Technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Łodzi
Kształcenie na kierunku Technologia żywności pozwala uzyskać kompetencje w zakresie wytwarzania, utrwalania, przechowywania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych. Studenci poznają tajniki technologii skrobi i cukiernictwa, piekarstwa, owocowych i warzywnych, produktów zapachowych i surowców kosmetycznych oraz wielu innych. Zapoznają się z zasadami dystrybucji żywności, tworzenia, projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.
W toku studiów przewidziana jest duża liczba zajęć laboratoryjnych.
Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia.
Czym zajmuje się technolog żywności?
Technolog żywności dba o jakość produktów spożywczych, ich przechowywanie, odpowiednie opakowanie. Kontroluje przebieg procesów technologicznych stosowanych do przygotowywania i przetwarzania żywności. Zajmuje się tworzeniem nowych receptur, znajdowaniem nowych zastosowań dla produktów spożywczych.
Technologia żywności – program studiów
W programie kształcenia znajdą się m.in.: chemia organiczna, mikrobiologia żywności, podstawy dietetyki, podstawy analizy cyklu życia, metrologia i pomiary w przemyśle spożywczym, chemia żywności, biochemia, inżynieria procesowa, aparatura przemysłu spożywczego, analiza żywności, toksykologia żywności, dodatki do żywności, higiena produkcji żywności, ocena jakości żywności, technologia przetwórstwa mięsa, technologia węglowodanów, technologia przetwórstwa owoców i warzyw, technologia mleczarstwa/tłuszczów jadalnych/produktów fermentowanych.
Studenci mają możliwość modyfikowania programu studiów wybierając przedmioty z grupy kursów fakultatywnych.
Technologia żywności i żywienie człowieka – specjalności
Na studiach pierwszego stopnia można wybrać:
- inżynieria i analiza żywności
- surowce i produkty żywnościowe.
Na drugim stopniu oferowane są:
- bezpieczeństwo i jakość żywności
- projektowanie żywności i procesu technologicznego.
Technologia żywności w Łodzi – rekrutacja
Podczas naboru punktowane są przedmioty maturalne: matematyka, język obcy oraz do wyboru: fizyka lub chemia lub biologia lub dyplom zawodowy.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Technologia żywności – praca po studiach
Absolwenci Technologii żywności pracują przykładowo:
- na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach spożywczych
- w laboratoriach analityczne i badawczo-rozwojowych
- w instytucjach certyfikujących systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- w marketingu żywności
- w stacjach sanitarno-epiemiologicznych
- jako specjaliści ds. żywienia.
Prowadzą także własną działalność gospodarczą.
Ile zarabia technolog żywności?
Według portalu Indeed średnie miesięczne wynagrodzenia technologa żywności wynosi około 6879 zł. Najwyższe pensje oferują wielkie koncerny, które produkują żywność na skalę ogólnokrajową, a często także międzynarodową.
Czy warto studiować Technologię żywności?
Studia w Łodzi pozwalają uzyskać interdyscyplinarne wykształcenie oraz kwalifikacje do pracy w największym sektorze przetwórstwa przemysłowego w Polsce – przemyśle spożywczym.
To dziedzina o bardzo dużym potencjale. Bezpieczeństwo żywności, zarządzanie odpadami, zdrowe odżywianie, żywność funkcjonalna to obszary, w których w najbliższym czasie nie zabraknie pracy.
Studenci mają możliwość odbycia części studiów lub praktyk za granicą w ramach programu Erasmus.
Technologia żywności – opinie
Ten kierunek to dobry wybór, jeśli interesują Cię tajniki żywności i odżywiania. Jeśli lubisz eksperymentować i chcesz opracowywać nowe produkty czy procesy technologiczne związane z żywnością, wybierz studia na Technologii żywności.
***
Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:
Żywienie człowieka i dietoterapia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Analityka produktów spożywczych
Żywienie człowieka i ocena żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Bioinżynieria produkcji żywności
Analiza żywności i żywienie człowieka
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.
Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.