Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka we Wrocławiu

Interesuje Cię zdrowa żywność? Chcesz mieć wpływ na jej bezpieczne przetwarzanie, przechowywanie? Ciekawią Cię nowoczesne technologie? Poznaj studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka we Wrocławiu. Sprawdź, które uczelnie oferują kształcenie w tym zakresie, jak przebiega rekrutacja, gdzie mogą pracować i ile zarabiają absolwenci studiów.
technologia żywności i żywienie człowieka we Wrocławiu

Technologia żywności - studia

Studenci kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka zdobywają wiedzę z zakresu chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego.

Poznają zasady żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Specjalista z tej dziedziny zna właściwości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wykorzystując nowe, przyjazne środowisku technologie opracowuje nowe produkty żywnościowe.

Zajmuje się projektowaniem linii technologicznych, doborem aparatury, wyborem materiałów do produkcji i utrwalania żywności. Może być odpowiedzialny za analizę jakości żywności czy zagrożeń na poszczególnych etapach produkcji.

Technolog żywności projektuje eksperymenty badawcze z zastosowaniem nowoczesnych metod analitycznych, technik i narzędzi matematycznych.

Może zajmować się opracowywaniem opakowań produktów żywnościowych.

Technologia żywności – przedmioty na studiach

Program kształcenia przewiduje przykładowo takie kursy: biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności, dodatki do żywności, utrwalanie i przetwarzanie surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metody oceny jakości żywności, zasady żywienia człowieka, higiena i toksykologia żywności, zarządzanie jakością i bezpieczeństwo żywności, projektowanie technologiczne, marketing i rachunkowość, opakowania żywności, technologia tłuszczów roślinnych/drobiu i jaj/owoców i warzyw/mleczarstwa, elementy prawa żywnościowego.

Studenci odbywają także zajęcia laboratoryjne.

Technologia żywności – rekrutacja

Kandydaci zdobywają punkty rekrutacyjne z przeliczenia wyników matury. Pod uwagę brane są przedmioty: język polski, język obcy oraz jeden do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka.

Zamiast przedmiotu do wyboru uwzględniony może być wynik na dyplomie zawodowym/dyplomie kwalifikacji zawodowych uzyskany w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik przetwórstwa mleczarskiego, technologii chemicznej.

Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.

Technologia żywności – praca po studiach

Zdobyte w toku studiów kompetencje pozwalają na podjęcie pracy przykładowo w:

  • zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
  • zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • laboratoriach badań żywności, wody,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • placówkach badawczych.

Czy warto studiować Technologię żywności?

Kształcenie na tym kierunku pozwala zdobyć wiedzę na temat przetwarzania żywności i technologii produkcji, z nowoczesnym i innowacyjnym podejściem biznesowym do prowadzenia przedsiębiorstw. Jakość żywności, sposoby jej przechowywania, transportowania nabrały dużego znaczenia. Chcemy odżywiać się zdrowo, bezpiecznie, kupować produkty spożywcze ze sprawdzonego źródła, powstałe w kontrolowanych warunkach i z zachowaniem zrównoważonego rozwoju.

Wykształcenie inżynierskie w tym zakresie poszerza możliwości zawodowe. Branża spożywcza nieustannie się rozwija. Studia na Technologii żywności i żywieniu człowieka mogą zapewnić solidne podstawy do podjęcia pracy w różnych dziedzinach, takich jak produkcja, zarządzanie jakością, badania i rozwój czy regulacje żywnościowe.

Zarobki po technologii żywności

Wysokość wynagrodzenia może mocno różnić się zależnie od posiadanego doświadczenia, zajmowanego stanowiska, miejsca pracy i formy zatrudnienia. Przykładowe przedziały zarobków deklarowanych w ofertach pracy dla technologów żywności to od 4000 zł do 13000 zł netto.

Technologia żywności – opinie

Studia te będą z pewnością odpowiednie dla osób lubiących nowinki technologiczne ale też zainteresowanych zagadnieniami zdrowej żywności, bezpieczeństwa jej przygotowywania i przechowywania.

***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Technologia i organizacja gastronomii

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.

Jakie uczelnie we Wrocławiu oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są we Wrocławiu

