Podobno jesteśmy tym, co jemy.

Alarmujące statystyki chorób cywilizacyjnych, dotykających coraz młodsze osoby powodują, że świadomość społeczeństwa zmienia się. Chcemy żyć zdrowo, prowadzić aktywny tryb życia, dobrze wyglądać, właściwie się odżywiać. Rośnie oczekiwanie konsumentów w stosunku do produktów spożywczych, ich jakości, właściwości prozdrowotnych.

Rośnie zatem zapotrzebowanie na specjalistów, którzy przeprowadzą nas przez gąszcz złotych porad, diet-cud w taki sposób, aby nasze zdrowie, nasza kondycja rzeczywiście skorzystały na zmianach, jakie wprowadzamy do jadłospisu, a poniesione wyrzeczenia przyniosły pozytywny efekt.

Nieprzeceniona jest rola właściwego odżywiania w leczeniu niektórych chorób przewlekłych czy powrocie do zdrowia po wycieńczającej kuracji.

Co po studiach na kierunku Dietetyka?

Absolwenci dietetyki mogą prowadzić własną działalność w zakresie doradztwa żywieniowego czy świadczenia usług gastronomicznych, cateringowych. Są zatrudniani w zakładach opieki zdrowotnej - szpitalach, sanatoriach, poradniach dietetycznych, placówkach sportowych, domach wczasowych, zakładach żywienia zbiorowego, zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego, ośrodkach fitness, SPA, odnowy biologicznej.

Studia na dietetyce - jak wyglądają?

Dietetyka to studia I stopnia licencjackie lub inżynierskie (zależnie od uczelni). Niektóre szkoły wyższe oferują kształcenie na studiach II stopnia na kierunku dietetyka.

Wybrane przedmioty w programie studiów na dietetyce: żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, technologia gastronomiczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawo i ekonomika w ochronie zdrowia, analiza i ocena jakości żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, higiena i toksykologia żywności, technologia żywności i potraw, towaroznawstwo żywności, socjologia zdrowia i choroby, fizjologia człowieka, statystyka w dietetyce, ekologia i ochrona przyrody, opakowania, magazynowanie i transport żywności, wyposażenie techniczne w produkcji żywności, żywność niekonwencjonalna.

Gdzie studiować dietetykę w Krakowie?

Kilka krakowskich uczelni publicznych i niepublicznych oferuje kształcenie na kierunku dietetyka. Są to.

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Studia stacjonarne i niestacjonarne kosztują 5500 zł za rok.

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, studia stacjonarne.

Rekrutacja na podstawie wyniku jednego przedmiotu zdawanego na maturze do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka.

Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, studia stacjonarne.

Rekrutacja odbywa się na podstawie wyniku z biologii i chemii, zdawanych na poziomie rozszerzonym.

Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego

Studia stacjonarne kosztują 2470 zł, niestacjonarne – 2370 zł.

Małopolska Wyższa Szkoła im. Józefa Dietla w Krakowie, specjalności:

  • psychodietetyka
  • dietetyka personalna

Semestr studiów stacjonarnych i niestacjonarnych kosztuje 2200 zł.

Studia na dietetyce obejmują wiele zajęć praktycznych. Kilka ciekawostek o tym, jak wyglądają studia opowiada Agata na blogu Dietetyczne Fanaberie.

https://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/12/o-dietetyce-kilka-sow.html