Dietetyka
Dietetyka łączy zagadnienia z dziedziny medycyny, biochemii, technologii żywności. Skupia się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.
Studia na dietetyce przygotowują w zakresie opracowywania diet leczniczych (m.in. w chorobach alergicznych, nowotworowych, cukrzycy, chorobach autoimmunologicznych), określania potrzeb żywieniowych osób zdrowych: sportowców, osób aktywnych fizycznie, modyfikowania nawyków żywieniowych, edukowania w celu zapobiegania nadwadze i otyłości, kontroli i oceny wartości produktów spożywczych.
Studia realizowane są przede wszystkim w uczelniach medycznych, na wydziałach nauk o zdrowiu wybranych uniwersytetów oraz wielu niepublicznych szkołach wyższych.
Przykładowe specjalności na kierunku dietetyka:
- dietetyka sportowa
- psychodietetyka
- dietetyka medyczna
- żywienie kliniczne
- dietetyk wieku dziecięcego
- dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie
- diet trener personalny
- psychodietetyka z elementami obesitologii
- dietetyka kliniczna
- dietetyka stosowana.
- poradnictwo żywieniowe
- dietetyka w gastronomii.
- ziołolecznictwo i suplementacja
- dietoterapia
- żywienie zbiorowe
- profilaktyka żywienia
- dietetyka i planowanie żywienia
Dla kogo studia na kierunku dietetyka
Kandydaci na studia powinni interesować się zdrowym odżywianiem, wpływem diety na zdrowie, kondycję, wygląd.
Dobrze, aby lubili eksperymenty kulinarne, nie bali się nowości na talerzu
Dietetycy pracują bezpośrednio z ludźmi – przydatną cechą będzie swobodna komunikatywność, ale też kompetencje psychologiczne jak wyrozumiałość, cierpliwość i takt – zmiana nawyków żywieniowych to zazwyczaj niełatwe zadanie.
Program kształcenia na kierunku dietetyka
Program studiów obejmuje zagadnienia z zakresu nauk medycznych, chemicznych, dietetycznych.
Przewidziane są m.in następujące przedmioty: podstawy anatomii, histologii, embriologii, biologia i parazytologia, biofizyka, chemia żywności, ochrona środowiska a jakość żywności, podstawy epidemiologii, genetyka, żywienie człowieka, żywienie kliniczne, podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością, psychologia ogólna i społeczna, dietetyka pediatryczna, choroby wewnętrzne, promocja zdrowia, technologia żywności i potraw, towaroznawstwo.
Studenci odbywają praktyki zawodowe, przykładowo w poradniach dietetycznych i chorób metabolicznych, domach opieki społecznej, szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, pensjonatach, hotelach czy szkołach.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku dietetyka
Przedmiotami najczęściej uwzględnianymi podczas rekrutacji są biologia, chemia, fizyka, matematyka, język obcy.
Zazwyczaj uczelnie wskazują grupę przedmiotów, spośród których kandydat wybiera jeden lub dwa.
Zawsze wcześniej należy dokładnie sprawdzać wymogi kwalifikacyjnej w serwisach rekrutacyjnych poszczególnych szkół wyższych.
Perspektywy pracy po kierunku dietetyka
Przykładowe miejsca pracy dietetyka:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
- poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego
- gabinety odnowy biologicznej
- kluby fitness
- zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacje konsumenckie
- placówki sportowe
- szkolnictwo
- instytuty naukowo-badawcze
- inspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia
- organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.
Opinie o kierunku dietetyka
Prawie 7 osób walczyło o jeden indeks na dietetyce podczas rekrutacji w 2018 roku na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.
Popularność kierunku wynika z faktu, że coraz więcej osób prowadzi zdrowy, aktywny tryb życia. Niezaprzeczalne jest, że to co jemy, bezpośrednio wpływa na naszą kondycję, stan zdrowia, samopoczucie, wygląd. Jednocześnie bombardowani ofertą reklamową producentów żywności gubimy się w poszukiwaniu tego, co faktycznie jest dla organizmu wartościowe, niezbędne, jak łączyć produkty, aby jeść smacznie i zdrowo.
Jeśli macie wątpliwości, czy to na pewno kierunek dla Was, zobaczcie, co o edukacji na dietetyce i perspektywach zawodowych opowiada studentka V roku, jednocześnie weganka:
Kierunki pokrewne do kierunku dietetyka
Jakie uczelnie oferują kierunek dietetyka
(+81) 445 65 39, EN: +48 81 445 66 91
rekrutacja@up.lublin.pl, EN: admission@up.lublin.pl
(+61) 848 72 12, 848 70 10, 848 70 09, 846 67 16
dsiss@up.poznan.pl
(+48) 665 866 669, 781 610 045, EN +48 71 784 17 53, +48 71 784 19 97
rekrutacjaumw@umw.edu.pl, admission@umw.edu.pl