie laurka, to FAKTY!!!
    09.12.2011
  • dzinnikarka

    Studiuję na UAM w Poznaniu dopiero dwa miesiące, ale bez wahania mogę powiedzieć, że to najlepsza uczelnia w Polsce! Od strony edukacyjnej mamy wielu wybitnych, wykształconych wykładowców, którzy pomimo swojego tytułu profesorskiego potrafią w bardzo „ludzki” sposób podejść do nauczania, a także do zaliczeń. UAM to głównie kompleks Morasko, na którym są 4 wydziały, w tym mój (WNPiD). Jest to bardzo nowoczesne, a jednocześnie pełne zieleni miejsce, w którym spotykają się studenci. Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa jest najbardziej rozwiniętym technologicznie wydziałem w Polsce. Nowe sale radiowe, telewizyjne, pełno sprzętu nagraniowego. Na zajęciach można się poczuć jak w prawdziwej redakcji! UAM wie, że dla studentów nie tylko nauka jest najważniejsza. Wiele eventów jest organizowanych przez władzę uczelni i Samorząd UAM, np. otrzęsiny, Wielkie Grillowanie na Morasku, campusy letnie czy ferie zimowe. Poznań to miasto, w którym można poszerzać swoje horyzonty bez granic. Sama uczelnia daje wiele możliwości. Studiując dziennikarstwo i komunikację społeczną miałam do wyboru kilka gazetek wydziałowych i uniwersyteckich, radio wydziałowe, a nawet telewizję. Tam od początku mogę na własną rękę szkolić swój warsztat dziennikarski, sprawdzić w czym jestem naprawdę dobra, a która dziedzina to „nie mój konik”. Wiele akcji związanych z wolontariatem, szkoleń biznesowych, imprez studenckich, na które dostaliśmy pakiet darmowych wejść i drinków, czy nawet kalendarz akademicki. I to wszystko za darmo – właśnie dzięki UAM. Zresztą, słowami nikogo nie przekonam. Najlepiej odwiedzić Poznań – miasto doznań i zobaczyć na własne oczy
    06.12.2011
  • realista krytyczny

    UAM jako uczelnia wypada bardzo dobrze w ocenach, rankingach, itd. Nie zmienia to jednak faktow, ze na wielu wydzialach i wielu kierunkach sa przestarzale programy nauczania, ze wbija sie tym bidnym studentom do glow ogromna ilosc totalnie nieprzydatnej wiedzy, ktore nigdy nie wykorzystaja w pracy zawodowej, ze wielokrotnie uczenie sie jest sztuka sama w sobie, zeby zdobyc zaliczenie albo zdac egzaminy, no i nawet ten fantastyczny uniwersytet poznanski wypuszcza tysiace absolwentow, ktorzy sa bezrobotni,a wielu z nich nigdy nie bedzie pracowac w wyuczonym zawodzie, taka jest prawda o polskich uniwersytetach, bo to sie tyczy tak samo Poznania, jak i Warszawy, Wtoclawia, Krakowa, Gdanska, czy Torunia (ooo ... Torunia zwlaszcza)
    04.06.2011
  • Michał geologia

    Wybrałem studia według własnych zainteresowań. Z geografii byłem zawsze niezły, na maturze 4 (wtedy jeszcze stopnie były). Dziś pracuję w dużej firmie zajmującej się wydobyciem kruszyw, stanowisko kierownicze, pensja dużo dużo powyżej średniej krajowej. Co chcę przez to powiedzieć? Że niekoniecznie trzeba ulegać modzie na popularne kierunki studiów obecnie na topie. Że warto wybrać studia zgodne z zainteresowaniami. Że studia nie nauczą inteligencji i myślenia, jak wielu sądzi tępaków z dyplomami, a rozgarnięci są jak kupa gwoździ. Każdy, kto myśli, chce, ma cele - dostanie robotę. Studia są ważne, ale takie, z których coś wyniesiemy, zapamiętamy, które przydadzą nam się w pracy.
    15.05.2011
  • Olek

    Kończyłem filologię polską na UAM w 2005 roku. Specjalizacja pedagogiczna i teatrologiczna. Wspaniale czasy, wspaniali ludzie, wspaniała kadra wykładowców. Nowoczesny system studiowania w postaci zaliczania bloków programowych, przez co każdy student według własnych preferencji może wybierać zajęcia, które go interesuja. Wiele propozycji bardzo ciekawych fakultetów, z filmoznawstwa, dziennikarstwa, informacji naukowej, historii antycznej, literatury współczesnej. Do tego ludzie byli zwyczajnie życzliwi, co nie jest norma na innycy poznańskich uczelniach. U nas na komis trzeba było sobie naprawde zapracowac. Egzaminy sprawiedliwie oceniane (no moze z wyjatkiem dr Pihan-KIjas), wielu z nas mialo stypendia naukowe. Uczylismy sie, imprezowalismy, zaliczalismy zajecia. Bylo super.
    15.05.2011