Dietetyka w Łodzi
Dietetyka - studia
To kierunek odpowiedni dla osób, które interesują zasady zdrowego żywienia, myślą o pracy dietetyka lub w branży gastronomicznej, pragną zdobyć interdyscyplinarną wiedzę z zakresu nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.
Studia pierwszego stopnia na Dietetyce trwają 3 lata. Absolwenci uzyskują dyplom licencjata. Mogą kontynuować kształcenie na magisterskich studiach II stopnia na tym samym lub pokrewnym kierunku.
Czym zajmuje się dietetyk?
Do zadań dietetyka należy opracowywanie diet leczniczych (m.in. w chorobach alergicznych, nowotworowych, cukrzycy, chorobach autoimmunologicznych), diet osób zdrowych: sportowców, osób aktywnych fizycznie - do regeneracji organizmu po wysiłku. Dietetycy potrafią określać potrzeby żywieniowe, pracują z pacjentem nad modyfikowaniem nawyków żywieniowych, zajmują się edukowaniem w celu zapobiegania nadwadze i otyłości.
Dietetyka - specjalizacje
Na kierunku dostępne są m.in. takie ścieżki kształcenia
- dietetyka sportowa
- psychodietetyka
- dietetyka medyczna
- żywienie kliniczne
- dietetyk wieku dziecięcego
- dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie
- diet trener personalny
- psychodietetyka z elementami obesitologii.
Dietetyka - rekrutacja
Rekrutacja na Uniwersytet Medyczny odbywa się na podstawie wyników uzyskanych na maturze z języka polskiego, języka obcego, matematyki oraz do wyboru biologii lub chemii.
W uczelni niepublicznej obowiązuje kolejność zgłoszeń.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia dietetyczne i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Dietetyka - przedmioty na studiach
Wybrane przedmioty w programie nauczania: podstawy anatomii, histologii, embriologii, biologia i parazytologia, biofizyka, chemia żywności, ochrona środowiska a jakość żywności, podstawy epidemiologii, genetyka, żywienie człowieka, żywienie kliniczne, podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością, psychologia ogólna i społeczna, dietetyka pediatryczna, choroby wewnętrzne, promocja zdrowia, technologia żywności i potraw, towaroznawstwo.
Studenci Uniwersytetu Medycznego odbywają praktyki – w poradni dietetycznej i chorób metabolicznych, domu opieki społecznej, szpitalu dziecięcym.
Praca po Dietetyce
Dietetyka łączy kompetencje technologa żywienia i lekarza. Absolwenci mogą więc pracować zarówno w placówkach opieki zdrowotnej, jak i gastronomii. Ich wiedza będzie przydatna w:
- szpitalach
- przychodniach
- poradniach zaburzeń metabolicznych
- sanatoriach
- ośrodkach odnowy biologicznej i SPA
- placówkach zajmujących się pacjentami z zaburzeniami psychosomatycznymi
- specjalistycznych gabinetach
- ośrodkach rekreacyjno-rehabilitacyjnych
- klubach sportowych
- siłowniach
- zakładach produkujących artykuły spożywcze
- żłobkach
- przedszkolach
- szkołach
- firmach cateringowych.
Ile zarabia Dietetyk?
Czy warto studiować Dietetykę?
Właściwe odżywianie nie jest tylko modą, ale koniecznością. Od tego, co jemy, zależy nasza kondycja, zdrowie fizyczne i psychiczne, sylwetka, wygląd. Specjalistyczna wiedza w tym zakresie jest w cenie, a zapotrzebowanie na fachowców w zakresie odżywiania i odpowiedniej, indywidualnie dobranej diety nie maleje.
Dietetyka - opinie
Jeśli macie wątpliwości, czy to na pewno kierunek dla Was, zobaczcie, co o edukacji na dietetyce i perspektywach zawodowych opowiada studentka V roku, jednocześnie weganka:
***
Wiele kierunków studiów związanych jest z zagadnieniami dotyczącymi odżywiania, zdrowej diety, ekologicznego przygotowywania i przechowywania żywności. Może zainteresują Was studia:
Dietetyka i ekologiczna żywność
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i ocena żywności
Dietetics – studies in English
Sprawdź inne kierunki medyczne.
Przeczytaj o typach studiów medycznych.