Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka w Szczecinie

Jeśli interesują Cię zagadnienia związane z wytwarzaniem zdrowej, bezpiecznej, zbilansowanej żywności przy zastosowaniu nowoczesnych technologii – studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka będą odpowiednim wyborem. Poznaj uczelnie oferujące kształcenie w tym zakresie w Szczecinie, sprawdź dostępne specjalności, program nauczania. Zobacz, jak przebiega rekrutacja oraz jakie są możliwości pracy i zarobki absolwentów kierunku.
technologia żywności i żywienie człowieka w Szczecinie

Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Szczecinie

Studenci Technologii żywności i żywienia człowieka zdobywają umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, poznają metody dogłębnej oceny jakości żywności. Uczą się stosowania nowoczesnych technologii przetwarzania surowców spożywczych, opracowywania nowych produktów, planowania procesów produkcyjnych, gospodarowania odpadami, dobierania opakowań i systemów pakowania. Zaznajamiają się z zasadami bezpiecznego przechowywania surowców i żywności, wykrywania zafałszowań żywności.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia. Absolwenci uzyskują odpowiednio tytuł inżyniera i magistra.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Do kluczowych zadań osoby pracującej w tym zawodzie należy dbanie o bezpieczeństwo żywności, poprawa jej trwałości, udoskonalanie jakości i wartości produktów spożywczych, zwiększanie dostępności i globalizacja żywności, minimalizowanie strat żywności i tworzenie innowacyjnych produktów.

Technologia żywności – specjalności

Studenci mogą w Szczecinie wybrać następujące ścieżki kształcenia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na studiach pierwszego stopnia:

  • technologia i żywienie
  • technologia żywności pochodzenia wodnego
  • żywienie człowieka i dietetyka.

Na drugim stopniu dostępne są:

  • ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
  • technologia i biotechnologia żywności
  • technologia rybna
  • żywienie człowieka

Technologia żywności – przedmioty na studiach

W programie kształcenia na kierunku znajdą się: analiza i ocena żywności, analiza instrumentalna związków toksycznych, analiza sensoryczna, mikrobiologia żywności, ogólna technologia żywności, opakowania do żywności i systemy pakujące, znakowanie żywności, toksyny roślin i zwierząt, systemy dystrybucji żywności, reologia żywności, podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomiki oraz grupa przedmiotów przypisanych poszczególnym specjalnościom.

Technologia żywności i żywienie człowieka – rekrutacja w Szczecinie

Kandydaci przyjmowani są w oparciu o wyniki maturalne uzyskane z języka obcego, matematyki lub biologii oraz przedmiotu dodatkowego.

Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.

Technologia żywności – praca po studiach

Absolwenci kierunku mogą pracować przykładowo w:

  • przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą
  • firmach zajmujących się projektowaniem i organizacją procesów technologicznych
  • jednostkach kontroli jakości
  • laboratoriach analizy żywności
  • jednostkach administracji rządowej i samorządowej
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • firmach z branży dystrybucji żywności
  • gabinetach dietetycznych
  • na statkach-przetwórniach, promach i statkach pasażerskich.

Zarobki po Technologii żywności

Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku to 5500 zł brutto. Analiza ofert pracy wskazuje, że zarobki mogą sięgać 9000-11000 zł brutto przy umowie o pracę.

Czy warto studiować Technologię żywności?

Technologia żywności i żywienia człowieka to dynamicznie rozwijająca się dziedzina, która znajduje się na czele badań i rozwoju nowych metod produkcji żywności. Studiowanie tego kierunku daje możliwość udziału w innowacyjnych projektach, które mają na celu poprawę jakości, bezpieczeństwa i dostępności żywności dla społeczeństwa.

Kształcenie na Technologii żywności pozwala z jednej strony na zgłębianie tajemnic procesów produkcji żywności, wykorzystywania nowoczesnych technologii w celu doskonalenia metod uprawy, przetwarzania i dystrybucji produktów, ale również bycie na bieżąco z najnowszymi trendami w dziedzinie zdrowego żywienia i innowacyjnymi rozwiązaniami mającymi na celu poprawę jakości naszych posiłków.