a
adaptacje do zmiany klimatuadministracja administration in international organizationadvanced nano and biomaterials MONABIPHOTagroinżynieriaaktorstwo aktorstwo teatru lalekanalityka gospodarcza analityka medyczna analityka społecznaantropologia literatury, teatru i filmuapplied mathematicsapplied psychology BSc Honsarcheologiaarchitecturearchitektura architektura krajobrazu architektura wnętrz astronomiaastrophysicsautomatyka i robotyka automatyka przemysłowaaviation management BSc
b
bachelor / master in international businessbachelor of business and administrationbezpieczeństwo i higiena pracybezpieczeństwo i porządek publicznybezpieczeństwo infrastruktury państwabezpieczeństwo międzynarodowebezpieczeństwo narodowe bezpieczeństwo wewnętrzne bioeconomybioinformatyka biologia biologia człowiekabiomechanika inżynierskabiosciencesbiotechnologia biotechnologybudownictwo business informaticsbusiness managementbusiness management and leadership BA (Hons)
c
chemia chemia i analityka przemysłowachemia i inżynieria materiałówchemia i toksykologia sądowachemia medycznachemical engineering and technologychemistrycloud computing BSc Honscommunication managementcomputer engineeringcomputer sciencecomputing science BSc Hons criminal justiceculture, thought and humanitycyber security BSc (Hons)cyberbezpieczeństwo
d
data sciencedesign businessdietetyka dowodzeniedyplomacja europejskadyrygenturadziedzictwo kultury materialnej - ochrona, promocja, gospodarowaniedziennikarstwo i komunikacja społeczna
e
e-bizneseastern european jewish studiesedukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejekobiznesekonomia ekonomia biznesu i finanseelectronic and computer engineeringelektromobilność elektroniczne systemy mechatronikielektronika elektronika i fotonikaelektronika i telekomunikacja elektroradiologiaelektrotechnika energetyka energetyka jądrowaenglish for knowledge, culture and innovationenvironmental quality managementetnologia i antropologia kulturowaetykaeuropean cultureseuropeistyka
f
farmacja filologia angielska filologia chorwacka z językiem serbskimfilologia czeskafilologia francuskafilologia germańska filologia hiszpańska (iberystyka)filologia klasycznafilologia niderlandzkafilologia polskafilologia rosyjska (rusycystyka)filologia ukraińskafilologia włoskafilozofiafinancefinanse i rachunkowość fizjoterapia fizyka fizyka techniczna food technology
g
genetyka i biologia eksperymentalnageodezja i kartografia geoenergetykageografia geoinformatyka geologia geologia stosowanaglobal communicationgórnictwo i geologia gospodarka o obiegu zamkniętym i ochrona klimatugospodarka przestrzenna grafika
h
historiahistoria sztukihistoria w przestrzeni publicznejhuman resources i coaching
i
indologiaindywidualne studia informatyczno-matematyczneindywidualne studia międzydziedzinoweinformacja naukowa i bibliotekoznawstwoinformatyczne systemy automatykiinformatyka informatyka algorytmicznainformatyka stosowanainformatyka stosowana i systemy pomiaroweinformatyka technicznainformatyka w biznesieinstrumentalistykainteligentna elektronikainterdyscyplinarne studia europejskieinternational businessinżynieria bezpieczeństwa inżynieria biomedyczna inżynieria chemiczna i procesowainżynieria geologicznainżynieria i gospodarka wodna inżynieria kwantowainżynieria materiałowa inżynieria mikrosystemów mechatronicznychinżynieria pojazdów i napędów niskoemisyjnychinżynieria środowiska inżynieria surowców mineralnychinżynieria systemówinżynieria zarządzania
j
jazz i muzyka estradowajudaistyka
k
kierunek lekarski kierunek lekarsko-dentystyczny kinezjologiakompozycja i teoria muzykikomunikacja cyfrowa i mediakomunikacja i mediakomunikacja społecznakomunikacja wizerunkowakonserwacja i restauracja dzieł sztukikonsulting prawny i gospodarczykoreanistykakosmetologia kryminalistyka z kryminologiąkryminologia kryminologia prawniczakultura i praktyka tekstu: twórcze pisanie i edytorstwokulturoznawstwo
l
llb international and european environmental lawllm international and european lawlogistyka logistyka i marketinglogistyka przemysłowalogopedia lotnictwo i kosmonautyka
m
malarstwomanagementmanagement accountingmarketing i sprzedażmaster of economics and financematematyka matematyka i analiza danych matematyka stosowanamechanika i budowa maszyn mechanika i budowa maszyn energetycznychmechatronika mediamedia content creationmedia design i marketing wizerunkowymedia i komunikacja w biznesiemedia i marketing z komunikacją wizerunkowąmedia kreatywne: game design, animacja, efekty specjalnemediacja sztukimedical biotechnologymedical informaticsmedyczna biotechnologia molekularnamfa in visual artsmiędzynarodowe stosunki gospodarczemikrobiologia mikrobiznesmilitarioznawstwomuzyka kościelnamuzykologia
n
neutralność klimatycznanieruchomości i gospodarka przestrzenna
o
ochrona dóbr kulturyochrona środowiska odnawialne źródła energii odnawialne źródła energii i gospodarka odpadamiogrodnictwo optyka organizacja i zarządzanie usługami społecznymi
p
pedagogika pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika specjalna pielęgniarstwopolitical sciencepolitologia położnictwopraca socjalnaprawo prawo e-biznesuprawo gospodarczeprawo w biznesieprojektowanie mediówpsychologia publikowanie cyfrowe i sieciowe
r
rachunkowość i podatkiratownictwo medycznereżyseriarobotyka i automatyzacja procesówrolnictwo rysunekrzeźba
s
scenografiasinologia slawistykasocjologia socjologia ekonomicznasportstosunki międzynarodowe studia romanistycznestudia śródziemnomorskiestudia śródziemnomorskie i klasycznesustainable biomass and bioproducts engineeringsztuczna inteligencja sztuka i wzornictwo ceramikisztuka i wzornictwo szkłasztuka mediówsztuka przekładu, twórcze pisanie i krytyka literacka
t
technologia chemiczna technologia i organizacja gastronomiitechnologia żywności i żywienie człowieka teleinformatykatelekomunikacjateologiaterapia zajęciowa transport turystyka turystyka i rekreacja
u
urban miningusługi biznesowe w gospodarce cyfrowej
v
veterinary medicine
w
weterynaria wokalistykawychowanie fizyczne wzornictwo
z
zarządzanie zarządzanie bezpieczeństwem państwazarządzanie i inżynieria produkcji zarządzanie in­for­macjązarządzanie jakością i analiza żywności zarządzanie kryzysowezarządzanie migracjamizarządzanie projektamizarządzanie projektami społecznymizarządzanie środowiskiem przyrodniczymzarządzanie w języku angielskimzarządzanie w nowoczesnej gospodarcezaufane systemy sztucznej inteligencjizdrowie publiczne zielona chemiazootechnika
ż
żywienie człowieka i dietetyka