Technologia żywności w Szczecinie – opinie


***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.

Jakie uczelnie w Szczecinie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są w Szczecinie

a
administracja agrobioinżynieriaanalityka medyczna animacja kulturyaquaculture and fisheriesarcheologiaarchitektura architektura krajobrazu architektura wnętrzarchitektura wnętrz, scenografia i przestrzeń wirtualnaaudyt finansowyautomatyka i robotyka
b
baltic region studiesbałtyckie studia kulturowebezpieczeństwo i higiena pracybezpieczeństwo narodowe bezpieczeństwo technicznebezpieczeństwo w biznesie i administracjibezpieczeństwo wewnętrzne biologia biologiczne podstawy kryminalistykibiotechnologia biotechnologia medycznaborders and boundariesbudownictwo budownictwo (inżynier europejski)business intelligence w gospodarcebusiness management
c
chemia chemical engineeringchłodnictwo i klimatyzacja
d
diagnostyka sportowadietetyka dietetyka klinicznadziennikarstwo i komunikacja społeczna dziennikarstwo i zarządzanie mediami
e
economicseconomics and IT applicationsedukacja artystycznaedukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejedukacja muzyczna z dyrygenturąekonomia ekonomiczno-prawnyeksploatacja zasobów naturalnychelektrotechnika energetyka
f
farmacja film eksperymentalnyfilologia angielska (anglistyka) filologia germańska filologia germańska z dodatkowym językiemfilologia hiszpańska (iberystyka)filologia norweskafilologia polskafilologia romańskafilologia romańska z językiem obcymfilologia rosyjska z dodatkowym językiem obcymfilozofiafinanse i rachunkowość fizjoterapia fizyka fotografia
g
genetyka i biologia eksperymentalnageodezja i kartografia geografia geoinformatyka geologia global communicationgospodarka nieruchomościamigospodarka przestrzenna gospodarka turystycznagrafika artystycznagrafika komputerowa i produkcja multimedialna grafika projektowagreen economy - zielona gospodarkagry komputerowe i rzeczywistość wirtualna
h
historiahydrobiology
i
ichtiologia i akwakulturainformatyka informatyka i ekonometria informatyka w biznesieinstrumentalistykainternational and european business lawinternational economicsinżynieria chemiczna i procesowainżynieria e-commerceinżynieria materiałowa inżynieria modelowania przestrzennegoinżynieria przemysłowa i morskie elektrownie wiatroweinżynieria środowiska inżynieria transportuinżynieria w medycynieinżynieria zarządzania italianistyka
j
jazz i muzyka rozrywkowa
k
kierunek lekarski kierunek lekarsko-dentystyczny kognitywistyka komunikacjikompozycja i teoria muzykikomunikacja i psychologia w biznesiekomunikacja wizualna i projektowanie interakcjikosmetologia kosmologiakryminologia kuratorstwo i realizacja wystawkynologia
l
lingwistyka dla biznesulogistyka logopedia kliniczna z terapią zajęciową
m
malarstwomanagement instytucji publicznych i public relationsmanagement w sporciemarketing i sprzedażmatematyka materials science and engineeringmechanical engineeringmechanika i budowa maszyn mechanika i robotyzacja przemysłumechatronika mediamedia i cywilizacjamenedżer dziedzictwa kulturowegomiędzynarodowy biznes turystycznymikrobiologia moda i środowisko cyfrowe
n
nauki o rodzinienavigationnawigacja
o
obronność i bezpieczeństwo narodoweoceanografia oceanotechnikaochrona i inżynieria środowiska przyrodniczegoochrona środowiska odnawialne źródła energii operetka i musicaloptometria (optyka okularowa)
p
pedagogika pedagogika opiekuńczo-wychowawczapedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika resocjalizacyjnapedagogika specjalnapielęgniarstwopolitologia polityka społecznapolonistyczno-germanistyczne wspólne studia nauczycielskiepołożnictwopraca socjalnaprawo prawo służb mundurowychprodukt i projektowanie dla przyszłościprojektowanie architektury wnętrz i otoczeniaprzedsiębiorczość i inwestycjeprzekład rosyjsko - polski psychologia psychologia w biznesie psychologia zdrowia
r
ratownictwo medyczneratownictwo medyczne z bezpieczeństwem morskim i sektora offshorerolnictwo rynek nieruchomości rytmika
s
scenografia i przestrzeń wirtualnasocial sciencessocjologia socjologia organizacji i zarządzaniasocjotechnika i oddziaływanie społecznestosunki międzynarodowe studia anglistyczno-slawistycznestudia pisarskiesztuka mediów
t
technologia chemiczna technologia żywności i żywienie człowieka technologie materiałowe i spawalniczeteleinformatykateologiatransport turystyka i rekreacja
u
uprawa winorośli i winiarstwo
w
wokalistykawokalistyka jazzowa i rozrywkowa z prowadzeniem zespołówwychowanie fizyczne wzornictwo - design for living systems
z
zarządzanie zarządzanie i inżynieria produkcji zarządzanie ochroną środowiska przyrodniczegozarządzanie odnawialnymi źródłami energiizdrowie publiczne zootechnika
ż
żegluga śródlądowa